Sfintirea steagului Romaniei

Sfintirea steagului Romaniei Mareste imaginea.

Steagul Romaniei se sfinteste in fiecare an, in ziua de 1 Decembrie, in amintirea si spre pomenirea eroilor care l-au sfintit, la randul lor, cu propriul sange. In semn de recunostinta fata de jertfa eroilor romani, Biserica a alcatuit o randuiala de binecuvantare și sfințire a steagului, spre a le fi scut, sprijin si intarire.

Ii cinstim pe eroii nostri, care ne-au lasat drept mostenire o tara neinrobita altor popoare, si sfintit si astazi steagul Romaniei, care a unit si uneste inca un intreg popor intr-un singur suflet, intr-o singura dorinta si intr-o singura biruinta. Ne iubim trecutul și pe barbatii care au cazut luptele pentru unitatea, libertatea și demnitatea noastra.

Steagul care sta asezat pe biserici este Sfanta Cruce, sfintita de Mantuitorul Iisus Hristos cu sfantul Sau Sange. Tot asa, steagul care sta asezat pe bolta cerului romanesc este tricolorul Romaniei, sfintit, tot cu sange, de nenumaratii ostasi si eroi romani. Sub puterea Crucii, Iisus a biruit moartea, iar sub semnul drapelului national, eroii au surpat puterea vrajmasilor, straini de neam si de credinta.

Cand crestinii trec la cele vesnice, trupul lor este inmormantat la piciorul Crucii, iar cand eroii trec la cele vesnice, trupul lor se invesmanteaza, mai intai, in steagul romanesc. Crestini sunt aceia care tin in mana toata viata Sfanta Cruce, precum eroi sunt doar aceia care nu se tem a-si da viata pentru apararea pamantului si a credintei stramosesti.

Generatia de astazi sa nu uite sa fie recunoscatoare eroilor neamului romanesc !

Tot asa cum crestinii nu uita sa fie recunoscatori sfintilor !

Steagul tarii se sfinteste si astazi, in semn de recunostinta fata de eroi. El a fost sfintit in toate timpurile. Preotii mergeau pe campul de lupta, unde sfinteau steagul romanesc si-i intareau sufleteste pe ostasi si pe eroi. Preotii il sfinteau cu harul Sfantului Duh, stropindu-l cu aghiasma, iar ostasii il sfinteau, a doua oara, cu vitejia si cu iubirea lor de neam si credinta, stropindu-l cu sangele lor. inaltpreasfințitul Ioan Selejean al Covasnei și Harghitei socoteste steagul romanesc drept "o icoana a Romaniei".

Patriotismul romanesc nu a insemnat niciodata ura impotriva altor neamuri, ci numai o datorie sfanta fata de neamul in care Dumnezeu a randuit sa ne nastem. Lucian Blaga spune: „Nici un popor nu este atat de decazut incat sa nu merite sa te jertfești pentru el, daca ii aparții cu adevarat."

Sfintii Voievozi si armatele lor au aparat pamantul romanesc cu pretul vietii. Pentru ei, daca nu pentru noi, avem datoria sa redevenim patrioți, sa ne iubim tara si neamul si credința, iar steagul romanesc sa fie infatisat neincetat tinerei generatii.

Fragmente din "Randuiala sfintirii steagului"

Dupa ce se citesc Psalmii 143 si 17, apoi stihuri din Psalmii 44, 17 si 27, preotul se roaga, zicand o ectenie speciala. In cadrul acesteia, se afla urmatoarele rugaciuni:

"Pentru ca Dumnezeu sa binecuvinteze acest steag ostasesc cu binecuvantarea Sa cea cereasca, si sa-l faca infricosat tuturor vrajmasilor nostri, Domnului sa ne rugam."

"Pentru ca oastei Sale celei credincioase, ce va purta semnul acesta si va privi la el, sa-i dea cu milostivire indrazneala, putere si tarie spre sfaramarea si calcarea tariei celor ce navalesc asupra noastra, Domnului sa ne rugam."

"Pentru ca indrazneala tuturor vrajmasilor nostri, ce vor privi la acest steag, sa o schimbe intru frica, puterea lor intru slabiciune, si barbatia lor intru frica si intru fuga, Domnului sa ne rugam."

"Pentru ca sa dea putere iubitoarei de Hristos oaste, sa o arate totdeauna imbarbatata si viteaza impotriva a tot vrajmasul si pizmasul, si sa daruiasca robilor Sai pace si intarire, si grabnica slobozire de toate primejdiile si nevoile si de cursele vrajmasilor, Domnului sa ne rugam."

Urmeaza, apoi, prima rugaciune, pentru sfintirea steagului:

"Atotputernice si preavesnice Dumnezeul nostru, Parintele Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, insuti fiind Facatorul a toata lumea si binecuvantarea a toata faptura, cauta cu ochiul Tau cel indurat asupra noastra, a smeritilor si nevrednicilor robilor Tai si asupra rugaciunii noastre. si acest steag, pe care l-am pregatit pentru apararea tarii, cerceteaza-l cu binecuvantarea Ta cea cereasca. Binecuvinteaza-l si sfinteste-l ca sa fie credincioasei Tale oaste biruinta asupra vrajmasilor si fiind intarit cu paza Ta, sa intoarca in fuga cetele dusmanilor nostri si totdeauna sa se arate infricosator potrivnicilor neamului crestinesc. Iara credinciosilor Tai, care nadajduiesc spre Tine, sa le fie nadejde de biruinta, indrazneala si tarie. si fiind inconjurat cu rugaciunile sfintilor Tai si cu intrarmarea ingerilor, sa se arate robilor Tai semn de veselie si de tarie, semn de biruinta, de intarirea inimii si de barbatie asupra pizmasilor. Ca Tu esti imparatul pacii si Dumnezeul care sfarami razboaiele si dai tarie celor ce nadajduiesc intru Tine, si tie slava inaltam, impreuna cu Unul Nascut Fiul Tau si cu Preasfantul si bunul si-de-viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."

Dupa aceea, preotul stropeste cu apa sfintita steagul, zicand: "Se binecuvinteaza si se sfinteste acest steag ostasesc, intru putere si intarire oastei celei crestinesti, si intru biruinta asupra tuturor vrajmasilor, prin stropirea cu aceasta apa sfintita, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin."

Apoi, preotul ia steagul si il da unui ostas in mana, fiind acesta ingenuncheat, zicandu-i: "Primeste steagul acesta ce este sfintit cu cereasca binecuvantare; si sa fie el infricosator si inspaimantator vrajmasului neamului crestinesc. si sa-ti dea Domnul har, si cu barbatie sa treci cu el nevatamat prin oastea vrajmasilor, spre slava preasfantului Sau nume, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin."

Iar ostasul, luand steagul, saruta dreapta preotului, care ii binecuvinteaza si pe ostasii de fata, zicand: "Binecuvantarea Domnului sa fie asupra voastra a tuturor. Sa va imbarbatati si sa se intareasca inima voastra, si sa nadajduiti spre Domnul, ca Acesta va birui pe vrajmasii nostri. Amin."

Apoi, preotul ii stropeste pe toti cu apa sfintita, insemnandu-i cu Sfanta Crucea, in timp ce strana canta: "Doamne, Cel ce ai ajutat blandului David a birui pe cel de alt neam, ajuta preainaltatului si de Hristos iubitorului nostru popor, si cu arma crucii rapune pe vrajmasii nostri. Arata asupra noastra indurarea milelor Tale, ca sa cunoastem cu adevarat ca Tu esti Dumnezeu, si ca nadajduind catre Tine biruim, avand rugatoare pururea pe Preacurata Maica Ta, si ne daruieste mare mila."

Teodor Danalache
(Fragmentele din randuiala sunt extrase din "Molitfelnic".)

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

02 Decembrie 2013

Vizualizari: 4075

Voteaza:

Sfintirea steagului Romaniei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE