Carevasazica tricolorul romanesc oferit de catre Inaltpreasfintitul Ioan Selejean este o provocare in Harcov. Nu-i bai, si Hristos a fost vazut ca un provocator. Dar oare a te crede stapanul unor majoritari ajunsi minoritate locala nu e o provocare la adresa romanilor si a Statului Roman?
Citesc in Constitutie si ma frec la ochi, ca poate nu vad bine: Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri. Art. 30 (7).
Apoi, aud ca in noua Constitutie, minoritatile vor avea dreptul sa-si infiinteze organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor. Apoi imi aduc aminte de "Cuiul lui Pepelea”, cum am denumit la acea data drapelul secuiesc. Dar si de cazul bentitei tricolore purtata de Sabina Elena. Probabil ca noile promisiuni constitutionale l-au determinat pe domnul Nemes Elod de la PPMT sa puna caruta inaintea cailor si sa-si dea drumul slobod la gura, cand a afirmat ca tricolorul Inaltpreasfintitului Ioan este o provocare la adresa majoritatii maghiare din zona. Deh, ce sa-i faci. Gandire despotica, de genul celei care l-a rastignit pe Hristos. De altfel, istoria consemneaza cateva cazuri nedemne pentru statura umana si crestina, in care ortodocsii romani transilvaneni au fost prigoniti de catre autoritati. Iar despre IPS Ioan, a fi provocator cred ca este ultimul lucru care se poate afirma despre dansul. Mai degraba impaciuitor, factor de echilibru si traitor duhovnicesc. Va mai amintiti Pacea de la Cozia? Insa ceea ce a spus in continuare domnul Nemes, este o adevarata provocare constitutionala la adresa Statului Roman. Domnia sa, probabil toropit de canicula verii (desi polul frigului in Romania e prin Harcov), se apuca si ameninta romanii din zona: Astept cu curiozitate sa vad cati dintre romanii care traiesc aici vor arbora din aceste drapele. Nu este sigur ca multi vor raspunde pozitiv la aceasta actiune de provocare a bisericii ortodoxe. Pe ce se bazeaza respectivul domn cand isi arata muschii in astfel de afirmatii? Pe frica romanilor din zona ca vor fi umiliti daca indraznesc sa se arate a fi romani? Pe visul de a declara Harcov un teritoriu autonom? Pe uitarea care a cuprins istoria plina de zbucium a romanilor de acolo? Pe promisiunile politice care vin, uneori, dinspre Ungaria? Sau, pur si simplu, pe lipsa de reactie prompta a Statului Roman, in celelalte cazuri de batjocorire publica a unui insemn statal, drapelul romanesc (de ex. primarul din Sf. Gheorghe, Antal Arpad, nu poarta niciodata esarfa tricolora, in ciuda prevederilor legale) . O fi cate putin din toate. Sirul evenimentelor in care simbolurile nationale si statale sunt luate peste picior este din ce in ce mai lung, sub ochii negociatori ai politicienilor romani si maghiari de la Bucuresti. In fond, ce este clasa politica daca nu un veritabil ring al negocierilor? Cert este insa ca actuala Constitutie este, probabil, un document de impachetat salam pentru politicianul din PPMT, din moment ce n-a citit ca Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala. Art. 4 (2).
(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.