Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2010, 09:37:49
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Desi sunt surprins de postarea ta te intreb totusi 2 lucruri :
1. Schimbarea aceasta de vestimentatie, actualizarea ei, modernizarea ei pe care incerci sa o justifici in raport cu timpul , a fost facuta de catre biserica ? Biserica a modernizat vestimentatia ? Pai daca nu ea, de ce o justifici in felul acesta ? Exista modernizare vestimentara chiar si la slujitorii bisericii dar intr-un anumem sens si pina la un punct(conform canoanelor si a bunului simt si nu dupa nebunia fiecaruia)
2. Calugarii nu incalca nimic lasindu-si parul netaiat. Acesta este semnul legaturii cu D.zeu (unul din multe altele) din vechime, inca de la Samson . Nu stiai ! Bine, nu stiai, dar de ce tocmai in calugari te-ai oprit cu exemplul crezind ca ai descoperit ,,apa calda ", cind defapt ei sunt singurii pastratori ai vietuirii adevarate in Hristos ?
1. Biserica nu a schimbat vestimentatia nici in epoca in care a aparut. Crestinii se imbracau ca toata lumea (si amintesc ca era o epoca de decadenta culturala); vezi epistola catre Diognet.
Nu zic ca orice moda este buna si trebuie urmata trebuie sa avem discernamantul sa alegem din modele actuale; dar nu putem imupune reguli stricte, atfel ajungem, unde? Sa ne imbracam ca in Palestina lui Hristos, ca sa fim siguri ca nu gresim? deja, in articolul postat de Cristi se spune implicit ca ar trebui ca femeia sa isi acopere parul complect, peste tot..

2. Stiam; insa argumlentul meu ramane in picioare: daca sf Pavel nu trebuie luat ad literam pentru calugari, atunci nu putem cere in mod cinstit sa fie luat ad literam nici pentru femei.
Este valabil si pentru acoperamantul capului - calugarii preoti au capul acoperit in biserica.

Exemplul meu cu practici exotice de vestimentatie a fost doar o reducere a absurd - a ideii ca tot ce se facea mai demult era mai bine decat ce se face acum.
Vechi 22.01.2010, 12:03:15
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
1. Biserica nu a schimbat vestimentatia nici in epoca in care a aparut. Crestinii se imbracau ca toata lumea (si amintesc ca era o epoca de decadenta culturala); vezi epistola catre Diognet.
Nu zic ca orice moda este buna si trebuie urmata trebuie sa avem discernamantul sa alegem din modele actuale; dar nu putem imupune reguli stricte, atfel ajungem, unde? Sa ne imbracam ca in Palestina lui Hristos, ca sa fim siguri ca nu gresim? deja, in articolul postat de Cristi se spune implicit ca ar trebui ca femeia sa isi acopere parul complect, peste tot..

2. Stiam; insa argumlentul meu ramane in picioare: daca sf Pavel nu trebuie luat ad literam pentru calugari, atunci nu putem cere in mod cinstit sa fie luat ad literam nici pentru femei.
Este valabil si pentru acoperamantul capului - calugarii preoti au capul acoperit in biserica.

Exemplul meu cu practici exotice de vestimentatie a fost doar o reducere a absurd - a ideii ca tot ce se facea mai demult era mai bine decat ce se face acum.
Ai pus punctul pe i
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 13:26:35
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Ai pus punctul pe i
Nu știu pe ce a pus punctul Alexandra, dar sunt curios cum vezi tu "marea problemă" a baticului , a acoperirii capului , fie și parțial , la femeile ce intră în Biserică . Este o povară, e înjositor , e caraghios . . . ? Cred și sunt convins că dacă femeia trebuia să intre în Biserică cu capul numai descoperit , tot erau comentarii . Să-ți mai spun ceva, cu toată sinceritatea, eu până acum nu am văzut mireni ( bărbați) cu capul acoperit în biserică, respectând toți regula de bun simț, cu toate că de multe ori iarna , pe ger când este mult curent rece în biserică , toți bărbații stăteau conform orânduelii . Nu am văzut indisciplinați , clevetitori și protestatari . Sunt oameni la 70-85 de ani ce stau cu capul descoperit și în biserică și în curtea de afară , și asta iarna, pe frig și ger . Acesta ar fi fost unul dintre punctele ce sunt necesare literei I ! Jocul ăsta de teatru al unora dintre femei, sincer , sincer mă dezgustă , îmi lasă un gust amar . . . ! Ne târguim pentru o bucată de cârpă , pusă pe cap 5 minute sau maxim 3 ore și . . . Sincer e jenant ! ! !
Vechi 22.01.2010, 13:54:27
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Nu știu pe ce a pus punctul Alexandra, dar sunt curios cum vezi tu "marea problemă" a baticului , a acoperirii capului , fie și parțial , la femeile ce intră în Biserică . Este o povară, e înjositor , e caraghios . . . ? Cred și sunt convins că dacă femeia trebuia să intre în Biserică cu capul numai descoperit , tot erau comentarii . Să-ți mai spun ceva, cu toată sinceritatea, eu până acum nu am văzut mireni ( bărbați) cu capul acoperit în biserică, respectând toți regula de bun simț, cu toate că de multe ori iarna , pe ger când este mult curent rece în biserică , toți bărbații stăteau conform orânduelii . Nu am văzut indisciplinați , clevetitori și protestatari . Sunt oameni la 70-85 de ani ce stau cu capul descoperit și în biserică și în curtea de afară , și asta iarna, pe frig și ger . Acesta ar fi fost unul dintre punctele ce sunt necesare literei I ! Jocul ăsta de teatru al unora dintre femei, sincer , sincer mă dezgustă , îmi lasă un gust amar . . . ! Ne târguim pentru o bucată de cârpă , pusă pe cap 5 minute sau maxim 3 ore și . . . Sincer e jenant ! ! !
Pe i-ul ala pe care il vad eu, evident!

Stai putin, cred ca deja unii sugereaza aici ca tinuta din Biserica, mai exact acoperirea capului ar trebui sa fie o piesa nelipsita si in societate...nu ai citit????

Eu in Biserica sunt de acord cu acoperirea capului bineinteles, ce parerea sa am aici, e semn de smerenie, dar in societate nu cred ca exista vreun indemn de acest gen. Daca vorbim de tinuta in societate, cu siguranta iti voi spune ca nu as umbla in negru, cu fusta pana in pamant, ciorapi negri si basma turceasca pe cap...pentru ca nu vad asemenea specificari undeva, practic e doar optiunea unora!

Pai nu ne targuim deloc pentru o bucata de material pe cap, iar Fani nu a facut referire la tinuta in Biserica, ci la tinuta crestinului in societate, care nu era altfel decat a oamenilor de rand, si nici nu atrageau atentia printr-o culoare anume, sau croi al hainelor...iar in opinia mea practic smerenie insemna sa alegi sa ai o existenta care sa nu iasa din comun, deci fara a provoca oamenii la a face comentarii, sau a se uita urat la tine ( deci nu trebuie sa iesi in evidenta prin ceva anume, orice ar fi acel ceva...vulgaritate vs tinuta muslima sau sa creezi antipatie in jurul tau)!

Last edited by AndruscaCIM; 22.01.2010 at 13:58:39.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 13:59:15
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Astept un carlan Cristi !!! Eu sunt Andreea, nu Alexandra...
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 16:23:57
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Fratilor, constat ca sa facut un ghiveci aici.
Se amesteca toate: tinuta in biserica, cu manastire, cu societate etc.
Sa facem putina ordine ca sa mai priceapa si altii.

Voi vreti:

1. Tinuta speciala numai pentru biserica (si alta pentru lume)?
2. Vreti o tinuta mai aspra in general?
3. Pentru monahi si preoti sa fie alte reguli?
4. Pentru barbati sa fie totul la liber, pentru femei reguli?

Cateva realitati:
1. Eu sunt de acord cu o tinuta speciala pentru biserica, adica putin mai decenta (acoperire, culoare, batic), dar atunci apare totusi problema ca nu suntem consecventi cumva. E ca si cum Dumnezeu ar fi numai in biserica si numai acolo trebuie sa-l respectam. Ori El este peste tot de fapt.
Si atunci cum facem? Ar trebui sa avem aceeasi tinuta peste tot: biserica, serviciu, timp liber, acasa, la strand etc.
La manastire exista de fapt numai o singura tinuta, deci ei il respecta tot timpul si peste tot pe Dumnezeu.
Noi cum sa facem?
Eu una ma imbrac mai altfel in biserica, mai acoperit, in culori mai inchise. Vara cu fusta, iarna este f. frig aici si biserica este f.rece. Eu imi acopar capul din toamna pana in primavara, dar aici in general nu se poarta nimic pe cap, de la copil, la batran.
Ar trebui sa ma acopar numai in biserica, altfel devenim batatoare la ochi si putem sa fim marginalizate. Scandalul din unele tari cred ca-l cunoasteti (cu femeile musulmane).M-as simti la fel ca ele. Vorbesc f.serios.

2. Acum 2000 ani era la fel. Oamenii se duceau la templu/biserica, exact asa cum umblau si acasa si pe strada. Atata aveau de fapt. Alte haine nu aveau.
Tot in aceleasi timpuri, din cate am vazut eu in filme, icoane, etc. isi acopereau si barbatii capul si tot trupul.
Tinuta aceea nu a inventat-o Dumnezeu Tatal si nici fiul. Era tinuta adecvata climei in acea zona: mult soare, umed/uscat in diverse perioade ale zilei.
Uitati-va si la arabii de azi. Si barbatii umbla la fel imbracati. Ei in alb, ele in negru (n-am inteles asta, dar ma rog).
Sunt haine usoare potrivite climei.
Sunt mereu socata sa vad aici acele femei, pentru ele nu au tinuta de iarna (adica haine mai groase). Tot cu aceleasi merg fluturand. Cum rezista, nu stiu.
Deci ceea ce se sustine de fapt ca fiind modelul crestin de acum 2000 ani, este de fapt modelul vest-asiatic si ne-crestin (iudaic).
Ei insisi (iudeii) nu mai poarta asa ceva. Poarta altfel de lucruri in functie de gruparea (mai ortodoxa sau mai putin), a iudaismului de care apartin.

Din nou ajung la deruta daca Iisus, Maria, apostolii, Sf.Ioan, etc. erau considerati crestini sau iudei. Ei reprezinta de fapt doua religii in acelasi timp. Au fost dusi la templu, taiati imprejur, in fine au respectat legi iudaice de fapt.. Un aspect inca nelamurit.

3. La tara, in Romania, exista traditia sa se mearga la biserica (inca in multe locuri) in port national. Tot in aceeasi traditie, fetele nemaritate umbla cu capul descoperit.
Dupa nunta, un ritual este: femeia isi acopera capul cu basma. Este semnul distinctiv al femeii casatorite si nu al bisericii.

4. Preotii si monahii trebuie sa fie modele pentru noi, sau nu? Multi calugari si preoti poarta parul scurt, si nu au barba.
Monahii nu poarta panataloni.
Preotii nu poarta nimic pe cap de fapt. Eu in biserica nu am vazut pe nici unul cu ceva pe cap. Afara, daca este frig, mai pun.
Nici la ei nu se vad panatalonii. Au vesminte asemanatoare celor de acum 2000 ani. Cred ca acasa preotii se imbraca "in civil". Sau nu?
Deci care este regula crestina pentru barbati de fapt?

Acum hotarati-va sispuneti clar ce vreti voi (cei ultra-ortodoxi) de fapt.
Raspundeti la intrebarile de mai sus.

Si sa mai spun ceva: biserica se afla in orice epoca in mijlocul lumii si nu undeva in afara ei, deci si crestinii trebuie sa se adapateze epocii si societatii in care traiesc. Altfel sunt marginalizati, eliminati.
Numai manastirea se afla in afara lumii la propriu si la figurat.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 16:50:10
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul

Voi vreti:

Cateva realitati:
1. Eu sunt de acord cu o tinuta speciala pentru biserica, adica putin mai decenta (acoperire, culoare, batic), dar atunci apare totusi problema ca nu suntem consecventi cumva. E ca si cum Dumnezeu ar fi numai in biserica si numai acolo trebuie sa-l respectam. Ori El este peste tot de fapt.
Si atunci cum facem? Ar trebui sa avem aceeasi tinuta peste tot: biserica, serviciu, timp liber, acasa, la strand etc.
La manastire exista de fapt numai o singura tinuta, deci ei il respecta tot timpul si peste tot pe Dumnezeu.
Noi cum sa facem?
Eu una ma imbrac mai altfel in biserica, mai acoperit, in culori mai inchise. Vara cu fusta, iarna este f. frig aici si biserica este f.rece. Eu imi acopar capul din toamna pana in primavara, dar aici in general nu se poarta nimic pe cap, de la copil, la batran.
Ar trebui sa ma acopar numai in biserica, altfel devenim batatoare la ochi si putem sa fim marginalizate. Scandalul din unele tari cred ca-l cunoasteti (cu femeile musulmane).M-as simti la fel ca ele. Vorbesc f.serios.

2. Acum 2000 ani era la fel. Oamenii se duceau la templu/biserica, exact asa cum umblau si acasa si pe strada. Atata aveau de fapt. Alte haine nu aveau.
Tot in aceleasi timpuri, din cate am vazut eu in filme, icoane, etc. isi acopereau si barbatii capul si tot trupul.
Tinuta aceea nu a inventat-o Dumnezeu Tatal si nici fiul. Era tinuta adecvata climei in acea zona: mult soare, umed/uscat in diverse perioade ale zilei.
Uitati-va si la arabii de azi. Si barbatii umbla la fel imbracati. Ei in alb, ele in negru (n-am inteles asta, dar ma rog).
Sunt haine usoare potrivite climei.
Sunt mereu socata sa vad aici acele femei, pentru ele nu au tinuta de iarna (adica haine mai groase). Tot cu aceleasi merg fluturand. Cum rezista, nu stiu.
Deci ceea ce se sustine de fapt ca fiind modelul crestin de acum 2000 ani, este de fapt modelul vest-asiatic si ne-crestin (iudaic).
Ei insisi (iudeii) nu mai poarta asa ceva. Poarta altfel de lucruri in functie de gruparea (mai ortodoxa sau mai putin), a iudaismului de care apartin.

Din nou ajung la deruta daca Iisus, Maria, apostolii, Sf.Ioan, etc. erau considerati crestini sau iudei. Ei reprezinta de fapt doua religii in acelasi timp. Au fost dusi la templu, taiati imprejur, in fine au respectat legi iudaice de fapt.. Un aspect inca nelamurit.

3. La tara, in Romania, exista traditia sa se mearga la biserica (inca in multe locuri) in port national. Tot in aceeasi traditie, fetele nemaritate umbla cu capul descoperit.
Dupa nunta, un ritual este: femeia isi acopera capul cu basma. Este semnul distinctiv al femeii casatorite si nu al bisericii.

4. Preotii si monahii trebuie sa fie modele pentru noi, sau nu? Multi calugari si preoti poarta parul scurt, si nu au barba.
Monahii nu poarta panataloni.
Preotii nu poarta nimic pe cap de fapt. Eu in biserica nu am vazut pe nici unul cu ceva pe cap. Afara, daca este frig, mai pun.
Nici la ei nu se vad panatalonii. Au vesminte asemanatoare celor de acum 2000 ani. Cred ca acasa preotii se imbraca "in civil". Sau nu?
Deci care este regula crestina pentru barbati de fapt?

Si sa mai spun ceva: biserica se afla in orice epoca in mijlocul lumii si nu undeva in afara ei, deci si crestinii trebuie sa se adapateze epocii si societatii in care traiesc. Altfel sunt marginalizati, eliminati.
Asa au fost marginalizati sfintii si mai ales sfintii mucenici care s-au incarcat de oprobiul lumii contemporane si elevate renuntind la cinstiri si onoruri , dar pe ei nu i-au interesat. Tot asa au fost marginalizati si toti sfintii pomeniti in zilele lunii acesteia care au fost mari pustnici (unii chiar asa nuniti )retrasi din lumne, inafara ei, dar marturisitori adevarati ai lui Hristos. Tot asa au fost si sfintii contemporani care in lume traind nu au facut parte din ea precum celebrul Antonel, Mama blondina, Sf. Matroana, Sfintele veacului XX din Rusia, sfintii romani ardeleni ai secolului al XVIII si XIX necalugari, mosul Gheorghe s.a.m.d. Nimeni nu poate sluji la doi stapini , iubind lumea si mrejele ei si crezind ca face ceva . Viata ortodoxului este jerfa si nu ,,lume" iar Hristos spune ca cine iubeste lumea mai mult decit pe El nu este vrednic de El. Si toate acestea nu sunt obligatorii, ci doar pt. cine voieste sa-i urmeze Lui ! Cu siguranta ca celora care nu fac bine poruncile Lui , ii tagaduiesc canoanele, dogmele, sfintii, sinoadele cu hotaririle lor, celor care maninca, beau , petrec si se roaga doar conform propriilor pareri ... si nic nu au de gind sa se schimba radical le va spune ,,... plecati de la mine blestematilor in focul cel de veci caci nu va cunosc pe voi " Iar celora care si-au facut din viata cruce luata pe umeri , jertfa curata si nemincinoasa :,, veniti iubitii tatalui meu de mosteniti imparatia gatita voua de la facerea lumii "
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 16:52:44
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul

Voi vreti:

Cateva realitati:
Noi cum sa facem?

Eu nu vreau nimic ...ma imbrac cum ma imbrac si cu asta basta, la Biserica normal ca adopt o tinuta putin mai decenta, mai sobra...insa batic nu port intotdeauna...asta-i drept! In Manastire imi acopar insa intotdeauna capul, si ma imbrac cat mai modest.

Mi s-ar parea penibil de asemenea sa ma imbrac nu stiu cum, si lumea sa se uite urat la mine...sa mai primesc si un sut in cap, si eu sa imi spun ca vai ce cuvioasa sunt eu...sufar martiriu pentru o basma grena si o fusta de lana, sa fim seriosi...chiar cred despre crestinii ca nu au fost niciodata bataia de joc a societatii prin felul cum aratau, asta e clar...si nu cred ca se stia de la o posta ca cineva era crestin!
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 21:26:52
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Astept un carlan Cristi !!! Eu sunt Andreea, nu Alexandra...
Cred ca tu o sa-l dai ! ! ! Cand am spus Alexandra, m-am referit la Fani . . ., cat despre chestia cu ghiveciul la care facea referire userul sophia , este mai mult ca sigur o autocaracterizare a ei , a "mintii" sale !
Vechi 22.01.2010, 17:18:51
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Ai pus intr-adevar punctul pe i, Cristian. Sa luam exemplu de la barbati, care respecta intocmai ce le-a spus Sf. Apostol Pavel.
Da, dar pe noi, femeile, nu ne lasa cochetaria sa facem la fel si oricum ne simtim mult mai bine aranjate, asortate, fardate, parfumate si implicit cu inima departe de Dumnezeu.
Citesc in cartea "Mantuirea pacatosilor": " Gandul curviei este slab ca un vlastar de iarba si de-i vom sta impotriva la inceput cand il va pune diavolul in inima noastra, lesne il strivim; iar de-l primim cu placere si dulceata si ramanem intr-insul se intareste ca fierul si vom avea multa truda a-l starpi". Tare ma tem, ca ne lipseste dorinta de a-l starpi!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta in biserici marlene Tinuta in Biserica 208 01.06.2025 14:26:06
Tinuta barbatului in biserica Hartford Tinuta in Biserica 56 26.05.2025 11:33:59
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Biserica si discriminarea femeii Golbi_ Despre Biserica Ortodoxa in general 460 08.12.2011 18:19:07
Spovedania trebuie tinuta costel Pocainta 10 29.01.2010 15:08:28