Despre evaziunea fiscala a Bisericii

 Despre evaziunea fiscala a Bisericii

În urmă cu câteva săptămâni am “nimerit” pe un post de televiziune – vă rog să mă credeți că nu-mi mai amintesc despre ce post TV era vorba. știți.

de la o vârstă îmi pot permite unele pauze de memorie - și am văzut două doamne respectabile Monica Pop și Monica Tatoiu, înroșite la față de furie că “popii nu dau chitanță” și că cea mai mare evaziune fiscală în această țară o face Biserica.

Scriu acest articol acum pentru că nu am dorit să fiu răutăcios în postul Sfintelor Paști. Prezentarea celor două doamne este inutilă deoarece umple ecranul televizorului mai tot timpul.

Doamna Monica Pop este medic oftalmolog și directoarea spitalului de oftalmologie din București de langa hotelul Howard Johnson fost Dorobanți iar doamna Monica Tatoiu fostă profesoară de matematică în prezent. consultant al tuturor problemelor din această țară.

Eu, un simplu “popă” de țară m-am simțit jignit când am auzit că “nici un popă din țara asta nu dă chitanță.”

Doamnelor, sunt preot de 34 de ani într-un sat din județul Călărași, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, și dacă găsiți în parohia mea un cetățean care să spună că la botez, cununie sau înmormântare nu a primit chitanță. hai să intru în tonul emisiunii. mă arunc de pe biserică în direct și la o oră de vârf.

Lunar fiecare preot paroh face raport către unitățile ierarhic superioare despre încasarea servicilor religioase, raport de activitate lunar, trimestrial, semestrial și anual, raport despre activități sociale și culturale, despre asistență socială, raport cu vânzarea colportajului adică lumânări, icoane, candele, cărți religioase, etc. etc. și tot ce se poate cumpăra dintr-o biserică și are legătură cu activitatea pastoral-misionară dintr-o parohie.

Am 3 inspecții financiare într-un an de zile, două din partea protoieriei și un control financiar intern trimis de Episcopie.

Trecem peste faptul că 90% dintre biserici nu au vânzare mai mult de 2-3 mii lei într-un an de zile din care doar 10-15% reprezintă venit propriu-zis.

Nu există preot care să-și facă obrazul de rușine prin evaziune fiscală, că nu are cu ce. În parohia mea de 250 de familii am o cununie, 10 botezuri și 14-15 înmormântări într-un an de zile. Preotul primește de la stat doar 60% din salariu, restul îl complectează din încasări proprii. Parohia unde slujesc are lunar de achitat peste 2600 lei diferențe de salariu (suntem 3 salariați), C.A.S. șomaj, fonduri sociale, fonduri de susținere, asistență socială, abonamente la reviste religioase, utilități, întreținerea bisericii, a curții, a cimitirelor etc. De unde ? Din evaziune ?

Nimic nu este mai urmărit în această țară decât lumânările care se vând în biserică ! Sunt chitanțe, bonuri de ieșire, de intrare și nu există scuză în fața organelor de control ca acestea să nu corespundă între ele. Cine cunoaște puțină contabilitate își dă seama ce vreau să spun.

Spunea cineva “să se pună case de marcat în biserică !” Să se pună ! Sunt de acord. Știți cât costă o lumânare ? Cele mici 20 de bani și cele puțin mai mari 40 de bani. Este imposibil să faci evaziune fiscală la parohie pentru că sumele sunt ridicol de mici iar la nivelul Protoieriei și Episcopiei ar trebui să fie “constituit un grup infracțional.” Pentru ce ? La acest nivel ?!

Și vă dau un argument “tare.”

Vedem la TV politicieni de rangul doi, trei, patru, comentatori, formatori de opinie care susțin ideea că: popii nu dau chitanță, că fac afaceri, că Biserica face evaziune, că. bla, bla, bla. Și acum vă dau argumentul. Politicienii care ajung în rangul întâi, adică devin miniștrii, parlamentari, prim-miniștrii sau președintele țării își schimbă radical discursul apreciind activitatea onestă a Bisericii. V-ați întrebat de ce ? Vă răspund eu ! Pentru că intră în posesia unor informații despre activitatea Bisericii pe care nu le știau.

Acum revin la începutul articolului. Doamnă Monica Pop, directoarea spitalului de oftalmologie din București: Cum ați putut ridica o clasă socială împotriva alteia ? Medici versus preoți ! Să știți că „popii” sunt preoți, așa cum medicii sunt medici nu felceri. Și vă mai scriu ceva: Niciodată nu veți vedea la TV un preot spunând că nu a primit chitanță de la un doctor.

În urmă cu vreo 7-8 ani soția mea a fost operată la ambii ochi la spitalul la care dumneavoastră erați și atunci directoare. Doamnă, ce pot să vă spun, soția mea a primit chitanță pentru absolut toate cheltuielile din spital; de la portar, de la femeia de serviciu, de la infirmieră, de la asistentă, de la domnul doctor care a operat-o, de la farmacia spitalului de unde a primit medicamente. A venit acasă cu portofelul gol de bani dar plin de chitanțe.

Repet. niciodată, dar niciodată nu veți vedea la televizor un preot spunând că doctorii nu dau chitanță. Știți de ce. ? Știți de ce. ? Dacă nu știți întrebați-o pe doamna Monica Tatoiu. Poate știe dumneaei. Sper să vă răspundă serios nu ca atunci când a spus într-o emisiune că a făcut sex nebun o noapte întreagă.
Iartă-mă dragă cititorule că repet ce a spus doamna, dar la câte am auzit și văzut în viața mea chiar nu mă mai supăr.

Preot Nicolae Trușcă
Parohia Negoiești

 

.

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

20 Aprilie 2015

Vizualizari: 35712

Voteaza:

Despre evaziunea fiscala a Bisericii 4.25 / 5 din 12 voturi. 14 review utilizatori.

Comentarii (14)

  • Maria IevaPostat la 2015-07-06 14:16

    hmmm... preturile la lumanari sunt diferite in provincie fata de Bucuresti? Eu nu am gasit niciodata la pangarele bisericilor si manastirilor din Bucuresti lumanari cu 20 de bani iar cele care costau 40 de bani s-au facut 50 de bani cam de vreo 2-3 luni daca nu ma insel.

  • Angelica AgachiPostat la 2015-04-24 19:44

    Preacucernice părinte, Vă mulțumesc pentru timpul acordat. Din fericire, pentru mine, acum nu mai deznădăjduiesc și poate și pentru că am marele privilegiu de a fi studiat teologia (am titlul de master în teologie cu lucrarea de disertație „Munca și Lenea, terapie și maladie spirituală„ susținută cu prof. dr. pr. Ioan Teșu în anul 2012) și poate că știu destul de bine despre cele de care-mi vorbiți. Ideea principală era că polemica, aici, nu-și are rostul. Trăim cu toți în țara asta și am mai mers și noi pe la biserică. Dacă am studiat teologia înseamnă că eu chiar am avut întrebări la care am dorit răspuns și am și așteptări mari de la cei ce propovăduiesc Cuvântul Domnului. La Facultatea din Iași l-am descoperit pe cel ce-mi este acum model, pe părintele profesor Stăniloae pe care îl citesc, îl iubesc și îl cinstesc. Filocaliile, toate cele 12 volume, au fost bibliografie obligatorie la Spiritualitate așa că știu prea bine cum e și cu deznădejdea și cu ura și cu necredința. Aveți dreptate. Cei care vin la mine nu reprezintă țara. Sunt doar oameni care nu găsesc cărarea. Dacă le-o arăt și fac misiune pe măsura putinței mele atunci poate că aș dori să văd mai multă iubire și mai puțină polemică. Dacă v-am supărat, vă cer iertare. În orice caz, nu asta a fost intenția. Voiam doar să simt iubirea necondiționată de care cu toții avem nevoie. Știu de unde a pornit ideea de a vă scrie. Pur și simplu articolul nu a fost în acord cu așteptările mele dar vina, recunosc, îmi aparține (mai am de lucru la capitolul așteptări). Eu locuiesc în Bacău deci relativ departe de dumneavoastră dar cu siguranță mi-ar face o deosebită plăcere să vă văd și să vă ascult. Până atunci însă promit să vă citesc și, acolo unde voi găsi de cuviință, vă voi scrie. Nu de dragul scrisului cât pentru a ne îmbogăți unii de la alții. Cu deosebită considerație, Angela

  • Nicolae Trusca Postat la 2015-04-24 17:52

    Raspuns pentru doamna psih. Angelica Agachi. -Adevarat a inviat ! Voi fi foarte scurt (pe cat posibil) 1. Imi dau seama ca ati cazut in deznadejde. Credinta nadejdea si dragostea sunt cele 3 virtuti crestine. (vezi ce ne spune Sf. Ap. Pavel in I Corinteni cap. XIII). Iar opusul lor necredinta, deznadejdea si ura sunt pacate impotriva Duhului Sfant. Cred ca sunteti o persoana deznadajduita cand spuneti ca toata societatea este in degringolada si suferinta. 2. Biserica isi cunoaste locul si menirea pentru ca are cap pe insusi Iisus Hristos Mantuitorul tot dupa spusele Sf. Ap. Pavel (vezi si ce spunea Petre Tutea referitor la Biserica). 3. Nu sunt rautacios, nu merg pe strada incruntat. Am folosit aceasta fraza ca pretext de a intra intr-un subiect literar. Cititi-mi celelalte articole (daca aveti rabdare si va garantez ca va vor binedispune). 4. Doamna Monica Pop a facut cel putin o gafa si comentariul dumneavoastra o demonstreaza. 5. Vorbesc oamenilor despre dragostea crestina, despre activitatea apostolilor, despre nemurirea sufletului, etc. etc. De unde stiti ca nu vorbesc despre acestea ? Dar subiectul articolului era altul. 6. Daca la dumneavoastra vin numai oameni disperati, nu inseamna ca toata tara e “disperata, deznadajduita si in depresie.” 7. Daca cele doua doamne nu inteleg rolul si menirea Bisericii, dupa cum spuneti dumneavoastra, eu zic sa taca nu sa bata campii ca eu nu-mi dau cu parerea despre un subiect pe care nu-l stapanesc. 8. Hristos nu a incasat bani, nici apostolii, nici Ioan Botezatorul, dar Hristos a spus apostolilor sa nu-si ia traista cu ei, ca vrednic este lucratorul de plata lui. Dar ati auzit de sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian, Chir si Ioan, Pantelimon si Ermolae ? Biserica este o institutie integrata intr-o societate care nu mai corespune crestinismului primar sau evului mediu. Ce-ati vrea ? Sa umblam calare pe magar ? 9. Preotii Bisericii vorbesc mereu despre mandrie, despre smerenie, etc. etc. De unde stiti ca nu vorbim ? Ca sunt preoti care gresesc vor raspunde inaintea lui Dumnezeu pentru pacatele lor, ca sunt doctori care fumeaza si spun pacientilor ca tutunul ii poate ucide. Asta nu inseamna ca nu sunt doctori buni. 10. Sper sa va fi raspuns in oarecare masura la comentariul pe care l-ati facut. Daca nu locuiti prea departe va astept la biserica. Cu drag Pr. Nicolae Trusca, Parohia Negoiesti.

  • Angelica AgachiPostat la 2015-04-24 10:15

    Preacucernice Părinte, Am citit articolul dumneavoastră cu deosebită atenție. Nu am urmărit emisiunea de care spuneți dar le cunosc pe cele două doamne de care pomeniți. Nu doresc să le iau apărarea. M-a mirat însă contrastul dintre a vă apăra și neuitarea de a pomeni de spital și de chitanțele primite acolo. Dincolo de a înțelege atitudinea doamnelor cred că ar fi mai bine să vedem că toată societatea e în suferință. Nu cred că cineva v-ar fi pomenit de chitanțe dacă ar fi văzut mai multă dăruire și iubire. Biserica, din păcate, în afară de botezuri, nunți și înmormântări nu prea mai știe care îi este locul și menirea. Dar și între aceste evenimente există viață, sau cel puțin așa ar trebui să fie. Într-o societate secularizată se nasc extrem de multe întrebări care așteaptă încă răspunsuri. Poate și de aceea, în așteptare, mulți care se pierd pe cărare. Ați spus: „Scriu acest articol acum pentru că nu am dorit să fiu răutăcios în postul Sfintelor Paști.„ Dar în restul timpului vă permiteți să fiți? Atunci, ne mai mirăm oare de ce atât de mulți oameni se îmbulzesc să fie buni doar de Paște și Crăciun? Din partea unui om care are menirea de a-L sluji și reprezenta pe Hristos poate că ne așteptăm la altceva. Ne așteptăm să nu fiți răutăcios niciodată. Să-l slujiți pe Hristos și să vă iubiți aproapele. Iubirea nu se justifică. Ea lucrează. Pomeniți de politicieni. Știm foarte bine de ce fac poze cu biserica. L-am avut ani de zile pe ecrane pe unul care se dădea mare creștin. Din atitudinile dumnealui am înțeles că nimeni din biserică nu i-a vorbit de smerenie, altruism, răbdare, cinste, credință și iubire. Și poate că aici nu este doar el de vină. Să recunoaștem, în ultimii douăzeci de ani s-a construit enorm. Sau făcut mii de biserici. Dar, din nefericire, misiune nu s-a mai făcut. Sunteți dator să răspundeți la cu totul alte întrebări decât cele legate de evaziune. Societatea contemporană e în degringoladă, reperele morale au devenit desuete, nimeni nu mai înțelege adevărata credință iar o largă majoritate mai mult este superstițioasă decât credincioasă. Aici ar fi rolul dumneavoastră. Țara e plină de oameni disperați, deznădăjduiți, cu depresii severe. Un depresiv nu-și găsește sensul vieții. Un bolnav în fază terminală nu înțelege de ce i se întâmplă lui acestea și încotro e drumul pe care va merge. Un copil neglijat de părinți capătă diverse adicții periculoase. Invidia, această emoție puternică și deseori extrem de bine mascată, face ravagii. Doamna Monica Pop nu a ridicat nici o clasă împotriva alteia. Este doar una dintre persoanele care nu vă înțeleg rolul și menirea. Și, aici nu mai este vina dumneaei. Ortodoxia are cea mai bogată și frumoasă spiritualitate. Mistica ortodoxă este desăvârșită. De ce nu le vorbiți de recunoștință, iertare, nădejde și iubire? Lăsați morții să-și îngroape morții și cele din lume lăsați-le lumii. Spuneți-ne despre rolul ascezei, despre mândrie și smerenie, despre mânie și bunătate și despre iubire. Spuneți-ne de ce Scriptura este cel mai desăvârșit tratat de psihoterapie. Spuneți-ne cât a încasat Hristos și cu cât a fost plătit Ioan Botezătorul? Povestiți-ne de apostolii care au fost plătiți cu moarte. Vorbiți-ne despre rolul celei de a Treia Persoană a Sfintei Treimi. Despre puterea și exemplul Cuvântului. Spuneți-ne de rolul terapeutic al rugăciunii și al iertării. Sunt atât de multe altele de spus. Eu cred că Vocea nu se mai aude pentru că a coborât prea mult în lume. Locul ei trebuie să fie altul și dumneavoastră știți prea bine unde. Înțelegeți durerea și suferința din spatele măștii cu care se prezintă diverse persoane, la diverse emisiuni? Eu văd neliniștea celor două. Cumva, vor să-și asigure trecerea lor prin această viață. Când sufletul simte că e nemuritor iar trupul nu te mai ascultă dorești să te asiguri că încă mai contezi. Se putea face un articol atât de frumos despre tristețea femeilor frumoase, despre sensul vieții și al istoriei. Puteați să le arătați Cuvântul care este sprijin, nădejde și alinare. Vorbiți-le de Măreție și de nădejdea în cele viitoare, despre terapeutica bolii și despre nemurire. În încheiere, preacucernice părinte, permiteți-mi să mă bucur, împreună cu dumneavoastră, de vestea cea bună, Hristos a înviat! psih. Angela Agachi

  • Constanta SzlavicsPostat la 2015-04-23 20:22

    Am citit cu mare drag articolul pe care l-ati scris, cu umorul care va caracterizeaza, dar si cu naduf! E greu, dar nici Mantuitorului nu I-a fost usor intre fatarnici, EL, cel fara de patimi, patimind. Indura chinul rastignirii, dar iubea si ierta, aratandu-ne singura cale catre EL. Daca cele doua doamne si nu numai, ar citi din Cuvintele vii ale lui Iisus, Sfanta Evanghelie, niciodata, dar niciodata, nu ar mai judeca pe nimeni. Tot ce judecam, vom cadea in cele judecate. Asa ne smereste Dumnezeu, caci nici un om nu-i mai presus ca altul. Prejudecata este o mai mare nebunie ca judecata. Fara sa cernem, fara sa gandim prea mult, fara sa cercetam, cu dragoste, aruncam cu pietre. E mai usor, dar cat de rau ne putem face singuri! Sa ne uitam la noi, cu sinceritate, suntem fara de greseala, sa judecam? De ce nu lasam acest drept Lui Iisus? Biserica este casa lui Dumnezeu, iar harul preotesc este cel mai mare dar pe care mantuitorul ni-L putea lasa. Fara preoti, care sunt urmasii apostolilor, nu ne putem mantuii. Ochi judecator sa avem doar pentru noi, iar preotii, asa cum sunt, asa cum i-au crescut mamele zilelor noastre, ne pot ajuta, dandu-ne iertare de pacate, prin Duhul Sfant,pe care l-au primit. “Crede si nu cerceta”, nu exista in Sfanta Evanghelie, ci s-a preluat fara cercetare, ca-i mai usor sa ne insotim de exemplele care ne alimenteaza starea. Din contra, sa cercetam, sa cautam, sa citim vietile sfintilor, care ne ajuta sa intelegem scripturile, asa curate, cum ni le-a lasat Domnul Nostru Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, sa ne uitam la noi in suflet…si-apoi, daca ne vedem cu ochii sinceri, nu cred ca ne mai arde sa judecam pe cineva. Luminarea mintii se face doar prin Sfanta Spovedanie, sincera, cu inima ingenuncheata la picioarele lui Dumnezeu. Nu putem vede curat, cand sufletul e impovarat de pacate grele, ca judecarea aproapelui, mandria snoaba, ura, rautatea, barfa, invidia, limbajul infect, uciderea de prunci(avorturi), desfrau. Toate au sens cand ai credinta cea curata si nu mai intrebi si nu judeci, caci simtirea pe care o porti, este raspunsul cel asteptat. Sa ne rugam Lui Dumnezeu, sa ne ajute, ca sa vedem oamenii prin ochii Sai, buni, iertatori, iubitori, rabdatori, caci nimic nu suntem, nimic nu putem, fara Dumnezeu. Iertare, am fost cam patimasa, dar generalizarea ma doare. Cunosc preoti, care sunt sfinti pe acest pamant, cum este si parintele meu duhovnic, Dumnezeu sa-L aiba in paza Sa. Nu mai traieste pentru el, ci se daruieste, neconditionat! Doamne ajuta!

  • Elena SrourPostat la 2015-04-22 19:04

    Hristos a inviat! Parinte sa va dea Dumnezeu sanatate si multa putere sa va rugati pentru noi pacatosii... Chiar si pentru aceste "doamne" care nu au alte treburi... Mai bine s ar ruga...

  • manea mihaitaPostat la 2015-04-22 16:24

    Hristos a inviat!Si cu chitanta sau fara in biserica nu trebuia sa se ceara bani cuiva totul trebuia sa fie benevol nu sa se ceara si la cea mai mica slujba bani si iar bani. Ce se zice ca, ,Banul este ochiul celui rau,,Deci?Grecii au altfel de organizare si preotii sunt platiti de stat si atat.La noi e la mica intelegere si pe langa asta totusi preotii au dar chiar unii au salarii bune!Asta e adevarul.Domnilor parinti de neam si tara daca v-ati ales calea jertfei apai jertfa sa fie nu cu parcuri auto pe la episcopii si cu case cat casa poporului si poporul sa moara fara medicamente mancare si strictul necesar!

  • Pasztor iosifPostat la 2015-04-22 13:06

    Hristos A Inviat!Ma bucur ca sunt oameni care iau masuri la toata mascarada aceasta jalnica de la posturile de tv.Parinte,va doresc sa fiti sanatos si la fel de ferm in astfel de situatii.Doamne ajuta.

  • George Romeo DiaconuPostat la 2015-04-22 09:47

    Prea Cucernice Parinte ! Bine le-ati mai scris acestor 2 , hai ! sa le spunem totusi doamne ! Articolul Dvs. este bine venit , deoarece cu tact , multa finete si mult bun simt puneti la punct pe acei denigratori ( jurnalisti , politruci , securisti , etc. )ai slujitorilor Sfintelor Altare. Dumnezeu sa va dea mult spor in nobila Dvs. misiune de a insamnta Cuvantul Sfintelor Evanghelii in sufletele enoriasilor Parohiei pe care o pastoriti !

  • ciornei danielaPostat la 2015-04-22 09:40

    Hristos a inviat! Parinte va felicit si va multumesc pentru curajul de care ati dat dovada de a le pune putintel la punct pe "doamnele" acele care ne vatama si ne intoxica cu prezenta lor. Si nu trebuie sa ne oprim aici, astfel de persoane ar trebui sa dispara de pe ecrane dauneaza mult copiilor prin discutiile lor nesimtite si pline de mizerii si fara un pic de respect si decenta fata se copii si de oameni cu frica de Dumnezeu. Eu cred ca ar trebui să semnalam CNA-ului că aceste emisiuni transmise pe posturile de televiziune au un conţinut ofensator sau neadecvat la ore nepotrivite. Doamnele respective sunt pline de bani si au nesimtirea sa mai vina si sa se vanda inca pe ceva maruntisuri, cauta sa-si vada doar interesele se iubesc prea mult pe ele.

  • roxana barbu Postat la 2015-04-22 09:00

    Sa intelegem, parinte, ca Biserica are activitati de mare angajament social si patriotic pe care din modestie nu le face publice dar de care afla alesii neamului numai cand ajung in cele mai inalte functii din stat? Ma rog, noi facand parte din gloata nu am putea cuprinde in mintea noastra valoarea reala a acestor activitati, e un fapt stabilit scriptic de cand cu "Crede si nu cerceta". Au contraire, intelegem la modul cel mai meschin ca daca ajunge prim-ministru, un cetatean pricepe imediat ce bine da la popor sa se prezinte la biserica si ce bine da la alegeri sa fie in relatii bune si reciproc avantajoase cu mai-marii bisericii. Tare as vrea, apropo de rapoarte, sa se faca publica fisa postului preotului roman. Ca ori lumea are asteptari exagerate, ori e adevarat ca nu numai mana Domnului sfinteste locul, dar si omul (lui) poate, daca vrea...

  • ADRIAN DRAGUSINPostat la 2015-04-21 10:58

    excelent articol,decent si obiectiv!

  • adrian beleanPostat la 2015-04-20 22:17

    Împotriva acestei sintagme ar putea sta mărturie borderoul de achiziție al chitantierelor de la protopopiate. Pot sa va spun ca o parohie cu 250 de familii, folosește cam 5 chitantiere pe an.

  • Cristina ScripcaruPostat la 2015-04-20 20:30

    Despre modul cum Statul fura cetateanul si despre bataia de joc a Statului fata de firmele mici, D-na Tatoiu , de ce nu vorbeste nimic? Oare nu stie nimic cat datoreaza Statul companiilor din blocajul financiar din anii 2008-2010? Au fost si sunt executati silit datorita acestor ORORI ai guvernarii miii, sute de mii. Au suferit si sufera si patronii si multi angajati din aceste firme. Prin aceasta STATUL ,MAI BINE ZIS CEI CARE NU AU REPREZENTAT onest , statul roman , CEA MAI MARE EVAZIUNE -TOT AIA ESTE ,CA SA NU ZIC NATIONALIZARE A CAPITALULUI SAU TEAPA..

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact