Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
"Cine se va coborî întru adânc?", ca să ridice pe Hristos din morți! " (Rom 10:7) ?
Despre ce "adânc" e vorba ? Despre mormânt ? Păi mormintele nu sunt chiar așa de adânci, al lui Isus era de-a dreptul la suprafață.
|
Nu realizezi că e o vorbire figurativă? Adâncul [abyssos] reprezintă mormântul a cărui graniță e de netrecut asemenea unui hău, abis, genune, prăpastie. Totuși (și în aceasta constă minunea), Hristos de acolo a înviat!
Citat:
Poate că mai limpede vi se va părea Sf Paul în Efeseni 4 cu 9:
"Iar aceea că "S-a suit" - ce înseamnă decât că S-a pogorât în părțile cele mai de jos ale pământului?". Care să fie părțile acelea unde era Isus mort ? Mormântul ?
|
Pământul însuși era o prăpastie față de puritatea Cerului, însă Hristos S-a umilit într-atât pentru noi încât a coborât mai jos-în mormânt pentru ca înviind de acolo să ne ofere posibilitatea să scăpăm și noi din ghearele morții prin puterea învierii Lui.
Citat:
Dar a spune că sufletul lui Cristos a fost aneantizat în perioada în care trupul Lui a stat în mormânt nu este numai nebiblic ci și cu totul ne-teologic. Asta ar presupune că Dumnezeu a lipsit din Cer (unde nu era, că nu se înălțase încă), de pe Pământ (unde era aneantizat, adică nu era) și din Iad (fiindcă nu a coborât acolo). Cum vă închipuiți că ar continua să existe creația prin dispariția Creatorului chiar și o secundă ?
|
Nu sunt teolog, îmi ceri deci niște explicații peste puterile mele. Aât pot să-ți spun, că ești iarăși mărginit de terminologia folosită. Sufletul eu nu-l înțeleg în sensul filozofiei grecești, ci în sensul creștin, biblic-acela de ființă vie, completă.
Citat:
Și încă ceva, dacă tot suntem la argumente teologice: prin a cui putere a înviat Cristos cu trupul ? Dacă nu mai era, cum poate să învieze singur ?
|
Răspunsul îl găsești în textul din Petru ce nu l-am comentat: "prin Duhul" - prin puterea Duhului Sfânt.
Citat:
Hm ! Sunteți sincer când spuneți că acest verset:
"Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!" "
se referă la ridicare cu trupul la Cer a lui Moise ? De ce nu s-ar referi la o dorință pe care ar fi avut-o diavolul ca trupul lui Moise să fie îngropat la loc cunoscut, ca să fie adorat precum un idol ? De unde știți că interpretarea dv, și nu interpretarea mea este cea corectă ?
|
Răspunsul îl găsiți pe Muntele Schimbării la Față. Acolo apar atât Ilie cît și Moise, care sunt aduși din Cer, deci e logic că Moise fusese în prealabil înviat.