Ce inseamna ca femeia trebuie sa se teama de barbat?

Ce inseamna ca femeia trebuie sa se teama de barbat? Mareste imaginea.

In cadrul Sfintei Taine a Cununiei se citeste din "Apostol". "Apostolul", utilizat in cadrul slujbelor, este o carte ce apartine cantaretilor si din acest motiv se pastreaza la strana si nu in Sfantul Altar. Textul apostolic se citeste numai cu binecuvantarea preotului. Binecuvintarea inseamna acordul sau permisiunea data cuiva de a face ceva. Binecuvantarea este o rostire solemna, insotita de un gest, prin care o persoana invoca darurile lui Dumnezeu asupra altei persoane, dupa cum marturiseste IPS Bartolomeu Anania.

La finalul textului randuit sa fie citit in cadrul Tainei Cununiei se spune "… iar femeia sa se teama de barbat" (Efes. 5, 33). Si multi barbati inteleg gresit sensul acestor cuvinte. Se cred indreptatiti sa stapaneasca.

Se pierde din vedere ca in Biserica cu cat esti mai mare cu atat trebuie sa slujesti mai mult. Daca am fi cu luare aminte la textul Apostolului, am afla ca femeia este indemnata sa se teama de barbat, numai dupa ce Biserica a marturisit ca barbatul este dator sa-si iubeasca sotia asa cum Hristos Si-a iubit Biserica, jertfindu-se pentru ea. Ori intr-o astfel de situatie, teama femeii de barbat este aceea de a nu pierde iubirea sotului ei.

Sfantul Evanghelist Ioan afirma ca "in iubire nu este frica" (1 In 4,18). Cel ce iubeste cu adevarat nu savarseste binele nici de teama de a nu fi pedepsit si nici din dorinta de a fi rasplatit, ci pentru ca iubeste. Iar iubirea curata a unuia fata de altul vine din Hristos.

Este adevarat ca Sfantul Apostol Pavel spune: "Femeile sa se supuna barbatilor lor ca Domnului, pentru ca barbatul este cap femeii…", dar sa nu se uite ca nu doar trupul fara cap este lipsit de viata, ci si capul fara trup, dupa cum marturiseste Sfantul Nicolae Cabasila.

Femeia este chemata sa se supuna numai sotului care este gata oricand sa se jertfeasca pentru ea. Supunerea fata de o persoana capabila de jertfa pentru tine, nu te poate transforma niciodata in rob.

In concluzie, Biserica nu indeamna femeile sa se supuna orbeste sotilor, ci cu discernamant. Adica numai atunci cand vede in sot chipul lui Hristos, Cel care S-a jertfit pentru Biserica Sa.

Adrian Cocosila

Apostolul citit in Taina Cununiei: "Femeile sa se supuna barbatilor lor ca Domnului, pentru ca barbatul este cap femeii, precum si Hristos este cap Bisericii, trupul Sau, al carui mantuitor si este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, asa si femeile, barbatilor lor, intru totul. Barbatilor, iubiti pe femeile voastre, dupa cum si Hristos a iubit Biserica, si S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, curatind-o cu baia apei prin cuvant, si ca s-o infatiseze Siesi, Biserica slavita, neavand pata sau zbarcitura, ori altceva de acest fel, ci ca sa fie sfanta si fara de prihana. Asadar, barbatii sunt datori sa-si iubeasca femeile ca pe insesi trupurile lor. Cel ce-si iubeste femeia, pe sine se iubeste. Caci nimeni vreodata nu si-a urat trupul sau, ci fiecare il hraneste si il incalzeste, precum si Hristos Biserica, pentru ca suntem madulare ale trupului Lui, din carnea Lui si din oasele Lui. De aceea, va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic in Hristos si in Biserica. Astfel si voi, fiecare asa sa-si iubeasca femeia, ca pe sine insusi; iar femeia sa se teama de barbat" (Efeseni 5, 22-33).

Pe aceeaşi temă

01 Septembrie 2015

Vizualizari: 9061

Voteaza:

Ce inseamna ca femeia trebuie sa se teama de barbat? 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2015-09-01 02:16

    Si altii cauta sa inlocuiasca cuvantul teama cu respect, ca nu cumva sa fie atinsa feminitatea. Biserica niciodata nu a ridicat pe unul impotriva altuia.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE