Un trup greoi nu prea se da rugaciunii

Un trup greoi nu prea se da rugaciunii Mareste imaginea.

Omul a fost creat dintru inceput spre postire. Abtinerea de la anumite mancaruri si inainte de caderea in pacat, ne descopera ca partasia omului nu era doar cu materia. Menirea sa nu era aceea de a-si umple cat mai mult pantecele cu hrana. Era chemat sa se hraneasca, dar nu sa-si rezume viata la hrana biologica. Asadar, abtinerea il cheama pe om sa se hraneasca si duhovniceste, nu doar trupeste.Faptul ca anumite persoane nu consuma produse animale, dar mananca fara masura din cele vegetale, e imbuibare. Raman doar trup. Postul cere o stapanire a pantecelui, in asa fel incat omul sa nu devina victima a lacomiei. In timpul postului nu suntem chemati sa reducem hrana de dulce si sa punem in locul ei cat mai multe produse de post. Scopul postului nu este sa ne infranam de la anumite bucate de dulce pentru a ne satura cu unele de post. Un trup indestulat, chiar si cu mancare de post, se misca greu sau chiar deloc spre rugaciune.

Post cu adevarat nu inseamna doar lipsa consumului "mancarii de dulce". Postul cere nu doar un anumit fel de mancare, ci si un anumit mod de vietuire. Reducerea postului doar la mancarea vegetala, inseamna cel mult dieta. Iar dieta nu-ti aduce intalnirea si unirea cu Dumnezeu. Ea poate face ca trupul sa fie mai sanatos, dar aceasta sanatate nu inseamna si dobandirea celei sufletesti. Dimpotriva, preocupare excesiva fata de trup, il poate face pe om sa aiba un suflet slabit. Iar trupul poate fi vioi in satisfacerea placerilor trecatoare si greoi la rugaciune.

Daca diavolul nu reuseste sa-l opreasca pe om de la facerea de bine, reuseste sa-i fure castigul real, deturnandu-l de la motivatia si finalitatea sanatoasa. Adica in loc ca omul sa posteasca pentru a se intalni si uni cu Dumnezeu, el se opreste de la consumul unor alimente pentru a avea parte de un trup sanatos sau pentru o cat mai buna imagine trupeasca. Iar daca postim pentru a fi admirati, suntem departe de rostul postului.

Retineti, daca postul nu se incheie prin parasirea pacatelor si unirea cu Dumnezeu, el ramane neroditor.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

08 Iunie 2015

Vizualizari: 7117

Voteaza:

Un trup greoi nu prea se da rugaciunii 5.00 / 5 din 6 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • radu ilinPostat la 2015-08-26 11:02

    Domnule Cocosila, va rog sa luati acest comentariu al meu doar ca o observatie stilistica. Daca va adresati crestinilor ortodocsi in acest articol, care tin posturile (unii, toate), cred ca ar fi bine sa va limitati la a nu le sugera sa se categoriseasca ca simpli oameni ce tin o dieta in cazul ca nu se regasesc complet in paragrafele dvs. Cred ca, simpla lor decizie de a tine posturile, este altceva decat abordarea unei diete. Si ca sa nu ma limitez la critica, il citez pe un bun prieten Ieroschimonah de la Athos care mi-a spus la un moment dat. "Daca te-ai hotarat sa tii postul, sa faci tot ce e posibil sa il tii; poti manca oricata paine sau orice este de post, numai sa tii postul". Si acum, imi permit sa aduc eu precizie articolului dvs. adaugand la sfatul bunului meu prieten (care s-a decis de la 12 ani sa intre in manastire). "Nivelul postului ti-l stabilesti singur si dupa puterile tale, eventual cat sa nu te mandresti si nu te uiti la altii daca si cum postesc sau nu, asa cum stii tu ca trebuie postit". Fiecare posteste dupa puterile lui. Ma iertati pentru aceasta interventie, insa pe logica dvs. am intalnit oameni care ziceau ca degeaba postesc daca nu sunt in stare de rugaciune, de cititul mai vartos al Scripturii si de mai multe fapte bune si de alte inalte virtuti ale postului, adoptand o atitudine depresiva fata de post si, drept consecinta, nu-l mai tineau deloc, nici macar cel alimentar, cel al dietei, cum spuneti dvs. Iertare pentru aceste speculatii. Cu stima, Radu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE