Ateul si credinta

Ateul si credinta Mareste imaginea.

Traim cu impresia de cele mai multe ori, ca daca ne aflam intr-o continua "evolutie", tot ceea ce ni se ofera este spre folosul nostru. Evolutia  - stim cu toti - este procesul prin care ne apropiem din ce in ce mai mult de scopul avut sau de telul propus; insa observ cu tristete ca majoritatea lucrurilor ce acum ne inconjoara, mai degraba ne indeparteaza de Dumnezeu, de scopul avut al fiecarui crestin.

Intalnim din ce ce in ce ce mai des, oameni care pentru a fi la "moda" sau a-si etala cunostintele acumulate, se mandresc cu marturisirea plina de aroganta cateodata: "sunt ateu!"…

Bineinteles ca dupa modelul Mantuitorului, respectam libertatea si drepturile omului…Il acceptam asa cum este, ascultandu-l cum incearca sa-si argumenteze pozitia.

Uita insa cel mai important lucru, si anume ca atunci cand spune: "nu cred in Dumnezeu", de fapt marturiseste ca Dumnezeul nostru exista, iar el din anumite motive nu vrea sa creada in Dumnezeul in care credem noi. Argumentand "credinta" lui, nu face altceva decat sa ingroape talantul daruit de Domnul tuturor.

"Nu exista om pacatos, ci pur si simplu au inlocuit pe Dumnezeu in viata lor cu altceva: cariera, banii, afacerile,etc; orice altceva acapareaza toata atentia omului" spunea mereu Stelianos Papadopulos, profesor la Facultatea de Teologie din Atena. Si mai mult decat atat, isi consuma toata energia creatoare impreuna cu judecata plina de inteligenta, prin care poate gasi caile ce duc la Hristos.

Nu exista om fara credinta, caci ea este atat de adanc pusa de Domnul in fiecare din noi, incat ca sa ne lepadam de ea trebuie sa negam ca suntem oameni! Nu putem face altceva decat sa ascultam omul ce vorbeste, ca sa ne dam seama ce iubeste.

In limba greaca cuvantul ateu ("αθεος") este compus din "α" - "a" si "θεος" "theos"; "α" este negativul cuvantul de langa el, si inseamna: "fara Dumnezeu", cel ce se desparte de dumnezeu sau cel ce nu recunoaste pe Dumnezeu. Asta nu inseamna ca asa este! Se poate vedea creierul omului cu ochiul liber? Asta nu inseamna ca nu exista…

Din pacate sunt si oameni care nu cred pentru ca nu au fost invatati sa creada, caci sunt cazuri in care le oferim totul copiilor nostri, in afara de Hristos! Una din greselile cele mai des intalnite in zilele noastre; pentru ca traim cu impresia ca mai de folos ii sunt bunurile lasate copilului, decat credinta care-l va ajuta sa nu se piarda in patimi ce ucid si sufletul si bucuria!

Si sunt cazuri in care cei ce se cred atei, o fac din a se revolta impotriva "sistemului" si "credintei impuse", dar oare cine-i respecta libertatea: Domnul - care doar asteapta intoarcerea fiului risipito r- sau politicienii care asteapta sa-si incaseze taxele impuse?

Nu in ultimul rand, intr-un avion care se prabuseste sau intr-un vas ce se scufunda, cine poate striga in clipa aceea: "nu cred in Dumnezeu" ???

Nu stiu cand vom constientiza adevarata valoare a vietii daruite, dar cand lasam timpul sa treaca in zadar este ca si cum facem un pas inapoi de la Cel Rastignit ce ne asteapta cu bratele deshise, pline de iubire…

Arhim. Siluan Visan

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

23 August 2012

Vizualizari: 1744

Voteaza:

Ateul si credinta 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE