Ghidul pelerinului crestin

Ghidul pelerinului crestin

Omul devine pelerin in momentul in care isi propune sa calatoreasca intr-un anumit loc, pentru a se folosi duhovniceste. Pelerin este, deci, omul care il cauta pe Dumnezeu, pentru a-L iubi, pentru a-i cere lucruri bune si pentru a-i multumi pentru dragostea Sa parinteasca.

Cred ca diferenta esentiala dintre un pelerin si un calator de rand este aceea ca cel dintai urmareste un scop duhovnicesc, iar cel de pe urma cauta odihna trupului ori, cand vine vorba de un loc de rugaciune, cel mult, satisfacerea unei curiozitati de ordin cultural.

Pelerinajul incepe in momentul in care omul ia hotararea de a porni la drum. Inca din acel moment, sufletul sau se pregateste pentru dobandirea unor daruri duhovnicesti. Aceste daruri reprezinta scopul si fiinta pelerinajului, fara de care, calatoria s-ar rezuma la o simpla plimbare a trupului.

Pelerinajul

Pelerinajul este acel drum pe care omul il strabate din dragoste de Dumnezeu, avand drept principal scop intarirea puterilor sale sufletesti, pentru a creste in viata cea duhovniceasca. Pelerinajele se fac mai ales inspre locurile unde se manifesta cu putere prezenta Lui Dumnezeu (biserici, manastiri, icoane, Sfinte Moaste, mari duhovnici etc).

Pelerinajul nu este moda, nici plimbare, nici turism religios. Omul care, pe toata durata pelerinajului, nu reuseste sa coboare in sine, pentru a se inalta la Dumnezeu, va ramane cel mult cu niste amintiri frumoase ale unor locuri deosebite.

Scopul principal al pelerinajului trebuie sa ramana dorinta adanca de a creste duhovniceste, prin pasirea cu smerenie pe locuri sfinte, prin sarutarea cu evlavie a Sfintelor Moaste si prin intalnirea cu marii duhovnici ai vremii noastre. Toate aceste binecuvantari trebuie sa rodeasca in viata noastra.

Pentru a fi pazit de ispite si pentru a creste duhovniceste, inainte si dupa fiecare pelerinaj, pelerinul se poate spovedi la parintele duhovnic. Marturisirea pacatelor curateste ochiul mintii, care va putea mai usor sa inteleaga esenta pelerinajului.

Lucruri de luat intr-un pelerinaj

Bagajul. Un rucsac sau o geanta asemanatoare, caci greutatea carata in spate este distribuita in mod uniform pe spate. In aceasta geanta de spate se vor pun toate lucrurile de trebuinta, fiind indicat sa nu purtam mai multe genti sau sacose. Este comod si practic sa caram un singur bagaj.

Informatiile. Mai inainte de a pleca in pelerinaj, avem nevoie de informatii actuale si sigure despre locul in care mergem, despe mijloacele de trasport catre acest loc si despre costul biletelor de calatorie. Aceste informatii se pot obtine de pe internet, de la alti pelerini sau de la orice agentie de turism. O harta a orasului, a judetului sau a zonei cu pricina poate fi de mare folos.

Nu trebuie trecute cu vederea informatiile de folos duhovnicesc privind pelerinajul pe care urmeaza sa-l facem: biserici si manastiri cu Sfinte Moaste, vietile sfintilor, icoane vechi, preoti duhovnici, mormintele cuviosilor etc. Acestea din urma ne vor ajuta sa ne pastram vie trezvia si sa ne organizam mai bine calatoria.

Actele. Cartea de identitate (buletinul) sau pasaportul, acesta din urma fiind necesar mai ales dincolo de granita, sunt deosebit de importante. Cartea sau asigurarea de sanatate sunt la fel de necesare. In cazul tinerilor, carnetul de student este necesar pentru reducerea la jumatate a cheltuielilor cu transportul in comun: tren, autobuz, metrou etc.

Banii. Pe langa banii necesari asigurarii transportului si cei alocati pomelnicelor si achizitionarii anumitor lucruri din pangarele bisericesti, pelerinul are nevoie si de o anumita suma de bani pe care sa o puna deoparte, pentru orice fel de urgenta ce ar putea aparea. Banii trebuie sa fie luati in bancnote cat mai mici, pentru a putea primi mai usor restul, in urma cumparaturilor. Apoi, ei nu trebuie pastrati toti in acelasi loc, ci in locuri separate. Cand se scot bani din geanta, acestia nu trebuie numarati in vederea tuturor.

Pomelnicele. Mai inainte de a pleca in pelerinaj, pelerinul trebuie sa-si intocmeasca pomelnice cu toti cei vii si cei adormiti din neamul sau. El poate aduna pomelnice si de la alti credinciosi, pentru a le lasa in cutiile de acatiste ale manastirilor, impreuna cu o suma de bani. Pomenirea pomelnicelor nu trebuie facuta in functie de suma daruita impreuna cu ele. Aceasta din urma este o jertfa adusa cu multumire lui Dumnezeu, dupa putere. Se intocmesc mai multe copii ale aceluiasi pomelnic. Impreuna cu acestea sa se mai ia un carnetel si un pix, pentru notarea unui alt pomelnic sau pentru consemnarea unor fapte sau informatii de folos.

Rugaciunea. Pelerinajul este un timp inchinat cercetarii de sine si rugaciunii. Pelerinul trebuie sa aibe la sine o carte de rugaciuni si cateva acatiste (format mic). De asemenea, pelerinul este bine sa aiba la sine si un metanier, pentru momentele de liniste in care nu poate folosi cartea, fie din pricina aglomeratiei, fie din pricina intunericului.

Tehnica. Daca nu este posibil sa foloseasca numai lumanari, pelerinul trebuie sa aiba in geanta o lanterna si cateva baterii de rezerva. Un aparat foto sau o camera de filmat, desi exista riscul sa-l inrobeasca pe pelerin, sunt o metoda eficienta de consemnare pentru viitor a unor bucurii duhovnicesti unice. Telefon mobil poate fi de mare folos, dar el poate si lipsi.

Alimentele. Hrana este deosebit de importanta. Desi, pe la manastiri, pelerinii pot manca gratuit, este bine ca in geanta sa existe macar putina mancare neperisabila (conserve mici, covrigi, biscuiti, seminte, nuci, fructe uscate, ciocolata etc.) Pe toata durata pelerinajului, cei cu ravna mai deosebita pot posti ori pot renunta macar la carne. In rest, pelerinul trebuie sa se alimenteze in mod corespunzator efortului depus in ziua respectiva.

Dupa pelerinaj

Dupa fiecare pelerinaj, in viata pelerinului trebuie sa se observe o schimbare in bine. Odata ajuns inapoi acasa, omul trebuie sa se simta odihnit sufleteste, iar nu epuizat. El trebuie sa gaseasca in sine mai multa ravna decat pana atunci si o dorinta tot mai mare de a trai duhovniceste.

In lipsa acestor semne, omul a fost un simplu turist, manat de curiozitate. Chiar si asa, insa, daca omul doreste sa plece iarasi intr-un pelerinaj pe urmele sfintilor, aceste lucru indica o schimbare sufleteasca tainica. Fara a-si da seama de ce, omul simte nevoia sa revada anumite locuri sau persoane. Aceasta chemare tainica poate fi incoltirea in inima lui a cuvintelor si a darurilor dumnezeiesti.

Pelerinul merge in pelerinaj pentru ca urmareste o schimbare launtrica.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

08 Mai 2023

Vizualizari: 2556

Voteaza:

Ghidul pelerinului crestin 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-10-18 20:30

    Multumesc mult pentru articol! Multa bucurie ne aduc pelerinajele.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact