Dumnezeu este mai presus de Constitutie

Dumnezeu este mai presus de Constitutie Mareste imaginea.

Iarasi vom revizui Constitutia. Va fi mai buna sau mai rea? Nu stiu. Cert este ca va fi modificata dupa interesele politice ale zilelor noastre, motiv pentru care n-ar trebui sa intre in conflict cu divinitatea.

La art. 16(2) privind egalitatea in drepturi, actuala Constitutie stipuleaza: "Nimeni nu este mai presus de lege“.

Pare bine, dar exista doua mari exceptii: cei care au posibilitatea sa elaboreze o noua lege, sau sa schimbe una deja existenta. La schimbarea (revizuirea) Constitutiei, careia trebuie sa ne supunem toti, zice-se ca participa tot poporul. Numai ca participarea nu este egala. Practic, parlamentarii elaboreaza niste modificari, dupa care poporul le accepta sau nu. Aici mi se pare ca treaba este, cumva, imperfecta deoarece poporul voteaza pentru intregul pachet de modificari, nu pentru fiecare in parte. Daca, de pilda, cu unele sunt de acord, iar cu altele nu sunt, ce fac? Daca resping, e pacat de cele zis "bune“, de care am nevoie. Daca accept, le inghit fortat si pe cele zis "rele“, care nu ma reprezinta.

In oricare din cazuri, votul poporului este viciat. Daca mai luam in calcul faptul ca pachetul de modificari este doar rezultatul unor interese politice de moment, atunci Constitutia nu va mai reprezenta poporul, ci va fi doar proiectia intereselor politice ale puternicilor zilei. Interesant este ca, pe langa aceasta inversiune de reprezentare, mai avem una. Politicienii nu prea se agita sa afle de la popor cam ce ar trebui schimbat. In schimb, fac tot posibilul ca poporul sa accepte ce vor dansii, folosind diverse chichite legislative care sa contracareze lipsa de interes (2 exemple: scaderea pragului de cvorum si a varstei minime pentru a vota). Din aceste motive, cred ca ar fi necesara si revizuirea modalitatii de revizuire: sa votam separat, pentru fiecare modificare. Dar in domeniul religiei, ce putem spune? Subiectivismul meu spune ca ar fi bine ca divinitatea sa fie prinsa cumva in text. Sunt deja cateva initiative. Ar fi un semn ca inca mai avem incredere in autoritatea divina care, in fond, a elaborat primele legi cunoscute de om. Si ar mai demonstra ca noi, oamenii, recunoastem si respectam faptul ca fundamentul autoritatii unei legi este divin, nu uman. Nici un om nu are autoritate asupra altui om decat daca ii este dat de Sus, dupa cum ii reaminteste Dumnezeu lui Pilat. Altfel este dictatura. Desigur, legea trebuie sa mai respecte si un alt lucru sfant, daruit omului, pe care si Dumnezeu il respecta: libertatea de alegere. Un lucru nu ne este folositor si bun, daca nu este ales in mod liber. Insasi mantuirea este rezultatul unui proces de libera consimtire. Astfel, nevoia unei societati de a avea legi si supunerea cetatenilor fata de acestea deriva din convingerea ca legile ne asigura tuturor progresul spre bine. Ori asta stie sa o faca cel mai bine legea divina. De aceea, legea umana, daca ne vrea binele, nu trebuie sa intre in conflict cu legea divina. Dimpotriva.

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 20 Octombrie 2017

Pe aceeaşi temă

04 Iunie 2013

Vizualizari: 990

Voteaza:

Dumnezeu este mai presus de Constitutie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE