Preotul si medicul

Preotul si medicul Mareste imaginea.

Boala si suferinta nu sunt firesti. Ele au aparut ca urmare a despartirii omului de Dumnezeu. Pentru ca Dumnezeu nu a creat nici suferinta si nici boala, El nu se bucura de suferinta nimanui, ci cauta sa ne ridice cat mai repede din ele. Pentru aceasta ridicare din neajunsurile de care omul patimeste, Dumnezeu ne-a daruit preotul si medicul drept mijloace de eliminare a bolii.

Omul fiind alcatuit din trup si suflet, sufera atat trupeste cat si sufleteste.

Intre suflet si trup este o legatura puternica. Unul il influenteaza pe celalalt. Disfunctiile unuia il imbolnavesc si pe celalalt, dupa cum sfintirea unuia duce si la sfintirea celuilalt. Sfantul Grigore Palama spune in acest sens: "Placerea, trecand de la trup la minte, o face pe aceasta cu chip trupesc, neimbunatatindu-se prin impartasirea de ceea ce e mai bun, ci transmitandu-i mai vartos aceleia ceea ce e mai rau . Dar tot asa placerea duhovniceasca care, incepand de la minte trece la trup, nestricandu-se prin participarea la trup, preschimba trupul si-l preface duhovnicesc".

De cele mai multe ori boala trupeasca isi are cauza in boala sufleteasca. Pentru insuficientele si anormalitatile spirituale este nevoie si de preot. Preotul nu are rolul de concurent al medicului, ci de impreuna lucrator cu acesta in salvarea fiintei omenesti de la durere. Cel chemat la slujirea preoteasca cauta vindecarea bolii spirituale prin restabilirea legaturii dintre om si Dumnezeu. Nu intamplator in Epistola catre Iacov se spune: "Este cineva bolnav, intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui" (Iacov 5, 14-15).

Pe de alta parte sa nu uitam ca o mare parte a suferintelor sufletesti are o origine si cauzalitate genetica, organica, hormonala, efect al unor disfunctii somatice. In astfel de situatii este nevoie si de medic. Asadar, atat preotul cat si medicul cauta cu mijloace specifice si de eficiente diferite sa ridice omul din durere. Sa incetam sa mai privim exclusivist, ca si cum preotul este interesat doar de bolile sufletesti, iar medicul doar de cele trupesti. Preotul si medicul trebuie priviti ca niste slujitori sau ucenici ai Domnului, care impartasesc in lume iubirea Sa.
Sunt mainile intinse ale lui Dumnezeu prin care cauta sa ridice lumea din boala si suferinta.

Adrian Cocosila

.

09 Aprilie 2013

Vizualizari: 8420

Voteaza:

3.67 / 5 din 6 voturi.

Comentarii (2)

  • EUGEN CURICPostat la 2013-04-11 20:53

    Pentru dl.Al.Cosciug(nume predestinat!).Am citit ceea ce faceti dvs.trimitere(despre cancer).La prima vedere pare in regula,dar nu e...Un singur lucru vreau sa va spun.Au existat si exista mari savanti,artisti,scriitori,mari experti in medicina,mari patriarhi,episcopi,oameni credinciosi,care au murit si vor muri de cancer(sau de alte boli).Chiar daca comentariul meu nu va fi publicat,tot sint multumit ca l-a citit cineva si poate ca-i da de gindit... Eugen Curic

  • Alexandru Cosciug Postat la 2013-04-10 22:31

    "Partea rea a medicinei este că se ocupă mai mult de trup decât de suflet." (Lev Tolsoi, Despre Dumnezeu şi om) Pe site-ul de informare ştiinţifică The Scientist apar multe articole despre boala secolului, cancerul, şi despre lupta omului cu ea. Puteţi citi intervenţiile mele despre rolul cuvântului lui Dumnezeu, despre tehnologia de pătrundere a Lui în om, nu bătându-l la cap ci "lovindu-l în coastă" (Fapte 12.7 - "Lovind pe Petru în coastă, îngerul l-a deşteptat.") şi despre puterea Lui de a vindeca orice boală prin activarea sistemului imunitar: http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/34985/title/Q-A--The-Cancer-Tradeoff/ http://www.the-scientist.com//?articles.view/articleNo/34108/title/Immune-to-Failure/ http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/32153/title/Hacking-the-Genome/ http://the-scientist.com/2012/02/16/opinion-what-is-life/ http://the-scientist.com/2012/02/02/indiana-senate-backs-creationism-bill/ Câţiva comentatori au criticat aducerea cuvântului biblic în eforturile de recăpătare a sănătăţii omului, dar după explicaţiile mele raţionale au tăcut. Ori n-au priceput nimic dar nu au argumente raţionale să mă combată, ori au priceput tot. Oricum, pentru mine, testul de a dialoga raţional pe această temă, chiar şi în engleză, este interesant şi deosebit de util. Mulţumesc pe această cale pentru aducerea în actualitate a acestui subiect.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE