Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestina

Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestina Mareste imaginea.

In a treia saptamana din luna ianuarie a fiecarui an (18 - 25 ianuarie), bisericile crestine din intreaga lume, organizeaza seri de rugaciune pentru Unitatea Crestina. Initiativa s-a nascut in lumea protestanta, in anul 1908. Alegerea datei este simbolica, 18 ianuarie fiind sarbatoarea catedralei Sfantului Petru din Roma, iar 25 ianuarie - sarbatoarea convertirii lui Pavel.

Tema Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestina din anul 2011 este inspirata de textul scripturistic "Si staruiau in invatatura apostolilor si in impartasire, in frangerea painii si in rugaciuni" (Faptele Apostolilor 2,42). Potrivit hotararii sinodale din 2008, Biserica Ortodoxa va participa la aceasta Saptamana de Rugaciune, insa, fara implicare liturgica. Hotararea a fost luata in urma impartasirii mitropolitului Nicolae Corneanu intr-o biserica greco-catolica. Facem precizarea ca pana in anul 2008, Biserica Ortodoxa a participat liturgic la aceasta Saptamana de Rugaciune.

Aceasta Saptamana de Rugaciune naste multe intrebari. Daca este o invitatie la rugaciune, iar eu doar asist si nu ma implic, inseamna ca nu particip la rugaciune si atunci ce rost mai are sa fiu prezent. Daca aud un continut care este contrar invataturii ortodoxe, iar eu incep sa rostesc altceva in minte, din dorinta de a nu-mi pierde identitatea, mai putem numi aceste seri ca fiind pentru unitatea crestina? Nu stiu, nu am participat la astfel de intalniri, dar ma intreb ce-i vine in minte unui ortodox, atunci cand se afla intr-un alt locas de cult, tinand seama ca stie ca "exista un singur Domn, o singura credinta, un singur botez" (Efes. 4, 4-5), ca exista o Evanghelie unica (Gal. 1, 6-9), ca nu se poate spune orice despre Hristos.

Daca ne intalnim sa ne unim, ce chip trebuie sa luam? Sa intelegem ca sfintii pictati, nu au chipul asemanator lui Hristos? Daca da, atunci spre ce tindem? Stim ca pentru ortodocsi identitatea de credinta este esentiala unitatii. De aceea, nu trebuie sa se uite ca identitatea trebuie cautata nu numai in raport cu prezentul, ci si in raport cu trecutul. Nu putem vorbi de o unitate, in conditiile in care unele Biserici sunt indiferente la o parte din invatatura apostolica, marturisita in Biserica nedivizata de la inceput. Si atunci ce facem, ne asezam unii langa altii cu gandul ca vom ajunge la unitate, in conditiile in care marturisirile de credinta sunt diferite. Nu asa devenim una. Mantuitorul nu-i cere lui Petru sa se roage intr-un fel, iar lui Ioan in alt fel. El lasa o rugaciune pentru toti. Nu ne intalnim sa devenim o asociatie, ci o Biserica care se bazeaza pe unitatea de marturisire a credintei crestine originare.

Este adevarat ca Dumnezeu nu priveste aceste intalniri cu ochii mei, dar nu cred ca ii face placere sa vada cum unii se roaga, iar altii asista. In Sfanta Treime, nicio persoana nu asista la lucrarea celeilalte. Si atunci ma intreb: in astfel de situatii mai este omul in drum spre asemanarea cu Dumnezeu?

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 10732

Voteaza:

Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestina 5.00 / 5 din 1 voturi. 27 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

ecumenism

Comentarii (27)

  • popa roxana Postat la 2011-01-27 12:02

    In orasul meu in saptamina ecumenica in catedralele catolice a fost plin de ortodocsi si in catedralele ortodoxe a fost plin de catolici.Preotul nostru ne invata sa fim frati cu catolicii si cu protestantii.Noua ne place ecumenismul chiar daca sintem considerati(de unii,putini la numar) ereticii ereticilor si lipsiti de "glagorie".Ma bucur pt ca si patriarhul Daniel a participat la intruniri ecumenice,bine ca si el gandeste ca noi.Eu sint ortodoxa dar parintii au religii diferite(catolica si ortodoxa) si parintilor mei le place ecumenismul.Sinteti liberi sa scrieti ce vreti despre ecumenism,despre catolici si protestanti ca oricum nu am de gand sa va raspund.

  • mihaela stroePostat la 2011-01-25 11:13

    Parintele Arsenie Boca spune: ecumenismul este erezia ereziilor. Exista o singura unitate: unitatea in ortodoxie. Cine Vrea sa se uneasca sa se intoarca la ortodoxie. Canoanele Sfintilor Parinti sunt pentru totdeauna iar Hristos este acelasi azi ca si acum 2000 de ani.Exista un singur adevar si trebuie sa credem in El dupa invatatura Sfintilor parinti nu dupa mintea noastra. Toate sfintele sinoade au fost insotite de minuni si Insusi Duhul Sfant A vorbit prin ei. In plus numai la ortodocsi se poagoara Sfanta Lumina la Ierusalim de Pasti, numai la noi nu se strica agheasma, numai noi avem moaste de sfinti. Catolicii si ceilalti eretici sa isi recunoasca greseala si sa vada adevarul ei sunt mladite care s-au rupt de Dumnezeu deci nu mai au Harul Duhului SFant. Pentru mai multe lamuriri cititi Parintele Cleopa Calauza In credinta Ortodoxa

  • popa roxana Postat la 2011-01-21 05:04

    Eu sint ortodoxa si ma bucur ca Dumnezeu ne-a dat un patriarh de inalta tinuta morala,un om deosebit,pe Teoctist(Dumnezeu sa-l odihneasca in pace).Din nefericire nu toti ortodocsii gandesc ca el.Mai jos am facut un copy-paste a unui articol din site-ul dvs: Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea, impreuna pentru unitatea Bisericii Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea au impartasit ideea ca Biserica Ortodoxa si Catolica "trebuie sa contribuie impreuna la o misiune care caracterizeaza cel de al treilea mileniu", aceea de unitate in si prin credinta, dupa cum atesta declaratia lor comuna adoptata in 2002 la Vatican.

  • popa roxana Postat la 2011-01-19 11:49

    Bisericile indiferent de religie sint SRL-uri de incasat taxe.Fiecare religie pretinde ca stie ADEVARUL.In familia mea sint multe religii,ne intelegem bine si am ajuns la concluzia pe care o stiam de mult:DUMNEZEU e unul singur.Preotii si pastorii ne tin separati.Da !Chiar oamenii bisericii care ar trebui sa militeze pentru unire,ei militeaza de fapt pt dezbinare.Dovada e articolul de mai sus.

  • maftei marianPostat la 2011-01-19 11:13

    CREDINTA NOASTRA ORTODOXA TREBUIE SA SE RAPORTEZE DOAR LA IISUS HRISTOS SI NU LA SMINTELILE LUMII ACESTEIA...NU TREBUIE SA AVEM NICI O PARTASIE CU ERETICII, CHIAR DACA LA PRIMA VEDERE MOTIVATIA PARE A FI UNA GENEROASA, ACEEA DE UNIRE IN CREDINTA CU ACESTIA; DAR STAU SI MA INTREB: CE UNIRE POATE SA FACA ALBUL CU NEGRUL, DULCELE CU AMARUL, ADEVARUL CU MINCIUNA.., TOT EU RASPUND..NICI UNA. NU VA AMAGITI ,PENTRU CA DRUMUL SPRE IAD E PAVAT CU "BUNELE INTENTII"...SI TARE MI-E FRICA SA NU VA POTICNITI DIN PREA MULTA DRAGOSTE FATA DE LUPII IN BLANA DE OAIE... RUGATI-VA VOI LA SFANTA LITURGHIE, IN SFANTA BISERICA SI LASATI "EXPERMENTELE ECUMENICE" PE SEAMA CELOR FARA DE GLAGORIE, MANTUIREA VOASTRA E MAI IMPORTANTA, CREDETI-MA!

  • Mircea Suta Postat la 2011-01-19 06:01

    Dragii mei, Daca Sfintii Parinti interzic rugaciunea cu alte religii, atunci nu inteleg ce este neclar ?! Cum sa participam la asa monstruozitate ?! Adica Dumnezeu a gresit ca I-a facut Sfinti ?! Nu erau in Adevar ?! Uite asa lucreaza vicleanul diavol. In numele dragostei crestinesti...renuntam la ADEVAR ?! Daca iubesti sincer celelalte suflete atunci arata-le LUMINA !!! Asta inseamna sa-i iubesti ! Ce frati catolici ?! FEREASCA DUMNEZEU ! Si eu sunt de acord ca, catolicii sa se uneasca cu noi ortodocsii ! Ii primim cu bratele deschise daca vor sa se intoarca inapoi de unde au plecat ! Doar sa renunte la mindrie, la putere...la orice trebuie pentru a redeveni ORTODOCSI ! Rog pe Bunul Dumnezeu ca sa-i lumineze, sa-i ajute ! DOAMNE AJUTA ! Mircea ps-pt. GABI ESTAS NU MAI INTRA IN BISERICA CATOLICA ! FUGI DE EA CA DE DRACUL ! DU-TE SI TE SPOVEDESTE LA DUHOVNIC SI ROAGA PE DUMNEZEU SA TE IERTE ! ASTA DACA TII LA MANTUIREA TA ! SA MA IERTI, DA' EU SUNT UN PIC MAI "NEBUN"...

  • Liviu DorobatPostat la 2011-01-18 11:02

    Pilat din Pont, un pagan cunoscator al filozofiilor pagane, l-a intrebat pe Mantuitorul Hristos: "Ce este adevarul?". Domnul Iisus Hristos i-ar fi putut raspunde asa cum le-a raspuns iudeilor: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata!" adica "Eu sunt Adevarul in care trebuie sa credeti!" Altfel spus, Adevarul este o persoana - Persoana intrupata a Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Mantuitorul lumii. Adevarul nu este o idee. Spunand despre Sine ca este Adevarul, Hristos a stiut, bineinteles, ca afirmatia Sa va crea controverse. Si a creat multe controverse... Astazi, cei care si-au fabricat de-a lungul istoriei un Dumnezeu al lor, fara cruce, fara succesiune apostolica, fara preotie, fara Sfinte Taine sau cu Sfinte Taine schimonosite si reduse doar la valoarea unui simbol, cei care au "diluat" valoarea postului si nu mai postesc asa cum invata Biserica Dreptmaritoare, cei care se simt departe de Hristos, asadar, vor sa se intoarca la El si la plinatatea adevarului de credinta pastrat numai in crestinismul ortodox. Sigur ca si noi, ortodocsii, vom genera controverse si ne vom atrage dispretul altora continuand sa spunem ca plinatatea adevarului de credinta crestina se afla doar in Sfanta noastra Ortodoxie. "Caci toate religiile" vor spune multi "spun ca detin adevarul sau farame din el!" "Anatema sa fie cei care spun ca la sfarsitul vremurilor faramele de adevar din toate religiile se vor uni in adevarul unei credinte depline!" Ceva de genul acesta spunea un Sfant Parinte al Bisericii Dreptmaritoare. Iar daca Ortodoxia e dreapta credinta si multi ortodocsi sunt strambi in credinta nu e vina Ortodoxiei: e vina lor ca nu au cercetat Scripturile! Nimeni nu arunca cu pietre decat in pomul cu roade... Nu poate exista, insa, iubire decat in duhul adevarului. A spune adevarul este cel mai mare dar al iubirii. Nu poate exista comuniune in Biserica lui Hristos decat in adevar, in Adevarul pe care El l-a propovaduit. Nu poate exista o unire autentica decat in Hristos. Ecumenismul va fi o adevarata miscare de reunificare doar atunci cand toti vor spune: trebuie sa ne intoarcem la limpezimea de izvor a invataturilor crestinismului primar, la Ortodoxie care a pastrat nealterate aceste invataturi, la invataturile de credinta lasate de Hristos Insusi si de cei trimisi de El ca sa invete si sa boteze neamurile, la invatatura Sfintilor Apostoli, la invatatura Sfintilor Parinti de la cele 7 Sinoade Ecumenice care au combatut toate ereziile in primul mileniu crestin. Inapoi la aceste invataturi curate si sfinte lasate de cei care si-au dat sangele si viata pentru ele, care au suferit pentru ele, care au stiut sa moara pentru ele si pentru Hristos! Altfel - asa cum spunea un parinte imbunatatit ortodox - la iad cu noi! Sa-i primim, asadar, cu smerenie si cu iubire pe toti cei care iubesc Adevarul lui Hristos, autenticitatea si adevarul Ortodoxiei, sa ne rugam acasa, la Sfinta Liturghie si in cadrul Sfintelor Taine pentru dragoste si unire intre frati in duhul adevarului, sa plangem pentru noi si pentru cei aflati departe de Dumnezeu, sa ne doara inima pentru toti dar sa nu ne doara inima atunci cand altii ne roaga sa lasam Adevarul pentru inselare, mese rotunde si unitate intr-o diversitate pseudo-pagana. Nu este bine. Vai de cei care spun intunericului lumina si luminii - intuneric! Exista, asa cum spune Sfantul Apostol Pavel, "un singur Domn, o singura Credinta si un singur Botez", anume credinta care era propovaduita neamurilor atunci, acum aproape 2000 de ani. Inapoi la acea credinta sau la iad cu noi! Asa sa ne ajute Dumnezeu si sa putem rosti cu inima plina de o adanca durere si cu ochii in lacrimi: "Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si toate le implinesti, Vistierule al bunatatilor si Datatorule de Viata, vino si te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre!"

  • Dorina AvramutPostat la 2011-01-18 06:12

    Trezit fiind, esti in lume dar nu mai apartii ei? Ce este un om trezit, daca ar fi sa-l definesc ?! Omul trezit este un "Zombie" aflat in ECHILIBRU( Inima si Mintea intr-un acord armonic)?.

  • Neagu NicolaiePostat la 2011-01-18 00:36

    "Apa limpede cu apa tulbure, nu fac apa limpede!..." E adevarat, dar... noi chiar suntem oare "apa limpede"? Avem atatea hibe si bube-n cap incat n-are nici un sens sa-i judecam pe altii. De multe ori in bisericile noastre, luxul se imbina cu kitch-ul, in timp ce in alte biserici este o saracie lucie, iar preotii parohi fac cu adevarat apostolat. Iti indrepti smerit pasii catre o biserica cu sfinte moaste, sau o manastire de mare rang, si ti se spune transant cat te costa un acatist pentru 40 de zile, ca ti se taie rasuflarea... Dar cate oare nu descoperim la pas prin sfanta noastra Biserica Ortodoxa... Dar nu le vedem. Sau daca le vedm, suntem ingaduitori, fiindca sunt ale noastre. Frati crestini si oameni buni, oare cine este "aproapele nostru". Mandria de a ne crede mai placuti si mai credinciosi in fata lui Dumnezeu, nu cumva ne taie de la portie? Rautatea, judecata si lipsa smereniei nu este specifica credintei in Mantuitorul Hristos. Suntem mai buni? Dumnezeu stie! Sunt ei mai putin buni? Tot Dumnezeu stie. Cred ca uneori ne ratacim in detalii inutile, cand de fapt fiecare se mantuieste prin blandete si intelepciune. Imi amintesc de nu stiu care sfant care s-a asezat in pustiu langa un beduin care se ruga si a inceput si el sa se roage. Intrebat de ce se roaga acolo, el a raspuns ca se roaga zeilor lui sa-l ierte pentru fapta pe care tocmai o savarsise (beduinul tocmai ii omorase ucenicul care facuse imprudenta sa arunce catre el cu o piatra)In final, sfantul il determina pe beduin sa savarseasca minunea de a-i invia ucenicul,facandu-i semnul crucii. La plecare,beduinul foarte derutat, fiindca zeii lui nu dadusera nici un semn, il intreba pe sfant: "Si eu ce sa fac, acum? Cui sa ma mai inchin?" "Asta e problema ta." Din pacate, demult nu ma avem traitori desavarsiti si Dumnezeu vede mandria fiecaruia... Cand vor veni zilele cu adevarat grele, o sa se doreasca unitatea intru Hristos, dar oile vor fi atat de imprastiate incat doar ingerii din ceruri vor mai reusi sa sune "adunarea". E adevarat ca fratii catolici au multe lucruri prin care se incalca grav canonul credintei, dar daca ne-am vedea pe noi prin ochii lor, ne-am plange de mila. Eu zic sa ne rugam unii pentru altii, asa cum a facut-o Sf. Ioan Rusul, care nu-l deranja ca stapanul este mahomedan. Cand L-a rugat pe Hristos sa-i trimita farfuria cu mancare, stapanului care era la Mekka, Mantuitorul l-a ascultat! Ce demonstratie de credinta si smerenie mai este nevoie? "Vrajmasii nostri, suntem noi insine!" (Sf Nicolaie Velimirovici)

  • Ionel Scheul Postat la 2011-01-17 13:29

    Indraznesc sa adaug si eu ceva...Parintele Arsenia Papacioc zicea ca a scris o carte: "Singur Ortodoxia" sa nu-i judecam pe altii, dar sa fim sinceri...apa limpede si cu cea tulbure nu fac apa limpede. De trup nu noi ne-am despartit, ci altii, deci intoarcerea de la ei trebuie sa vina, iar noi sa-i primim cu dragoste in Duh si Adevar, dar si trairea noastra sa fie autentica. Dumnezeu sa ne intelepteasca si sa ne dea dreapta socoteala! p.s. sa ascultam de cei vechi, de Sfintii Parinti

  • cristian ehupov Postat la 2011-01-17 12:25

    mai avem zile de factura apuseana cum sunt :ziua rugaciunii pentru mediu,a romanilor emigranti,a parintilor si copiilor,a familie Doamne iarta-ne si intareste-ne in Dreapta Credinta

  • cristian ehupov Postat la 2011-01-17 12:21

    @gabi estas cum sa lasi animalele sa intre in Sfinta Buiserica si pina la altar? ''nimic nu contravine cu invatatura crestina ortodoxa, doar ca este un ritual mai scurt si mai putin fastuos, parca mai lipsit de sare si piper''-aici ai precizat corect,lipseste sarea si piperul,iar partea ca nu contravine cu invatatura ortodoxa este gresit.....,bate si ti se va deschide....Doamne iarta-ne si nu ne lasa sa ne pierdem Dreapta Credinta

  • Cami Postat la 2011-01-17 12:08

    Singura unitate pe care, eu cel putin ca si crestin ortodox, as putea-o accepta vreodata, ar fi botezarea celorlalti in dreapta credinta ortodoxa, alta unitate nu are cum sa fie. Nu poti sa spui ca ar mai exista Biserica lui Hristos daca ea nu se pastreaza asa cu El a lasat-o cu tainele pe care El le-a asezat, si se impregneaza de idei eretice, pentru ca e imposibil sa amesteci doua sau mai multe concepte fara sa imprumute unul de la altul anumite caracteristici. Asa ca asta ar fi sfarsitul adevaratei Biserici a lui Hristos, si sunt convinsa El nu va lasa sa se intample asta, dupa cum El a spus: "Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea, si portile iadului nu o vor birui pe ea".In caz contrar, sa ne ajute Bunul Dumnezeu ca mult pana la sfarsit nu va mai fi.

  • paul iulianPostat la 2011-01-17 12:08

    Aceste parade nu au nimic de a face cu adevarata credinta.Canoanele Sfintilor Parinti interzic rugaciunea laolalta cu ereticii.Biserica Ortodoxa la fiecare Sf.Liturghie se roaga pentru unitatea Bisericilor.

  • berdila vasile Postat la 2011-01-17 11:55

    va atrag atenţia asupra faptului că dialogul cu romano-catolicii, pentru a fi creştin, trebuie centrat nu pe unirea noastră cu „ei”, sau a lor cu “noi”, ci pe lepădarea de satana şi unirea cu Hristos. Dialogul ecumenic trebuie să fie despre Adevăr în istorie, nu despre civilizaţie, politică, economie sau cultură în istorie. Pentru că fără adevăr toate nu sunt decât minciună, barbarie şi, în cele din urmă, moarte. Din păcate, avem mulţi fraţi ortodocşi care nu înţeleg acest lucru. Şi tot din păcate avem şi mulţi fraţi catolici care se bucură că anumiţi fraţi ortodocşi nu înţeleg acest lucru, şi îi încurajează în iluziile lor. Problema unificării bisericilor e problema unificării bisericilor în Adevăr. Întru Hristos. Or, nu poţi să te uneşti cu cineva întru Hristos vorbindu-i de orice altceva în afară de Hristos. Nici nu poţi să convingi pe cineva că se va mântui aglutinându-se cu „locţiitorul lui Hristos” din raţiuni de progres economic şi social. Ortodocşii vor pâine, şi sunt îmbiaţi cu pişcoturi de cocktail. Ortodocşii vor sfinţi, şi tot ce li se oferă sunt politicieni. Dar politicienii sunt oameni care instrumentalizează adevărul, istoria, oamenii, trupul şi sufletul. Se prefac, dar nu se preschimbă.

  • Ortansa PanaitePostat la 2011-01-17 10:25

    Inca un articol demn de luat in seama.Felicitari d-le Arian Cocosila.Toti oameni de pe acest pamant,au libertatea de a alege sa fie botezati in orice religie vor,insa parerea mea este ca Religia Crestin Ortodoxa,este cea adevarata si bine placuta lui Dumnezeu. Marturie sta, atunci cind la Sfintele Sarbatori Pascale ale Ortodocsilor,coboara Lumina Sfinta,pentru a aprinde vata care se pune pe Piatra Sfintului Mormant.Doamne Iuse Hristoase fiul lui Dumnezeu,lumineaza-ne mintile,pentru a vedea adevarul.Amin.

  • Nadina BugaPostat la 2011-01-17 09:52

    Imaginati-va o familie unde sunt citiva frati. Toti sunt diferiti, dar cu toate acestea tatal lor are o dragoste enorma pentru fiecare. Si cum credeti cind se va bucura el cel mai mult de copii lui, atunci cind ei se vor certa spunind care din ei il iubeste mai mult pe tatal lor, sau atunci cind se smeresc si incearca sa se accepte, macar ca sunt diferiti, si sa faca ceva impreuna aratind dragoste fata de tatal lor?

  • Nadina BugaPostat la 2011-01-17 09:41

    Fratilor, oare apostolul Pavel, cind a vestit Evanghelia in toata lumea a mai facut el vreo diferenta de religii sau nationalitati? Asa ca haideti sa-i dam slava Lui Dumnezeu, asa cum putem sa o facem cel mai bine, unindu-ne in dragoste, pace şi bunavointa frateasca. Dumnezeu sa ne ajute, prin prizma la tot ce se organizeaza sa-L descoperim pe El, cit e El de Dumnezeu. "Fiindca atit de mult a iubit Dumnezeu lumea (appropo, pe toata lumea, fara nici o diferenta)ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu moara ci sa aiba viata vesnica". Pacea Lui Isus sa fie cu voi cu toti şi multe binecuvintari. :)

  • ioan mariaPostat la 2011-01-17 09:34

    Multumesc, domnule Adrian Cocosila, pentru claritatea si importanta intrebarilor ridicate. Multumesc si domnului Dorobat pentru citatul din parintele Staniloae. Sunt precizari clare si obiective, sa nu ne incalcim in filozofii sterile, sa vorbim despre Hristos, despre El si numai despre El este vorba.

  • alia aliaPostat la 2011-01-17 09:15

    Din pacate, nu trebuie sa judecam oamenii pentru credinta in care s-au nascut, chiar nici pe cei care au ales(si poate au ales gresit, renuntand la ce era adevarat). Nu putem da vina pe copii, pentru ca parintii nu i-au invatat sa tina corect lingura in mana. Avem sansa sa invatam, sa crecetam, sa cunoastem si sa realizam ca a fi ortodox este un mare dar pe care Bunul Dumnezeu ni l-a facut. E bine sa cunoatem insa totul si daca credinta este adevarata, corecta si plina de iubire, cunoaterea va intari si va spori credinta si recunostinta noastra pentru Bunul Dumnezeu. Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti si sa ne lumineze mintile.

  • Liviu DorobatPostat la 2011-01-17 09:09

    Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae (1903-1993): „Eu nu sunt pentru ecumenism; socotesc că ecumenismul este produsul masoneriei; iarăşi vor să relativizeze credinţa adevărată. A avut dreptate Biserica zicând că nu prea suntem uniţi (noi ortodocşii între noi n.n.). Ecumenismul este pan-erezia (a toată erezia n.n.) timpului nostru. Au venit odată şi aici, la un congres al ecumeniştilor. Şi unul dintre reprezentanţii lor a susţinut ideile socialiste (adică comuniste n.n.). Eu i-am combătut şi vorbeam mereu de Hristos. Iar ei mă întrebau; «De ce tot vorbiţi de Hristos? Aici este vorba de altceva, nu de Hristos.» S-au supărat teribil, şi după ce am plecat, m-au criticat foarte tare pentru că vorbeam de Hristos şi nu de probleme de astea sociale. De ce să mai stau de vorbă cu ei care au făcut femeile preoţi, sunt de acord cu homosexualii, nu se mai căsătoresc…”

  • Gabi EstasPostat la 2011-01-17 04:31

    Sunt ortodox, dar de doi ani particip la slujbe la catolici, din nevoie, pt, ca nu am alta alternativa. Vreau sa spun ca nimic nu contravine cu invatatura crestina ortodoxa, doar ca este un ritual mai scurt si mai putin fastuos, parca mai lipsit de sare si piper. Cu toate acestea lumea este atenta si participa sufleteste la slujba pt. ca tine o ora si jumatate si daca nu esti atent trece slujba pe linga tine. Nu se pune accent pe cum esti imbracat, pieptanat, etc. ci doar pe suflet, sa ai sufletul bun, si ca o dovada de bunatate nemaiintilnita pina aici, in catedrala intra ciini ai strazii, se aseaza unde vor si participa la slujba fara a fi izgoniti de nimeni. Un fapt care mi-a dat de gindit a fost cind, la slujba din seara de Craciun, cind preotul a strabatut biserica cu pruncul Iisus in brate, doi ciini l-au insotit de o parte si de alta pina la altar....nu a fost nimic regizat, pur si simplu asa s-a intimplat, iar multi din cei prezenti nici nu au dat importanta faptului, desi eu am gindit in acele momente ca nimic nu este intimplator sub soare. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ajuta-ne sa fim buni si sa nu judecam pe nimeni, sa ne vedem gresalele noastre si sa nu judecam pe fratii nostri. Amin.

  • Marian IgescuPostat la 2010-01-21 00:27

    "dar nu cred ca ii face placere sa vada cum unii se roaga, iar altii asista"

    f interesanta parerea asta ... parerea ta ...
    Oricum toti aia orbi sunt si orb invatand pe orb tot in prapastie o sa cada asa cum ne invata Domnul Nostru Iisus Hristos.

  • SOFIA IUGA Postat la 2010-01-20 20:54

    bua precizare!!..chiar ce sa cautam cu cei care nu vor sa priceapa adevarul.?!Nu cred ca acceptind sa ..asistam in vom lumina ,nu ne vom lumina mai mult.Pe ei ii incurcam dc. le dam gir prin participarea noastra ,in loc sa le atragem atentia prin neparticipare ,prin sustinere dreptei credinte ortodoxe,adica sa ascultam de Sfintii Parinti si nu de oamenii acestui veac ..care isi au calculele lor in astfel de momente,zise de rugaciune.Iar pe crstinii ortodocsi aceste participari ii pot sminti,pe cite unii ,mai superficiali si neancorati bine in credint.PT.acestia participantii ortodocsi sint piatra de sminteala.!!

  • Alexandra AnonimaPostat la 2010-01-20 19:45

    Poate ca in asemenea intalniri ar trebui sa zica toata lumea Tatal nostru, pentru ca rugaciunea aceasta este la fel pentru toate religiile. Oricum, suntem cu totii constienti ca ne inchinam Unui Singur Dumnezeu, caci Unul este, chiar daca noi avem sute de religii.

  • Steve GPostat la 2010-01-20 15:24

    Din moment ce numai la stirea aceasta ne tulbura deja sute de ganduri, am impresia ca nu avem ce cauta, nici noi si nici altii la aceasta.... nu stiu cum sa-i spun, dar cre dca TEATRU e cel mai potrivit.
    Noi trebuie sa ne unim uc nimeni, decat cu Hristos! Cand toti vor fi uniti cu Hristos si cu Sfintii sai, atunci si noi vom fi uniti cu dansii fara nici un fel de parada publica.

  • windorin Postat la 2010-01-20 14:31

    Multumim mult pentru articol. Avem mare nevoie de o buna constientizare a dreptei credinte si a unei drepte raportari la celelalte confesiuni crestine.

    Atunci cand in numele dragostei se aluneca in neintelegerea vietii practice si a celei liturgice, adevarul marturisitor al credintei Parintilor trebuie sa ramana in picioare.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE