Multe persoane se intreaba daca trebuie sa creada in vise. Raspunsul Sfintilor Parinti la acest tip de intrebare a fost simplu: Nu. Este un raspuns care nu intra in contradictie cu cele petrecute cu dreptul Iosif, caruia Dumnezeu ii cere in vis sa ia Pruncul si pe mama Sa si sa fuga in Egipt (Matei 2, 13), pentru ca aici avem parte de o descoperire si nu de un simplu vis.
Potrivit Sfantului Ioan Scararul, visul "este miscarea mintii in somn o data cu nemiscarea trupului". Dar Iosif ajunge sa afle ca trebuie sa plece in Egipt nu prin miscarea mintii sale, ci prin descoperire dumnezeiasca, prin ceva ce depaseste simturile.
Sfantul Nichita Stethatos spune ca pe durata somnului omul poate avea parte de vise, vedenii sau descoperiri. Iar ca sa nu le confundam, spune ca visele sunt cele care nu raman neschimbate in imaginarul mintii, prezinta o imagine confuza si se schimba continuu prin reprezentari si forme, in vreme ce vedeniile raman neincetat neschimbate, iar descoperirile sunt vederi ale sufletului, mai presus de simturi.
Feluri de vise
Pe langa visele obisnuite, care iau fiinta din gandurile cu care ne ocupam mintea zilnic, avem si vise care vin de la demoni. Sfantul Diadoh din Foticeea spune ca visele care provin de la diavol nu raman in aceeasi forma, ci se schimba dintr-o forma in alta, inspaimantand simtirea. Din aceste vise nu ne trezim linistiti, ci tulburati, ametiti si nervosi.
Interesant este ca din visele pe care le avem, putem sa distingem patimile care ne stapanesc. In acest sens, Sfantul Simeon Noul Teolog marturiseste ca atunci cand mania si iutimea nu sunt controlate, cel tulburat de ele viseaza certuri, atacuri, razboaie cu presupusii sai rivali.
Descoperirile pe care le ofera Dumnezeu sau ingerii, ca trimisi ai Lui, "nu trec de la o infatisare la alta, nici nu ingrozesc simtirea, nici nu aduc rasul sau plansul asa deodata". Aceste revelatii aduc pace si bucurie in suflet.
Respingerea viselor
Din cauza nedesavarsirii noastre, ni se cere sa respingem visele. Cunoscand viclenia diavolului, Sfantul Diadoh din Foticeea recomanda celor ce se nevoiesc sa nu primeasca niciun fel de aratare, fie ca ea este lumina, figura in chip de foc, glas sau chip.
Iar ca sa nu ne intristam ca le-am alungat, pe motiv ca unele ar fi putut fi descoperiri dumnezeiesti, acest sfant ne ofera urmatoarea pilda: "O sluga e chemata de stapan noaptea, la poarta curtii, dupa o lipsa indelungata; dar ea necunoscandu-l precis, nu-i deschide usa, ca se teme ca nu cumva inseland-o asemanarea glasului sa se faca pierzatoare a lucrurilor ce i-au fost incredintate de stapan. Domnul acesteia nu numai ca nu se va mania pe ea cand se va face ziua, ci o va invrednici de multe laude, fiindca a socotit ca si vocea stapanului este inselaciune si n-a voit sa piarda lucrurile lui".
Inchei prin a spune ca nu trebuie sa credem in vise, iar ca aceasta recomadare sa fie de neuitat, voi aminti de versetul 2 din Cartea Intelepciunii lui Isus fiul lui Sirah, de la capitolul 34: "Precum este cel ce alearga dupa vant si vrea sa prinda umbra sa, asa este omul care crede in vise".
Adrian Cocosila
.
Aboneaza-te la newsletter
-
elea nuPostat la 2011-02-11 11:36
sunt vise ziditoare, care nu se uita.
de fapt putini au vise, dar foarte multi vorbesc despre ele .
vise au si cainii si toate animalele.
-
Tudor StefanPostat la 2011-01-30 20:13
De mare actualitate subiectul. Mulţumesc pentru iniţiativă. Desigur că decât să cădem pradă unor confuzii mai bine şi ratăm nişte mesaje corecte. Poate că aici ar trebui sfinţii bărinţi să ne transmită din experienţele proprii.
Precizarea pe care doresc să o fac este legată de termenul "dedublare". Discutând cu un psiholog am constatat că sensul acestui cuvânt poate fi diferit pentru el şi pentru mine. Înţelegeam prin dedublare separarea dintre componenta energetică (sediul gândirii a perceoţiilor şi a legăturii noastre transcendentale cu Dumnezeu) de componenta materială (corpul fizic), în timp ce psihologul înţelegea prin dedublare dosedarea lu un moment dat a corpului fizic de cître o altî entitate. Mare diferenţă! Deci, atenţie!
-
Alexandru Cosciug Postat la 2011-01-12 00:31
Multumim autorului pentru acest articol, cu referire la acest miracol al mintii si sufletului, din ce in ce mai interpretat in zilele noastre, dar in special de amatori.
In opinia mea, bazata pe analiza stiintifica a Bibliei şi a Stiintei, visele sunt fapte care se petrec in timpul somnului, fara participarea directa a mintii (creierul functioneaza doar pe sistemul neurovegetativ - vezi cercetarile institului american de interpretare a revelatiilor religioase, dar vezi si un paragraf din Biblie - nu mi-l amintesc exact- care spune sa declari daca ceea ce spui a fost vis sau a fost primit pe o alta cale). Sunt multi profeti crestini ce au primit mesajele in vis (Daniel, spre exemplu). Religiile asiatice au dezvoltat altfel de revelatii, de tip organic, acestea fiind generate prin utilizarea plantelor etnobotanice sau a diverselor tehnici de amortire a corpului, inclusiv a creierului, producand disocierea functionarii lui, un fel de dedublare, echivalenta cu schizofrenia. Din acest motiv, marea majoritate a acestor vise sunt imagini dorite de noi sau, cum se spune, visate cu ochii deschisi si pastrate in memoria neuronala (poate chiar si in memoria neurovegetativa) de unde sunt readuse prin aceste tehnici (ceva asemanator functionarii computerelor, echipate cu duhul fiarelor). Din acest motiv, problema interpretarii viselor este foarte delicata si aici eu cred ca ea nu poate fi facuta decat de preotii cu har si nu de psihologi, astrologi sau altfel de ghicitori, care fac analogii mai mult cu cele lumesti (care-l privesc doar pe visator) decat cu cele divine (care privesc societatea in ansamblu).
-
Elena BoangiuPostat la 2011-01-11 20:38
Parerile sunt impartite.Totul in lumea asta se invarte intre e bine sau nu e bine.Eu nu comentez faptul ca nu e bine ci doar in cazul meu visele mi-au spus ceva...luati-le cum vreti ca vin de la Domnul sau de la necuratul n-am de unde stii dar unele din ele s-au intamplat,s-au adeverit mai putin intelese de mine.Multe nu spun nimic sunt doar vise dar unele culmea chiar spun ceva.Ca nu place unora asta e dar asta nu inseamna ca eu nu cred in Bunul Dumnezeu.Eu CRED foarte mult in BUNUL DUMNEZEU si nu ascund nimic si vorbesc cu toata lumea despre acest fapt.Pt mine este lumea mea cea buna,e locul unde IL gasesc pe cel mai bun prieten al meu,este Parintele Meu,este Tatal Meu.Toate au un rost al lor in lumea asta.Asta e lumea creata de Domnul pt noi numai ca noi suntem niste oameni care nu facem totul asa cum ar trebui.Cred ca Domnul este ceva ce nu ne-a invatat nici o carte din lume este ceva ce ar trebuii sa existe drept si frumos in fiecare dintre noi.Pt noi este inceputul si sfarsitul,este ceea ce nu putem sa strigam in gura mare.....EL este iubire si numai bine.Doamne Ajuta!Fiti mai buni si visele nu vor mai conta!
-
Neagu NicolaiePostat la 2011-01-11 11:22
Din pacate nu exista regula in acest sens. Visul poate fi de la diavol, dar noi sa ne trezim extrem de fericiti ca si cum am avea merite speciale in fata lui Dumnezeu si deci sa cadem lesne in mandrie. Sau visul poate fi de la Dumnezeu, dar care sa ne inspaimante fiindca ne avertizeasa intr-un anume fel. Orice-ar fi, daca ne lasam destinul in mainile Lui si ne recunoastem pacatosenia, orice se poate schimba, iar destinele noastre nu sunt chiar batute in cuie, fiindca mila lui Dumnezeu este cu adevarat mare, dar si ignoranta noastra pe masura. Sa ne imaginam ca Dumnezeu ne trimite un mesaj decisiv in ce ne priveste, dar noi, cum suntem sfatuiti te toti "inteleptii", nu avem voie sa credem in vise si il ignoram. Logica este mai mult decat simpla: daca Dumnezeu ar fi considerat visul doar arma a diavolului, cu siguranta n-ar fi lasat-o omului fiindca nu e echitabil. Daca omul isi intelege scopul si menirea lui pe pamant, nu se teme de nimic, nici macar de diavol, fiindca stie ca Dumnezeu e... "Seful", iar el, Lui i se supune, chiar daca-ar fi sa moara pentru asta. Care este sensul pentru: "Faca-se voia Ta", daca eu cer altceva, vreau altceva, fac altceva? Dar daca tot se intampla sa gresesc, nu pot decat sa multumesc lui Dumnezeu ca inca nu m-a lepadat de tot si mi-a mai lasat o portita deschisa pe unde sa ma intorc la El. Eu nu zic sa nu credem in vise, ci doar sa veghem. Sa nu cautam sabloane standard pentru simboluri sau teorii de-ale lui Freud, ci sa ne rugam pur si simplu. Mesajele difera pentru fiecare om in parte fiindca fiecare e unicat. Raspunsul, daca Dumnezeu va voi, il va dezvalui in timp, iar noi de rabdare si smerenie avem trebuinta, nu de mama-omida si nici baba-Safta din colt, pentru a ne "lumina".
-
Denisa Felicia RusuPostat la 2011-01-10 21:27
pt dna XENIA LUCIA...În legătură cu visul dvs...Îmi permit să zic că ar fi putut fi şi o înşelăciune de la diavol, pentru că el e foarte viclean şi face în aşa fel încât să credem în el, în ce putere are, să ne mândrim poate cu gândul că , uite, ce vis am avut şi poate că e de la Dumnezeu...E clar că un vis de la Dumnezeu ne aduce veselie dimineaţa ,iar unul de la diavol ne înspăimântă...Şi eu , din păcate, am avut unele experienţe destul de neplăcute, în sensul că visam ceva sau pur şi simplu mă gândeam la anumite lucruri sau persoane, şi chiar se întâmpla să le întâlnesc sau visul devenea relitate...Dar oare suntem noi atât de vrednici să primim vis de la Dumnezeu???Eu cel puţin, fără smerenie, trebuie să recunosc că nu sunt...Domnul ştie dacă ne-a dat vreun vis! De ce să pierdem vremea, să irosim timp doar pentru a dezvălui misterul visului??? Mai bine să ne rugăm să trecem ispita! Doamne ajută! Somn binecuvântat!
-
cristian ehupov Postat la 2011-01-10 19:38
si parintele Cleopa ne invata sa nu credem in vise si vedenii....citi dintre noi au oare duhul de a deosebi cele de la Dumnezeu de cele ale vrajmasului?Pentru cei care sustin ca au loc evenimente exact ca in vis sau asemanator rezultind acelasi deznodamint,raspunsul este:nu va lasati inselati,caci vicleanul va face in asa fel ,pentru ca el stie in ce si cine va incredeti.As putea sa spun ca este ca mersul la vrajitoare ,iar dupa lepadarea de Dumnezeu ,vrajmasul va face in asa fel incit minciunile insuflate tot de el vrajitoarei ,sa aibe in oarece timp sau loc o asemanare rezultind poate si expresia''a avut dreptate cind a zis ca....''.......iertare ;sa raminem in dreapta credinta asa cum ne invata Biserica prin slujitorii ei ,;ascultind de Biserica ,ascultam de Hristos.Articolul prezentat lamureste intru totul....cine are urechi,sa auda....Doamne ajuta
-
Victor SocoloviciPostat la 2011-01-10 18:25
Multumesc parintelui Adrian Cocosila(imi pare rau daca am gresit apelativul adresandu-ma cu ,, parinte"!)pentru explicatii.
As dori sa ii raspund si doamnei psiholog Carmen Toma la intrebarea pe care si-o pune,vis a vis de ceea ce recomanda unii preoti enoriasilor din parohia lor: anume de a pune busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul sau ursita. Trebuie sa acceptam ca Biserica noastra ortodoxa e una care se potriveste ca o ,, manusa" la cultura poporului noastru. Nu cred ca preotul in cauza a facut asta pentru ca asa ar fi cerut sfanta scriptura sau sta scris undeva in marturisirile Sfintilor Parinti.Ci, pur si simplu e unindemn la avea credinta ca, Bunul si Iubitul nostru Mantuitor ne va da cele ce-I cerem!
Paradoxal, e tot un fel de psihologie(personal eu nu cred in psihologi, omul poate cu credinta adevarata si cu multa bunavointa sa iasa din marasmul depresiilor si al angoaselor sale caci Doctorul lumii ramane Dumnezeu in cele 3 stari ale sale!), preotul nefacand decat ceea ce face si psihologul: il incureajeaza pe om sa creada in el si in puterea lui de (auto) comprehensiune, adaugand aici,negresit si credinta!
Inchei cu un citat din cartea ieromonahului Grigorie,,Evolutia spre Creator" :,,primind la facere chipul lui Dumnezeu, omul a fost facut pentru infiere de catre tatal ceresc.Cel infiat, chiar daca nu are in sangele sau sangele celui care il infiaza, se bucura de toate ale aceluia.Asa si omul infiat de Dumnezeu, fara a avea natura dumnezeiasca, putea avea partasie la toate ale lui Dumnezeu.prin bunatatea lui Dumnezeu, cel infiat se bucura chiar de starea impreuna cu Fiul adevarat."
Cu dragoste in Domnul, sa credem ca este bine!
-
Gheorghe PepenePostat la 2011-01-10 14:44
Voiam sa pun niste intrebari, dar dupa ce am citit toate comentariile m-am lamurit. Cel mai mult mi-a placut comentariul domnului Neagu Nicolae. In aceste conditii eu nu mai am nimic de adaugat, ci doar vreau sa-l felicit pe autorul articolului ca si pe cei care au venit cu explicatii utile in plus.
-
ioan tilimpea Postat la 2011-01-10 14:37
Dati-mi voie sa va contrazic.Eu am primit un mesaj foarte clar prin intermediul unui vis.Eram fumator de aprox.20 de ani si am visat ca eram urmarit de mai multi indivizi dotati cu furci,topoare si cu intentia clara de a-mi face rau.Eu fugind de ei, am nimerit in curtea unei biserici unde, m-am asezat pe treptele de la intrare si mi-am aprins o tigare. O voce din iterior mi-a zis":DACA VREI SA SCAPI DE AIA,INTRA IN BISERICA.Eu am spus : STAI SA TERMIN TIGARA SI INTRU.Aceeasi voce a zis:DECI, PENTRU O TIGARE NU VREI SA INTRI IN BISERICA. TREABA TA!
In urma acestui vis m-am lasat de fumat. De unde a venit acest mesaj atat de clar?De la necuratul sau de la Bunul Dumnezeu?
-
constantin gheorghiesPostat la 2011-01-10 12:48
Cred ca este corect sa nu credem in vise, de moment ce credem in Domnul nostru, Iisus Hristos.
Insa, atentionari prin vise se gasesc atat in Vechiul cat si in Noul Testament. Eu, personal, de mai multe ori, am fost atentionat prin vise despre evenimente (de cele mai multe ori, neplacute) care ulterior s-au realizat. Nu trebuie sa fim niste ignoranti, dar nici habotnici, ci trebuie sa fim precauti, sa avem terzia mintii! Doamne Ajuta!
-
Xenia LuciaPostat la 2011-01-10 12:33
eu cred in vise ceea ce am patit de nenumarate ori m-au determinat sa cred in ele cat ca e pacat incerc sa ajut pe cei in cauza Dumnezeu ma ierte daca poti intinde o mana de ajutor de ce sa nu-i intinzi la omul in cauza
-
Xenia LuciaPostat la 2011-01-10 12:29
Nu stiu ce sa mai cred cu privire la vise, eu am patit de nenumarate ori seara sa visez iar a doua sa se intample ceea ce am visat, ba mai mult in 1999 am presimtit ca mama mea va fi muscata de un caine iar in acea seara am ramas la matusa mea si ia a mers acsa iar a doua zi am aflat ca a fost muscatata de un caine, sau acum recent mi-a murit un unchi foarte drag mi-e iar seara am visat ca imi luama ramas bun de la el deci imi explica si mie ce sa fac sa cred sau sa nu cred va rog mult spunetimi ma macina aceste ganduri . . . ms mult :(
-
Ortansa PanaitePostat la 2011-01-10 12:25
Felicitari d-le Adrian Cocosila,ne-ati dat inca un cuvant de invatatura.Va multumesc ! Dumnezeu sa ne lumineze mintile . Amin !
-
Carmen TomaPostat la 2011-01-10 12:04
Din punctul de vedere al specializarii mele profesionale, psihologia, visele reprezinta manifestari ale subconstientului! Intr-adevar, ele sunt rezultatul fie al experientelor sau gandurilor de data relativ recenta, fie amintiri stocate si aproape uitate, fie framantari interioare, generate de evenimentele din viata fiecaruia, fie de obsesiile si ingrijorarile zilnice! In ceea ce priveste relizarea lor sau nu, ele pot sa se materializezeasa cum ni s-au "aratat" in vis, fie chiar invers decat am visat! Eu nu am dat niciodata importanta acestor manifestari primitive ale subconstientului, dar ceea ce ma intriga e faptul ca am unele cunostinte care, chiar cu ocazia acestei sarbatori de "Boboteaza" au primit de la niste preoti sfatul de a-si pune busuioc sub perna pentru a-si visa "ursitul"! Cum catalogati aceste fapte ale celor care au menirea de a nu mentine acest gen de superstitii? Eu, una, ma abtin de la alte comentarii!
-
IOAN FILIP Postat la 2011-01-10 11:52
In carte sta scris ca a avut un vis !Deci nu era constient ,dormea !Se poate descoperi ceva in aceasta stare !? Nu cumva incercam sa facem filozofia cuvantului "a descoperi " !?Sant de acord ca nu trebuie sa credem in vise,dar ce te faci cand devin realitate!?Se cunosc nenumarate cazuri !Acum ca este "democratie" trebuie respectata parerea Dl.Cocosila.Asta nu inseamna sa i se dea dreptate !Ma deranjeaza faptul cand ni se impune[induce] intr-un mod sau in altul,ce trebuie sa facem,ce trebuie sa credem....
-
beniamin rosini brehoescuPostat la 2011-01-10 11:21
domnului adrian cocosila
cu mult drag si respect
personal,mie tot ceea ce scrieti domnia voastra mi-a mers de fiecare data drept la suflet.rar si bine,putin si bun si plin de continut.
in legatura cu visele,iarasi graiti adevarul.ispita viselor este una dintre cele mai subtiri si mai perfide.chiar si atunci cand nu crezi in ele cum am fost eu,la un moment dat, ti se intampla o nenorocire,(iti moare un copil), datorita careia iti faci bilantul vietii si ajungi sa te certi cu Dumnezeu,mai ales cand descoperi ca un anumit vis,sau ca in cazul meu,o anumita persoana care-ti apare in vis a fost ca un semnal ca ti se va intampla o nenorocire.
nenorocirea e de fapt cu totul alta.in legatura cu acea persoana,eu am pacatuit grav la fata lui Dumnezeu,ranind pe Duhul Sau Cel Sfant si nu am dat importanta cuvenita.cine putea sa expluateze mai bine caderea mea?! nu este greu de ghicit...de acolo si visele, impreuna cu aparenta lor "importanta" si cu luatul "la intrebari" al meu catre Dumnezeu...
slava Domnului ca mi-a dat printre multe altele sa spovedesc si neputinta aceasta m acar ca este acum si aici...
-
Neagu NicolaiePostat la 2011-01-10 11:09
Sa crezi sau nu in vise este o teorie de principiu. Cu certitudine, viata noastra nu trebuie traita scanandu-ne visele in fiecare dimineata pentru a cauta mesaje si intelesuri greu de patruns. Totusi, cine dintre cei care au o anume varsta, pot spune ca nu au avut parte in viata de vise a caror mesaje li s-au dezvaluit in timp? Ca banuim sau nu adevaratul mesaj care ni se transmite, depinde de constiinta fiecaruia. Riscul cel mai mare este inselarea celui care, avand cateva astfel de vise, sa se creada "ales" si sa-si trambiteze capacitatile onirice ca si cum ar avea merite speciale. Cred cu tarie ca cel care are o buna relatie cu Ingerul lui pazitor, intelege visul care este "inselare" si cel care este "avertisment" pentru sine sau cineva din anturajul lui.
In concluzie, nu sfatuiesc pe nimeni sa creada in vise, dar pe de alta parte fiecare are in interoorul lui propriul univers si asa cum crede cu toata fiinta lui in Sf. Treime, va avea cu siguranta puterea sa simta ce vine de la Dumnezeu si ce de la cel ce inseala...
Totul este sa veghem, sa nadajduim si sa nu ne temem orice s-ar intampla. Dumnezeu le oranduieste exact asa cum Ii si cerem: dupa voia Lui!
-
costel popescu Postat la 2011-01-10 10:33
Asa este, visele nu trebuie acceptate. Referitor la descoperire as face urmatoarele precizari: Calitatile pe care trebuie sa le intruneasca subiectul unor astfel de experiente sunt:
1) nu au o forma asemanatoare formelor, realitatilor sau experientelor obisnuite, firesti, din lume;
2) sunt rare si au un scop crestin deosebit de important;
3) presupun o curatie deplina de patimi din partea celui ce se face traitorul lor.
Sfantul simeon Noul Teolog spune ca astfel de experiente sunt proprii celor:
1) a caror minte s-a eliberat cu totul de pacat, de inchipuirea sau amintirea lui, facandu-se salas curat al harului;
2) a caror cugetare se misca doar in cele dumnezeiesti si se odihneste in Dumnezeu;
3) care au dobandit, in viata fiind, nepatimirea, adica nu mai sunt tulburati de griji, framantari, ispite, ci viata lor este mai presus de lume si de viata aceasta, "fara griji, netulburata, linistita, curata, plina de mila, de intelepciune, de cunostinta cereasca si de roadele bune, cultivate de Duhul".
-
silviu paculeaPostat la 2011-01-10 09:56
intocmai si poate ca din cauze pe care eu nu le cunosc, totusi sant vise care i-mi vestesc mai degraba boala sau necazuri. in inchipuirea mea,daca am fost bolnav in urma unui vis care prevestea asa ceva ,nu inseamna ca totdeauna voi avea probleme, pt. ca nu totdeauna s-au adaverit, articolul este f.bun si m-am lamurit cu cea ce reprezinta sau nu, visele.
-
Constantin BernathPostat la 2011-01-10 08:56
Articol de exceptie. Felicitari autorului care pune in evidenta faptul ca nu trebuie sa credem in vise.
Suntem crestini ortodocsi si trebuie sa intelegem odata si pentru totdeauna ca dreapta credinta este SFANTA!
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.