
Democratia noastra cea de toate zilele tinde sa devina demonocratie? Intrebarea poate fi iritanta, dar chiar de ar fi asa, ne putem fauri un viitor optimist.
Din ce in ce mai multe voci mondiale afirma ca umanitatea a ajuns la un punct de rascruce. Crizele (variate ca tematica), greutatile, nemultumirile, haosul social, luptele pentru putere si profit sunt in crestere, devenind parca mai puternice decat democratia, domnia legii si progresul spre bine. Pare ca demonii au pus stapanire pe planeta si ei fac legile vietii. Mai presus de lege par a fi cei care pot schimba legea.
Dar oare cati dintre noi nu suferim de ispita asta? Demonii poarta mai mult un razboi cu mintea (sufletul) nostru, care este mai cumplit decat orice razboi vazut (Sf. Filotei Sinaitul). Dar oare razboaiele dintre oameni, fie ele armate, economice sau informationale, nu pleaca exact din acest razboi al demonilor cu noi? Diavolul provoaca opt ganduri ale rautatii: lacomia pantecelui, desfraul (nu e vorba numai de cel trupesc, ci de lipsa infranarii), iubirea de bani, mania (violenta), deznadejdea, lenea (comoditatea), slava desarta (dorinta de a fi cunoscut, adulat, idolatrizat) si mandria (Sf. Ioan Casian din Dobrogea). Dar, oare, unde nu le vedem pe acestea azi, ca sunt asa de raspandite.?! Diavolul nu poate provoca nici dragostea de Dumnezeu sau de aproapele, nici blandete, nici smerenie, nici bucurie, nici pace, nici linistea gandurilor, nici odihna sufletului, nici dorul desavarsirii (Sf. Simeon Metafrastul). Dar cati nu suferim de lipsa acestora? Asta daca ne mai pasa de ele, ca se gasesc din ce in ce mai multi carora nici nu le mai pasa. Diavolul are tara lui, in care domina instrainarea de Dumnezeu si deprinderea incapatanata si dura a rautatilor si nestiintei (Sf. Maxim Marturisitorul). Dar oare lumea amagitoare a interlopilor, cocalarilor si pitzipoancelor de azi nu seamana cumva.? Demonii sunt specializati pe fiecare tip de rautate (Idem). Dar oare cati dintre noi nu ne-am specializar si, poate, chiar invechit in lucrarea anumitor rautati? Chinurile iadului nu sunt decat biciuiri ale iubirii. Cei ce simt ca au gresit fata de dragoste sufera acolo un chin mai mare decat orice chin (de aici simbolistica de foc nestins). Caci tristetea intiparita in inima din cauza lipsei de dragoste este mai ascutita decat orice suferinta (Sf. Isaac Sirul). Constiinta ca n-ai raspuns cum se cuvine iubirii si increderii aratate fata de tine va produce un regret vesnic, plangerea si scrasnirea dintilor (Pr. Dumitru Staniloae). Dar oare, nu simtim uneori, in propria noastra viata de acum, un fel de preview la aceasta, atunci cand ne lipseste sau alungam iubirea? Din fericire, toata civilizatia crestina ne invata sa extragem binele chiar si din cele rele. Caci lupta cu ispitele diavolului este folositoare, intrucat ne caleste duhovniceste si ne vadeste cat de buni suntem. Prin urmare, demonocratia, daca exista, ne poate fi utila in dobandirea Raiului, asemenea Iadului (Sf. Ioan Gura de Aur) Aurul se purifica in foc, iar sufletul devine virtuos prin lupta cu ispitele.
(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)
.-
Economia ofileste democratia
Publicat in : Editoriale -
Biserica si democratia sau cand tacerea nu-i de aur
Publicat in : Editoriale -
Democratia presupune dezbateri publice si vot, nu plans de mila si boicot
Publicat in : Religie -
Pavel Corut si ofensele aduse crestinismului
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.