Biserica sub chipul corabiei

Biserica sub chipul corabiei Mareste imaginea.

In Constitutiile Apostolice se recomanda ca biserica - lacas de cult sa fie construita in forma de corabie. Biserica a fost prefigurata de corabia lui Noe. Insa, pentru ca aceasta corabie avea doar menirea sa pluteasca deasupra apelor, salvandu-i de la moarte pe cei care se aflau in ea, era lipsita de tinta si de carma. Biserica are o tinta clara – sa-i conduca pe oameni spre Imparatia lui Dumnezeu. Din acest motiv, la carma ei se afla Hristos, ferindu-i pe oameni de orice ratacire.



E minunat ca acest lucru este prezent si in iconografie. In pridvorul bisericii bolnitei de la Manastirea Hurezi, se poate vedea urmatoarea imagine: o corabie pluteste pe apa unui fluviu. In spate, la carma, se afla Hristos, in vreme ce la prora, Sfintii Petru si Pavel, iar pe marginea corabiei - cuviosi parinti tragand la vasle. Pe mal sunt eretici, avand in maini diverse carlige cu ajutorul carora incearca sa abata din drum corabia.


Aceasta scena e dovada clara ca nu suntem lipsiti de incercari, necazuri, suferinte etc, daca suntem in biserica. O corabie in larg nu este scutita de prezenta valurilor, de furtuna etc. Dincolo de ispitele pe care Dumnezeu le ingaduie sa vina asupra noastra, e bine sa stim ca si Hristos ne paraseste. Dar stie care este masura incercarii noastre si nu ne lasa mai mult decat trebuie singuri. O face pentru a ne descoperi cat de important este ajutorul Sau in viata noastra. Daca neincetat ne-ar fi bine, am uita de El si ne-am increde peste masura in propriile puteri.

In evanghelia din duminica a noua dupa Rusalii, in care se vorbeste despre furtuna care s-a ivit pe mare si care acoperea de valuri corabia in care se aflau ucenicii Domnului, aflam ca marea s-a linistit numai in momentul in care Hristos a intrat in corabie. De aici reiese ca oricat de mult s-ar osteni omul in biserica, el nu poate ajunge la mantuire fara ajutorul lui Hristos.

Sunt multe modalitati de a calatori prin viata. Va rog sa nu uitati de biserica. Cu ajutorul ei nu veti rataci si veti vedea ca oricat de grele ar fi incercarile vietii, veti birui. De ce? Pentru ca spre deosebire de corabia lui Noe, Biserica ii si transforma pe cei care intra in ea. Nu-i lasa asa cum sunt. Ii transforma pe crestini in fii ai lui Dumnezeu dupa har.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

07 August 2014

Vizualizari: 4415

Voteaza:

Biserica sub chipul corabiei 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-08-17 14:25

    Maica Domnului e reprezentata tot timpul pe bolta sfantului altar, cu fata catre noi, pentru a ne intari atunci cand simtim ca aceasta corabie este clatinata de valuri. Ea ne atrage atentia ca nu avem de ce sa ne temem ca la carma se afla Fiul ei. Nu va inspaimantati, credeti cu adevarat ca la carma bisericii este Fiul lui Dumnezeu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE