Pacea, antidot al dezbinarii

Pacea, antidot al dezbinarii Mareste imaginea.

In seara din Duminica Invierii, Mantuitorul trece prin usile incuiate ale incaperii in care se aflau ucenicii si le graieste: "Pace voua!" (Ioan 20, 19-31). Le arata semnele rastignirii din trupul Sau si le graieste din nou "Pace voua", sufland asupra lor Duh Sfant. De ce spune Hristos "Pace voua" a doua oara? Pentru ca mai intai le-a daruit pacea launtrica, pacea cu ei insisi si apoi pacea din afara, pacea cu lumea.

Nu poti fi in relatie de pace cu semenii, daca esti in razboi cu tine insuti. Iar atunci cand ajungi sa fii impacat cu tine, doresti sa fii in pace cu toti.

Nu avem niciun castig, daca suntem in relatie de pace cu unii, iar cu altii in cearta.

Pacea pe care o ofera Mantuitorul nu este pacea din lume. Oamenii isi ofera din bun simt pacea unii altora, dar de multe ori ea nu sporeste. Motivul? Dau ceva din ce nu au nici ei insisi, spune Sfantul Nicolae Velimirovici. Iata de ce Hristos spune "Pace va las voua, pacea Mea dau voua, nu precum da lumea va dau Eu" (Ioan 14, 27). Pentru ca Hristos da numai ceea ce are cu adevarat.

Pacea dintre noi nu poate fi durabila daca nu se intregeste prin pacea care vine de la Dumnezeu. Din acest motiv ne rugam in cadrul Sfintei Liturghii pentru pacea noastra si pentru pacea a toata lumea. Ii cerem lui Dumnezeu sa reverse asupra noastra harul Sau, pentru ca numai impreuna cu El putem ajunge cu adevarat la pace.

Multi isi doresc sa aiba parte de pace, dar putini reusesc acest lucru. Esecul sta in faptul ca omul este sfasiat de patimi. Sa lepadam patimile si amintirile pacatoase si vom ajunge la pace. Incetarea pacatului aduce intalnirea cu Hristos, iar intalnirea cu El, pacea.

Omul lipsit de pacea adusa de Hristos este preocupat in mod deosebit de analiza pacatelor aproapelui, ignorand pacatele personale. Iar acest lucru ii aduce o mare neliniste si multa dusmanie cu semenii. Dimpotriva, cel care a dobandit pacea de la Dumnezeu, se raporteaza la cei din jur cu iubire si rugaciune pentru mantuirea lor, evitand astfel orice dezbinare.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

23 Aprilie 2015

Vizualizari: 3351

Voteaza:

Pacea, antidot al dezbinarii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE