
Cei mai multi dintre noi au o parere foarte buna despre ei insisi. Dintre acestia, multi socotesc ca sunt bineplacuti oamenilor, caci de Dumnezeu nu se ingrijesc din pacate. Raman nemiscati minunandu-se de “frumusetea” lor exterioara, uitand care este de fapt frumusetea adevarata.
Trist este faptul ca vrem sa ne infrumusetam traind in pacate din ce in ce mai mari… Nu cred ca te poti impodobi cu pacate, oricat de la moda ar fi ele, caci pacatul nu face altceva decat sa strice frumusetea atat trupeasca, cat si sufleteasca. Prin prisma faptului ca este murdarie pe haina sufletului, pete ce impiedica pe Mantuitorul sa-Si vada chipul in noi. (vezi pilda celor zece fecioare)
Sunt multe descrieri in Evanghelie despre cum arata omul ce este luptat de demoni (sau pacate), deoarece pentru Sfintii Parinti sunt acelasi lucru. Si cu toate ca imaginile sunt socante, nu vrem sa dam crezare acestui fapt deoarece gandim ca nu are de a face cu noi. Dar, de cate ori am stat sa ne intrebam: ce trebuie sa iubeasca ceilalti, ceea ce sunt sau ceea ce "prezint"? Dezamagitor e faptul ca exista persoane ce nu mai dau importanta parerilor altora ...
Pacatul atunci cand se cuibareste in inima omului nu face altceva decat sa aduca: "parasirea (Harului), dezarmonia omului cu el insusi, neintelegerea cu ceilalti semeni, ura pentru celelalte creaturi; iar spre sfarsit atrage o seama de pericole cum ar fi: ura, frica, nesatul, egocentrismul etc ..." spunea Inaltpreasfintitul Antony Bloom. Asa ajunge omul sa se indeparteze si de semeni, caci pierzand legatura cu Dumnezeu nu mai are simtul comunicarii, astfel traieste chinuit.
In Grecia exista un obicei, oamenii la tara agata de ramura unui pom o sticla de plastic cu putina apa amestecata cu zahar, cu o gaura mica prin care sa se strecoare inauntrul ei insectele daunatoare rodului, in asa fel incat sa fie protejata recolta. Tot asa si pacatul, este atragator pentru cel ce cauta placeri, insa odata intrat in "cusca" lui, cu greu mai iesi. Ajungi sa fi condamnat a trai incarcerat de propria dorinta spre a pacatui, vazand prin peretii de sticla chinuindu-te, fara a te putea salva singur.
Vine insa clipa cand oricat de departe ar fi de Hristos, se va intalni cu El. Nu exista om care sa nu-L fi intalnit cel putin o data in viata, din pacate nu toti I-au cerut ajutorul spre a se elibera de lanturile pacatului ce-i stapaneau. Aceasta este diferenta dintre pacatosi, se imparta in doua categorii: cei care cer ajutorul Domnului pentru a invinge pacatul, si cei care vor sa traiasca in pacat fara El. Cert este ca toti pacatuim, dar nu toti ne pocaim!
Sunt cazuri si in ziua de azi de oameni care au constientizat pacatul, au fost vindecati de Hristos primind putere sa lupte impotriva lui avand discernamant in viata, iar dupa aceea au inceput "sa vesteasca in toata cetatea cate ii facuse Iisus" (Luca 8, 39). "Domnul nu cere de la noi sa facem minuni, caci pe acestea le face El" spunea Pr. Arsenie Boca. Nu cere Dumnezeu sa ne vindecam singuri, caci nu putem! Dar asteapta sa cerem ajutorul intorcandu-ne cu fata spre El.
Cu totii am observat ca oamenii care traiesc curat, au chipuri luminate! Omul care asculta de Dumnezeu si merge urmand calea Vietii, are lumina Harului ce-i calauzeste pasii. Toti suntem luptati de dorinte, avand inclinatia aceasta spre pacat, insa nu toti decid sa le urmeze. Au puterea de a invinge ispita, fiindca traiesc liberi, nefiind "legati in lanturi si in obezi, pazindu-l" (Luca 8, 29) precum indracitul din tinutul Gherghesenilor.
Precum acesta din bucuria vindecarii "Il ruga sa ramana cu El" (Luca 8, 38), tot asa si noi nu trebuie sa uitam ca suntem trimisii lui Hristos in lume, spre a marturisi vindecarea, bucuria si libertatea de care ne bucuram.
Poate ca este greu sa deosebim bucuria Harului de placerea pacatului, insa putem sa ne rugam precum batranul ascet din Sina care-si sfatuia ucenicul: "Eu, fiule, cand ma rog spun asa: Doamne ajuta-ma sa ma inrobesc Tie, precum m-am facut rob satanei; invredniceste-ma sa Te iubesc, precum am iubit pacatul!"
Arhim. Siluan Visan
-
Nebunia de origine demonica
Publicat in : Editoriale -
Duminica a patra din Postului Pastilor, despre scoaterea demonilor
Publicat in : Predici de duminica -
Vindecarea demonizatului din tinutul gherghesenilor
Publicat in : Duminica a 23-a dupa Rusalii -
Vindecarea celor doi demonizati din Gadara
Publicat in : Duminica a 5-a dupa Rusalii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.