Carrefour

Carrefour Mareste imaginea.

Un actor incompatibil cu bunul simt, fost ministru al culturii, sugera recent ca firmele europene sa plece din Romania. Ar fi raspunsul "demn" dat de noi refuzului de a fi acceptati in Schengen. Una dintre firmele amintite de politruc are nume programatic: Carrefour. Intr-adevar, Romania se afla la rascruce, la o intersectie destinala.

Ce nu vor sa accepte actualii nostri guvernanti este un fapt pe cat de aparent banal, pe atat de important.

Dincolo de birocratie, de risipa, de tendinta de a controla in afara limitelor mandatului politic, dincolo de absurditatile administrative generate de un organism de reglementare prea mare - de la curbura bananei la lungimea pastelor si de la libertatea unora de a pescui concomitent cu interdictia impusa altora de a face acelasi lucru -, Uniunea Europeana este o comunitate bazata pe un numar de principii si valori. Pe masura ce realitatea cotidiana contrazice constructia de idei, cu atat recursul la fundamente este inevitabil si recomandabil.

Este asadar foarte simplu sa critici UE, autosuficenta eurofunctionarilor, de la Comisie si Parlamentul European deopotriva. Iata de ce a fi anti UE reprezinta o arma populista frecvent folosita tocmai pentru ca se afla la indemana. In fond, ce poate fi mai facil decat agitarea spectrului unui pericol supranational, al unei hidre avide de putere, niveland toate marile si micile identitati, calcand in picioare sensibilitati seculare si impunand reguli samavolnice? Daca la Bucuresti, UE este comparata cu Inalta Poarta, la Budapesta, UE trimite la fosta administratie imperiala. Sentimente antibruxelleze sunt la Atena, dar si la Londra, chiar daca din motive diferite.

Si totusi. Cine contesta legitimitatea democratica, in curs de clarificare si consolidare, sau chiar ratiunea de a fi a UE trebuie sa treaca un scurt examen de constiinta istorica. Sa raspunda adica la intrebari de felul: nu este mai bine sa fim impreuna decat separati? Nu sunt pacea pe termen lung si prosperitatea, oricat de oscilanta, preferabile conflictelor si polarizarilor sociale? Suntem mai putin romani pentru ca suntem europeni? Sa fie oare riscurile eurobirocratiei mai mari decat ale izolationismului? Ne-am descurca fiecare pe cont propriu mai bine in concurenta globala? Proiectul european a adus mai multe dezavantaje decat beneficii? Suntem creatorii sau prizonierii acestei constructii unice in lumea moderna?

Acum, legat de antieuropenismul de la noi, conturat puternic dupa vara lui 2012, nu ar trebui sa ne fie greu sa il vedem drept ceea ce este: un alibi. Mai putina Europa inseamna mai multa Romanie corupta. O tara manipulata mediatic, condusa de partide cu reflexe totalitare, avand in frunte lideri gata sa acopere pe toti penalii utili si sa minta fara jena. Niciunde domnia bunului plac nu a creat insa o cultura democratica, locuri de munca, stabilitate, bunastare. Camufland o alta agenda decat cea a binelui comun, atitudinea antieuropeana dovedeste ca principiile si valorile Europei incurca. Adica sunt utile!

Radu Preda


Imagine: www.flickr.com
Sursa: teologia-sociala.ro

.

Despre autor

Radu Preda Radu Preda

Senior editor
86 articole postate
Publica din 24 Octombrie 2017

18 Martie 2013

Vizualizari: 412

Voteaza:

Carrefour 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Carrefour radu preda

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE