Visele ca semne

Visele ca semne Mareste imaginea.

1. După Biblie, Eliud, prietenul lui Iov, îl învăţa pe acesta: Domnul vorbeşte cu oamenii în vis, în vedeniile nopţii, atunci când somnul se lasă peste oameni... Atunci El dă înştiinţări oamenilor şi-i cutremură cu arătările Sale. Ca să întoarcă pe om de la cele rele şi să-l ferească de mândrie. Ca să-i ferească sufletul de prăpastie şi viaţa lui de calea mormântului (Iov 33, 15-17). Pe bună dreptate, aceste cuvinte au fost în multe rânduri adeverite.

2. In Cartea Facerii se spune: Când împăratul Abimelec, fără să aibă vreo bănuială, a luat-o la sine pe Sara, soţia lui Avraam, pe care acesta o numea sora sa din teamă, noaptea în vis a venit Dumnezeu la Abimelec şi i-a zis: „Iată, tu ai să mori pentru femeia pe care ai luat-o, căci ea are bărbat" (Fac. 20, 3). Impăratul s-a înfricoşat şi dimineaţa următoare a trimis-o pe Sara bărbatului ei, Avraam. Astfel, Domnul a dat un semn şi l-a oprit pe împăratul Abimelec de la păcat.

3. Când păgânul Laban, înşelat fiind, îl urmărea pe dreptul Iacov, ginerele său, i s-a vestit lui Laban noaptea, în vis, ca o avertizare: Fereşte-te, nu cumva să vorbeşti lui Iacov nici de bine, nici de rău (Fac. 31, 24). Acesta a fost un semn ca Laban să-l lase pe Iacov în pace şi să nu mai cugete asupra lui ceva rău.

4. In temniţă, în acelaşi timp cu Iosif s-au aflat şi două slugi ale lui Faraon: paharnicul împărătesc şi pitarul, care greşiseră înaintea domnului lor. Amândoi au avut în acelaşi timp câte un vis şi le-au povestit pe ele lui Iosif, iar el le-a tâlcuit însemnătatea acestora. Visul paharnicului împărătesc era semnul că el va fi slobozit îndată din temniţă şi aşezat din nou întru slujba sa, la palatul lui Faraon. Iar visul pitarului însemna că acesta, de asemenea, va fi scos din temniţă, dar că va muri în ştreang. Iar visele s-au împlinit aşa după cum le-a tâlcuit Iosif.

5. Un alt vis pomenit în Biblie este visul împăratului Nabucodonosor, despre copacul uriaş cu roadă, înalt până la cer, care va fi tăiat. Acest vis însemna căderea mândriei lui împărăteşti - a bogăţiei şi a măreţiei împăratului Nabucodonosor - şi prevestea nebunia sa vreme de şapte ani. Când s-au împlinit cei şapte ani, împăratul şi-a venit întru sine, s-a pocăit de mândria sa şi a preaslăvit puterea veşnică a împăratului ceresc, Care pe cei ce umblă mândri poate sa-i smerească (Dan. 4,34).

6. Ca semne au slujit şi cele patru vise aşezate la începutul Evangheliei după Matei. Când dreptul Iosif a hotărât să lase în taină pe Pururea Fecioara Măria în casa sa, i s-a arătat în vis îngerul Domnului şi i-a poruncit să îndepărteze astfel de gânduri rele din mintea lui, avertizându-l să nu îndrăznească să lase pe Măria, căci ea se află având în pântece de la Duhul Sfânt (Mt. 1, 18). Magii de la Răsărit, care s-au închinat Pruncului în peştera de la Bethleem, nu s-au mai întors înapoi la Ierusalim, la împăratul Irod, ci au pornit spre ţara lor pe altă cale, aşa după cum fuseseră înştiinţaţi în vis. Când împăratul Irod a poruncit să fie omorâţi toţi pruncii din Bethleem, îngerul lui Dumnezeu din nou i s-a arătat în vis lui Iosif şi i-a poruncit să ia pe Maică şi pe Prunc şi să fugă de sabia lui Irod în Egipt. Iar, în cele din urmă, după moartea regelui Irod, îngerul lui Dumnezeu i s-a arătat iar în vis şi i-a poruncit lui Iosif să se întoarcă în patria sa.

7. Femeia lui Pilat, Claudia, a avut un vis înfricoşător atunci când bărbatul ei L-a judecat pe Mântuitorul Iisus Hristos. Acest vis a fost dat ei ca un semn al dreptăţii lui Iisus. Atunci aceasta i-a spus lui Pilat: Nimic să nu-I faci Dreptului aceluia, că mult am suferit azi, în vis, pentru El (Mt. 27,19).

8. Nu de puţine ori Domnul Dumnezeu a arătat în vis oamenilor un semn de a nu face ceva la care ei cugetau. Cunoscută este întâmplarea în care împăratului Constantin cel Mare i s-a arătat în vis Sfântul Nicolae, plăcutul lui Dumnezeu, şi i-a spus să se oprească a împlini pedeapsa cu moartea hotărâtă asupra unui dregător, pentru că acesta nu era vinovat. Iar împăratul, după aceasta, I-a slobozit degrabă pe dregător.

9. Unor femei temătoare de Dumnezeu, pătimind de nerodire, care cu osârdie s-au rugat lui Dumnezeu, Care le-a dăruit lor copii, li s-au dat înştiinţări prin vis că rugăciunile lor se vor împlini. Mama Sfântului Grigorie, luminătorul Armeniei, fiind multă vreme întru nerodire, a avut un vis minunat, în care se făcea că din trupul ei se înălţa o viţă de vie, acoperind întreg pământul Armeniei. Indată după aceasta ea a rămas însărcinată şi a născut pe slăvitul Grigorie.

10. Şi nu de puţine ori s-a întâmplat unora în vis să primească vestire despre moartea aproapelui. Aşa a fost, de pildă, în vremurile de demult, cu Preacuviosul Die din Antiohia (praznuit pe 19 iulie). Pilde cu semne prin vise sunt nenumărate chiar şi în zilele noastre. Cine are urechi de auzit să audă! (Mt. 11, 15) Cine are înţelepciune duhovnicească să ia aminte şi să înţeleagă! Despre visele-semne arătate chiar în zilele noastre s-ar putea scrie o mulţime de cărţi.

Sfantul Nicolae Velimirovici

Articol preluat din cartea "Simboluri si semne", Editura Sophia

Cumpara cartea "Simboluri si semne"

18 Noiembrie 2014

Vizualizari: 7009

Voteaza:

Visele ca semne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE