Economia ofileste democratia

Economia ofileste democratia Mareste imaginea.

Cand afli ca niste banci private, lideri ai economiei globale si, unele, responsabile de criza financiara globala, se intalnesc cu liderul democratiei planetare, SUA, aflata in situatie de blocaj bugetar, parca iti vin niste ganduri. Oare cat mai conteaza democratia, in fata intereselor economice?America are probleme financiare mari. Atat de mari ca reprezentantii poporului n-au reusit sa se inteleaga in Congresul American asupra unor chestiuni economice.

Motiv pentru care America s-a vazut bagata in blocaj institutional federal, adica institutiile federale si-au incetat, partial, activitatea, din lipsa de buget pe anul viitor. Presedintele Obama isi simte democratia amenintata de economie.

Drept urmare, Presedintele american se va intalni cu…nuuu, nu cu poporul. Dimpotriva, pentru ca reprezentantii poporului se bat pe interese economice in senat, Presedintele se va intalni cu…puternicii economiei. Cei care, s-o spunem pe-a dreapta, stau adeseori in spatele jocurilor politice. Ma rog, ai zice, pana la urma bogatii se pricep mai bine la economie ca poporul nu-i asa? Cand insa citesti cu cine anume se intalneste Obama, te apuca gandurile. Fix cu cei care au dat batai de cap economiei planetare, prin provocarea unei crize financiare din care par ca au de suferit doar saracii si somerii. Bogatii…nu prea, ei ducand-o inca bine. În speta, Obama se va intalni cu Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup , Deutsche Bank, Bank of America si probabil si altii. Întalnirea este aranjata de o organizatie care include directorii generali ai celor mai mari 19 banci si companii de asigurari din SUA, deci care reprezinta interesele unor privati. Înteleg ca pe lista de discutii se afla chestiuni legate de indatorare. Nu e nici o noutate. Din ce in ce mai multe state si mai multi cetateni traiesc pe credit. Am senzatia ca, la un moment dat, vom ajunge ca noi, cei 98% din cetatenii obisnuiti ai planetei sa traim pe credit, luat de la ceilalti 2% care, conform statisticilor, detin peste jumatate din averea globala (o spune chiar wall-street.ro). Logica matematica si financiara intr-acolo ne duce. Daca insa veti citi mai cu atentie numele bancilor, primele doua ar trebui sa va atraga atentia. Goldman Sachs si JP Morgan sunt, practic, acuzate ca, alaturi de alti bancheri, au provocat actuala criza financiara planetara. Nu fara ajutorul politicienilor, desigur. Si uite asa, gandurile iti devin mai clare, conform proverbului romanesc: interesul poarta fesul (aluzie la stransele legaturi dintre economic si politic). În fond, nu-i asa ca orice sistem politic (democratie, monarhie, comunism, feudalism) nu este decat terenul de joaca al unor interese economice?

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 22 Noiembrie 2017

Pe aceeaşi temă

02 Octombrie 2013

Vizualizari: 323

Voteaza:

Economia ofileste democratia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

democratia economia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE