Ortodoxia in Kenya

Ortodoxia in Kenya Mareste imaginea.

Kenya este o țara aflata in estul Africii, intre Etiopia, Uganda, Sudan si Tanzania. Capitala tarii este orasul Nairobi.

Crestinismul ar fi fost adus pentru prima data in Kenya de catre portughezi, in secolul al XV-lea, desi s-a raspandit abia in secolul al XX-lea. Astazi, in mare parte, populatia Kenyiei este crestina (83%). Exista si o comunitate de musulmani (11%). Cei mai multi dintre crestini sunt protestanti (anglicani, presbiterieni, reformati, metodisti, baptisti, luterani si penticostali), apoi romano-catolici, apoi ortodocsi.

Astazi, Biserica Ortodoxa din Kenya se bucura de cea mai mare comunitate de crestini ortodocsi de pe intreg continentul african, numarand peste un milion de credinciosi, dintr-un total de 35 de milioane, cat numara populatia tarii.

Ortodoxia in Kenya

Biserica Ortodoxa din Kenya a fost intemeiata la inceputul secolului XX. Credinta ortodoxa a ajuns in Kenya prin emigrantii greci. Africanii au inceput sa se boteze in numar tot mai mare. Prin parintele Nicodim Sarikas, un preot misionar din Tanganika, s-a luat legatura cu Patriarhatul Ortodox Grec de Alexandria. Astfel, in anul 1946, comunitatile ortodoxe de africani din Kenya si Uganda au fost primite in Patriarhatul Ortodox Grec de Alexandria.

Dupa anul 1950, in lupta pentru independenta nationala a Kenyei, Biserica Ortodoxa a avut de suferit multe asupriri din partea autoritatilor coloniste britanice. Unii dintre liderii miscarii de eliberare nationala erau crestini ortodocsi. Pentru aceasta, scolile si bisericile ortodoxe au fost inchise de autoritatile coloniale, iar multi preoti au fost arestati. Doar catedrala din Nairobi, aflata in posesia unei comunitati insemnate de greci, a mai ramas deschisa.

Abia in anul 1958, pentru comunitatile ortodoxe tot mai dezvoltate din Africa de Est, autoritatile bisericesti din Alexandria au desemnat un mitropolit, cu sediul in orasul Irinoupolis, al carui nume inseamna "Orasul Pacii". Primul misionar grec, care a venit in Kenya, in anul 1959, a fost parintele arhimandrit Hrisostom Papasarantopoulos.

Kenya si-a redobandit independenta in anul 1963.

Ultimul arhiepiscop si presedinte al Ciprului, anume Macarie al III-lea (1913-1977), cu merite deosebite in lupta pentru independenta tarii sale, a avut legaturi de stransa prietenie cu presedintele kenyan si liderul miscarii de independenta, Jomo Kenyatta. La invitatia celui din urma, arhiepiscopul Macarie al Ciprului a vizitat Kenya, unde a fost primit ca un erou national. Cu aceasta ocazie, din dragoste fata de poporul african, el a infiintat o Scoala si un Seminar Teologic. Aceste este momentul in care viata bisericeasca si duhovniceasca a credinciosilor ortodocsi din Kenya a inceput sa infloreasca.

Preot ortodox din Kenia

Parintele Teodor Nankyama este primul cleric ortodox originar din Africa, care a absolvit Universitatea din Atena. In ordine cronologica, Biserica Ortodoxa din Kenya a fost pastorita de urmatorii episcopi: George Gathuna (1973-1979), Irineu Talambekos (1994-1996), Petru Giakoumelos (1996-1997), Serafim Kykkotis (1997-2001) si Macarie Tillyrides (din anul 2001).

Pana in anul 2001, Biserica Ortodoxa din Kenya a fost supusa canonic direct Patriarhatului Grec al Alexandriei si al Intregii Africi. De atunci, Episcopia de Kenya se afla sub jurisdictia canonica a Arhiepiscopiei de Irinoupolis.

Biserica Ortodoxa Africana din Kenya este singura Biserica Ortodoxa recunoscuta din Kenya. Ea are in grija 300 de parohii, 250 de preoti, 30 de scoli primare si gradinite, 15 scoli generale si licee, 30 de centre medicale, o scoala patriarhala, cu seminaristi din multe tari ale Africii, si un colegiu pedagogic.

Cu ajutorul crestinilor de peste granita (Grecia, Finlanda, America, Cipru), Biserica Ortodoxa din Kenya a contribuit in mod semnificativ la dezvoltarea sociala, economica si educationala a tarii. Pana acum au fost oferite numeroase burse scolare pentru copiii care si-au dorit sa studieze.

Unele dintre comunitatile ortodoxe intemeiate in sate sunt atat de sarace, din punct de vedere material, incat preotii ortodocsi ale acestora sunt nevoiti a savarsi sfintele slujbe desculti si imbracati cu haine carpite. Cu toate acestea, bisericile sunt pline de credinciosi, in mod special in zilele de duminica si la marile sarbatori de peste an.

Ortodoxia in Kenya

Credinciosii obisnuiesc sa ramana in biserica si dupa terminarea slujbelor, cantand imne crestine cu teme africane. Acestia danseaza si canta din instrumentele lor locale, precum se obisnuieste la slujbele savarsite in bisericile din Kenya. Conducatorul duhovnicesc al Episcopiei, mitropolitul Macarie de Kenya si Irinoupolis, danseaza si el adesea, impreuna cu credinciosii din parohii.

In general, bisericile de la sate sunt zidite din lemne si pamant, insa bisericile din marile orase sunt zidite din piatra si destul de impunatoare. Bisericile ortodoxe din Kenya sunt inchinate, in special, sfintilor din Biserica Ortodoxa Rusa. Mitropolitul vorbeste in mod cursiv limba rusa, iar unele rugaciuni din sfintele sluje le rosteste in limba slavona bisericeasca.

*
Inaltpreasfintitul Macarie, mitropolitul Kenyei, dupa mai bine de treizeci de ani de misiune in pamantul african, spune: "Pentru prima data de la inceputul ierapostoliei noastre aici, in Africa, am ajuns in situația de a nu ne putea plati preotii. (...) Timp de vreo trei luni, nu au fost platiti nu doar preotii, dar nici functionarii si profesorii scolilor noastre, ma refer la cei de la Scoala Patriarhiei noastre, de la Colegiul Pedagogic si de la Scoala Primara, care se afla si functioneaza in curtea Mitropoliei. (...) Acest lucru inseamna ca am ajuns, deja, intr-o situatie critica, din punct de vedere finaciar. (...) Nadajduim ca, prin harul si cu ajutorul lui Dumnezeu, veti deveni samaritenii cei buni, sa ne sprijiniti astfel incat sa ne putem continua misiunea, care este lucrarea dragostei, a jertfei si a intr-ajutorarii fratilor nostri din Kenya."

Teodor Danalache

Ortodoxia in Kenya 

Pe aceeaşi temă

26 Mai 2014

Vizualizari: 4875

Voteaza:

Ortodoxia in Kenya 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE