Ne-a parasit parintele Gheorghe Babes

Ne-a parasit parintele Gheorghe Babes Mareste imaginea.

In ziua de 21 martie 2012, cu o zi inainte de ziua nasterii, ar fi implinit 84 de ani, a trecut la Domnul Parintele Gheorghe Babes - cunoscut sub numele popular de Popa Ghita.

Moartea lui neasteptata ne-a adus aminte de vremelnicia noastra pe acest pamant si de cuvintele Domnului Iisus Hristos: "privegheati si va rugati, caci nu stiti nici ziua, nici ceasul cand va veni sfarsitul omului”.

A fost prohodit si inmormantat intr-o trista zi de duminica – 25 martie – in Biserica Noua din Sohodol – zidita de inaintasii sai (Pr. Bucur Babes), cu 192 ani in urma.
A fost sustinut de peste 300 de credinciosi, datorita afectiunii si popularitatii de care se bucura printre acestia.

Preotul Gheorghe Babes s-a nascut la data de 22 martie 1928, in comuna Sohodol – Bran, avand ca parinti pe Eugen – invatator si Maria – casnica.

Iata ce spunea parintele Babes despre studiile sale: "Am facut scoala primara de 4 clase aici, in Sohodol, am urmat liceul Andrei saguna la Brasov, am luat bacalaureatul si am socotit ca ma pot realiza pe calea teologiei. Dupa 4 ani de zile, studiind la zi, am obtinut diploma de licentiat in teologie, fiind absolvent, ca sef de promotie, al prestigioasei scoli teologice din Sibiu, Facultatea de Teologie. Acolo am avut fericita ocazie, ca in cei patru ani de studii, datorita parintilor profesori, bibliotecii si a capelei Institutului, sa agonisesc o multime de cunostinte in domeniul teologiei si sa ma formeze sufleteste in vederea inaltei misiuni preotesti”.

A obtinut diploma de capacitate preoteasca si cele doua cursuri de indrumare misionara de la Curtea de Arges si Sibiu.

A fost hirotonit de insusi Mitropolitul Ardealului, dr. Nicolae Balan, in Catedrala Mitropolitana din Sibiu, la Praznicul Maicii Domnului din anul 1953 si numit la Biserica din Bran Centru, unde nu exista parohie.

A slujit incepand cu anul 1954 la Bisericuta din Bran, iar dupa doi ani a facut demersuri la Sibiu pentru a se aronda parohia. Astfel, s-a infiintat parohia Bran Centru, unde a pastorit timp de 16 ani, pana in anul 1970.

Parintele Gheorghe Babes a fost cel care a pus bazele celei de-a 14 parohii branene cu sediul in Bran Centru. S-a ingrijit de marimea locasului de cult, care initial era o simpla capela catolica, pentru a satisface necesitatile bisericii parohiale.

Dupa preotul Gheorghe Mija, in anul 1981, la 25 octombrie, a fost numit preot la parohia din Sohodol, parohie infiintata de inaintasul sau, preotul Bucur Babes.

A pastorit spre slava lui Dumnezeu si pentru mantuirea oamenilor aceasta parohie vreme de 26 de ani, pana in anul pensionarii, 1 octombrie 2007.

Parintele Gheorghe Babes incheie a cincea generatie de preoti din familia Babes, slujind biserica ortodoxa timp de 53 de ani.

Istoricul Sfintei Biserici Sohodol Biserica Noua

Parohia Sohodol Biserica Noua, impreuna cu parohia Sohodol Biserica Veche, fac parte din cele 13 parohii branene presarate pe culmile dealurilor intracarpatice si pe firul vailor ce strabat spatiul geografic dintre Muntii Bucegi si Piatra Craiului.

in zona Branului s-a dezvoltat din cele mai vechi timpuri o viata romaneasca cu un profund caracter autohton care s-a pastrat nestirbit pana in zilele noastre. in Sohodol a existat din vremuri vechi o viata bisericeasca care s-a dezvoltat pe parcurs.

La inceput, in Sohodol a existat o singura biserica si parohie: cea veche fondata in 1812.

La Biserica Veche din Sohodol functionau cate doi sau chiar trei preoti. in jurul anului 1826, pe langa preotul din renumita familie a Puscarilor, pastorea si preotul Bucur Babes, hirotonit in anul 1820 de episcopul Vasile Moga, casatorit cu Maria, fiica preotului Puscariu de la biserica veche.

In jurul anului 1820 s-a luat hotararea zidirii unei noi biserici, in partea de sus a satului. Pentru aceasta, preotul Bucur Babes avea nevoie de aprobarea guvernului care era atunci la Cluj. A plecat calare la Cluj, impreuna cu cativa credinciosi, obtinand aprobarea pentru zidirea bisericii de acum. Biserica a fost construita intre anii 1820-1830, fiind sfintita de episcopul Vasile Moga. Biserica Noua Sohodol

In anul 1916 a avut loc un puternic cutremur care a provocat mari stricaciuni, iar lucrarile de reparatie, s-au efectuat abia in anul 1924, din cauza razboiului, de preotul Gheorghe Babes, bunicul preotului Ghita Babes.

In anul 1958 a inceput pictarea bisericii in tehnica fresca, lucrare ce s-a finalizat in anul 1960 (sub pastoratia pr. Gheorghe Mija – cumnatul preotului Babes), an in care s-a resfintit biserica de catre Mitropolitul Ardealului.

Preotii din familia Babes

inca inainte de zidirea bisericii noi se face pomenirea Pr. Dumitru Carstea Babes, care a slujit impreuna cu preotii din familia Puscariu de la Biserica Veche din Sohodol. Se stie anul mortii sale (1812), anul zidirii Bisericii Vechi.

Puternica a fost personalitatea Pr. Bucur Babes, cel care a infiintat parohia Sohodol Biserica Noua si a condus lucrarile zidirii acesteia. Pe langa spiritul lui de bun gospodar, a fost si bun slujitor al Sfantului Altar, om bun si bland. A murit in anul 1848.

Dupa moartea Pr. Bucur Babes, parohia a fost deservita de Biserica Veche pana in anul 1851 cand a fost hirotonit Pr. Gheorghe Bucur Babes (1835-1893) hirotonit preot duhovnic de marele Andrei saguna, care a si eliberat renumita singhelie care se pastreaza cu mare cinste in actele parohiale ale preotilor Babes din Sohodol.

A pastorit parohia timp de 42 de ani, urmand la parohie fiul sau, capelanul Gheorghe (George) Babes (singurul preot din zona Branului care a fost administrator protopopesc timp de 2 ani). Acesta a facut reparatia generala a bisericii in 1907 si in 1924.

A adormit intru Domnul in anul 1934, plans si el ca si bunicul sau de intreaga obste din Sohodol si Bran.

Despre Pr. Gheorghe (George) Babes, bunicul preotului Ghita Babes, trebuie mentionat faptul ca, in anul 1918, impreuna cu familia sa, a luat drumul pribegiei in Rusia, datorita unei cuvantari inflacarate in favoarea Unirii Ardealului cu tara si impotriva autoritatilor maghiare, cuvantare tinuta in Targul Branului, la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. Autoritatile maghiare au pus pe capul sau un pret de 10 mii de florini, ceea ce a dus la autoexilarea sa. si astazi se mai pastreaza tabloul sau spintecat cu baioneta maghiarilor furiosi care au ajuns prea tarziu la casa sa. 

Dupa o vacanta parohiala de aproape 2 ani, in care a servit biserica Pr. Ioan Zabava de la Biserica Veche, la Biserica Noua din Sohodol a pastorit Pr. Ioan Sumedrea, pana in anul 1943, cand s-a transferat la satul natal, Cheia – Moeciu de Jos.

In anul 1944 e numit preot paroh Gheorghe Mija, cumnat cu preotul Ghita Babes. Tanarul licentiat in teologie, Pr. Gheorghe Mija a fost fiul preotului din Comana de Jos, Fagaras, fiind casatorit cu Eugenia Babes, nepoata preotului Gheorghe(George) Babes. Preotul Mija a pastorit pana in anul 1980.

