Aparatorii vietii

Aparatorii vietii Mareste imaginea.

La data de 26 februarie 2019 o ştire făcea înconjurul planetei: în oraşul german Bensheim o echipă de 8 pompieri, în colaborare cu alte agenţii care se ocupă de protecţia animalelor, a reuşit să salveze un şobolan obez, prins într-o mică deschizătură a unui capac de canalizare1. O sumă importantă de forţe a fost mobilizată pentru a salva de la moarte sigură un animal, considerat de către majoritatea a fi un vector pentru numeroşi paraziţi şi boli, uncie fatale pentru om. In mod normal, şobolanii fac obiectul firmelor de deratizare care caută să limiteze numărul acestora, ştiut fiind faptul că aceste mici mamifere au printre cele mai mari rate de înmulţire, chiar şi pentru „standardele" rozătoarelor. Mai mult, după complexa operaţiune de salvare, şobolanul supraponderal a fost eliberat în canalizare pentru a trăi „fericit, până la adânci bătrâneţi".

Recunosc, ştirea este în primul rând hilară. Fotografii au căutat să imortalizeze figura animalului disperat care, aşa cum titrează cei de la The Guardian: „In one image it seemed to almost be calling for hilfe2." Desigur că, odată încărcate imaginile pe reţelele de socializare, echipa de salvatori a primit sute de aplauze virtuale şi inimioare roz pentru „eroismul" de care a dat dovadă.

Pe de altă parte, realizezi care sunt priorităţile „reale" pentru deja o mare parte a spaţiului european şi nu numai. Şi te întristezi! Te-ai aştepta ca şi în cazurile în care sunt implicaţi copii încă nenâscuţi întreaga opinie publică să sprijine eforturile diferitelor organizaţii sau Biserici care luptă pentru apărarea vieţii şi pentru oferirea de alternative femeilor care sunt în punctul de a face un avort. Privim această problemă cu indiferenţă absolută! Aşteptăm cu sufletul la gură să ni se confirme că există viaţă unicelulară pe planeta Marte, dar, pe de altă parte, suntem vajnici apărători ai drepturilor femeilor de a hotărî asupra propriului corp. Nu spune nimeni că o potenţială mamă nu are, într-adevăr, dreptul legal de a decide dacă fetusul este lăsat să îşi continue dezvoltarea sau nu! Dar, uităm să spunem că în această „ecuaţie" nu este vorba doar despre corpul ei, ci şi despre o altă fiinţă în devenire, care nu are nicio vină că virtualii părinţi nu au dovedit responsabilitate şi asumare a unor consecinţe logice, fireşti. Căutarea plăcerii cu orice preţ3 are, deseori, astfel de urmări „ireparabile". In contextul războiului dintre avocaţii pro choice şi pro life, adevăratul câmp de bătălie este chiar o fiinţă umană, înzestrată cu trup şi suflet.

Cu puţin înainte de evenimentul redat mai sus, la 6 februarie 2019, New Yorkul sărbătorea legalizarea avortului până la momentul naşterii „prin aprinderea spiralei de 124 de metri de pe World Trade Center în roz. Actul legislativ, numit Legea pentru Sănătate Reproductivă, reprezintă cea mai radicală legislaţie pro-avort din Statele Unite"4.

Desigur, au apărut reacţii notabile: „Legea celebrează iubirea de sine, nu iubirea altruistă. Nu distruge obstacolele din calea drepturilor femeii, ci chiar legăturile care ne apropie unii de alţii. Respinge valoarea intrinsecă a oricărei vieţi. Ucide. Nu iubeşte. Nu este un motiv de celebrare, ci dc reexaminare a lucrurilor pe care le preţuieşte, în fapt, America"5. Numeroşi medici obstetricieni au declarat că nu există nicio boală a fătului sau a mamei care să justifice avortul în al treilea trimestru de sarcină. Totuşi, Legea a trecut, prilej pentru activiste să lanseze campania prin care îndemnă la „celebrarea avortului" de către flecare femeie care a recurs la această metodă, campanie ce a primit şi un nume „Shout Your Abortion". (Sic!)6

In loc de concluzii, la întrebarea „Cât de gravă este direcţia spre care umanitatea se îndreaptă?", cred că aş pune în faţa celui care chestionează cele două ipostaze şi l-aş lăsa să decidă singur.

Şi nu, nu este un strigăt de deznădejde al celui care nu mai are soluţii, dimpotrivă! Este un semn că lucrarea Bisericii, care promovează Cultura Vieţii, pentru că are în centrul propovăduirii chiar pe Mântuitorul lisus Hristos, Dătătorul de Viaţă, este departe de a fi încheiată. Misiunea noastră este mai actuală ca oricând. Martirii, mucenicii din vechime se cer înlocuiţi de mărturisitori: martori ai învierii Domnului nostru lisus Hristos şi propovăduitori neobosiţi în a celebra Darul sacru al Vieţii.

Preot Manuel RUSU

Note:
1 https://www.thcguardian.com/world/2019/feb/27/fat-ratstuck-in-manhoic-rcscucd-by-firefightcrs-in-germany; https://www.bbc.com/news/world-curope-47370291.
2 într-o imagine, (el) aproape părea că strigă după ajutor
4 Excludem cazurile medicale şi sarcinile rezultate în urma unui viol.
4 https://adevarul.ro/news/societate/razboiul-cultural-victime-propriu-despre-legalizarea-avortuluipana-inomentul-nasterii- new-york- I_5c5c092edf52022f757b37d0. index.html#
5 Ibidem
6 Detalii în acelaşi articol din Adevărul, semnat de jurnalistul Cătălin Sturza.

Foto:www.theguardian.com

Sursa: BARAGANUL ORTODOX - martie 2019

 

Pe aceeaşi temă

17 Aprilie 2019

Vizualizari: 521

Voteaza:

Aparatorii vietii 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

darul vietii

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE