Statul si scoala s-au separat de Biserica, incalcand Drepturile Omului

Statul si scoala s-au separat de Biserica, incalcand Drepturile Omului

Anul 2034. Masive si indelungi proteste stradale, dar si furtunoase dezbateri in Parlament au obligat Guvernul Romaniei sa adopte rapid mult asteptata Lege a Separarii Bisericii de Stat si a scolii de Biserica. in exclusivitate pentru Adevarul, am obtinut jurnalistic-futuristic textul integral, inainte de a fi promulgat si trimis la Monitorul Oficial.

Legea nr. 666/2020 PRIVIND SEPARAREA BISERICII DE STAT SI A SCOLII DE BISERICA 

Art.

1. Biserica se separa de stat.

Art. 2. Pe teritoriul Republicii se interzice emiterea oricaror legi sau decizii locale care ar stanjeni sau ar ingradi libertatea con­stiintei sau ar stabili diverse avantaje ori privilegii pe baza apar­tenentei religioase a cetatenilor.

Art. 3. (1) Fiecare cetatean poate sa profeseze orice religie sau sa nu profeseze nici una. Orice privatiuni de drepturi legate de practicarea unei credinte sau de nepracticarea nici unei credinte se anuleaza. (2) Din toate actele oficiale se va inlatura orice fel de indicatie cu privire la apartenenta sau neapartenenta religioasa a cetatenilor.

Art. 4. Actele institutiilor de stat si ale altor institutii obstesti de drept public nu vor fi insotite de nici un fel de rituri sau ceremonii religioase.

Art. 5. (1) Exercitarea libera a riturilor religioase este asigurata in ma­sura in care acestea nu tulbura ordinea sociala si nu sunt insotite de atentate la drepturile cetatenilor Republicii. (2) Autoritatile locale au dreptul de a lua toate masurile necesare pentru a asigura, in asemenea cazuri, ordinea si securitatea sociala.

Art. 6. (1) Nimeni nu poate, invocand conceptiile sale religioase, sa se sustraga de la indeplinirea indatoririlor cetatenesti. (2) Abateri de la aceasta dispozitie, cu conditia inlocuirii unei in­datoriri cetatenesti prin alta, se admit in fiecare caz in parte numai pe baza unei hotarari a instantelor competente.

Art. 7. Juramantul religios se desfiinteaza.

Art. 8. Actele de stare civila sunt intocmite exclusiv de autoritatile civile: oficiile de inregistrare a casatoriilor si nasterilor.

Art. 9. (1) scoala se separa de Biserica. (2) in toate institutiile de invatamant, de stat sau particulare, in care se predau obiecte de cultura generala, nu se admite predarea religiei. (3) Cetatenii pot sa predea si sa invete religia in mod particular.

Art. 10. Toate asociatiile bisericesti si religioase sunt supuse dispo­zitiilor generale privitoare la asociatiile si organizatiile private si nu beneficiaza de nici un fel de privilegii si subventii nici din partea Statului, nici din partea organelor sale locale, fie autonome, fie regii proprii cu auto­administrare.

Art. 11. Nu se admite perceperea fortata de taxe si impozite in folo­sul asociatiilor bisericesti si religioase si nici masuri de constrangere sau de pedepsire din partea acestor asociatii indreptate impo­triva membrilor lor.

Art. 12. Nici un fel de asociatii bisericesti si religioase nu au dreptul sa posede proprietati. Ele nu sunt considerate persoane juridice.

Art. 13. (1) intreaga avere a asociatiilor bisericesti si religioase este declarata bun al poporului. (2) Cladirile si obiectele destinate in mod special exercitarii cultu­lui se dau in folosinta gratuita asociatiilor religioase respective, prin decizii speciale ale autoritatilor de Stat centrale sau locale.

Comentariul redactiei. Precum puteti observa, dragi cititori, Legea contine si un articol surpriza (art. 13), un adevarat ghinion pentru averile bisericesti, care se vor seculariza integral, in favoarea poporului, caruia Biserica (aceasta casta groaznica de vampiri energo-financiari) i-a parazitat atata vreme buzunarele si resursele materiale (cladiri, terenuri, paduri, ape etc.). Vom reveni cu amanunte. STOP. sa revenim in 2014.

Vi se pare un scenariu futurist? Un pamflet la adresa celor ce azi sustin excluderea religiei si a simbolurilor religioase din spatiul public? O satira demna de domeniul SF care priveste pe sustinatorii secularismului umanist? Ei bine, textul nu se doreste a fi nimic din toate acestea. Dinainte de a fi secular-umanistii au existat…comunistii. Legea pe care ati citit-o este relatarea integrala, doar diortosita pe alocuri, a textului Decretului Consiliului Comisarilor Poporului din Uniunea Sovietica, aprobat in 23 ian. 1918.

Textul se poate studia in forma originala fie in volumul "Calauza ateistului”, Ed. Politica, 1961, p. 588-589, fie in revista „Culegere de legi si dispozitii ale guvernului muncitoresc-taranesc”, nr. 18, an 1918, p. 263, editata in Uniunea Sovietica. Eu unul, dupa citirea acestui Decret, am o noua confirmare a adevarului biblic conform caruia: „Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece, caci nu este nimic nou sub soare.” De aceea, inteleptii ne-au lasat o vorba: Nu uita greselile istoriei ci invata din ele. Caci scoaterea Religiei din scolile publice ar fi un atentat la adresa Drepturilor Omului.

Citez Art. 18: Orice om are dreptul la libertatea gandirii, de constiinta si religie; (pana aici citeaza si secularii,dar mai departe ignora cu buna stiinta) acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea, singur sau impreuna cu altii, atat in mod public, cat si privat, prin invatatura, practici religioase, cult si indeplinirea riturilor. Asadar, manifestarea publica, prin invatatura, a religiei este un drept universal, inalienabil. Modalitatea in care se face este insa treaba specialistilor in pedagogie, nu a amatorilor.

PS. Cand in mijlocul Europei se arunca cu fecale in crestini, inseamna ca extremismul devine o problema europeana. Malraux a avut dreptate: Religia va fi marea problema a secoului XXI. Indiferent de unde privesti aceasta afirmatie.

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 01 Mai 2025

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2014

Vizualizari: 1425

Voteaza:

Statul si scoala s-au separat de Biserica, incalcand Drepturile Omului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact