Pomenirea mortilor, cunoscuta sub numele de "Mosi", denumire colectiva data celor adormiti, implica savarsirea slujbei Sfintei Liturghii, a Parastasului si a mesei de pomana, in cadrul careia mancarea sfintita se imparte celor saraci, copiilor si tuturor celor de aproape.
Mosoaicele, vasele de pomana
In zona Moldovei se gasesc vase de lut speciale in care se imparte mancarea, cu ocazia Mosilor. Aceste vase, numite "mosoaice", de la "Mosi", sunt intotdeauna de culoare neagra si au un pronuntat caracter ritual. Pe langa pomenirea in Biserica, impartirea mancarii in aceste vase speciale trimite o data in plus spre valoarea spirituala a gestului de milostenie tainuit in masa de pomana.
Mosoaicele sunt lucrate dupa o tehnica straveche, ele fiind incizate si slefuite cu ajutorul unei pietre speciale. Lutul este ars in niste cuptoare cu o forma speciala, in lipsa oxigenului. Apoi, sunt pictare cu un pai de trestie înmuiat în zeama de var.
Pentru facerea acestor vase de pomana, mesterii olari se pregatesc din timp. Ei isi construiesc un cuptor special, de forma conica, pentru marcarea evenimentului. Culoarea neagra este obsinuta de mesteri din fum si ardere. Ceramica neagra, din care sunt confectionate vasele de pomana, este impodobita cu motive florale si geometrice.
Vasele de pomana au forme si dimensiuni diferite. Ele au intotdeauna o toarta si nu depasesc capacitatea de un litru. Prin forma, continutul si destinatia lor, vasele de pomana (mosoaice) sunt obiecte unice, cu o puternica incarcatura simbolica.
Se crede ca pomana este mai bine primita atunci cand este daruita in aceste vase de lut. Esentiala ramane binecuvantarea si sfintirea mancarii de catre preot, insa alegerea de catre credinciosi a acestor vase special destinate pomenilor ajuta inca si mai mult la inaltarea mintii catre scopul faptelor de milostenie facute pentru cei adormiti.
Ceramica neagra din Poiana Deleni
Mesterii care s-au ocupat în mod deosebit de realizarea acestor vase de pomana (mosoaice) au avut resedinta in satul Poiana, in comuna Deleni, la mica distanta de Harlau si la 80 de kilometri de Iasi. In aceasta localitate s-a aflat unul dintre cele mai renumite centre de ceramica si olarit din tara noastra, recunoscut chiar pe plan international.
Lutul si piatra au constituit materiile prime ale artei populare din Deleni. Olaritul si sapatul in piatra au fost mestesuguri traditionale cele mai raspandite in zona. Incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, mesterii din Deleni au dezvoltat un puternic centru de olarit. S-a dovedit a fi unul dintre cele mai deosebite centre ale ceramicii negre pictate cu var din Europa. Si-a atins apogeul intre anii 1960-1980.
Cel mai renumit mestesugar din Poiana Deleni a fost Toader Nica, care a trecut la cele vesnice in anul 1990. In amintirea acestuia, in semn de recunostinta, "Centrul de Studii Etnografice", localizat in Iasi, a infiintat Premiul "Toader Nica", decernat castigatorilor din cadrul targului de ceramica "Cucuteni 5000", desfasurat anual in Iasi.
Iulian Predescu
-
Mosii de iarna
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
-
Mosii de iarna, rugaciuni pentru cei morti
Publicat in : Parastas - Pomana
-
Mosii de iarna - Pomenirea mortilor
Publicat in : Parastas - Pomana
-
Pomenirea mortilor - Mosii de iarna
Publicat in : Parastas - Pomana
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.