Evanghelia nu trebuie inlocuita cu o carte de bucate

Evanghelia nu trebuie inlocuita cu o carte de bucate Mareste imaginea.

De luni, 15 martie 2021, vom intra in Postul Sfintelor Pasti. O perioada in care suntem chemati sa inmultim rugaciunea si faptele bune. E bine sa retinem ca nu este o vreme in care omul este dator sa reduca hrana de dulce pentru a pune in locul ei cat mai multe produse de post. Daca ar fi asa, atunci infranarea de la anumite bucate de dulce ar aduce saturarea cu unele de post. Iar nu acesta este scopul postului.

Este dureros sa vezi ca in post exista o preocupare mai mare pentru pregatirea mancarurilor, decat pentru inlaturarea pacatelor. A ramane in post doar la niste retete pentru diversificarea hranei, e semn ca trupul stapaneste sufletul. Pierdem din vedere ca sufletul prospera doar in masura in care trupul slabeste.

Hristos nu a venit in aceasta lume pentru a ne propune o dieta. Din acest motiv, nici Evanghelia nu poate fi inlocuita cu o carte de bucate. Asadar, esenta postirii nu sta in a cunoaste ce alimente trebuie cumparate si consumate.

Duminica in care se lasa sec de branza, poarta denumirea de Duminica iertarii. Sfintii Parinti i-au dat acestei duminici si acest nume, pentru a ne arata ca nimeni nu poate intra in post daca nu este in pace cu semenii. In unele manastiri exista randuiala, ca dupa Vecernia zilei de luni, savarsita duminica seara, staretul, purtand epitrahilul si Evanghelia in mana dreapta, se opreste la usa spre a-si cere iertare de la ceilalti frati. Monahii fac o metanie inaintea lui, saruta Evanghelia si mana dreapta a acestuia, apoi fac unii catre altii metanii, cerandu-si iertare si isi ureaza "Post bun". Dupa ce si-au daruit unii altora iertare, se sting candelele si fiecare merge la chilia sa. In timpul acestui ritual se canta irmoasele canonului Sfintelor Pasti. Acest ritual anticipeaza noaptea de Inviere, cand preotul tine ca acum Evanghelia spre a fi sarutata si adreseaza salutul pascal. Este momentul in care la strana se canta "Ziua invierii, sa ne luminam cu praznuirea si unii, si altii sa ne imbratisam. Sa zicem fratilor si celor ce ne urasc pe noi sa iertam toate pentru inviere..." De aici reiese ca Postul Sfintelor Pasti incepe cu iertarea si sfarseste tot cu ea.

Este adevarat ca nu este usor sa iertam. Dar sa cerem de la Dumnezeu putere sa iertam si vom primi acest dar. Post cu bucurii!

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

08 Martie 2021

Vizualizari: 893

Voteaza:

Evanghelia nu trebuie inlocuita cu o carte de bucate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE