Devenirea intru curvie si devenirea intru sfintenie la romani

Devenirea intru curvie si devenirea intru sfintenie la romani

Printre miturile poporului roman doua sunt graitoare in expunerea noastra. Intr-o prima etapa ne vom ocupa de aspectul devenirii intru curvie la romani.

In primul mit, Miorita, se observa foarte clar latura mizerabila ce caracterizeaza poporul nostru: din trei ciobani, frati romani, doi se gandesc sa-l omoare pe ce-l de-al treilea pentru a-l prada. Mai ziceam daca era unul strain, de alt neam, parca gestul crimei, deloc scuzabil, ar fi avut alta nota. Sau poate daca nu era cunoscut sau din cu totul alt domeniu, dar unul de-ai tai, pe care il cunosti, ti-a fost aproape intr-un fel sau altul, tu te gandesti, fara pic de constiinta, ca ce bine ti-ar sta cu averea lui, iar cu el…., il trimitem pe lumea cealalta, ca de’, acolo oricum nu are nevoie de ea;

Cu siguranta s-ar putea scrie carti intregi pe tema asta, privitor la romanii aflati la munca prin Spania, Italia, Anglia, Grecia si te mai miri pe unde. Ce frumos te ajuta fratele tau roman sa te realizezi, iar cand ajungi acolo, prima fiara careia ii sticleste coltul e fratele tau roman, care nu stie cum sa "te faca" de bani. Nu ca nu stie, ci mai degraba nu stie ce metoda sa aleaga din multitudinea celor pe care le stie; Bineinteles ca autorul baladei Miorita a ales gestul extrem, dar pana la el e o intreaga stiinta cu ramurile ei. Si cand am spus curvia, nu m-am referit strict la intelesul de baza al cuvantului ci la sensul peiorativ- de parca ar avea si sens divin… Curvia asta coroboreaza multe caracteristici mizerabile ale fiintei, dar toate facute cu premeditare. Nu si-ar pune omul mintea la a face bine, ca de’ "Raul il face oricine, oricat de nevolnic ar fi. Binele e insa pentru firile tari si calite" cum spune Steinhardt.

Poate ca-si mai are cuvantul, o pagina din istoria pre-formarii poporului roman. Daca din aceasta pagina in contrapondere am mostenit de la stramosii daci sfintenia – vezi spiritualitatea precrestina despre care vom vorbi mai incolo- nu se putea sa nu existe si latura hotiei, luata de la cei veniti din alt neam fara nici un Dumnezeu sau cel putin cativa zei. O mare parte dintre cei veniti si nemaiplecati, au fost hoti. Legiunile romane au adus un numar foarte mare- nu de sfinti, ci de hoti- pe care i-au capturat si mai pe urma inrolat in legiunile lor. Sa nu va imaginati ca toti erau profesionisti, adica mercenari.

Un alt aspect mai recent din istoria poporului nostru ce tine de schimonosirea fiintei noastre este cel legat de perioada comunista. Acest regim a reusit intr-o oarecare masura sa ne spele creierii, sa ne invete sa turnam si chiar cum sa ne omoram aproapele…, o "Miorita comunista", care nu a vrut sa ia oile, ci sufletul, dar n-a reusit; nu au reusit caci habar nu aveau ca singurul lucru pe care nu puteau sa-l posede era sufletul. Generatii intregi s-au supus actului de turnatorie iar acum tara este condusa de acei turnatori celebri care au avut puterea iar dupa ’89 oile Mioritei, averea poporului stransa prin jerfa a fost pradata. Conducatorul a urmat soarta ciobanului, iar in noi zace un mic criminal si hot care daca nu a furat o fabrica, poate o teava din gardul ei.

Asta este extrema mizerabila a noastra din care facem performanta, iar cea de-a doua este devenirea intru sfintenie la romani, ce se regaseste in alt mit al poporului roman: Mesterul Manole. O axioma existentiala bazata pe sacrificiu. Iar in fizica formula jerfei e definita de randament: lucru mecanic util supra lucru mecanic consumat; adica sa faci ceva util, vesnic, trebuie sa se consume sau sa se sacrifice ceva.

Aminteam de stramosii nostri daci care-l aveau pe Zamolxis si luau moartea in ras, iar asta-i mare performanta intr-ale spiritului. Sacrificiu si demnitatea i-au caracterizat.

Daca ne vom referi la perioada evului mediu, aici avem la polul opus si sfintenia si curvia. Constantin Brancoveanu este marea personalitate ce a dat dovada de demnitate si cu adevarat sfintenie, jertfiindu-si familia si pe sine pentru credinta. Iar curvele erau cele care sapau la greu tronul domnitorilor. Nici nu se uza un pic tronul de sederea unui domnitor si una-doua ii luau gatul. Dar cate sacrificii nu au suportat stramosii nostri de la boieri…? Pai si ce, azi nu e tot un fel de "ev-mediu"? Daca atunci iti lua vaca si porcul din curte acum vine banca si te lasa cum te-a facut mama; sau te miri ce alt executor. Si patronul nu e si el un fel de boier iar noi mereu sclavi? Consider ca daca ar invia un sclav al Egiptului antic acum la noi, si ar vedea ce-i aici, ar fugi inapoi in pamant, ori cu drag la bicele de pe spatele lui. "Suntem un neam de eroi" - vorba poetului cantaret. Da. Si asta nu ar fi nimic. Dar pe cand mai marii nostri se tot freaca cu santaje si dosare de turnatori, sfintii temnitelor comuniste zac in pamanturi nestiute .

Tara e presarata de manastiri unde rolul calugarului este nu acela de a-si gasi “confortul” pustnicesc, ci acela de a gasi linistea necesara ascultarii nelinistilor noastre.

Simon Ciriade

Despre autor

Ciriade Simon Ciriade Simon

Colaborator
1 articole postate
Publica din 20 Ianuarie 2013

Pe aceeaşi temă

20 Ianuarie 2013

Vizualizari: 4577

Voteaza:

Devenirea intru curvie si devenirea intru sfintenie la romani 3.40 / 5 din 5 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • eugen badarauPostat la 2013-01-23 00:08

    Articolul putea sa fie bun, dar asa a ramas doar ca obiect de inventar! 1) Se vede ca nu cunoasteti istoria (literara) a poporului Roman, daca nu stiti ca Balada Miorita a aparut in zona muntilor Vrancei (deci in zona Moldovei de Jos) si ca cei doi ciobani care vor sa-l omoare pe ciobanul Moldovean erau unul muntean (poate chiar un bulgar) si celalalt era un ardelean (deci putea sa fie si un ungur) - variante au aparut foarte multe dupa aparitia acestei balade, pentru ca lacomia unora a fost mult mai mare decat frica de Dumnezeu. 2) Balada Miorita este studiata in Scoala generala in anii terminali si in anii Liceului, deci copii nu sunt invatati intr-un mod mizerabil asa cum insinuati (de ce nu spuneti nimica de jocurile tip War Games de care este plin Internetul ?!). 3) Dar de ce oare nu spuneti nimic de romanii care, desi au plecat din Romania, nu au uitat sa fie in primul oameni si romani adevarati? A, este mai usor sa se arunce cu noroi in numele de Roman, decat sa sublinia lucrulile bune facute de romanii plecati din tara. Ar fi multe de spus de modul (gresit) in care unii cred ca asa se poate scrie un articol sau un reportaj, dar din acest articol eu nu am retinut decat un lucru: se cauta numai distrugerea legaturile frumoase intre etniile ce se gasesc in Romania si degeaba se dau unii crestini (culmea - si ortodocsi) atata vreme cat ei fac lucrarea necuratului.

  • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2013-01-21 15:26

    Nu au nevoie de doctor cei sanatosi..ci cei bolnavi..Oare vin acestia la doctor... sau trebuie sa mearga doctorul la ei???

  • IOAN HUMAPostat la 2013-01-21 14:35

    Multumim Lui Dumnezeu, ca incet, incet, ne daruieste medicul ce ne trebuie, pt a ne gasi diagnosticul bolii de care suferim, ca apoi sa cautam tratamentul adecvat. Multumim de articolul ce cuprinde realitatea si cruntul adevar, care trebuie sa ni-l insusim, pentru incercarea de vindecare... Daca la timpurile respective, nu au fost atitea mijloace de atentionare si avertizare, acum, cind acestea exista, e bine de intervenit mai insistent, pentru a nu lasa ca boala sa se agraveze, sau si mai grav sa nu recunoastem ca o avem! Ne rugam Bunului Dumnezeu, sa ne ajute si sa ajute pe cei trimisi sa ne pastoreasca, sa gaseasca si sa intervina acolo unde trebuie, pentru a elimina si opri raspindirea maladiei...

  • Vladislav MunteanuPostat la 2013-01-21 11:54

    Multumim pentru bun articol. Se refera in aceeasi masura si la R. Moldova. Aceiasi problema avem si noi aici. Mare este Dumnezeu si pe toate le vede. Doamne ajuta sa ne trezim, si sa nu cadem cei ce mai suntem!

  • Irina TudosPostat la 2013-01-21 11:36

    Minunat articol, ati articulat ce simteam si eu dar nu reuseam sa formulez... pentru ca atunci cand negativismul ma copleseste imi amintesc de o autentica elita produsa de acest popor intr-unul din putinele sale momente de liniste, si care a fost distrusa in temnitele comuniste... deci exista premisele pe care sa fie construite lucruri/ caractere minunate, nobile, doar ca din pacate nu mai scapam de circumstantele defavorabile:(. Poate ca Dumnezeu stiind aceasta a facut din acest popor o sita fina prin care numai faina cea mai alba poate trece, chiar daca mai putina? Nu stiu... doar ca e dureros sa fii martor la mizeria de care spuneati si dumneavoastra:(

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact