Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.03.2015, 18:41:49
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
V-ati poticnit in terminologie fiindca s-a abstractizat in exces si s-a uitat realmente esenta.

Inainte de Intrupare, Persoana Logosului divin, a doua Persoana a Treimii are doar fire/natura divina. E spirit pur, fara absolut nimic material, corporal, la fel ca Persoana Tatalui si Persoana Sf. Duh.

Prin Intrupare, aceasta Persoana a doua a Sf. Treimi care pana in acel moment avea doar fire divina, isi impropriaza de la Fecioara Maria, ceva ce nu avea , si anume firea umana.

Dupa Intrupare, vorbind de Logosul intrupat, ne referim asadar tot la O SINGURA PERSOANA, aceeasi, preexistenta din vesnicie, nu alta, nu inca una. Nu s-a adaugat nicio persoana umana . Doar inca o fire/natura cu toate insusirile specifice.

De acum, are doua firi, atat cea divina de pana atunci, cat si cea umana, unite fara amestecare si confuzie IN Persoana Lui din vesnicie, cea de-a doua a Treimii.

Firea divina ramane fire divina, iar firea umana ramane fire umana cu trasaturile specifice. Se unesc una cu alta in acelasi Ipostas, fara sa se confunde, fara sa se absoarba/dizolve/anuleze nu-stiu-cum una in alta, fara sa se ambiguizeze prin amestec.

In termeni dogmatici, Sf. Ioan Damaschinul zice - ipostasul simpul devenit ipostas compus, din doua firi, nu doua persoane.
-exact asa zice Sfantul Ioan Damaschin,si asa cred si eu,dar mincinosul de Catalin rastalmaceste totul,si ne face eretici

-exact cum ai zis :"Nu s-a adaugat nici o persoana umana"

Last edited by cristirg; 12.03.2015 at 18:44:07.
Reply With Quote