Mosii de toamna - Pomenirea mortilor

Mosii de toamna - Pomenirea mortilor Mareste imaginea.

Sambata, 4 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi" si semnifica toti inaintasii nostri trecuti la cele vesnice. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.

De ce facem pomenire mortilor?

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup. Prin aceste pomeniri ne aratam iubirea pentru cei trecuti la cele vesnice, dar si credinta noastra in inviere si viata vesnica.

Pomenirea mortilor

In ziua de Mosi se savarseste Sfanta Liturghie

La Proscomidie, preotul scoate din prescura miridele pentru morti si le asaza sub Sfantul Agnet, rostind numele mortilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. In cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul Lui Hristos de pe Sfantul Disc.

Sambata, ziua de pomenire a mortilor


Sambata e ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la iad, ca sa elibereze din el pe toti dreptii adormiti. Biserica face pomenirea celor adormiti sambata si pentru ca aceasta zi premerge duminicii - ziua Invierii - numita si cea dintai zi a noii creatii sau a opta zi, ziua vesniciei.

In spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: "Mosii de primavara" (de Macinici), "Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna" (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Rugaciune pentru cei adormiti in Domnul: 

"Dumnezeul duhurilor si a tot trupul, care ai calcat moartea si pe diavol ai surpat, si ai daruit viata lumii Tale, insuti Doamne, odihneste sufletul adormitului robului Tau (numele) in loc luminat, in loc de verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea! Si orice greseala a savarsit el cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul, ca un Dumnezeu Bun si iubitor de oameni, iarta-l! Ca nu este om care sa fie viu si sa nu greseasca; numai Tu singur esti fara de pacat, dreptatea Ta este dreptate in veac si cuvantul Tau este adevarul".

Adrian Cocosila

Reteta pentru coliva

Ingrediente:
500 g grau decorticat sau arpacas, 375 g zahar, aproximativ 250 g nuci curatate, vanilie, coaja rasa de lamaie (optional), o cana si jumatate pesmet din paine alba sau biscuiti daca nu o pregatim in zile de post, zahar pudra (ca sa se acopere coliva), 1 lingurita rasa cu sare, putina cacao si bomboane, pentru ornat coliva.

Instructiuni :
1. Eliminam toate corpurile straine din grau si il spalam in mai multe ape.
2. Punem graul intr-o oala mai mare, peste care turnam apa, ca sa acopere boabele de grau cam de un lat de palma si si-l fierbem cel putin o ora. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
3. Dam oala jos de pe foc si o acoperim cu un servet curat, apoi o invelim cu o patura, sau ceva gros, ca sa-si mentina caldura cat mai mult.
4. Dupa 4-5 ore, adaugam zaharul si fierbem din nou, pana se leaga. Acum trebuie sa amestecam cu o lingura curata din lemn, ca sa nu se lipeasca de fundul vasului, dand gust neplacut colivei.
5. Dupa ce s-a legat, luam vasul de pe foc si il lasam descoperit, pana ce compozitia s-a racit si o tinem acoperita in frigider pana cand dorim sa finisam coliva.
6. Inlaturam coaja care s-a format, adaugam sarea, vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta.
7. In continuare, amestecam usor toate ingredientele, pana se omogenizeaza.
8. Compozitia o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare decat o coala de hartie si o modelam uniform pe platou, ca sa capete o forma frumoasa.
9. Deasupra cernem pesmetul, pe care il presam putin cu un carton ca sa fie mai dens si neted, apoi cernem un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm (oricum sa acopere bine pesmetul), pe care il presam, ca si pe pesmet.
10. Pentru ornat, putem folosi un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care cernem putina cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase in zahar si altele, dupa preferinta si inspiratia noastra.
11. Curatam bine marginile platoului de pesmetul si de zaharul cazut la cernut.

Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.

Lumanarea pe care o infigem in coliva, trebuie sa aiba un disc de hartie, pentru a nu se scurge ceara pe coliva.
 

Pe aceeaşi temă

03 Noiembrie 2023

Vizualizari: 153508

Voteaza:

Mosii de toamna - Pomenirea mortilor 5.00 / 5 din 16 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • adrian stanesePostat la 2013-11-03 18:23

    @oana trif In cartile ortodoxe ca de ex "Rugaciunea ortodocsilor pentru neortodocsi" a Cuviosului Iosif Isihastul de la Optina pomenirea celor adormiti se face doar la ortodocsi. Acolo in carte este si explicatia clara, noi in timpul vietii noastre ne rugam pentru eretici si schismatici sa vina la Dreapta Credinta pentru ca odata cu adormirea vine timpul rasplatirii.Si ce rasplata sa ia cei care nu avut pocainta adevarata? Este o uriciune in fata Domnului sa ne rugam noi ortodocsii pentru eretici sau schismatici odata trecuti in adormire. Cei care nu cred sa citeasca "Marturisirea Ortodoxa" sau cartea sus-mentionata. Doamne Ajuta!

  • oana trifPostat la 2013-11-01 18:05

    as dori sa stiu daca rudele trecute in nefiinta, dar sectante, le putem trece in pomelnic. astept raspuns grabnic,multumesc

  • Vasa NastaPostat la 2013-11-01 16:37

    DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU DARUIESTE ODIHNA SUFLETELOR CELOR ADORMITI CARE SI-AU PUS NADEJDEA IN TINE DOAMNE ! AMIN.

  • adriana gheorghePostat la 2013-11-01 13:30

    Multumiri pentru articolul publicat.Dumnezeu sa-i ierte pe toti!

  • costel popescu Postat la 2012-11-02 15:10

    Nu e nevoie de 9 ape. Acest obicei tine de credinta populara.

  • v gPostat la 2012-11-02 13:00

    Eu stiu de la mama ca graul/arpacasul pentru coliva se spala in 9 ape, nu mai mult nu mai putin (probabil tine de traditie). Bunul Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in pace pe toti cei adormiti

  • daniel godja-manPostat la 2012-11-02 11:46

    Dumnezeu sa ii ierte de tot ce au gresit pe pamant!

  • CORINA GEORGIUPostat la 2011-11-04 19:12

    In aceste zile de pomenire, ii simtim mai aproape si, atat ei au nevoie de rugaciunile noastre cat si noi de-ale lor.....acolo unde sunt, bunul D-zeu sa-i ierte si sa le dea odihna vesnica!

  • slavoliub vezelici Postat la 2011-11-04 17:13

    Acesta este un obicei foarte frumos,prin care ii invatam pe credinciosii nostri sa practice milostenia.

  • Vali CostinPostat la 2010-11-05 22:22

    Cred ca aceste slujbe si milostenii sunt de mare ajutor pentru cei din iad, si o apropiere de cei din rai, de la care avem noi nevoie de ajutor.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE