Cum reducem canonul primit la Spovedanie ?

Cum reducem canonul primit la Spovedanie ?

Spovedania este una dintre Tainele Bisericii. Prin marturisirea cu parere de rau (pocainta) a pacatelor, inaintea preotului duhovnic, Iisus Hristos Insusi ne iarta pacatele si ne da harul Sfantului Sau Duh, spre tamaduire si spre mantuire. Iertarea pacatelor vine, in fapt, prin punerea mainilor preotului pe capul credinciosului, in timp ce rosteste rugaciunea de dezlegare, din Molitfelnic.

Spovedania nu se face, insa, numai pentru impartasirea cu Sfintele Taine, ci si pentru cunoasterea de sine, pentru primirea dezlegarii de sub osanda pacatelor savarsite, pentru slabirea patimilor care ne inrobesc si pentru intarirea nadejdii de mantuire.

Canonul de la Spovedanie

In vederea tamaduirii sufletului, in functie de gravitatea pacatelor savarsite de credincios, cu dragoste si discernamant, duhovnicul randuieste acestuia un anumit canon.

Sfintii Parinti au randuit canoane pentru fiecare pacat in parte. Cunoscand aceste canoane, dar netrecand cu vederea nici unicitatea fiecarui credincios, duhovnicul este dator a se folosi de canoane.

Reducerea canonului randuit de duhovnic se face in masura in care inima credinciosului izvoraste o pocainta tot mai puternica. Cu cat credinciosul isi sporeste nevointele duhovnicesti si rugaciunea, cu atat preotul duhovnic poate scadea masura canonului opririi de la impartasirea cu Sfintele Taine.

Cum se da canonul ?

Citim in Molitfelnic: "Si, zicand sfarsitul dezlegarii, insemneaza chipul Crucii, cu mana, pe capul celui ce s-a marturisit. Si asa, slobozindu-l cu pace, sa-i dai canonul dupa potriva pacatelor lui; si, de va fi facut pacate mai multe si mai mari, sa-i dai canon mai mare, adica sa fie oprit de la Sfanta Impartasire ani mai multi; iar cele mai usoare pacate sa-i ierti lui, pentru canonul cel mai mare ce i-ai dat.

Insa, pentru pacatele mari, sa zici catre dansul asa:

Fiule, atatia ani poruncesc dumnezeiestii Parinti sa nu te impartasesti cu Sfintele Taine, ci numai sa bei Aghiasma Mare; si, de vei tine sa nu te impartasesti, ti se vor dezlega pacatele tale, iar de vei indrazni, peste porunca Sfintilor Parinti, ca sa te impartasesti, atunci te vei socoti al doilea Iuda; iar de vei fi bolnav si tare slab, temandu-te de moarte, atunci sa te impartasesti; si, de te vei insanatosi, iarasi vei ramane in anii ce ti s-au poruncit, pana cand vei implini canonul; iar daca te vei impartasi de frica mortii, plinind canonul cel dintai, ti se va socoti alt canon pentru impartasire si-l vei plini si pe acela."

Cand incepe canonul ?

Tot in Molitfelnic, citim: "Sa socotesti si aceasta, duhovnice: Ca de va fi parasit omul pacatul, dintru aceeasi vreme sa ia si canonul. De pilda: un om a facut pacate de moarte, ucidere sau desfranare, pentru care zece ani sa se lipseasca de Sfanta Impartasire; pe acesta sa-l intrebi, si de va fi parasit de doi ani acel pacat, sa-i dai opt ani, scazandu-i pe cei doi; iar de va fi parasit de cinci ani, tu sa-l canonesti numai cu cei cinci. Si altele asa sa faci scadere.

Ca, dupa cum graieste marele Vasile, cata vreme va face omul pacatul si nu se va impartasi, cu nimic nu i se scade canonul opririi de la Sfintele Taine, daca nu paraseste pacatul; si, de se va intampla ca iarasi sa cada in pacat, iarasi din inceput se cuvine sa i se dea canonul."

Reducerea canonului de la Spovedanie

Biserica recomanda tinerea in intregime a canoanelor de oprire de la impartasirea cu Sfintele Taine, atunci cand credinciosul nu face eforturi de indreptare, precum si prescurtarea canoanelor, pana la masura hotarata de Sfantul Ioan Postitorul, atunci cand credinciosul simte o pocainta adanca.

Preotul duhovnic masoara pocainta credinciosului si hotaraste canonul potrivit.

Cum se reduce canonul opririi de la impartasire ?

Canonul randuit pentru pacate se reduce in functie de nevointele pe care credinciosul si le asuma cu toata inima. In randul acestor nevointe se numara urmatoarele: renuntarea la vin, carne, branza, oua, peste sau untdelemn, pentru un anumit timp, apoi ajunarea, rugaciunea, facerea de metanii si milostenia. Pentru fiecare nevointa in plus, duhovnicul poate scadea un an din canon.

Parintele Cleopa Ilie numeste o serie de nevointe care, asumate de credincios, duc la scaderea canonului opririi de la Sfanta Impartasanie, dupa cum urmeaza: daca se tin toate posturile de peste an si zilele de miercuri, vineri si luni; daca se tine post negru in zilele de miercuri si vineri, pana la apusul soarelui, vreme de un an de zile; daca se renunta la vin, alcool si carne, pentru un an de zile; daca se face milostenie, o suta de metanii si se rosteste Psalmul 50 de sapte ori pe zi, vreme de un an de zile; daca se fac o suta de metanii pe zi. Pentru toate acestea, se scad cate doi ani din anii canonului.

Postul, ajunarea, privegherea, rugaciunea, metaniile si milostenia pot sa-l faca pe cel credincios mai curand vrednic de a se impartasi cu Sfintele Taine, decat daca nu ar ajuna, nu s-ar ruga si nu ar face metanii, ci ar astepta numai implinirea timpului hotarat de duhovnic.

Canonul 3 al Sfantului Ioan Postitorul

In al treilea canon al sau, Sfantul Ioan Postitorul spune: "Eu socotesc ca celor care judeca drept, nu li se pare ca scurtarea de catre noi a timpului de pocainta nu este o parere salvatoare, deoarece nici Parintele Vasile cel Mare si nici cei mai vechi dumnezeiesti parinti ai nostri nu au stabilit pentru cei ce pacatuiesc vreo ajunare, sau priveghere, sau numar de plecari de genunchi, fara numai indepartarea de la Sfanta Impartasanie.

Noi am socotit ca, in privinta celor care se pocaiesc cu adevarat si cu sarguinta isi chinuiesc trupul cu disciplina aspra, si cu intelepciune isi schimba viata, contrabalansand rautatea anterioara dupa masura infrangerii, sa masuram si scurtarea timpului de pocainta.

De pilda, daca cineva ar primi sa nu bea vin in anumite zile, am judeca sa-l iertam si noi un an din epitimia (canonul) hotarata de catre Parinti, pentru greseala lui. Asijderea, daca, ar fagadui retinerea de la carne pana la un timp, am socotit sa-i taiem alt an, iar daca de la branza si de la oua, sau peste, sau de la untdelemn, si astfel pentru fiecare retinere de acest fel sa-i iertam un an. Tot astfel sa procedam daca acela va voi sa imblanzeasca pe Dumnezeu prin imbelsugatele plecari de genunchi; si mai ales de va arata ravna si hotarare nestramutata pentru milostenie.

Iar daca cineva, dupa pacatuire, s-a dedat vietii de Dumnezeu iubitoare si singuratice (calugarie) am socotit ca este bine sa dobandeasca iertare inca si mai scurta, ca, prin acest fel de vietuire, sa razbune in viitor patima respectiva in cursul vietii."

Cand inceteaza canonul ?

Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Timpul nu slujeste la nimic. Noi nu intrebam daca rana a fost deseori pansata, ci daca pansamentul l-a facut bine pe penitent. Numai ranitul ne arata cand este momentul potrivit sa-l scoatem."

Canonul nu este o pedeapsa a lui Dumnezeu, aplicata prin preot, ci un medicament necesar vindecarii sufletului celui biruit de patimi. Rolul canonului este acela de a-l readuce pe om la locul sau cel dintai, adica de a-l face madular sanatos si viu al trupului tainic al lui Hristos.

*

Canoanele sunt medicamente impotriva pacatelor, iar nu pedepse.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

13 Mai 2022

Vizualizari: 11052

Voteaza:

Cum reducem canonul primit la Spovedanie ? 5.00 / 5 din 6 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ion mirosanuPostat la 2014-01-15 12:24

    Asa bine descrise fiind , canoanele , ni le putem aplica si singuri , dupa putinta fiecaruia , astfel incat , zi dupa zi , tot cautand sa stim , cata este credinta noastra in mantuire si ce suntem pregatiti sa facem pentru Dumnezeu . Retinerile noastre nu trebuie sa ne intristeze viata ci sa o faca mai vesela , vazand cu cata usurinta putem renunta la orice este al trupului spre a dobandi ce este al sufletului , care este nemuritor si toate , ale lui Dumnezeu . Asta nu inseamna ca trebuie sa ne chinuim ori uratim , ci sa ne imbogatim . Concentrandu-mi atentia spre dobandirea anumitor insusiri , prin aceste fapte , personal , am descoperit cati oameni minunati vietuiesc in jurul meu , mai inainte , neobservati fiind , mie , acestia .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact