Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2012, 05:47:40
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
A fost vreodata in America? Pictura din poza pare America anilor 30, este impresia ce mi-o da.
Pictura respectivă este profetică dar într-un alt sens decât opinează unii. Este profetică în sensul că prezintă starea de despărțire a omului contemporan de Christos datorită atașării idololatre față de cele ce le oferă lumea modernă cu "știința" ei. Nu cred că este totuși vorba de știința în sine, ci de știința despărțită de Christos, de încrederea omului doar în posibilitățile sale proprii.

http://calindragan.files.wordpress.c...1/dscn6406.jpg

Last edited by Decebal; 09.08.2012 at 06:04:26.
Vechi 09.08.2012, 09:37:29
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Bine Cezar, astept sa-ti zici maine "talcuirea", cu mintea limpede. :)
Ah, ce n-as da sa va vad in postura respectivului, pe voi astia care il ridicati in slavi pe Arsenie Boca pentru asemenea 'indicatii pretioase'!!

PS: Cezar, daca nu-s indiscreta, cine te-a facut nazdravan si smintit?! Eu te stiam doar de poet..:)
Mirela,

Il cunoasteti pe baiatul cu pricina? Pentru ca citind ieri seara pe net din viata lui Arsenie Boca, am gasit niste informatii contradictorii: pe de o parte am gasit invatatura lui despre cum trebuie sa se cunoasca tinerii, sfaturi perfect valide, ca mai incolo sa citesc ceva foarte aiuristic, cum ca mergeau baieti la el cu poza fetei iar el le spunea daca-i buna fata sau nu uitandu-se la poza. Cel putin mie imi par suspecte aceste marturii, ori lumea inventeaza tot felul cine stie cu ce scop, ori Arsenie Boca a avut o personalitate putin... nici nu gasesc termenul potrivit, acea personalitate cu mult spirit de contradictie in ea, la care ii place sa se amuze privind reactia celorlalti. Nu zic ca era asa, ci cred mai degraba ca marturiile sunt in neregula, de aceea va intreb daca dvs. l-ati cunoscut personal pe baiat. Desi pe de alta parte nu iese fum fara foc, nu s-au inventat niciodata marturii aiuristice despre un duhovnic.
Vechi 09.08.2012, 09:41:19
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Pictura respectivă este profetică dar într-un alt sens decât opinează unii. Este profetică în sensul că prezintă starea de despărțire a omului contemporan de Christos datorită atașării idololatre față de cele ce le oferă lumea modernă cu "știința" ei. Nu cred că este totuși vorba de știința în sine, ci de știința despărțită de Christos, de încrederea omului doar în posibilitățile sale proprii.

http://calindragan.files.wordpress.c...1/dscn6406.jpg
Intr-adevar asta exprima pictura, insa era exact situatia din America acelor timpuri iar tatal sau a fost in America pe cand el se nastea. Deci eu as numi-o mai degraba realista decat profetica, si as pune-o mai degraba intr-un muzeu de arta moderna decat in biserica. Si de altfel a fost student de Belle Arte, nu exista inca pe vremea respectiva sectiunea de Arta si Patrimoniu la Teologie ca sa fi invatat mai degraba pictura icoanelor de mii de ori mai frumoase si mai potrivite in biserica?
Vechi 09.08.2012, 09:50:26
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Domnule Zaharia,
Prostata nu secreta testosteron si nici un alt hormon. Nu numai ca cunosc literatura de specialitate dar face parte din meseria mea sa o privesc la microscop si am vazut zeci. La fel si corpuri galbene in OVAR, si placente din UTER. Am vazut cu zecile si chiar sute deja, si o sa mai vad inca o gramada. Daca doriti sa contraziceti, veniti cu documente de specialitate care sa confirme cele ce spuneti.

Cat despre Arsenie Papacioc, exact cu ceea ce ii gasiti greseala dvs. a crescut in ochii mei.
Cu Taina casatoriei aveti dreptate, si prin aceeasi Taina si barbatul atarna de femeie, sunt legati unul de altul indisociabil si la fel ca la prizonierii in lanturi, ritmul de mers il da cel care merge cel mai incet. Iar ambii atarna de Dumnezeu.

Mireasa lui Dumnezeu insa este Biserica, adica noi toti, si dvs. sunteti mireasa lui Hristos, si da, nu este o gluma.

In rest, orice invatatura poate fi buna de studiat, cum a spus apostolul, retinand ceea ce este bun.
M-am gindit sa va formulez un raspuns firesc la aceasta postare insa intre timp am inteles ce fel de crestinism sustineti .
Este treaba dvs. ce cruce va alegeti sa purtati .
Cind ne luam crucea pt. a o purta trebuie sa fim cu multa bagare de seama , exact ca si atunci cind ne inchinam, adica ea sa fie " mare si dreapta". Daca nu este asa, atunci sigur nu este a lui Hristos, desi ar putea semana totusi nu este acelasi lucru .

Alegerea crucii va apartine insa in totalitate !

NB: 1. Aparent , ati merita laude despre sofismul " Domnul Arsenie B." vis-a-vis de Domnul Hristos, dar ... tot sofism ramine , iar sofismele nu sunt apanajul Mintuitorului !
2. in singele circulant se gasesc 2 hormoni masculini : testosteronul si DHT (dihidrotestosteronul- metabolit al primului dar deosebit de activ) . Ultimul produs de prostata. Amanunte : procente, raporturi, activitate, etc , le aflati dvs. de la ... microscop.

Daca v-am necajit cu parerile mele , va rog sa ma iertati . Dialogul nu presupune neaparat identitatea ideatica .

Last edited by zaharia_2009; 09.08.2012 at 10:33:44.
Vechi 09.08.2012, 10:33:21
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Cata vreme un popor isi cinsteste pe unul dintre preotii lui Hristos, cu amploarea pe care o are astazi cinstirea Parintelui Arsenie Boca...
Cata vreme oamenii care l-au cunoscut pe Parintele aduc mii de marturii ale vredniciei Parintelui...
Cate vreme sunt implinite, conform a ceea ce stim deja, o parte importanta a criteriilor dupa care Biserica demareaza procesul canonizarii unui crestin...
Cata vreme cei care au citit cuvintele scrise catre crestinii romani ale acestui Preot al lui Hristos le-au gasit ziditoare duhovniceste...
.... la care se mai pot adauga nenumarate motive...

Cat de bine este sa ne focalizam atentia pe o inregistrare a unei discutii, fi ea si autentica, ce poarta un caracter evident de defaimare si barfa?
Cum oare poate rasturna o astfel de discutie toate faptele Parintelui, toata grija Pastorului pentru oile sale intr-una din cele mai cumplite perioade ale istoriei romanilor?
Ce relevanta teologica poate avea faptul ca Parintele a brodit vreo sumara explicatie, din ratiuni numai de el cunoscute, permitindu-si luxul de a da cateva explicatii din domeniul medical, fie ele si eronate conform cunostintelor medicale de astazi...

Eu personal nu am o mare evlavie pentru Arsenie Boca. Nu stiu de ce... poate ar trebui sa ma ingrijoreze aceasta...
Am totusi o explicatie pentru atmosfera creata in jurul memoriei Parintelui: modul cum a fost "popularizat". Acest stil idolatricesc in care ne este prezentat Parintele cred ca mai degraba i-a adus prejudicii, decat buna asezare in constiinta unora dintre noi. Cred ca memoria si imaginea Parintelui a fost mult falsificata, deformata, edulcorata si mistificata.
Constiinta noastra colectiva se vede (a cata oara?) ca-i bolnava, daca Parintele e prezentat mai degraba ca un vrajitor, ca un detinator de puteri oculte etc. etc.
La fel se face chiar in zilele noastre cu Parintele Rafail Noica. Ziarul Formula AS, care melodramatizeaza si spurca tot ce-i sfant, i-a facut deja deservicii serioase Parintelui Rafail sau, mai exact, ne-a facut noua alterindu-ne perceptia.
Apropos, cand Rafail nu va mai fi printre cei vii, oare nu se va barfi si despre el ca traieste o relatie dubioasa cu o maicutza?... Dar sa nu anticipam. Vom auzi altele inca si mai dihai...

Biserica ne invata de 2000 de ani cum sa ne raportam la oamenii lui Dumnezeu. Noi, insa, tot cu chestii babesti si lumesti ne petrecem vremea...
Pe de alta parte consider ca e bine ca au loc discutii aici, desi mie imi e dificil sa vad ce curs a luat dezbaterea. E bine pentru ca acest topic nu vorbeste doar despre imaginea Parintelui, cat mai ales despre modul in care suntem noi, acestia care ne dam cu tastatura pe aici... Pe acest topic ne putem cunoaste mai bine pe noi insine, daca pe Parintele inca nu il cunoastem bine. Asadar existenta topicului se justifica, desigur...

In definitiv si despre Insusi Dumnezeu se spun o droaie, care de care porcarii mai mari, nu-i asa?... Fapt care pe Dumnezeu nu-L atinge (desi cred ca Il mahneste nespus, ca pe orice Parinte care vede ratacirea copilului...) dar care pe noi ne imparte in oi si capre, pe vecie...
Draga Ioan,
Nu este vorba de greseala medicala in sine, nici macar medic nu exista care sa nu fi facut greseli la viata lui, ci este vorba de intentia cu care a folosit-o si modul in care a inventat-o pentru a sluji scopului sau (zic inventat pentru ca medicina nu a sustinut niciodata asa ceva iar el nu a lucrat ca cercetator sa poata sa spuna ca a descoperit-o). Ori scopul este unul umilitor pentru femeie. Citind aici ca pe el l-a deranjat sa i se spuna popa (popa = preot in rusa), atat de tare l-a deranjat ca a facut nu stiu ce rau unuia (simplu, nu?), deci mai ca imi vine sa-i doresc sa fie in pielea unei femei ca sa vada cu cat mai mare este umilinta din cuvantul sau, si inca a inventat lucruri inexistente pentru a putea umili. Asta imi pare departe de a fi crestinesc.
Vechi 09.08.2012, 11:49:55
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
M-am gindit sa va formulez un raspuns firesc la aceasta postare insa intre timp am inteles ce fel de crestinism sustineti .
Este treaba dvs. ce cruce va alegeti sa purtati .
Cind ne luam crucea pt. a o purta trebuie sa fim cu multa bagare de seama , exact ca si atunci cind ne inchinam, adica ea sa fie " mare si dreapta". Daca nu este asa, atunci sigur nu este a lui Hristos, desi ar putea semana totusi nu este acelasi lucru .

Alegerea crucii va apartine insa in totalitate !

NB: 1. Aparent , ati merita laude despre sofismul " Domnul Arsenie B." vis-a-vis de Domnul Hristos, dar ... tot sofism ramine , iar sofismele nu sunt apanajul Mintuitorului !
2. in singele circulant se gasesc 2 hormoni masculini : testosteronul si DHT (dihidrotestosteronul- metabolit al primului dar deosebit de activ) . Ultimul produs de prostata. Amanunte : procente, raporturi, activitate, etc , le aflati dvs. de la ... microscop.

Daca v-am necajit cu parerile mele , va rog sa ma iertati . Dialogul nu presupune neaparat identitatea ideatica .
Domnule Zaharia,
In sange se gasesc multi hormoni, sangele este vehicolul lor de la organul care ii produce (prin sinteza endocrina) pana la organul asupra caruia actioneaza (organ tinta). Si in sangele femeii se gaseste testosteron, chiar daca in cantitati mult mai mici decat la barbat. Organul care sintetizeaza acest testosteron nu este prostata, ci prostata este unul dintre multele organe tinta pentru testosteron, adica organ controlat de testosteron. Nicidecum organ care sa il produca. Dvs. nu dati dovada de discernamant in a face diferenta intre cine produce, unde ajunge si cum, si asupra cui actioneaza, dar va permiteti sa vorbiti si sa ironizati in totala necunostinta de cauza. Exact asta este o atitudine rau-voitoare si necrestineasca, nu faptul in sine de a nu sti.

Cat despre cruce, Domnul a spus mila voiesc nu jertfa, deci povestile inventate de oameni pentru a-i chinui gratuit pe altii sub pretextul crucii nu vin de la Domnul. Domnul nu are gandire vicioasa ca sa chinuie gratuit oamenii ci exact dimpotriva, aduce alinare suferintelor, aduce curaj, speranta, dreptate, bucurie etc. Crestinismul adevarat nu are absolut nici o legatura cu masochismul gratuit.
Vechi 09.08.2012, 12:45:12
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
Ce i s-a intamplat?
Mie nu imi este teama de oameni, de niciunul. Daca vi se pare ca a-l numi domn este umilinta, in conditiile in care Domnul Iisus este numit Domn si este titlu de onoare si nicidecum de umilinta, pai sa stiti atunci ca a-i spune unei femei ca se imbolnaveste mental si nervos daca nu ia sarurile acidului glutamic din prostata barbatului si ca atarna de prostata lui ca sa isi dezvolte sistemul nervos, este o umilinta mult mai mare decat a i se spune popa, ca macar faptul ca era popa (= preot in ruseste) era absolut adevarat in timp ce ceea ce a afirmat dansul despre femeie este extrem de fals.
Cred ca e inutil sa merg mai departe. Ce se petrece pe-aici e mult prea departe de a deveni ceva... ziditor.
Legat de umilinta, "cucoana" inseamna o doamna de "inalta clasa"... Daca te-as numi in mod repetat "cucoana", folosind si un anumit accent, sunt foarte convins ca smerenia ta ar fi pe cealalta parte a globului raportata la locatia ta fizica... N-o face pe naiva, ca vad ca te tii tare in celelalte. Domnul si Dumnezeul nostru nu se poate confunfnda cu domnu' Popescu. Asemanarea e lipsita de bun-simt. Cat despre "dansul", eu stiam ca un om mort, fie el si sfant, devine automat "el". Acest "rang", pare iarasi o ironie pe care eu n-o diger si nici nu merge cu ... triferment...
Daca Parintele Arsenie Boca vrea si este cu adevarat sfant, il rog sa-si arunce o privire si pe-aici si sa faca pace asa cum stie el mai bine.

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Vechi 09.08.2012, 13:19:01
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

De fapt nu vroiam sa intru sa scriu aici. Am rasfoit in fuga discutia...
Vreau numai sa va rog sa o icheiati, caci nu va duce la nimic (bun).
Ceea ce demonstreaza acest fir este tocmai faptul ca fiecare om intelege, simte, primeste in altfel o informatie, o invatatura, un sfat.
Un duhovnic, mai ales un monah, nu este ceva universal valabil.

De aceea unii ii vor iubi si sustine pana la moarte pe unii duhovnici, altii pe altii.

Eu nu stiu nici acum ce a vrut sa faca Dumnezeu cu unul sau altul dintre monahi facandu-i asa cum au fost.
Unii oameni sunt smintiti de ei, rataciti, sau socati, deziluzionati.
Nu stiu nici de fapt ce anume i-a adus pe ei catre oameni. De ce erau cautati.
Era vederea in viitor, sau cautau ceva anume in ei, sau se duceau ca auzisera de ei de la altii (inclin sa cred ca asta se intampla mai degraba).
Invataturile lor (par. Cleopa, inteleg ca si Par. Boca era la fel) sunt dure, de monahism, erau si ei duri cu oamenii. Nu pot uita socul resimtit cand am citit cu striga par. Cleopa la o femeie: "Criminalo, pleaca de aici si etc.", cand ea era in necaz, nu stia ce drum sa aleaga si era inspaimantata deja.
Sau sa postul necontenit (zilele dinainte de biserica si cele de dupa, inseamna de fapt tot timpul in post, ca la manastire), sau cat de murdara/pacatoasa este femeia si etc.
Si totusi multi il iubesc, cinstesc si citesc. Sunt altfel construiti.

Ori Dumnezeu insusi nu era asa. Iisus era bland si vorbea pasnic. In fine.

Exista si alti duhovnici, poate mai potriviti unora: asa ca parintele Galeriu, cu iubire de oameni, de vietati, cu moderatie, cu deschidere catre viata etc.

De aceea spun. nu va mai certati aici.
Fiecare sa mearga la care vrea. Care din ei este cu adevarat bun si sfant stie numai Dumnezeu.

Poate ca ar fi mai util sa comparati mai multi inainte sa va certati.
Am impresia de ex. ca monah fiind parintele Paraianu era cam la fel cu par. Galeriu.
Cine ii stie, puneti aici trasaturi si elemente si comparam. Si poate ajungem la alte rezultate, cine stie.
Vechi 09.08.2012, 13:52:23
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Cred ca e inutil sa merg mai departe. Ce se petrece pe-aici e mult prea departe de a deveni ceva... ziditor.
Legat de umilinta, "cucoana" inseamna o doamna de "inalta clasa"... Daca te-as numi in mod repetat "cucoana", folosind si un anumit accent, sunt foarte convins ca smerenia ta ar fi pe cealalta parte a globului raportata la locatia ta fizica... N-o face pe naiva, ca vad ca te tii tare in celelalte. Domnul si Dumnezeul nostru nu se poate confunfnda cu domnu' Popescu. Asemanarea e lipsita de bun-simt. Cat despre "dansul", eu stiam ca un om mort, fie el si sfant, devine automat "el". Acest "rang", pare iarasi o ironie pe care eu n-o diger si nici nu merge cu ... triferment...
Daca Parintele Arsenie Boca vrea si este cu adevarat sfant, il rog sa-si arunce o privire si pe-aici si sa faca pace asa cum stie el mai bine.
Domnule Mos Neagu,
Daca eu va zic dvs. domnule nu va ironizez, si la fel nu il ironizez nici pe dl. Arsenie Boca. Chiar daca majoritatea celor din BO (exista exceptii chiar si la preoti) ii numesc pe preoti "parinti" eu nu ii pot numi asa atata timp cat un singur Parinte avem, pe cel ceresc, dupa cuvantul Domnului. Si vedeti, ca daca va numesc si pe dvs. si pe Arsenie Boca cu aceeasi titulatura de domni, vi se pare ironie, asta pentru ca nu va simtiti frate cu domnia sa ci doriti sa il puneti pe alta pozitie. Domnul insa a invatat ca toti suntem frati, de aceea a zis sa nu numim "parinte", iar formula de respect si politete in Romania este de domn si doamna. Eu nu m-am suparat cand lume mi s-a adresat cu "doamna" si nici nu am considerat-o ironie, ci am luat-o pentru ceea ce este: formula de politete.
Idem cuvantul dansul, este formula de politete, in timp ce "el" este formulare comuna.
Vechi 09.08.2012, 14:05:03
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
Domnule Zaharia,
In sange se gasesc multi hormoni, sangele este vehicolul lor de la organul care ii produce (prin sinteza endocrina) pana la organul asupra caruia actioneaza (organ tinta). Si in sangele femeii se gaseste testosteron, chiar daca in cantitati mult mai mici decat la barbat. Organul care sintetizeaza acest testosteron nu este prostata, ci prostata este unul dintre multele organe tinta pentru testosteron, adica organ controlat de testosteron. Nicidecum organ care sa il produca. Dvs. nu dati dovada de discernamant in a face diferenta intre cine produce, unde ajunge si cum, si asupra cui actioneaza, dar va permiteti sa vorbiti si sa ironizati in totala necunostinta de cauza. Exact asta este o atitudine rau-voitoare si necrestineasca, nu faptul in sine de a nu sti.

Cat despre cruce, Domnul a spus mila voiesc nu jertfa, deci povestile inventate de oameni pentru a-i chinui gratuit pe altii sub pretextul crucii nu vin de la Domnul. Domnul nu are gandire vicioasa ca sa chinuie gratuit oamenii ci exact dimpotriva, aduce alinare suferintelor, aduce curaj, speranta, dreptate, bucurie etc. Crestinismul adevarat nu are absolut nici o legatura cu masochismul gratuit.
Cunosc f. bine ca acei crestini care nu doresc sa se nevoiasca cu mai nimic pe "calea cea strimta si aspra" a mintuirii il considera pe Hristos asa, un poet, un bonjurist, un melancolic , un miere-si-lapte, o doica batrina si duioasa, unul pt. care tu faci ce crezi de cuviinta si El te iarta si te mintuieste ca de, ce alta treaba are de facut pe lumea aceasta !
Mi-aduc aminte de o mustrare a lui Hristos care spune frumos : "... nici scripturile nu le cunoasteti si nici in puterea lui Dumnezeu nu credeti "
De crezut , sunt suficiente postarile pe care le-ati facut pina acum , vorba fratelui anterior, cucoana,dar scripturile ... la fel cu credinta , adica : nu prea .
Ba, mergind cu ideatia mai departe , se poate lesne intelege ca ori nu mergeti la biserica , ori ca atunci cind mergeti mai aveti si alte treburi decit terairea Sf. Liturghii . Afirm aceasta deoarece daca ati fi facut altfel ar fi trebuit sa fi sesizat pina acum ca la toate cele 3 sarbatori anuale legate de Sfinta Cruce , ca si in Duminica de dupa inaltarea Sf. Cruci, se citeste aceiasi bucata din Sf. Evanghelie , care spune :

" Si chemind la Sine multimea, impreuna cu ucenicii Sai , le-a zis : oricine voieste sa vina dupa mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze mie.(Marcu 8; 34)
Caci cine va voi sa-si scape sufletul il va pierde, iar cine va pierde sufletul sau pentru Mine si pt. Evanghelie, acela il va scaspa. (Matei, 8; 35)"

Socotind ca aceste cuvinte sunt mai mult decit graitoare iar dumneata sti ce insemneaza crucea, sa o ridici, sa o pui pe umeri si sa o porti urmind astfel lui Hristos ca altfel iti pierzi sufletul ... nu mai am ce sa zic .
Foloseste toate atributele inteligentei profesionale si patrunde aceste cuvinte !

Dar daca totusi va mai impiedicati in ceva , va mai dau o mina de ajutor :

" Caci adevarat zic voua,inainte de a trece cerul si pamintul , o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pina ce se vor face toate. (Matei, 5, 18.)
Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, cit de mici, si va invata tot asa si pe altii, f. mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel ce va implini si va invata , acesta mare se va chema in imparatia cerurilor . (Matei, 5, 19)"

Desigur, daca voiesti . Daca nu , se poate trai si altfel !

Last edited by zaharia_2009; 09.08.2012 at 14:16:49.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
rugaciunea Parintelui Arsenie Boca clujeanul33 Rugaciuni 3 30.11.2010 16:57:10
mari duhovnici romani de ieri si de azi monicutza Mari Duhovnici si predicile lor 27 02.10.2010 21:40:29
100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 20.09.2010 22:22:55
Mari duhovnici si sfaturile lor Iubirea Mari Duhovnici si predicile lor 2 26.07.2010 22:42:27