Dupa preotul Gheorghe Mija, in anul 1981, la 25 octombrie, a fost numit preotul Babes Gheorghe (Ghita). Cu dansul s-a stins a cincea generatie de preoti din familia Babes.

Aprecieri

La prohodirea Parintelui Gheorghe Babes au participat mai multe personalitati ale Branului.

Parintele protopop Gheorghe Coltea a prezentat familia parintelui Gheorghe "o familie de preoti, oameni care au slujit lui Dumnezeu pe aceste meleaguri, o familie din Sohodol, cu o adanca, mare si frumoasa traditie spirituala, culturala si duhovniceasca”, care "a marcat cultura zonei Branului si a poporului roman”.

El aminteste de pensionarea parintelui, cand "enoriasii din Sohodol plangeau cand au ramas fara parintele; in acel moment, marcat prin instalarea noului preot, fiu al satului, parintele Cornel, in biserica au fost toate personalitatile Branului la acel moment, sa sarbatoreasca plecarea unui preot batran si venirea unui nou preot care si el descinde dintr-o familie cu adanca traditie preoteasca, culturala si spirituala a Sohodolului - familia Puscariu”.

Cum amintea parintele Coltea, "preotul Ghita a slujit multi ani biserica, unde se simtea ca acasa - fiind ridicata de inaintasii sai - a trecut prin greutati, prin vai si prin ridicari, a fost un om care mereu a zambit, care mereu a glumit, care a stiut sa duca crucea vietii”.

Parintele Babes ne-a dat o lectie de viata foarte importanta, cum spunea parintele Coltea si anume " in viata sa te porti ca sa te iubeasca oamenii si sa vina la inmormantarea ta”.

Ca si concluzie despre viata lui, preotul Coltea spune ca a fost "un om tare dulce la suflet, cumsecade si tare bun, el imediat isi facea o societate, un grup de oameni cu care se asocia sa faca ceva, sa calatoreasca undeva, sa implineasca ceva”.

Parintele protopop a vizualizat scena parasirii acestei vieti de catre parintele Gheorghe spunand: "daca s-ar ridica in picioare ar spune: Multumesc frumos! ca mi-ati dat cinstea cea mai de pe urma, ca vazand Dumnezeu evlavia voastra, credinta si respectul vostru, Dumnezeu imi va ierta pacatele si ma va darui cu un colt de rai” si urandu-i: "Sa te adaugi parinte mosilor si stramosilor tai, vrednicilor preoti din spita neamului”.

Discursul parintelui Coltea s-a incheiat cu o binecuvantare pentru viitor : "pentru ca s-au ridicat vlastare, sa fie binecuvantata spita neamului, si, cine stie, poate peste timp se vor naste baieti care vor reinnoda traditia slujitorilor lui Dumnezeu din Sohodol”.

Un important omagiu a fost adus din partea Primariei, a Consiliului Local prin primarul Branului, domnul Gheorghe Hermeneanu, "vecin, cetatean si prieten al parintelui Ghita”.

Acesta a apreciat punctualitatea parintelui Ghita la diversele evenimente cand "era printre primii care ajungea acolo si ne bucuram cand venea in mijlocul nostru ”, precum si faptul ca "ani de zile a fost printre cei mai iubiti oameni ai satului, ai comunei Bran si pot spune ca de-a lungul vietii sale a exprimat mai mult decat ceea ce inseamna un cetatean sau un preot, a insemnat o stare de spirit”.

Primarul a amintit de familia Babes spunand ca "alaturi de toata simpatia pe care i-am acordat-o se cuvine sa ne amintim de tot ce a insemnat familia Babes pentru aceasta vatra de tara, pentru tot ce a facut aceasta familie care si-a impletit destinul cu istoria satului si a comunei Bran, pentru aportul pe care l-au avut la istoria, cultura si spiritualitatea noastra”.

"Pe langa dureroasa pierdere a parintelui”, domnul Hermeneanu considera ca "pleaca dincolo o bogata zestre pe care a acumulat-o cu acele povestiri ale dansului pe care le exprima in gluma sau satiric”, dar care faceau deliciul publicului.

Dupa cum spune domnul primar, parintele Ghita este o persoana greu de inlocuit in viata noastra, a comunitatii, fiind convins ca "daca ar fi fost contemporan sau ar fi trait Sadoveanu sau Creanga, preotul Ghita ar fi fost eroul multor povestiri ale acestora”.

Domnul notar dr. Emil Stoian considera ca "parintele Babes a fost un simbol pentru zona noastra” si ca "in aceste zile un brad batran si falnic a fost retezat de furtuna. in locul lui a ramas o poiana, pe care nu stiu cine va putea sa o incarce cu ceea ce facea parintele Gheorghe Babes”. Domnul notar mai spune ca: "Spiritul domniei sale a fost cunoscut in toata tara. Sunt oameni care nu l-au vazut niciodata, dar il cunosc din faptele si din verva sa. Umorul sau era inegalabil.”

Preotul Gheorghe Babes a fost un preot iubit mult de enoriasi pentru "verva, inteligenta, satira si rafinamentul intelectual” fiind "si preot si mirean. Ca si preot a fost destul un om ca sa-i tina locul, ca mirean cred ca trebuie 10, poate 20 de oameni”.

Prin sinceritatea de care dadea dovada "a sfidat autoritatile cu ironie, a sfidat impostorii, a avut de suferit. Dar a iubit poporul, fiind foarte apropiat de credinciosi”.
Domnul Stoian, prin apropierea de care a dat dovada fata de parintele Babes, considera ca "in aceste momente cand a inceput sa-si doarma somnul vesnic, daca ar putea vorbi v-ar multumi tuturor, v-ar binecuvanta si probabil cu sufletul sau generos ar zice: Hai sa ne cinstim!”.

Preotul Cornel Puscariu aminteste de sarbatoarea Bunei Vestiri care "ne-a bine vestit si ne-am bine rugat pentru sufletul adormitului intru Domnul preot Gheorghe Babes ca sufletul lui sa se salasluiasca in imparatia lui Dumnezeu”.

Parintele paroh de la Biserica Noua Sohodol cunoaste istoria familiei Babes, ca familie de ctitori ai bisericii, spunand: "Putem spune multe cuvinte, putem vorbi foarte mult despre viata lui si a inaintasilor parintelui de la Bucur Babes, celui caruia ar trebui sa-i multumim necontenit pentru zidirea Bisericii Noi din Sohodol. Cred ca toate generatiile de preoti Babes ar trebui sa-i multumeasca acestuia dar si noi care ne bucuram de aceasta biserica, avem ce repara, avem ce reconstitui in pictura, ne aducem aminte cu drag de ei si avem o istorie ce coboara pana la 1800 si mai jos, de la cei care s-au stramutat de la Maramures, Bucovina aici”.

Parintele Puscariu, ca urmas la parohie al preotului Gheorghe Babes, a sprijinit familia Babes si a transformat reaua vestire a mortii parintelui intr-o buna vestire, intr-o rugaciune catre Dumnezeu pentru iertarea pacatelor.

IPS Dr. Laurentiu Streza - Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolit al Ardealului a trimis o nota catre familia indoliata si credinciosii parohiei Sohodol Biserica Noua spunand: "insotim cu pioasa rugaciune trecerea spre cele vesnice a sufletului robului lui Dumnezeu, preotul Gheorghe, si avem nadejdea ca Domnul il va randui cu dreptii in imparatia Sa cereasca. Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Cel inviat din morti, sa-l rasplateasca jertfelnicia si credinciosia anilor vietii, iar pe cei ramasi, familie si crediciosi, sa va binecuvanteze si sa va mangaie pe toti”.

Ramas bun, parinte!
Vei ramane mereu in inimile noastre!

Ioana Petre
Georgiana Buta

03 Aprilie 2012

Vizualizari: 3532

Voteaza:

Ne-a parasit parintele Gheorghe Babes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE