IPS Andrei Andreicut

IPS Andrei Andreicut

IPS Andrei Andreicut s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, in judetul Maramures (in perioada interbelica, localitatea s-a aflat in judetul Salaj). Numit pe numele de mirean, Ioan Andreicut, viitorul episcop s-a nascut din parintii Andrei si Elena.

In anul 1990, Andrei Andreicut este numit episcop al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, iar in anul 1998, cand Episcopia este ridicata la rangul de Arhiepiscopie, Andrei Andreicut este numit si el, in mod firesc, arhiepiscop.

IPS Andrei Andreicut - biografia

Tanarul Ioan Andreicut urmeaza cursurile liceului din Cehul Silvaniei, iar mai apoi, intre anii 1967-1972, pe cele ale Facultatii de Constructii Cai Ferate, din Bucuresti. Dupa terminarea studiilor, este repartizat ca inginer, la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate, din Cluj Napoca.

Dupa doi ani de inginerie, incepand cu anul 1976, el urmeaza cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, unde, in vara anului 1978, obtine licenta in Teologie. A terminat studiile universitare in numai doi ani, ca urmare a aprobarii sustinerii examenelor in mod anticipat, datorita faptului ca mai detinea o alta licenta.

In luna august 1978, Ioan este hirotonit preot, de IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscop al Clujului, activand mai apoi ca preot paroh, in orasul Turda, judetul Cluj, vreme de sapte ani. In localitatea Turda, el va amenaja o capela, organizata pana atunci intr-o casa, dandu-i acum forma necesara unei biserici. Datorita programului catehetic intreprins aici, cat si a multor actiuni cu caracter social, in jurul bisericii se va forma o comunitate crestina cu adevarat vie.

In anul 1985, dupa mai multe incercari esuate, datorita piedicilor puse de regimul comunist, dupa cum marturisesc unii din profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, parintele reuseste sa se inscrie la Doctorat. Urmeaza cursurile de Doctorat si obtine titlul de "Doctor in Teologie", in anul 1998.

In toamna anului 1985, preotul Andrei este transferat, la cererea PS Emilian Birdas, la parohia ortodoxa romana Maieri I, din Alba Iulia. Activitatea sociala nu va inceta nici aici, astfel incat in ziua de 15 noiembrie 1987, parintele pune bazele Corului de copii "Theotokos".

In data de 25 februarie 1990, Andrei Andreicut este ales si hirotonit arhiereu-vicar, pentru Episcopia de Alba Iulia, episcop titular fiind Emilian Birdas. In acelasi an, in ziua de 4 martie, el este numit episcop locotenent, iar in luna iunie, in urma demisiei episcopului Emilian Birdas, devenit ulterior episcop-vicar la Arad, apoi episcop de Caransebes, Andrei Andreicut este numit episcop titular.

In ziua de 16 iulie 1998, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ridica Episcopia de Alba Iulia la rangul de Arhiepiscopie, iar pe Andrei Andreicut la rangul de arhiepiscop. Cu ocazie Zilei Nationale, in ziua de 1 decembrie 2002, Presedentia Romaniei i-a conferit Ordinul National "Pentru Merit", in gradul de "Mare Ofiter".

Dupa adormirea in Domnul a mitropolitului Antonie Plamadeala, IPS Andrei a fost propus sa candideze la functia de mitropolit al Ardealului. La alegerile desfasurate pe 3 noiembrie 2005 a fost ales insa Laurentiu Streza. Ca urmare a alegerii acestuia din urma, in functia de mitropolit al Ardealului, a fost infiintata Mitropolia Clujului.

Incepand cu luan februarie a anului 2007, IPS Andrei Andreicut este ales membru al Academiei de Stiinte si Arte din Salzburg, Austria.

IPS Andrei Andreicut - activitatea culturala si social-filantropica

IPS Andrei Andreicut infiinteaza Seminarului Teologic Ortodox Liceal "Mitropolit Simion Stefan", din Alba Iulia, si sustine puternic intemeierea Universitatii "1 Decembrie 1918", tot din Alba Iulia. Tot el este cel care face demersurile necesare infiintarii Facultatii de Teologie Ortodoxa, din cadrul Universitatii din Alba Iulia, facultate deschisa in anul 1991. Din luna aprilie a anului 2000 este numit decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa, din Alba Iulia, iar din 2008 devine decan onorific. La aceasta facultate, preda disciplina "Morala si Spiritualitate Ortodoxa".

Pana astazi, a initiat si organizat mai multe simpozioane stiintifice internationale, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia: Violenta in numele lui Dumnezeu? Un raspuns crestin (2002); Biserica in era globalizarii (2003); Spiritualitate si consumism in Europa Unita (2004); Omul de cultura in fata descrestinarii (2005); Identitate crestina si dialog in noul context european (2006); Cosmosul, intre frumos si apocaliptic. Un recurs etic asupra ecologiei (2007).

Ca episcop, infiinteaza o editura (Reintregirea), o tipografie (Tipografia Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Alba Iuliei) si un post bisericesc de radio (Reintregirea). IPS Andrei sustine multe conferinte, pe teme culturale si duhovnicesti, si participa la numeroase emisiuni televizate. Tot el este redactorul-realizator permanent al emisiunii "Cuvantul Ierarhului", emisiune radio difuzata de "Radio Reintregirea Alba Iulia".

La initiativa si sub coordonarea lui este reeditata "Psaltirea de la Alba Iulia", din anul 1652 (la 350 de ani de la prima aparitie, in editie critica) si este retiparit "Noul Testament de la Balgrad", din anul 1648 (tot in editie critica). Tot el pune bazele a doua reviste bisericesti: Revista "Credinta Strabuna", foaie culturala si de presa a Arhiepiscopiei de Alba Iulia, si Revista "Credinta Ortodoxa", foaie a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia.

Pe langa cele 30 de studii si articole publicate in reviste stiintifice de specialitate, IPS Andrei a scris noua carti, alte doua le-a tradus din limba franceza si a alcatuit mai multe brosuri de interes misionar. A publicat nenumarate articole in ziarele si revistele laice si bisericesti. Tot el este cel care coordoneaza colectia "Isvoare Duhovnicesti", in care au aparut, pana acum, 12 volume.

Volume proprii: "Legea Romaneasca, repere istorice si doctrinare", Editura Episcopiei, Alba Iulia, 1995; "Spovedanie si Comuniune", Editura Episcopiei, Alba Iulia, 1998; "Ospatul credintei", Editura Episcopiei, Alba Iulia, 1999; "In pas cu tranzitia", Editura Episcopiei, Alba Iulia, 1999; "Dinamica despatimirii", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2001; "S-au risipit facatorii de basme", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2001; "Spiritualitate crestina pe intelesul tuturor", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2002; "Morala imparatiei, intemeiata pe Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2003; "Mai putem trai frumos? Pledoarie pentru o viata morala", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2004; "Marturisitori pentru Hristos", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2005; "Repere de morala crestina", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2007; "Dialog al vremii cu memoria. Slujind Domnului si poporului Sau, la inceputul mileniului al III-lea", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2009.

Traduceri din limba franceza: "Faramiturile Ospatului", de Sfantul Ignatie Briancianinos, Editura Episcopiei, Alba Iulia, 1996; "Cuvintele Batranilor", de Dionysios Tatsis, Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2004.

A publicat si nenumarate studii si articole (caracter stiintific, interventii si opinii), in legatura cu probleme arzatoare ale societatii, alaturi de alte cateva brosuri: "Primavara iubirii", Editura Episcopiei, Alba Iulia, 1994; "Sfantul Ghelasie de la Ramet", Editura Episcopiei, Alba Iulia, 1992; "Spovedania si Liturghia vor salva omenirea", Editura Episcopiei, Alba Iulia, 1995; "Dragoste, libertate si sex responsabil", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2001; "Dragostea fascinanta si nemuritoare", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2004.

In decursul celor peste 15 ani de slujire episcopala, sub ocrotirea IPS-ului Andrei Andreicut au fost zidite peste 120 de biserici si case parohiale noi, alte 160 de biserici fiind pictate sau restaurate. Au mai fost infiintate si alte 40 de noi manastiri si schituri in cele doua judete (Alba si Mures) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Au mai fost infiintate si institutii sociale, precum: 35 de Case de Copii de Tip Familial, 3 Camine de Batrani si 3 Cantine Sociale.

Cuvant de folos al IPS-ului Andrei Andreicut - "Idealul crestin este sfintenia !"

In mod cu totul eronat se crede ca sfintii sunt niste oameni iesiti din conditiile vietii normale. Ei de fapt sunt oameni ca noi dar care, luand in serios chemarea lui Dumnezeu, "Fiti sfinti, pentru ca Eu sunt Sfant" (1 Petru 1, 16), si luptandu-se "lupta cea buna a credintei", au ajuns "casnici ai lui Dumnezeu" (Efeseni 2, 19).

Sfintii au conlucrat cu harul Sfantului Duh, primit prin Sfintele Taine, care ne ofera tuturor samburele sfinteniei, si crescand in Hristos, au devenit din ce in ce mai curati, din ce in ce mai iubitori, din ce in ce mai smeriti. Ei au fost fascinati de iubirea si smerenia lui Hristos si au fost atrasi de dumnezeiasca frumusete a sfinteniei celei mai presus de fire.

Sfintii isi manifesta aceasta comuniune cu Hristos rugandu-se, participand la Sfintele Slujbe, citind Scripturile Sfinte si facand bine oamenilor. Rugaciunea este pentru ei respiratia fireasca a iubirii, de aceea ei ravnesc dupa rugaciune in chip deosebit si tind sa ajunga la rugaciunea necontenita. Sfintele Slujbe, in special Sfanta Liturghie, sunt mijlocul de unire cu Hristos, de adancire a comuniunii cu Hristos si de transformare dupa asemanarea cu Hristos.

In viata Sfintilor, mania a fost inlocuita de blandete, lenea de harnicie, rautatea de bunatate, zgarcenia de darnicie, vrajmasia de dragoste, desfranarea de curatie, mandria de smerenie, invidia de bucuria pentru binele aproapelui, calomnia de respectarea onoarei aproapelui.

Fara aceste virtuti chiar daca ne ostenim nu ajungem la sfintenie. Sfantul Simeon Noul Teolog zice: "Putem osteni cu generozitate in lupta virtutii, putem posti, putem priveghea si practica orice fel de nevointa; totul este in zadar daca nu luptam sa ne facem o inima fara rautate, simpla, dreapta, smerita, blanda. Numai intr-o astfel de inima se raspandeste, respira si locuieste, ca intr-o locuinta placuta, harul Duhului Sfint."

Astfel de oameni, raniti de dragostea lui Hristos, au vietuit peste tot.

Nici pamantul binecuvantat al tarii noastre n-a fost lipsit de prezenta sfintilor.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 7872

Voteaza:

IPS Andrei Andreicut 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Alexis ComnenusPostat la 2011-03-18 14:37

    Am citit biografia IPS Andrei Andreicut. Am fost un coleg temporar la Institutul Teologic din Sibiu. Nu comentez asupra meritelor dinsului dar pot doar spune ca sunt multe 'scheleturi' in dulapul IPS Sale. Nu ma surprinde alegera dinsului, caci "politicienii" au avut grije sa imparta fosta Mitropolie a Ardealului pentru a eventuala succesiune. Multi studenti erau extrem de rezervati fata de studentul Andreicut. Mitropolitul Streza a fost mult iubit si stimat de intregul corp al studentilor. Un suflet mare! Oricum nu ma astept sa publicati aceste rinduri. Un preot din America

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact