
Daca nu ar fi Maica Domnului, nu am sti ce este iubirea lui Dumnezeu. Prin ea L-am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu si tot prin ea a fost posibil darul suprem al Jertfei de pe Cruce, pentru izbavirea din robia mortii vesnice. Maica Domnului este cea care a pus inceputul impacarii omului cu Dumnezeu. Pentru aceasta, Fiul lui Dumnezeu apare si astazi in bratele Maicii Sale, iar Maica Sa nu este niciodata despartita de Fiul ei. Maternitatea ramane in veci, caci aceasta este semnul distinctiv al femeii.
Maica lui Dumnezeu este "aleasa inainte de toti vecii, prin planul cel negrait al lui Dumnezeu, templul Duhului Sfant, izvorul Apei celei Vii, raiul Pomului Vietii, via inverzita din care S-a ivit Strugurele Nemuririi, raul Apei celei Vii, arca in care a fost cuprins Cel Necuprins, vasul de aur care a primit Mana Nemuririi, toiagul cel neroditor care a odraslit Spicul Vietii, floarea Fecioriei cea plina de mireasma harului, crinul Frumusetii dumnezeiesti, Fecioara si Maica din care S-a nascut Mielul lui Dumnezeu Care ridica pacatul lumii, granarul mantuirii noastre mai inalt decat toate puterile cerului" (Sfantul Maxim Marturisitorul).
Binecuvantata esti tu intre femei, Maica lui Dumnezeu !
Maica lui Dumnezeu este mama Fiului lui Dumnezeu intrupat, a Mantuitorului nostru Iisus Hristos; ea este darul cel mai de pret facut lui Dumnezeu de catre umanitate, un dar prin care Dumnezeu ne rasplateste cu nenumaratele Sale daruri.
Mai aproape de Dumnezeu decat toti sfintii, Maica Domnului este cea care L-a purtat in pantece pe Fiul lui Dumnezeu intrupat; trupul Lui s-a format nemijlocit din trupul ei; ea L-a purtat in brate, ea L-a alaptat si tot ea L-a iubit cu iubirea umana cea mai inalta.
Maica Domnului a ramas unita cu Fiul ei, mai ales prin iubirea ei materna; la randul Sau, iubirea Lui fata de Maica Sa este deplina; in persoana Fecioarei Maria a primit Iisus suprema iubire omeneasca fata de El; de aceea, indraznirea ei catre Fiul ei este mai mare decat a tuturor ingerilor si a sfintilor.
Faptul ca umanitatea a daruit lui Dumnezeu o mama se face izvor vesnic de nadejde, de bucurie si de mantuire. Precum spune parintele Dumitru Staniloae, "in Maica Domnului avem in cer o inima de mama". Maica Domnului nu ne ajuta insa ca o atotputernica, ci ca una care este mai de cinste decat toti ingerii, decat toti sfintii si decat toti oamenii, inaintea lui Dumnezeu. Ajutorul ei vine mai ales ca o mijlocire blanda, dar deosebit de puternica, inaintea lui Dumnezeu.
La nunta din Cana Galileei, cand Mantuitorul a savarsit prima Sa minune, Fecioara Maria L-a propovaduit, zicand: "Faceti orice va va spune El!" (Ioan 2, 5). Dintru inceput si pana la sfarsit, Maica Domnului a stat nedespartita de Fiul ei. Patimile cele mantuitoare au aflat-o pe Fecioara Maria tot langa Fiul ei. Fiind rastignit pe Cruce, Iisus nu a incetat sa-i arate Maicii Sale dragoste si purtare de grija: "Vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care Il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si, din ceasul acela, ucenicul a luat-o la sine" (Ioan 19, 26-27). Sfantul Maxim Marturisitorul, interpretand acest cuvant, spune: "Maicii Sale fecioare ii da in dar, din nou, un fiu feciorelnic, pe care l-a dat in locul Sau, nu ca sa Se lepede El Insusi de grija Maicii Sale preacurate - Sa nu fie! -, ci ca sa o mangaie pe Maica Sa cu o mangaiere vazuta." In acest gest al purtarii de grija, Mantuitorul ne-o daruieste noua tuturor pe Maica Sa, ca iubitoare si mijlocitoare, la randul nostru fiind datori sa ii implinim cuvantul: "Faceti orice va va spune El!"
Maica Domnului este prezenta in toate rugaciunile Bisericii, acesteia cerandu-i-se in mod repetat sa ne mantuiasca: "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi." Aceasta rugaciune staruitoare de cerere nu spune "miluieste-ne pe noi", caci numai Dumnezeu poate sa ne acorde mila Sa. Cerandu-i sa ne mantuiasca, Maica Domnului nu este pusa alaturi de Mantuitorul Iisus Hristos ca o "co-mantuitoare", avand puterea sa ne izbaveasca de moarte, ci este vazuta ca una care ne poate mantui (scapa) de necazuri si de primejdii, precum cantam in slujba cinstitului ei Paraclis.
"Ocrotitoare crestinilor neinfruntata, mijlocitoare catre Facatorul neclintita, nu trece cu vederea glasurile de rugaciune ale pacatosilor, ci alearga ca o buna in ajutorul nostru, al celor ce strigam cu credinta catre tine: Grabeste spre mijlocire, alearga spre rugaciune, cea care ocrotesti pururea, Nascatoare de Dumnezeu, pe robii tai."
Cei care nu o recunosc pe Fecioara Maria drept "Nascatoare de Dumnezeu", adica Maica Fiului lui Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfant, aceia nu-L recunosc nici pe Iisus Hristos drept Dumnezeu adevarat si Om adevarat. Dreapta credinta privind fecioria Maicii Domnului si dumnezeirea Fiului are putere mantuitoare, precum zice o cantare de slujba: "Tarie si mantuire S-a facut celor pierduti, Cel ce S-a nascut din tine, Stapana lumii, Care a mantuit din portile iadului pe cei ce cu credinta te slavesc pe tine."
Teodor Danalache
-
Maica Domnului in spiritualitatea ortodoxa
Publicat in : Adormirea Maicii Domnului -
Legatura harica dintre Maica Domnului si toti sfintii
Publicat in : Dogma -
Rugaciune catre Maica Domnului a Sfantului Antim Ivireanul
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Maica Domnului, primul martor al Invierii
Publicat in : Sfintele Pasti -
Maica Domnului Platytera
Publicat in : Pictura
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.