Pace voua!

Pace voua! Mareste imaginea.

Un singur cuvant, insa un adanc fara limite; o stare sufleteasca dupa care tanjim toti, fara nicio deosebire; un dar ce poate face minuni in viata noastra. O necesitate careia nu-i dam nicio importanta, caci uitam ce inseamna sa ai pace, sa traiesti in liniste sufleteasca, sau poate n-am avut niciodata ca sa stim ce am pierdut.

"Si fiind seara, in ziua aceea, intaia a saptamanii, si usile fiind incuiate, unde erau adunati ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus si a stat in mijloc si le-a zis: Pace voua!"(Ioan 20, 19).

Duminica de duminica, la fiecare slujba, si in tot timpul continua Hristos prin Slujitorii Sai sa binecuvanteze pe noi toti cu pacea Sa. Insa foarte putini dintre noi au pace.

Si scriu aceste randuri pentru ca observ pe zi ce trece cat de important este sa ai pace, ce mare dar este, dar la care nu luam aminte decat foarte rar. Totusi, haideti sa nu incurcam lucrurile. Inainte de toate trebuie sa avem credinta, asa vom castiga si pacea, iar pacea ne va indemna la ascultarea fata de Dumnezeu.

Cred ca Pacea isi are radacina in credinta, insa se desavarseste in ascultare. Toate sunt accesibile, dar trebuie urmate in ordinea corecta. Sf. Nicolae Velimirovici spunea: "Credinta este cea mai curata cale spre cunoastere", iar cunoasterea iti intareste credinta in care nu va exista nicio indoiala; si atunci cand nu vei avea indoieli, vei putea spune ca ai pace in privinta credintei.

Dar ea trebuie pastrata si in viata de zi cu zi. Pai, daca traiesc cu credinta, atunci stiu ca "Nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul, acoperamantul meu este Duhul Sfant."(rugaciunea Sf. Ioanichie), de ce sa ma tulbur? Ca orice dar dumnezeiesc, si pacea usor se pierde, greu se dobandeste! Noua ni se pare greu, Domnul doar asteapta sa vada ravna noastra!.

Atunci trebuie sa invatam sa ascultam de Domnul. Ca sa ascultam cu adevarat, trebuie sa avem pace in suflet; iar ca sa avem pace in suflet, trebuie sa ne smerim; ca sa ne smerim, trebuie sa avem dragoste; ca sa avem dragoste, trebuie sa cunoastem; si ca sa cunoastem, trebuie sa cercetam; ca sa cercetam, trebuie sa avem ravna; ca sa avem ravna, trebuie sa ne fi intalnit cu Hristos!

Pacea aduce ascultare si ascultarea pacea, pentru ca asa cum nu poti deosebi caldura de lumina (sau lumina de caldura), tot asa si pacea traieste in ascultare si invers! Amandoua se pastreaza vii prin rugaciune si se desavarsesc in iubire.

Ascultand de duhovnic pot avea pacea necesara in rugaciune si in viata, si avand pace voi trai in Domnul! Ea se pierde prin: sentimentul ca celalalt te-a nedreptatit, prin tinerea de minte a raului, si prin refuzul de a accepta pe cel de langa mine cu defectele lui. Intr-adevar, sunt oameni care ne nedreptatesc cu voie sau fara de voie, dar aveti impresia ca s-ar fi comportat altfel cu Hristos?. Iar tinerea de minte a raului nu face altceva decat sa aduca intuneric in sufletul si in mintea mea! Dar si eu ca sa nu ma mandresc, nu trebuie sa ma raportez la cei de langa mine, ci trebuie sa ma corectez pe mine. Ar fi bine sa avem gandul: "ce ar face Hristos in clipa aceasta? Ajuta-ma Doamne sa dau viata prezentei Tale in aceasta clipa!."

Este greu, aproape imposibil!. Insa stim ca drumul este anevoios, cararea este stramta, dar si iubirea este nemarginita! Si mai mult decat atat, nu am vazut cu totii ca atunci cand noi nu puteam sa facem nimic, Hristos a "rezolvat" toate incurcaturile noastre? Daca L-am fi lasat sa fie carmuitorul vietii noastre, nu am fi pierdut pacea. Sau nu ne-am fi pierdut in griji, in deznadejdi, in tristeti.

"Duhul Sfant se afla in iubire! Asa graieste Scriptura, si viata o dovedeste.

Cu neputinta este sufletului a avea pace, de nu vom cere Domnului din rasputeri a iubi pe toti oamenii. Domnul stia ca, de nu vom iubi pe vrajmasi, pace in suflet nu va fi, si de aceea ne-a dat porunca "iubiti pe vrajmasii vostri!". De nu vom iubi pe vrajmasi, sufletul doar cand si cand va fi ca si linistit; dar de iubim pe vrajmasi, pacea in suflet va ramane zi si noapte.

Pastreaza in suflet pacea harului Duhului Sfant; nu o pierde pentru lucruri marunte. De vei insufla pace fratelui tau, Domnul iti va da nemasurat mai mult, dar daca il vei mahni, atunci si asupra sufletului tau se va abate mahnirea.

Sa vietuim in pace si in dragoste, si atunci Domnul ne va asculta si ne va da tot lucrul folositor ce Ii vom cere." (Cuv. Siluan Athonitul)

Arhim. Siluan Visan

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

17 Mai 2013

Vizualizari: 3111

Voteaza:

Pace voua! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE