Vamile vazduhului

Vamile vazduhului Mareste imaginea.

Sunt Sfinti Parinti care vorbesc de existenta vamilor vazduhului dupa moarte. Potrivit acestora, sufletele inainte de a ajunge in rai sau in iad, trec prin aceste vami spre a fi cercetate. Vamile sunt reprezentate in iconografie sub forma unei scari pe care oamenii urca impreuna cu ingerii, iar diavolii sunt prezenti langa ei si cauta neincetat sa-i traga pe oameni in jos.

Invatatura despre vamile vazduhului trebuie primita duhovniceste. Nu trebuie sa ignoram aceasta realitate de care vorbesc Sfintii Parinti, dar nici sa o consideram un taram asemanator celor din aceasta lume.

Vamile nu sunt locuri. De altfel, notiunea de timp si de spatiu nu mai este prezenta in lumea de dincolo. Sfantul Macarie al Alexandriei spune ca trebuie sa socotim lucrurile pamantesti de aici ca pe cea mai imputinata aratare a lucrurilor ceresti.

Greseala pe care o fac multi dintre noi este ca ajung sa confunde modul de existenta de aici cu cel din lumea de dincolo. In realitate vamile vazduhului sunt patimi, iar diavolii cauta prin aceste vami sa vada daca s-au facut prezenti in noi. Isi doresc sa gaseasca chipul fecioarelor nebune, cele care dorind sa intre in Rai, au gasit usile incuiate. Doresc sa amintesc ca atunci cand acestea au strigat: “Doamne, Doamne, deschide-ne noua", Mirele (Hristos) le-a raspuns: "Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi". Parintele Constantin Galeriu, cercetand originalul grecesc al Noului Testament a gasit interpretarea: "Nu recunosc chipul meu in voi". Asadar, orice lucru faptuit pe pamant hotaraste viata in vesnicie.

Iar cei ramasi in viata, partasi unei conceptii gresite a vamilor vazduhului, nu mai cauta sa-l pomeneasca pe cel trecut la cele vesnice, ci sunt preocupati de cum sa-l ajute sa ocoleasca vamile. Astfel, apar o multime de practici in cadrul inmormantarii, care nu au nicio legatura cu Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.

Cu adevarat vom fi cercetati pentru toate cele savarsite, dar tot acesti Parinti afirma ca omul care s-a curatit de pacate, urca neimpiedicat in sanul lui Avraam. Sa ne invredniceasca si pe noi Dumnezeu de implinirea cuvintelor Sale: "Adevar, adevar va spun: Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel care M-a trimis, are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viata (Ioan5, 24).

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 22321

Voteaza:

5.00 / 5 din 4 voturi.

Comentarii (9)

 • gabriel zaman Postat la 2011-11-24 12:36

  Mihai,Dumnezeu traieste in oameni,aceasta fiind si Biserica.Dumnezeu din Sfintii Apostoli,impreuna cu acestia au scris Sfinta Scriptura,Dumnezeu care a trait si traieste in Sfintii Parinti au ales care sint scripturile insuflate de Dumnezeu si care nu ( Biblia ),Dumnezeu care traieste in duhovnicii nostri si ierarhia purtatoare de Dumnezeu pastreaza Adevarul in Biserica pina la sfirsitul vremurilor.Cel mai simplu exemplu,Iisus Hristos,Dumnezeu Care S-a facut Om,infinitul in finit,Lumina necreata in trup omenesc.(schimbarea la fata ) Referitor la Sfintul Vasile si unde este Hristos aici ? In Sfint,bineinteles,in inima,mintea si poate chiar si trupul lui .La noi la ortodocsi,Iisus Hristos si Duhul Sfint se subinteleg in toate:fapte bune,rugaciuni,scrieri ale Sfintilor,cuvintele duhovnicilor,sfintele taine,etc. "Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el." (Ioan 14:23 ) PS.Si unde este in voi singele lui Hristos,prin ce minune ajunge acolo,poate va intreaba cineva prin vami ?

 • Nadina BugaPostat la 2011-11-24 02:16

  Nota 10, Dn Cocosila si dn Mihai. Dumnezeu e Mare si Sfânt, laudat sa fie Numele Lui, El domneste si lucreaza cu autoritate la inimile noastre. Imi place cum afirma Apostolul Pavel in epistola catre Efeseni cap.2, versetele 8 si 9. "Căci prin Har ati fost mântuiti, prin credintă. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul Lui Dumnezeu. Nu prin fapte ca sa nu se laude nimeni..." Puterea Duhului Sfânt, Domnul nostru Isus Hristos si Tatal Ceresc, sa fie cu voi cu toti. Amin.

 • Marius GheorghePostat la 2011-11-23 11:56

  Se pare ca aici sunt si membrii protestanti sau neoprotestanti care doresc sa impuna numai Biblia (Sole Scriptura) minimalizand invataturile sfintilor parinti, Sfanta Traditie. Nu mai raspundeti la provocarile lor.

 • costel popescu Postat la 2011-11-23 10:08

  Cand am spus ca fundamentul sunt Sfintii Parinti, nu am dorit sa afirm ca ei sunt mai presus de Scriptura. Am vrut doar sa spun ca ei au incorporat in ei cuvintele Scripturii. Nu cred ca Sfintii Ioan Gura de Aur, Teofan Zavoratul, Simeon Noul Teolog, Ioan Damaschin ar mai fi vorbit de ele daca ar fi fost contrare Sfintei Scripturi.

 • Andreea AsPostat la 2011-11-23 09:37

  Pt domnul Mihai: aveti mare dreptate! Domnul sa va binecuvinteze si sa va intareasca in continuare pe calea catre cer!!! Foarte adevarat, putem avea nadejdea mantuirii doar prin jertfa lui Iisus, prin pocainta,adica schimbarea facuta de Duhul Sfant in inimile noastre, nu de eforturile noastre! O zi buna!

 • costel popescu Postat la 2011-11-23 06:59

  Domnule Mihai, fundamentul sunt Sfintii Parinti. Este adevarat ca Biserica Ortodoxa nu a facut din aceasta invatatura despre Vamile vazduhului o dogma si ca este privita ca o teologumena, dar ea nu este sub niciun chip asemanatoare purgatoriului. Asa ca nu trebuie privita ca fiind scolastica. Imi sunt de ajuns cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur ca sa cred ca Vamile vazduhului nu sunt inchipuirea unor oameni: "De multe rugaciuni si de mult ajutor, de multe fapte bune si de multa mijlocire a sfintilor ingeri are nevoie sufletul in vremea suirii sale la cer. Caci daca avand a calatori intr-o tara straina ori in vreun loc in care n-am mai fost avem trebuinta de om care sa ne calauzeasca, cu atat mai vartos avem nevoie de calauze si de ajutor ca sa trecem nevatamati printre domniile si puterile nevazute si stapanitorii acestei lumi ce ne vor intampina in vazduh, ca niste prigonitori, parasi si vamesi".

 • Desanca TismanarPostat la 2011-11-23 06:17

  Doamne Dumnezeule,lumineaza-ne calea!

 • Vasa NastaPostat la 2011-11-23 05:13

  Cred Doamne ajuta necredintei mele ! Va multumesc pentru continutul articolului care este pe cat se poate de instructiv ! Doamne ajuta-ne sa facem Voita Ta ce Sfanta! Amin.

 • Constantin BernathPostat la 2011-11-23 03:31

  Frate Cocosila, articolul Dvs. este de nota 10 cu felicitari. Indraznesc sa va rog sa explicati ce sunt acele fantome, care apar in case bantuite si despre care se spune ca sunt suflete care nu-si gasesc linistea. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE