Black Friday si Vinerea Neagra

Black Friday si Vinerea Neagra Mareste imaginea.

"Astazi Stapanul fapturii a stat de fata inaintea lui Pilat, si rastignirii s-a dat Facatorul tuturor, aducandu-Se ca un miel de bunavoia Sa; cu piroane a fost pironit, in coasta a fost impuns, si cu buretele a fost adapat Cel ce a plouat mana. Cu palme peste obraz a fost lovit Mantuitorul lumii; si de robii Sai a fost batjocorit Facatorul tuturor. O, iubirea de oameni a Stapanului! Pentru cei ce L-au rastignit S-a rugat Parintelui Sau, zicand: Iarta-le lor pacatul acesta, ca nu stiu, calcatorii de lege, ce lucru fara dreptate fac" (Stihira, glasul 6 la Vecernia din Sfanta si Marea Zi Vineri).

In traditia poporului nostru, exista o zi pe an denumita, inca din cele mai vechi timpuri, "Vinerea Neagra". Este vorba de Vinerea din Saptamana Patimilor. De ce este numita "neagra"? Este simplu, pentru ca aceea este ziua in care lumea a fost cuprinsa desavarsit de stapanirea intunericului. Este Vinerea Neagra, pentru ca Insasi Lumina Lumii a fost rastignita si ingropata. O zi unica, ultima zi a stapanirii legii pacatului si a mortii, ziua despartirii celei mai desavarsite a omului de Dumnezeu.

Nu poate fi decat neagra, intrucat omenirea, in acea zi, a desavarsit propria orbire, si in orbecaiala sa animalica a ajuns sa comita cea mai ingrozitoare atrocitate. Chinurile suferite de Mantuitorul datorita urii nemasurate a celor pe care ii mantuia au constituit cea mai profunda si inumana suferinta din toate timpurile.

Aceasta este singura adevarata Vinere Neagra. Pentru noi, crestinii, nu este o sarbatoare. Desi prin jertfa Sa Mantuitorul a deschis calea mantuirii tuturor oamenilor, noi intampinam Vinerea Neagra cu post negru. Cum am putea sa ne bucuram in aceasta zi cumplita?

Iata insa ca acum ne pregatim, impreuna cu lumea, sa intampinam o alta "vinere neagra", aceea a freneziei cumparaturilor. Aruncandu-se cu nesat in lupta pentru un pret mai bun, cumparatorul modern nu mai stie de adevarata Vinere Neagra. De ce-ar mai sti? Doar “Black Friday” aduce un discount sanatos.

Cu toate acestea, cumparatorului i-ar folosi cu siguranta sa stie ca Vinerea Patimilor si Black Friday au un element comun. In ele se manifesta acelasi stapanitor. Acelasi, neschimbat, atunci si acum.

Paul Cocei
 

Despre autor

Paul Cocei Paul Cocei

Colaborator
115 articole postate
Publica din 29 Decembrie 2011

Pe aceeaşi temă

21 Noiembrie 2014

Vizualizari: 3068

Voteaza:

Black Friday si Vinerea Neagra 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE