Psaltirea irlandeza a Sfantului Columba

Psaltirea irlandeza a Sfantului Columba Mareste imaginea.

Psaltirea Sfantului Columba, numita si "Psaltirea irlandeza", este una dintre cele mai vechi si importante scrieri irlandeze, ea datand din secolele VI-VII. Denumirea ei cea mai folosita ramane insa aceea de "Cathach", care se traduce prin "Luptatorul".

Aceasta lucrare literara este cea mai veche scriere irlandeza cunoscuta; este cea mai veche marturie literara a limbi stravechi irlandeze; este cea de-a doua cea mai veche colectie de Psalmi din lume; este primul caz cunoscut de incalcare a drepturilor de autor, incheiat cu o lupta.

Sfantul Columba din Iona, numit si "Luminatorul Scotiei", s-a nascut in ziua de 7 decembrie 521 si a trecut la Domnul in ziua de 9 iunie 597. Sfantul, numit si "Columcille", adica "porumbelul Bisericii", a propovaduit pentru intaia oara crestinismul in Scotia si in nordul Angliei.

 Psaltirea irlandeza a Sfantului Columba

Potrivit traditiei locale, undeva in jurul anului 560, Sfantul Columba a fost implicat intr-o disputa de drepturi de autor cu Sfantul Finnian din Moville, asupra unei Psaltiri. Ceea ce numim astazi "Psaltirea Sfantului Columba" este de fapt o copie a unei Psaltiri imprumutate de Columba, de la Finnian din Moville.

Finnian a adus in Irlanda prima copie a Cartii Psalmilor, in versiunea Vulgata. Columba a imprumutat aceasta carte de la Finnian, copiind-o cu lux de amanunt. Mai apoi, Columba a spus ca nu a copiat cartea, ci ca a fost luminat in chip minunat spre a o scrie.

Cand a aflat, posesorul de drept al cartii a cerut regelui irlandez Diarmait Mac Cerbhaill sa-i fie inapoiata si copia. Analizand cartea originala si copia, regele ar fi spus: "Precum fiecarei vaci ii apartin viteii ei, tot asa, fiecarei carti ii apartin copiile facute dupa ea. Drept aceea, copia pe care ai facut-o, o, Porumbelule al Bisericii, ii apartine lui Finnian."

In cele din urma, din pricina unor neintelegeri asupra acestei "Psaltiri", s-a ajuns la o mare batalie (Cul Dremhe, 561). Drept pedeapsa, pentru oamenii morti in batalie, Sfantul Columba a primit canonul de a converti la crestinism tot atatia oameni cati au murit in lupta. Mai mult inca, sfantul a primit si interdictia de a se mai intoarce vreodata in tara natala.

Psaltirea irlandeza a Sfantului Columba

In secolul al XI-lea, aceasta "Psaltire" a fost asezata intr-un chivot, frumos mestesugit, de catre Cathbar O-Donnell si de catre Domnall McGroarty, abatele de Kells. Acest chivot era purtat in unele lupte, ca un talisman, de catre McGroarty. Datorita prezentei acestuia pe campurile de lupta, el a primit numele de "cathach", care inseamna "luptator".

Manuscrisul a fost redescoperit abia in anul 1813, cand chivotul a fost deschis. Mai apoi, in anul 1842, manuscrisul a fost daruit Academiei Regale Irlandeze, de catre Sir Richard O-Donnell. Astazi, manuscrisul se afla in Academia Regala, iar chivotul se afla in Muzeul National, ambele situate in Dublin.

Din manuscrisul original s-au pastrat numai 58 de fragmente, cel mai mare dintre acestea avand dimensiunea de 20x13 centimetri. Fragmentele cuprind un pasaj unitar din Psalmi, anume de la Psalmul 30, 10 si pana la Psalmul 105, 13. Aceasta "Psaltirea irlandeza" infatiseaza textul latin al Psalmilor, luat din versiunea Vulgata.

"Psaltirea lui Columba" este cea mai veche marturie privind limba veche galeza. Limba veche galeza irlandeza se poate observa in pasajele de deasupra psalmilor. Prima litera a fiecarui psalm, scrisa cu cerneala neagra, este frumos impodobita: flori, trambite, spirale, bucle, etc. Printre liniile curbe pot fi observate insa culori sterse. Initialele sunt mai mari decat textul psalmului, iar cuvintele ce pornesc in primele randuri scad treptat in dimensiuni, pana ce ajung la marimea obisnuita. Aceste minutioase opere de arta sunt simple, dar profunde.

Teodor Danalache

 Psaltirea irlandeza a Sfantului Columba

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 2864

Voteaza:

Psaltirea irlandeza a Sfantului Columba 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE