Alungarea lui Hristos

Alungarea lui Hristos Mareste imaginea.

In Evanghelia din Duminica a 18 a dupa Rusalii, ne este relatata pescuirea minunata. Petru, desi trudise toata noaptea si nu reusise sa prinda niciun peste, la indemnul Mantuitorului arunca in mare mrejele si prinde atat de multi pesti incat este nevoit sa cheame o alta corabie. Si amandoua erau atat de pline cu peste, incat erau gata sa se scufunde. Datorita acestei minuni, Petru cade la genunchii lui Iisus si spune: "Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos" (Luca 5,8). O reactie asemanatoare o intalnim si la sutasul roman, cel care Ii cere Mantuitorului sa-i vindece slujitorul. Cand Hristos ii spune ca va veni la casa sa, acesta ii marturiseste: "Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul casei mele, ci numai zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea" (Matei 8, 8). Printr-o astfel de atitudine, Hristos nu Se indeparteaza, ci intra si mai adanc in fiinta noastra. Cred ca este calea cea mai usoara ca El sa devina una cu noi.

Fiecare dintre noi trebuie sa se asemene cu Petru si cu sutasul roman atunci cand are parte de intalnirea cu Hristos. Nimeni nu este vrednic de a sta fata in fata cu El. Din aceasta cauza, omul smerit simte nevoia de a-I cere lui Hristos sa Se departeze de la el. Cererea nu e data de faptul ca Hristos il deranjeaza prin prezenta Sa, ci de nimicnicia omului in comparatie cu maretia dumnezeiasca.

Cu toate ca avem parte in viata de lucruri care sunt definite drept minuni, ajungem sa ne asemanam mai degraba cu locuitorii din tinutul Gadarei, care desi vad ca doi demonizati au fost vindecati, ii cer Mantuitorului sa plece de la ei. Motivul? Hristos ingaduise demonilor din cei doi demonizati, sa intre in turma acestora de porci. Iar demonii ajunsi in porci, i-au dus pe acestia in mare si i-au inecat (Matei 8, 28-34). Pentru "paguba" facuta, L-au rugat pe Hristos sa iasa din hotarele lor. Si Mantuitorul S-a conformat: "intrand in corabie S-a inapoiat".

Ne este mai usor sa ne asemanam locuitorilor din tinutul Gadarei, pentru ca suntem stapaniti de patimi si nu ne dorim eliberarea. Preferam ca Dumnezeu sa stea cat mai departe de noi din cauza duhurilor rele prezente in noi: lacomia, invidia, rautatea, intristarea, zgarcenia etc.

Cautati sa vedeti cu ce ganduri i-ati raspunde lui Hristos sa plece de la voi. Din raspuns veti vedea daca sunteti stapaniti de patimi sau dimpotriva, sunteti stapani peste voi insiva.

Adrian Cocosila

23 Septembrie 2017

Vizualizari: 9287

Voteaza:

Alungarea lui Hristos 4.73 / 5 din 15 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

 • Marian SasuPostat la 2015-09-27 06:52

  Multumesc !

 • Constantin Bogdan Petrescu Postat la 2015-09-27 02:19

  De acord cu Corina Georgiu!

 • CORINA GEORGIUPostat la 2013-09-27 16:36

  Apropos de "impaunat".... sfintii parinti cu o viata foarte imbunatatita, se considerau cei mai pacatosi, ei insisi-rusinandu-se sa ridice ochii spre cer catre Dumnezeu, socotindu-se vrednici de chinurile iadului ptr. pacatele lor! Asadar....daca acesti sfinti sunt "pacatosi", noi....cum am putea indrazni sa ne "impaunam" ca suntem curati cu inima? "Stapanirea" de sine & siguranta absoluta in propriile forte, sunt ispite diavolesti ptr. ca sunt amagiri izvorate din MANDRIE!!!

 • Vasa NastaPostat la 2012-09-24 17:56

  Va multumesc pentru articol si pentru indemnul la cercetarea launtrica !Fara sa ma impaunez, sunt pe cat se poate de stapana pe mine ! Ma rog Dulcelui Iisus Hristos sa ma tina asa toata viata mea ! Amin.

 • Marcu AdrianPostat la 2012-09-24 03:52

  Multumesc !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE