Clive Staples Lewis

Clive Staples Lewis Mareste imaginea.

Clive Staples Lewis a fost un scriitor de origine irlandeza, cunoscut mai ales pentru scrierile sale crestine, pentru lucrarile de critica si pentru romanele de fictiune. C.S. Lewis s-a nascut in data de 29 noiembrie 1898, in Belfast, si a trecut la cele vesnice in ziua de 22 noiembrie 1963, cu putin mai inainte de a implini varsta de 65 de ani.

Potrivit protestantilor si anglicanilor, C.S. Lewis este unul dintre cei mai de seama teologi ai secolului XX. In pofida faptului ca era crestin anglican, C.S. Lewis marturisea deseori ca scrierile sale asupra crestinismului vizeaza pe toti crestinii, in ceea ce au deplin in comun, fara a atinge catusi de putin diferente interconfesionale.

Clive Staples Lewis (1898-1963)

C. S. Lewis s-a nascut in Belfast, capitala Irlandei de Nord, in ziua de 29 noiembrie 1898. Desi a fost botezat Clive Staples, atat familia, cat si prietenii, il vor numi "Jack". Tatal sau, Albert James, a fost avocat, iar mama sa, Flora Augusta Hamilton, a fost fata de preot anglican. Cu toate acestea, tanarul Clive Staples nu va fi un crestin practicant, asemenea mamei sale, decat mult mai tarziu.

Mama lui se va imbolnavi de cancer si va muri, pe cand Lewis avea abia zece ani. Tanarul urmeaza scoala si licerul, iar mai apoi luptele pe front, in cadrul Primului Razboi Mondial, lupte care il vor marca profund. In anul 1930, Lewis se va muta, impreuna cu fratele sau si cu familia unui prieten mort pe front, intr-o noua casa.

La inceputul secolului al XX-lea, ca urmare a Primului Razboi Mondial, prin care trecuse ca soldat, Lewis isi va pierde credinta in Dumnezeu. Abia in iarna anului 1931, la varsta de 33 de ani, Lewis se va intoarce iarasi cu privirea spre crestinism.

Lewis va fi bun prieten cu J.R.R Tolkien, autorul cunoscutei trilogii "Stapanul Inelelor". In urma discutiilor indelungate avute cu acesta, cat si datorita influentei lui Owen Barfield, un renumit filosof englez, Lewis va imbratisa cu toata puterea crestinismul, in forma lui anglicana. Barfield avea sa fie numit, de catre Lewis, drept "cel mai bun si intelept dintre profesorii mei neoficiali".

In anul 1925, tanarul C.S. Lewis devine membru al Colegiului Magdalen, din Oxford. Vreme de aproape trei decenii, el va preda literatura in cadrul colegiului. In anul 1954, Lewis este numit profesor la Universitatea din Cambridge. Specialist in literatura engleza medievala si renascentista, Lewis a fost si un fervent apologet crestin, sustinand nenumarate conferinte si emisiuni radiofonice pe teme religioase.

Potrivit lui C.S. Lewis, inteligenta nu se dobandeste atat pe cale genetica ori educationala, cat pe cale duhovniceasca, in urma implinirii poruncilor lui Dumnezeu. In aceasta privinta, el spunea: "Oricine incearca din rasputeri sa fie un bun crestin va constata ca inteligenta i se ascute. Unul dintre motivele pentru care nu este nevoie de o educatie speciala pentru a fi crestin este acela ca insusi crestinismul este cea mai buna educatie."

Lewis se va casatori cu Joy Gresham, o scriitoare americana de origine evreica. Tanara, divortata la acea vreme, fostul ei sot fiind alcoolic, avea deja doi baieti, anume David si Douglas. Datorita faptului ca viza lor uma se expire, ei urmand sa se intoarca in America, lucru nedorit de cei trei, Lewis o va cere in casatorie pe Joy.

Nu dupa mult timp insa, Joy avea sa fie diagnosticata cu cancer osos. Cu toate acestea, boala va stagna vreme de patru ani. In anul 1960, Joy va muri pe patul de spital, Lewis continuand sa-i creasca cei doi baieti.

La mai putin de un an, in vara lui 1961, Lewis avea sa se imbolnaveasca si el, fiind diagnosticat cu nefrita. Datorita bolii, profesorul universitar Lewis isi va sista cursurile predate la Universitatea Oxford. El se va lupta cu boala vreme de doi ani, pentru ca in primavara lui 1963 sa prinda iarasi putere. Insa revenirea nu avea sa tina mult timp, in acelasi an suferind un preinfarct.

In luna august 1963, intelegand cursul bolii sale, Lewis isi va semna demisia din postul universitar ocupat la Oxford. Spre sfarsitul anului, in data de 22 noiembrie 1963, scriitorul C.S. Lewis va trece la cele vesnice, in urma unui blocaj renal.

Inca din timpul studentiei, Lewis va publica o serie de poeme laice. Mai tarziu insa, el va scrie cateva opere memorabile, ramase pana astazi de referinta. Dintre operele sale cele mai renumite, le amintim aici pe urmatoarele: "Surprins de bucurie", povestea convertirii sale; "Problema durerii"; "Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar", compuse in anul 1942; "Crestinism. Pur si simplu"; "Cele patru iubiri"; "Despre minuni"; "Cronicile din Narnia", povesti crestine pentru copii; "Trilogia spatiala", acatuita din volumele "Departe de planeta tacuta", "Perelandra" si "Forta hidoasa"; "Rugaciune: Scrisori catre Malcolm", opera postuma.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 2657

Voteaza:

Clive Staples Lewis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE