
Cand Mantuitorul le explica ucenicilor Pilda semanatorului, le graieste "Voua va e dat sa cunoasteti taina imparatiei lui Dumnezeu, dar pentru cei de afara totul se face in pilde, ca uitandu-se, sa priveasca si sa nu vada, si, auzind, sa nu inteleaga, ca nu cumva sa se intoarca si sa fie iertati" (Marcu 4,11-12). La prima vedere am fi tentati sa credem ca Hristos vorbea in pilde pentru ca dorea ca toti ceilalti oameni, in afara de ucenici, sa nu inteleaga nimic.
In realitate, Mantuitorul vorbeste in pilde pentru ca incearca sa-i duca pe oameni de la cele trupesti, la cele duhovnicesti. Iata ce spune Sfantul Teofan Zavoratul: "daca le-ar vorbi pe fata, iar nu in pilde, ei ar privi cu vederea trupeasca si nu ar vedea nimic. Ar asculta cu auzul trupesc, si nimic nu ar auzi. Lucrurile duhului nu pot fi vazute cu ochii trupului, nici auzite cu urechile trupului. Acest inteles se desprinde limpede si din Evanghelia de la Matei: "caci, vazand, nu vad, si auzind nu aud, nici nu inteleg” (13, 13). Cand Dumnezeu le graieste adevarul duhovnicesc pur, neinvesmantat in pilde si asemanari cu lumea pamanteasca, ei nici nu vad, nici nu inteleg acest adevar".
Ucenicii aveau ochii duhului deschisi pentru tainele imparatiei lui Dumnezeu. De aceea lor li se putea vorbi uneori pe fata. Dar nu intotdeauna. Aveau si ei nevoie de grairea in pilde dupa cum reiese din cuvintele: "Acestea vi le-am spus in pilde, dar vine ceasul cand nu va voi mai vorbi in pilde" (Ioan 16, 25).
Asadar, Hristos dorea ca toti oamenii sa inteleaga cuvintele Sale, numai ca unii Il ascultau cu inimi viclene si cu urechi rau intentionate, ca sa-L prinda in cuvant (Lc. 11, 54). Din aceasta cauza ei auzeau ceea ce doreau, iar nu ceea ce El le graia.
Mantuitorul spune cand este judecat: "Eu am vorbit pe fata lumii; Eu am invatat intotdeauna in sinagoga si in templu, unde se aduna toti iudeii si nimic nu am vorbit in ascuns." (Ioan 18,20). Deci, El le-a vorbit deschis. Insa, nu a fost auzit din cauza invartosarii inimii lor.
Parintele Constantin Coman spune ca "problema contemporanilor Mantuitorului - ca si a contemporanilor nostri - nu era aceea ca nu-L puteau recunoaste pe Hristos, ci aceea ca nu vroiau sa-L recunoasca! … Potrivnicia este una din caderile frecvente ale omului pana astazi. Usor ironic, prin aceste cuvinte, Mantuitorul parca le spune: “Vorbesc in pilde, pentru a nu le violenta starea lor de indaratnicie, pentru a nu le tulbura indarjirea inimii. Oricum, chiar daca le-as vorbi deschis, nu s-ar schimba nimic” … Pentru a dobandi capacitatea de a fi increzator si intelegator, omul trebuie sa doreasca, sa vrea cu tot dinadinsul acest lucru. Si va primi darul credintei, ca si cel al intelegerii. Omul trebuie sa vrea sa fie ascultator si sa-si articuleze staruitor vointa, si va primi darul ascultarii. Va trebui sa vrea sa inteleaga tainele profunde ale lumii si ale vietii, ratiunile ultime ale creaturilor si sa articuleze staruitor aceasta dorinta pentru a primi darul si deschiderea intelegerii".
In concluzie, nu Dumnezeu face ca poporul sa nu-L vada si sa nu-L inteleaga, ci patimile prezente in om ii acopera ochii si ii astupa urechile.
Daca Il iubim pe Dumnezeu, sa ne grabim sa facem cele placute Lui si vom avea parte si de vedere si de intelegere.
Adrian Cocosila
.
-
Lumina dumnezeiasca
Publicat in : Schimbarea la Fata -
Lumina dumnezeiasca
Publicat in : Cunoasterea -
Lumina dumnezeiasca in teologia Sfantului Grigorie Palama
Publicat in : Sfantul Grigorie Palama -
Ce este lumina dumnezeiasca?
Publicat in : Credinta -
Lumina dumnezeiasca poate fi pictata?
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.