Iuda a fost predestinat sa-L vanda pe Hristos?

Iuda a fost predestinat sa-L vanda pe Hristos? Mareste imaginea.

Iuda apare in mintea unor oameni ca cel care a contribuit la mantuirea neamului omenesc. Acest mod de gandire ii face sa afirme ca daca nu ar fi fost Iuda, nu ar fi fost nici rastignirea lui Hristos si astfel, firea omeneasca ar fi ramas si astazi in moarte. Mare ratacire.

Daca Mantuitorul ar fi avut nevoie de pierzania lui Iuda ca sa mantuiasca omenirea, apoi nu El, ci Iuda ar fi fost cu adevarat jertfa izbavitoare.

Iuda nu este o persoana predestinata de Dumnezeu ca sa-L vanda pe Hristos. Este adevarat ca tradarea lui Hristos a fost prezisa in Vechiul Testament, dar prorocia nu a fost un lucru care cerea implinirea. Este de ajuns sa ne amintim de faptul ca Dumnezeu vesteste ca va distruge cetatea Ninive, insa pentru pocainta ninivitenilor, El renunta sa implineasca aceasta profetie.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca prinderea Mantuitorului fusese hotarata de sinderiu inainte ca Iuda sa-L vanda pe Hristos. In acest caz, Iuda nu face decat sa grabeasca arestarea Domnului, care se putea face si fara el.

Tradarea nu este necesara mantuirii. Asa ca nu este important sa ne intrebam: daca nu ar fi fost Iuda, atunci cine i-ar fi luat locul?

In cantarile din Saptamana Patimilor se spune ca "Iuda nu a voit sa inteleaga". Din aceste cuvinte reiese ca ceea ce avea sa faca Iuda nu era conform cu voia dumnezeiasca si ca Iuda avea in sine posibilitatea indreptarii. Nu intamplator, Biserica face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului in Miercurea Saptamanii Sfintelor Patimiri, ziua in care Mantuitorul a fost vandut. Pocainta acestei femei ar fi trebuit sa o aiba si Iuda si Dumnezeu ar fi tamaduit indata boala sufletului sau.

Iuda Il vinde pe Hristos nu doar din cauza pierderii credintei, ci si pentru iubirea de arginti. Primeste de la sinderiu suma de treizeci de arginti, pentru ca sinedriul credea ca prin acest act implineste porunca lui Moise, care spunea ca cel care va ucide fara voie un sclav apartinand unui iudeu, sa-si rascumpere greseala achitand stapanului pagubit prin fapta sa treizeci de arginti (Exod XXI, 32).

Vinderea lui Hristos are loc miercuri spre seara, cand Iuda paraseste casa lui Simon Leprosul, in care se afla Mantuitorul cu ceilalti ucenici si vine in casa arhiereului Caiafa spunand: "Ce-mi veti da mie, si eu il voi da pe El voua? Iar ei i-au dat treizeci de arginti. Si de atunci (Iuda) cauta prilej sa-L predea" (Matei XXVI, 15-16).

Mantuitorul stia cine il va vinde. Acest lucru reiese din cuvintele Evanghelistului Matei: "Adevar graiesc voua: Unul din voi Ma va vinde" (Matei 26, 20-21). Nu-i spune numele, ca prin aceasta tainuire sa-i ofere un nou prilej de pocainta. Hristos alege sa-i infricoseze pe toti, ca sa-l mantuiasa pe Iuda: "Iar ei intristandu-se foarte, au inceput a-L intreba fiecare: Nu cumva sunt eu, Doamne? Iar El raspunzand a zis: Cel ce a intins cu Mine mana in blid, acela va sa Ma vanda. Ci Fiul Omului va merge, precum este scris pentru EI, dar vai aceluia prin care Fiul Omului se vinde. Atunci Iuda, cel ce L-a vandut pe El, a intrebat: Nu cumva sunt eu, Invatatorule? Zis-a lui: Tu ai zis!" (Matei XXVI, 20-25; Marcu XIV, 17-21).

Faptul ca El stia, nu inseamna ca Iuda era predestinat sa-L vanda. El vesteste aceste lucruri pentru a-l indrepta pe Iuda. Dar pentru ca acesta ramane nesimtitor la dragostea Sa, Mantuitorul va incerca sa-l indrepte prin frica, caci spune: "Cu adevarat Fiul Omului va pieri dupa cum este scris, dar vai celui prin care se face acest lucru. Mai bine era sa nu se fi nascut". Si pentru ca si in urma acestor cuvinte Iuda ramane impietrit, ii spune: "Ceea ce ai sa faci, fa mai degraba" (Ioan XIII, 21). Prin aceste cuvinte Hristos nu-i ofera lui Iuda o binecuvantare, ci o dezlegare, dupa cum spune Parintele Rafael Noica. Daca Domnul nu ar fi dat dezlegarea, Iuda nu ar fi putut face nimic. Tot ce se petrece in aceasta lume este cu ingaduinta lui Dumnezeu.

In concluzie, putem afirma fara retineri ca Iuda nu L-a vandut pe Domnul ca sa implineasca Scriptura, ci din cauza rautatii lui. Nu vanzarea lui Iuda ne-a adus mantuirea, ci intelepciunea lui Hristos, care s-a slujit de rautatile altora pentru folosul nostru. Iar ca sa nu ramana in noi credinta ca Iuda a lucrat pentru mantuirea noastra, voi reda cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur: "Daca nu L-ar fi vandut Iuda, nu L-ar fi vandut oare, un altul? Departe de noi un astfel de gand. Atotinteleptul Dumnezeu stia cum sa ne mantuiasca daca s-ar fi intamplat sa nu fie nici un vanzator. Intelepciunea Lui e fara margini si mai presus de mintea omeneasca. Tocmai de aceea Hristos il vaita pe Iuda, ca sa nu socotesti ca el a slujit la mantuirea noastra".

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 47552

Voteaza:

Iuda a fost predestinat sa-L vanda pe Hristos? 4.69 / 5 din 13 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • George Romeo DiaconuPostat la 2014-04-16 17:24

    Inca odata aprecieri si pentru acest articol al D-lui Adrian Cocosila cat si pentru comentariul D-lui Adrian Stefan ; asa este Domnul Hristos a fost trimis de Tatal in lume pentru a noastra mantuire , cu sau fara tradarea lui Iuda.

  • Constantin Puiu Postat la 2012-04-11 23:04

    Dacă Iuda nu a fost preddestinat, mă întreb, cum ar fi arătat momentul în situația în care Iisus a spus că va fi vândut de cineva dintre cei din jurul Său iar Iuda s-ar fi temut să trădeze sau s-ar fi trezit la realitate și ar fi renunțat să-l vândă.

  • constantin gheorghiesPostat la 2012-04-11 12:11

    Din tot articolul pare sa se evidentieze afirmatia: "Nu vanzarea lui Iuda ne-a adus mantuirea, ci intelepciunea lui Hristos" Adevarat este!!!

  • Desanca TismanarPostat la 2012-04-11 08:32

    Doamne,nu ne lasa nesimtitori la dragostea Ta!

  • Ioan GotcuPostat la 2011-04-20 17:48

    Diavolul putea sa pacaleasca pe oricare dintre cei 12 ucenici.Iuda a fost cel care nu a vegheat la timpul acela.Profetia din V.T nu da numele lui Iuda dar Biblia il defineste ca fiul pierzarii.Sub acesta titulatura putea intra oricare din ucenici.Chiar si Domnul IIsus nu da numele lui Iuda, dar spune ca unul din voi ma va vinde determinindu-i pe fiecare dintre ei sa-si verifice viata.Eu pun acum o alta intrebare:A luat Iuda Sfinta Impartasanie,sau Pastele V.T ?

  • Mihaela TageldeenPostat la 2011-04-20 15:51

    Multumesc pentru acest articol minunat. Trebuie sa-l plangem pe Iuda pentru fapta sa pentru ca in anumite momente ale vietii noastre, fiecare din noi, prin pacatele noastre, l-am rastignit pe Iisus. Doamne, lumineaza sufletele noastre.

  • Goicea MonicaPostat la 2011-04-20 15:33

    Iuda a fost ales de Isus Hristos pentru a ne da o pilda.Prin Iuda intelegem ce insemna tradarea si a fi turnator. Daca Isus a fost trimis de Dumnezeu pentru a ne scoate din captivitatea intunericului aratandu-ne cale ce trebuie urmata catre lumina Lui; (nu mai credeti in prostia cu pacatul originar), atunci Iuda are si el un rol binedeterminat in procesul salvarii.

  • Ionut Haisan Postat la 2011-04-20 12:57

    De remarcat că Hristos îl deplînge pe Iuda nu pentru actul trădării, ci pentru că nu s-a pocăit de fapta sa josnică. Să ne gînim la lepădarea lui Petru, cel care s-a lepădat de Hristos de trei ori la puţin timp după ce a văzut slava Fiului Lui Dumnezeu pe Muntele Taborului. Petru a ştiut de cine se leapădă, pe cînd Iuda nu a crezut suficient. Iată cum deşi păcatul lui Petru este mai mare, acesta îşi plînge păcatul, pe cînd Iuda cade în deznădejde şi se sinucide. PS: Corect este Rafail Noica.

  • Petrache ChibzuituPostat la 2011-04-20 09:17

    I-mi pun intrebarea; este condamnat ca la vandut sau ca s-a spanzurat in urma mustrarii constiintei. Ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi cait in urma ispravei. Eu cred ca nu trebuie sa- privim pe iuda ca pe diavol. Iuda a fost un om ca si noi, imperfect cu o gramada de frustrari, intrebari care a savarsit un pacat. putea el sa fie mantuit daca se caia si nu isi lua singur viata? sau asa trebuia sa se intample pentru implinirea scripturilor.Daca asa trebuia sa sa intample, atunci trebuie sa-l declaram sacrificat? Intreb doar si nu imi declin parerea.

  • adrian stefanPostat la 2011-04-20 09:06

    Frumos articol.Eu cred ca Iuda,impreuna cu ceilalti 11 apostoli, a fost ales de Domnul Isus Hristos(nu apostolii l-au ales pe Hristos ci El si-a ales ucenicii chiar si pe cel ce urma sa Il vanda) si a fost predestinat sa il vanda pe Fiul lui Dumnezeu.Asa a fost voia lui Dumnezeu sa se intample ca cineva sa il vanda.Domnul Isus Hristos stia de cand si-a ales ucenicii ce va fi cu fiecare.Asa cum Domnul stia de Petru ca il va face capul bisericii tot asa stia si despre Iuda ca Il va vinde .Cu tradarea sau fara tradarea lui Iuda ,Domnul Hristos trebuia sa moara pe cruce pentru ca pentru asta a venit in lume ca sa ne mantuiasca.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE