Tinuta intre randuiala si moda

Tinuta intre randuiala si moda Mareste imaginea.

In trecut, din copilarie pana la moarte, camasa il insotea pe taran. Exista o camasa a duminicilor, a botezurilor, a nuntilor, a sarbatorilor de peste an, a momentelor indurerate, o camasa a fecioriei si a vaduviei, etc. Nimic din imbracamintea taranului nu dadea impresia unei neglijente, a ceva scapat de sub control.

In zilele noastre, imbracamintea nu mai are nimic in comun cu cea din trecut. Camasa de care aminteam este intalnita mai mult in muzee. Acum iti este dat sa vezi o persoana in costum, dar incaltata cu tenisi. Ceea ce altadata parea nefiresc, acum este la moda.

Daca in vechime aveai o camasa pentru mersul la biserica si o alta pentru lucrul de la camp, astazi, tanarul merge la opera asa cum ar merge in parc: cu blugii rupti sau rosi.

Imbracamintea taranului avea menirea de a scoate in evidenta frumusetea spirituala si nu pe cea carnala. Tinerii, pentru ca au ajuns sa pretuiasca mai mult frumusetea exterioara, cauta sa o puna cat mai mult in relief.

Imi este de ajuns sa pun in oglinda cele doua chipuri ale omului, din trecut si din prezent, ca sa afirm fara retineri ca nu mergem spre un firesc al lucrurilor. Poate voi fi acuzat ca sunt invechit, ca stau cu ochii inchisi in fata lumii, ca tare tristi ar trebui sa fie copiii mei atunci cand se imbraca, dar imi doresc sa nu fim lipsiti de bunul simt nici in imbracaminte.

Mai sunt persoane care sustin ca, cu cat iti descoperi mai mult goliciunea trupului, pe atat de mult te apropii de starea de dinainte de caderea in pacat, caci Scriptura afirma "erau amandoi goi, si Adam si femeia lui, si nu se rusinau" (Geneza 2, 25). Dar se pierde din vedere ca trupul de dinainte de caderea in pacat nu este identic cu trupul de dupa pacat. Se uita ca din momentul in care au cazut in pacat Adam si Eva „au cunoscut ca erau goi, si au cusut frunze de smochin si si-au facut acoperamant" (Geneza 3, 7). Este un gest care arata ca de acum incolo omul nu mai iubeste nepatimas. Si nemaiubind curat, omul cauta sa se imbrace, cauta sa nu fie transformat intr-un obiect de satisfacere a poftelor.

Nu cer ca tinerii sa se imbrace precum cei din trecut, cer doar putina decenta. Luarea aminte la cum ne imbracam nu inseamna a sta pe loc, ci inseamna a nu accepta dezmatul. Sigur, nu putem sa oprim in loc timpul, in fiecare perioada ceva se adauga, ceva se pierde, dar imi doresc sa nu se piarda duhul masurii.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 8569

Voteaza:

Tinuta intre randuiala si moda 0 / 5 din 0 voturi. 13 review utilizatori.

Comentarii (13)

  • Petrache ChibzuituPostat la 2011-05-30 13:06

    Stimata, Mariana Paraoanu. Nu vreau sa te supar, departe de mine acest gand urat, dar vreau sa remarc faptul ca folosesti un limbaj de lemn, tipic comunist, mai degraba a unei fete batrane, care a devenit nonsexuala si mistica. dumnezeu ne-a dat un trup si in acelasi timp ne-a dat si un suflet. Ideea este ca noi ne ocupam mai putin de nevoile sufletului iar nevoile trupului sunt pe prim plan.Daca spiritul tau ar fi de calitate nu ai mai avea nevoie de haine. De ce iti place sa imbarligi guvinte, care mi se pare ca nici nu vin din atelierul tau. Si mai am o intrebare. Biblia spune ca odata cu pacatul a intrat moartea in lume.daca la botez ni se sterg toate pacatele asa cum spui tu inseamna ca noi ar trebui sa devenim nemuritori. Sper sa nu fac vreo blasfemie.

  • Tudor StefanPostat la 2011-05-28 09:43

    Se spune că pentru a ispiti un călugăr, o prostituată şi-a lepădat hainele în faţa lui. Călugărul a privit-o lung, după care a spus: Ce minunată este creaţia lui Dumnezeu! Prostituata s-a îmbrăcat şi a plecat ruşinată. Ispite există, motive să cedăm sunt, depinde de noi cum reacţionăm. Aş spune că sufltul a rămas acelaşi tehnologiile actuale nu au ca scop evoluarea sufletului nostru ci oferirea unui plus de confort. Doar medicina, prin abordarea holistică poate face legătura între tehnologii moderne şi nevoile sufletului nostru.

  • Mariana Paraoanu Postat la 2011-05-28 00:35

    Hristos a Inviat! Daca suntem in duhul (lui Hristos) in duhul sa si umblam...cum spune Sfantul Apostol Pavel. Desi se spune ca nu haina face pe om, totusi tinuta arata starea sufleteasca a fiecaruia. Cu cat lasam sa se vada mai mult din trup, cu atat atragem privirile celor "insetati" de aceasta slabiciune. O tinuta decenta nu este numai cea din biserica, institutii publice, ci peste tot acolo unde mergem. Goliciunea trupului aratata oamenilor constient sau nu, prezinta deasemenea golul din sufletul nostru. Caderea sufleteasca a semenilor nostri a atins nivele subumane...de ce? Pentru ca am uitat cat de departe suntem de Creatorul nostru Dumnezeu, care din marea Sa iubire ne-a facut sa ne iubim, prin jertfa, iar nu prin goliciune trupeasca. Bunul simt vine din cunoasterea lui Dumnezeu... Sa nadajduim ca Dumnezeu care S-a jertfit si a inviat ca noi sa putem deveni sfinti, ne ajuta sa ne venim in firea cea de dinainte de cadere, mai ales cea personala, pentru ca la Sfantul botez, pacatul stramosesc se sterge. Doamne ajuta!

  • Marius Constantin CoceaPostat la 2011-05-26 20:52

    ma bucur sa vad pe cineva care vorbeste despre astfel de lucruri pe care multi le considera, ca moda, normale.o astfel de imbracaminte, dezmatata, ma face pe mine, cel care o port,sursa de ispita pentru sora mea si viceversa. cum Doamne sa nu cadem in pacat cand vedem atatea? si mai zic ca am ajuns intr-un stadiu al progresului. care progres v-as zice? cel material veti raspunde...... adevarat ca cu sufletul am ramas in urma. ne vom munci in muncile vesnice ale iadului cu tot cu pantalonii si pantofii de firma. Fie-Ti mila, Doamne de noi!!!

  • dan costinPostat la 2011-05-26 19:39

    Cat timp petrecem in fata oglindei pentru a fi admirati atunci cand iesim in lume si oare cat timp petrecem sa curatim sufletul nostru pentru Dumnezeu?

  • Tudor StefanPostat la 2011-05-26 19:20

    Vă rog definiţi bunul-simţ să ştiu şi eu dacă sunt plin sau gol pe dinăuntru. Cum putea avea Adam un raport sexual cu Eva curat înainte de a cădea în păcatul neascultării şi necurat după? Să înţelegem că doar după cădere omul a început a întreţine relaţii sexuale (care nu pot fi decât murdare)?! Sau cum ar fi putut respecta porunca de a se înmulţi şi de a stăpâni pământul dacă nu ar fi avut raporturi sexuale? Sau nu ar trebui să vorbim despre aşa ceva? Şi totuşi...

  • Desanca TismanarPostat la 2011-05-26 18:08

    Mult adevar! Dar cine nu stie sa aprecieze bunul simt e gol si pe dinauntru.Une e mai limpede apa decat la izvor?

  • Petrache ChibzuituPostat la 2011-05-26 15:08

    Biserica trebuie sa puna accent pe educarea, cultivarea,ridicarea constiintei omului la un nivel suficient de inalt pentru a nu mai fi nevoie de haine. Nu hainele il tin pe om in intuneric ci necunoasterea invataturii lui dumnezeu si implicit a lui dumnezeu. Cred ca impunerea unei anumite costumatii nu face altceva decat sa arate latura foarte slaba a omului, asemuirea lui cu animalul Din moment ce o femeie fara naframa pe cap sau cu fusta mai scurta cu 5 cm fata de ???? iti trezeste pasiuni, inseamna ca acel om a gresit biserica. El trebuie sa se afle in alta parte.El defapt este un intrus nu-l vrea pe dumnezeu doar il spioneaza.Cine doreste si-l are pe D.zeu in inima nu are nevoie de interdictii, sigur va avea o inspiratie divina de a fi decent, respectuos etc...

  • Cecilia EnachePostat la 2011-05-26 15:06

    Felicitari pentru initiativa de a aborda un astfel de subiect si pentru fermitatea cu care este sustinut! Vestimentatia zilelor noastre, devenita aproape o uniforma - vine pe fondul unei profunde crize morale si spirituale prin care trece omenirea in general si Romania in particular. Abordarea actualului stil vestimentar se integreaza in procesul dureros si rapid al pierderii specificului national. Cu permisiunea dumneavoastra, v-as sugera sa semnalati intr-un articol si problema vestimentatiei in biserica, acolo unde ne prezentam in fata lui Dumnezeu! Am cunostinte despre un proiect care cu smerenie isi propune sa dea cateva directii orientative in ceea ce priveste modul in care trebuie sa venim imbracati la slujbe si in sarbatori. Inchei cu un cuvant al Sfantului Macarie cel Mare, la moastele caruia m-am invrednicit sa ma inchin acum o saptamana, in pustiul Nitriei din Egipt: "Omul dinafara nu este decat o oglinda a celui dinlauntru."

  • costel popescu Postat la 2011-05-26 12:07

    Stefan, exista diferentierea intre barbat si femeie si inainte de caderea in pacat. Numai ca in lipsa pacatului, Adam nu se apropia de Eva pentru satisfacerea poftelor. Era o iubire curata. Si mie imi este tare dor de tinuta satului.

  • Marcel-Ioan RatiuPostat la 2011-05-26 11:24

    Dragul meu Stefan, Adam şi Eva posedau trupuri omeneşti, dar, la început, înainte de păcat, nu erau supuşi la concupiscenţă, suferinţă şi moarte. Făcând referire la aceasta, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Adam şi Eva trăiau fără căsătorie. Trăiau în Rai ca în cer şi se desfătau de prietenia lui Dumnezeu. Erau izgonite din sufletul lor dorinţa de împreunare, zămislirea, durerile naşterii, naşterea de copii, orice fel de stricăciune. Ca un curs de apă limpede izvorâtă dintr-un izvor curat era viaţa lor în Rai, împodobită cu fecioria" (Despre feciorie, în vol. "Predici la sărbători împărăteşti şi cuvântări de laudă la sfinţi", p. 26). Tot ceea ce exista întru început în Eden era bun. Adam îşi îndrepta toată puterea lui de iubire spre Creatorul Său şi bucuria lui cea mai mare era împărtăşirea de dragostea lui Dumnezeu. El se bucura de realităţile sensibile ale Edenului doar pentru că le vedea în relaţia lor cu Dumnezeu. Atât timp cât omul s-a bucurat de o viaţă de binecuvântare, el era liber de tirania patimilor şi imun la suferinţă şi moarte. Sa fiți binecuvântați !!!

  • DAM Postat la 2011-05-26 11:00

    Vestimentatia de astazi este reprezentativa pentru mentalitatea societatii actuale. Daca, in trecut, oamenii aveau un sistem de valori bine inradacinat si nu se abateau de la el, pentru ca riscau sa fie repudiati de comunitate si sa dea peste cap randuiala lucrurilor, astazi fiecare traieste dupa propriile principii, simbolistica vestimentatiei pierzandu-se sau indepartandu-se de traditie. De aici blugi skinny prin scoli, frizuri de brahmani indieni pe strada, pierce-uri etc. Suntem o amestecatura culturala, ordinea s-a dat peste cap si tindem sa devenim din ce in ce mai senzuali, mai libertini. Ca,deh, daca nu mai e ordine, e haos...si daca e haos, omul acultural refuleaza de cele mai multe ori in moduri pur primitive, senzuale, sexuale. Ne intoarcem de unde am venit, adica la pacatul primordial...si ii spunem libertate.

  • Tudor StefanPostat la 2010-09-08 19:00

    Foarte interesant articol. Cu toate acestea, îmi vine greu să cred că doar după ce au mâncat din rodul pomului cunoaşterii binelui şi răului atât Adam cât şi Eva ruşinându-se văzând ce le-a apărut nou, diferit, pe corp s-ar fi acoperit cu frunze. Cred că Adam şi Eva au fost făcuţi pintru început parte bărbătească şi parte femeiască şi nu diferenţiaţi în urma păcatului. Cu iubire de oameni, Dodo.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE