Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa si Massmedia
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.03.2010, 00:48:28
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
...nu s-ar retrage descumpanit, ci bucuros! Daca spui "descumpanit", il banuiesti ca a avut un scop rau.
Dar spune-mi, te rog, Iustin, tie iti este frica sa fii criticat?!? Stii, dupa razboi multi eroi apar...

Daca vezi pe cineva adus de spate, si riscand sa se cocoseze de-a binelea, ce faci?
a. il lasi in pace, din mila?
b. ii spui: Indreapta-ti spatele frate! Altfel te vei cocosa de tot.

Cu tot riscul, de a fi interpretat gresit, as apela la a doua varianta; caci nu astept laude, ci vreau sa-l ajut sa se indrepte. Intr-un tarziu va intelege ca i-am vrut binele. In asemena caz tacerea ar fi egala cu indiferenta.

Dar tu ce ai face?
As gandi asa: daca ii spun ca e cocosat imi e frica sa nu il necajesc,si sa il indepartez si sa se inchida in el.Caci multi drepti ii vor fi atras atentia si poate vor fi ras de el,si el are sigur alergie la un astfel de avertisment.
Asa ca ma voi apleca de spate,ma voi cocosa ,si ii voi spune:
"frate,ce stramba e lumea!" :)
Vechi 27.03.2010, 00:57:35
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
As gandi asa: daca ii spun ca e cocosat imi e frica sa nu il necajesc,si sa il indepartez si sa se inchida in el.Caci multi drepti ii vor fi atras atentia si poate vor fi ras de el,si el are sigur alergie la un astfel de avertisment.
Asa ca ma voi apleca de spate,ma voi cocosa ,si ii voi spune:
"frate,ce stramba e lumea!" :)
Nu ai sesizat ca inca nu era cocosat, ci daor indoit de spate!
Dar asta e tendinta, ca lumea sa se cocoseze tot mai tare si sa i se para ca e normal. Mie duhovnicul altceva mi-a spus si m-a invatat sa fac. Si am canon sa citesc zilnic din Sfintii Parinti, tocmai pentru a nu ma cocosa. Dar, fiecare cu ce i-a spus duhovnicul.
Mi-a facut placere sa schimb mesaje cu tine, Iustin. Noapte buna si Doamne ajuta!
Vechi 27.03.2010, 01:13:50
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit Nu judeca ,ca sa nu fi judecat!

Aceasta am primit si pe aceasta o tin. Si tot ce s-a zis dupa aceasta porunca,incerc sa o armonizez cu aceasta porunca de capatai a Domnului.
Daca se da liber la a ii corecta pe ceialalti ,si a le atrage atentia,cu placere,ma bag si eu !
Dar pastrez in minte mereu porunca Domnului ,si prefer sa nu fiu judecat de El,decat sa fiu judecat ca poate l-am invatat prost pe celalalt,si poate eu insumi sunt mai ratacit ca el.
Vechi 27.03.2010, 04:57:58
Gabriela4ever Gabriela4ever is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.03.2010
Locație: Canada
Religia: Ortodox
Implicit M-a uns la suflet acest mesaj...

Cum spuneam....nu sunt de multa vreme pe aici, dar am vazut destule care nu mi-au placut (nu rimeaza deloc cu crestinortodox - numele forumului), de aceea am si intrat pe subiectul acesta.
Tot citind am vazut mesaje impresionante de la OmuBun, ceea ce ma face sa cred ca si-a ales corect acest ID...Dar primul in top (glumesc cu expresia) este acest mesaj care m-a impresionat prin umanitate si prin intelegerea adanca (dupa parerea mea) a ceea ce inseamna credinta, credincios, dragoste...Pentru ca foarte multi dau citate, asa cum spunea si Sophia, iti "dau cu biblia in cap", dar din mesajele lor moralizatoare si seci nu se vede nici un pic de dragoste. Mi se par un fel de tocilari ai ortodoxiei.
Eu am observat doar mandrie: eu nu sunt pacatos, pe cand tu esti!!!, eu stiu pe cand tu nu stii, eu vreau sa invat, pe cand tu nu vrei...tu vorbesti, mai pacatosule? tu ma inveti pe mine??? si variatiuni pe aceeasi tema, implicand judecarea fara drept si cu duritate a aproapelui.
Foarte multe mesaje ale unor astfel de "titani" ai forumului (nu dau nume, ca se deduc cu usurinta) mie mi-au inspirat doar ipocrizie, fariseism, mandrie, rautate....Poate m-am inselat eu, bine ar fi!!!
Din pacate, din cate observ eu, ortodoxul tipic, scolit la facultati de religie si seminarii, dus la biserica, postit etc....este foarte ingropat in forma...dupa umila mea parere multi pierd fondul. Ca in orice profesie sau meserie, multi sunt chemati, putini alesi...
Marimira a exprimat-o foarte frumos, sensibil si poate vor intelege si cei neintelegatori...ca mai sunt si pacatosi printrei ei, cei mantuiti...
Cu alte cuvinte, atentie: pacatosii sunt printre voi!!!! Scuipati in san si feriti-va!!!

Citat:
În prealabil postat de Marimira Vezi mesajul
Sunt mahnita si coplesita de ceea ce se intampla pe acest forum..si voi incerca sa ma fac inteleasa..
Printre noi sunt multi oameni, frati si surori pe acest forum f.bine instruiti - informati in ceea ce priveste credinta noastra ortodoxa - cinste lor..dar sunt si multi frati si surori abia incepatori..abia daca l-au descoperit pe Hristos..multi il cauta...asa cum pot unii mai repede altii mai incet...pt. acestia descoperirea dogmelor nu se poate face dintr-o data...dar pe mine ma doare altceva ..de ce nu putem ajunge la inima omului...de ce spanand adevarul trebuie sa-i intristam si mai mult pe cei in suferinta, blonavi, oprimati de tot felul de probl.sociale..familiale..etc..pe acestia eu cred nu trebuie sa-i intristam si mai tare...nu trebuie sa-i dojenim altfel decat cu duhul blandetii...pt. ca asa ne invata Sf.Ap.Pavel....."cearta-l pe apropaele tau dar cu duhul blandetii"...acestia nu trebuie sa se simte si mai raniti sufleteste ca pana acum au ratacit drumul..si au unele pacate.oare nu nopi toti avem diferite pacate..altele decat ale lor dar pacate..de acestia nu trebuie sa ne plictisim..cu acestia trebuie sa avem rabdare si dragoste...pe acestia trebuie sa-i cautam cu dinadinsul si sa le spunem ..uite aici nu este asa...este asa...nu stiai..nu ai aflat pana acum...dar uite ne invata Mantuitorul, aflam din Biblie, din Psaltire indeosebi, din invataturile sfintilor parinti..dar cuvantul nostru trebuie sa invete si sa aline in acelasi timp si nu sa doara..pe omul bolnav nu-l certi si nu-i tragi palme ca s-a imbolnavit..ci cauti sa-l vindeci ..sa-l insanatosesti..sa-l alini si suflteste ca este speriat saracul de ce i se intampla...D-zeu este Dreptate si Iubire dar mai mult decat orice este iubire..altminteri ...nu s-ar cumineca si mantui nimeni...pt.ca nu pt.dreptatea noastra sau pt.vrednicia noastra se dezleaga pacatele la taina marturisirii ci pt.mila si dragostea lui Hristos.Vreau sa stiu si eu daca este o singura persoana care poate afirma ca se impartaseste cu trupul si sangele Mantuitorului pt.ca este vrednic...si drept.
Deci daca cuvantul nostru nu linisteste si nu convinge inseamna ca nu este spun intr-un mod potrivit..numai dragostea poate convinge mai mult decat dreptatea!si nu eu spun acestea ci sf.Apostol Pavel.
Si atunci pt. ce sa ne suparam pe cei care nu inteleg...inca..de ce sa nu ni apropiem si mai mult pana vor intelege si pana ii vom putea convinge de adevarul si credinta noastra mantuitoare.
Fratilor si surorilor acesti oameni necajiti pe care v-ati suparat ca nu inteleg la fel de repede ca voi trebuiesc iubiti si nu certati ..in acest stadiu!
De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși; Pentru că în parte cunoaștem și în parte proorocim. Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, față către față; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaște pe deplin, precum am fost cunoscut și eu. Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.

Sfântul Pavel în Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, 13:1-13, traducere ortodoxă

N.B.D-voastra toti cei care stiti mai mult...cand mergeti la taina spovedaniei ce spuneti acum..eu stiu tot ce trebuie ..si nu mai fac pacate..si sunt vrednic/ vrednica de a ma impartasi cu trupul si sangele Mantuitorului..asa se intampla..eu cred ca inca nu au atins masura sfinteniei nici unul dintre forumisti..pt ca spun sfintii parinti..pana catre sfarsitul zilelor noastre ingaduie Domnul sa facem anumite pacate pt. a nu cadea in mandrie ..pt. a invata adevarat smerenie...putem spune despre noi..oricine am fi ca suntem cu adevarat smeriti...?!!!sau desavarsiti?!!...
Dna Sophia va rog sa-mi scrieti pe MP doresc sa va ajut cu ce pot...si va sunt alaturi sufleteste pt. ca pe acest forum ati avut stari sufletesti grele...toti gresim..dar uitam sa ne iubim...nu putem sa invatam si sa iubim in egala masura?! Oare pe cati dintre voi v-a iertat Domnul pt. ca ati fost buni si drepti. eu cred ca pe toti ne-a iertat pt.ca ne iubeste si nu doreste sa renunte la noi in ruptul capului.
Vechi 27.03.2010, 05:14:17
Junior Member

Cool Frumos spus...

Si cand e spus asa si nu cu rautate, parca suna altfel....te aduce la adevar! Eu personal stiu ca as putea face mai mult si din cand in cand mai fac. Dar cu regularitate, nu-mi pun problema, fiind vorba intr-adevar de confortul personal...Merita meditat la ceea ce spui!

Citat:
În prealabil postat de caliyo Vezi mesajul
Religia are trei componente: dogma, morala si cult. Drept urmare: este bine sa invatam credinta corect , sa cunoastem si sa aplicam morala crestina si sa participam la actele de cult. Desi religia este una, si sa presupunem ca toti cunoastem dogmele si morala in mod corect, ferirea de pacat si practicarea virtutilor tine de fiecare in parte. Unul are foarte multa rabdare, altul mai putina, unul poate spune 3 acatiste pe zi , altul de abia citeste o pagina, unul spune rugaciunea inimii , altul e mai lenes, unul se jertfeste pt aproapele mai mult, altul mai putin. De putut va spun sigur ca putem mai mult decat facem , dar nu avem destula vointa. Cand aud de nevointele unor crestini ma minunez. Chiar si in zilele noastre sunt oameni care traiesc o viata aparte chiar in mijlocul lumii fiind. Hai sa fim sinceri si sa recunoastem ca SE POATE numai ca noi nu depunem destul efort. Ne complacem in mediocritate( ca asta-i lumea in care traim, ca nu putem sa ne ridicam mai presus...) in loc sa ne umilim si sa recunoastem ca iubim mai mult confortul decat dobandirea Sfantului Duh.
Daca auzim ceva care nu e convenabil pt noi, gata, sarim in sus! Nu imi convine, nu e corect, asta-i habotnicie! Oare nu ar fi mai cinstit fata de noi insine sa spunem: ,,asa este corect, numai ca eu inca nu pot pune in practica pt ca inca nu am puterea de a ma lepada de mine insami...ŽŽ
Sincer eu sentimentul asta il am. Stiu f bine ca anumite lucruri sunt pacate sau ca ce fac si cum ma comport nu e tocmai in regula insa accept ca sunt prea slaba ca sa trec peste. Nu zic: ,,a...cum sa fie pacat cutare lucru? nu -i asa! ŽŽ doar ca sa am eu constiinta impacata.
Nu va mai suparati atunci cand vi se spune adevarul si nu va convine. Acceptati-va slabiciunile( e asa fac) . Uneori si eu m-am impotrivit adevarului pt ca nu prea era pe placul firii mele pacatoase dar pana la urma mi-am dat seama ca tot acolo ajung. De fapt , in adancul sufletului meu stiam ca mai devreme sau mai tarziu o sa accept adevarul.
Vechi 27.03.2010, 05:23:41
Junior Member

Thumbs up

Mi-a placut abordarea. Una din tocilarele ortodoxiei?! Eu cred ca multi dintre sustinatorii teoriilor de pe acest forum, nu au o viata reala...fie ea mai buna sau mai rea! Din pacate!

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Anca, ti-am mai spus si, sincer, uneori ma blochez inaintea habotnicismului tau fata de " carti ", nu ai cum sa traiesti si sa simti lucrurile doar prin prisma unor carti, indiferent cum sunt acestea impodobite de invatatura, trebuie sa izbutesti a-ti vedea propriile considerente fata de iubirea ce o simti pentru Dumnezeu.
Altfel, uneori tind sa cred ca aceste carti iti vor deveni rivale si straine de propria fiinta capabila sa gandeasca, sa cugete, sa simta si sa daruiasca in virtutea divinitatii Supreme.
Uneori imi pare mult prea rece aceasta infinita trimitere la carti si teorii scoase din ele...mult prea rece, pentru un duh infierbantat, mai intai, de propria intelegere si simtire pentru iubirea fata de Dumnezeu.
Chiar daca ele invata la iubire, nu pot sa si sadeasca aceasta iubire decat , daca mai inainte ea s-a format deja din personalitate proprie, diin fiinta ta unica insetata de sens.
Fiecare iubeste pe Dumnezeu asa cum poate, cum intelege si cum gandeste...nu poti sa impui tuturor scrierile interminabile din cartile religioase, nu le poti impune sa iubeasca pe Dumnezeu doar prin prisma acestora .
Mi se pare o ratacire pe poteci pe care nu le intelegi, daca nu te orientezi si dupa eu-l propriu....si astfel ajungi la o credinta necimentuita si de adevarul din tine si... din fire.
Dumnezeu ne-a sadit in noi atata forta, atata ratiune, atata iubire de necontestat, trebuie sa ni le exploatam in asa masura incat sa fim constienti ca ele reprezinta motorul ce te duce spre asimilarea celorlalte lucruri din jur.
Nu cred ca Dumnezeu ne va judeca dupa cat de mult am citit si tinut cont de scrierile Sfintilor Parinti sau al Marilor duhovnici...cat, dupa cele zece porunci care nu se vor demoda niciodata, nu-si vor pierde sensul in timp, nu se vor uza si nici nu vor lasa loc de interpretari asa cum se intampla la multe dintre teoriile despre credinta anexate de-a lungul timpului.
Vechi 27.03.2010, 05:33:21
Junior Member

Exclamation Of, Doamne....

Mesaje din astea cu "la noi acasa"...sunt exact de genul cine n-a mancat salam cu soia nu are voie in Romania sau de ce sa voteze romanii din strainatate? Ei ce treaba au? Este vorba de romanisme....Or fi avand sau nu legatura cu ortodoxia, nu stiu, ca sunt si romani catolici (ce-i drept, provin in general din nemti, unguri si alte nationalitati si diferenta se vede). Nici nu stiam ca nu ai voie sa-i treci pe pomelnice pe desfranati sau alcoolici...Doamne fereste!!!! Dar preotul nu stie, atunci daca eu il scriu pe Costel despre care stiu ca e alcoolic, inseamna ca e pacatul meu??? Doamne....mare ti-e gradina!

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
In acelasi mod si pe aceleasi premise nici nu-i pomenim pe cei pacatosi la slujbele din biserica (nu ai voie sa-i treci pe desfranati, alcoolici, etc. in pomelnice), de parca Iisus si invatatura Sa sunt pentru cei virtuosi, nicidecum pentru cei pacatosi.
Voi vreti sa obtineti si-aici pe forum acelasi lucru, un fel de epurare religioasa: sa nu mai aiba lumea nelamuriri, nedumeriri, nimic nimic. Sa fim toti "cu coronita" in ale ortodoxiei si sa activam pe forum doar ca sa ne confirmam statutul de initiati...
Rar mi-a fost dat sa vad atata lipsa de dragoste crestineasca ca in mesajul citat mai sus.
Vechi 27.03.2010, 06:01:20
Junior Member

Thumbs up

In sfarsit...autocritica si introspectie! Se vede si barna din ochiul propriu....Bravo, putini au curajul....
Citat:
În prealabil postat de voxdei55 Vezi mesajul
Am intrat pe acest forum crestin din curiozitate si cu amaraciune va spun ca m-am lasat antrenat in discutii sterile care mi-au provocat dupa aia multa suferinta.Iarta-ma draga Jenica daca te-am dezamagit cu maniera in care mi-am exprimat anumite opinii.M-am lasat antrenat sub impulsul unor provocari de multe ori in privat si sub influenta unor stari de moment m-am comportat intr-un mod care nu ma caracterizeaza.As vrea sa spun si altor forumisti ca maniera in care faci o dojana cuiva e decisiva..nu rezolvi nimic cu batutul cu pumnul in masa.As zice ca diavolul lucreaza mult pe acest forum.Ne-ar trebui mai multa dragoste si respect pentru opiniile fiecaruia.Acest forum nu va naste sfinti..dar va da prilej de meditatie acolo unde exista un graunte de credinta.Sa raspundem cu dragoste la provocari,..eu stiu ca Iisus asa a facut si sa evitam a raspunde la intrebari puse tendentios sau ironic.Eu imi promit mie ca nu voi mai fi pacalit si sper ca Dumezeu sa ne lumineze mintile la toti.
Vechi 27.03.2010, 06:06:54
Junior Member

Thumbs up

Draga Nemuritorule, dar nu ai observat ca omul este boss??? Ce a zis el e sfant....Oamenii isi dau nick-uri ca noi sa intelegem ceva din ele, nu??? Intram aici mai noi si nu observam cine este seful? Se poate???
Citat:
În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul Vezi mesajul
Imi pare rau ca ati luat punctul meu de vedere ca pe un afront personal.
Ati sarit peste prima parte a mesajului meu, dar in fine, acum nu mai are nici o relevanta,

Nu sunt nici sfant, nici nu am pretentia de a fi mare crestin. Si nici nu am venit sa fac judecata, ci doar sa imi exprim niste opinii sincere privitor la unele aspecte care ar putea fi corectate in bine.

altfel, toate cele bune, si da, Doamne ajuta !
Vechi 27.03.2010, 06:10:20
Junior Member

Smile

Ma bag si eu in seama (vorba aia: buna! sunt noua...)....Ii explicam si Nemuritorului ca nu trebuie sa uitam cine este seful...(boss). Omul daca si-a luat acest nick vrea sa fie respectat, nu? Si noi ignoram aspectul...
Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Si eu cred ca Zalmoxis are dreptate. Uneori subiectele par o adevarata provocare, iar cand ma astept ca ele sa nu aiba "priza", ma minunez ce se mai agita spiritele si se "inflacareaza" chiar si unii care se pretind "adanciti" in adevarul ortodoxiei!
Cristi, fara suparare, dar si tu esti unul dintre cei care uneori te iei la intrecere: "cine posteaza mai mult; nu conteaza ce!" Sfatul meu: cand iti faci rugaciunea de seara, gandeste-te pe cati ai suparat in ziua ce tocmai s-a incheiat. Si nu e vorba de mine: eu te-am iertat si probabil si ceilalti. Dar daca nu-ti spune nimeni, n-ai sa te indrepti niciodata, fiindca ti se pare ca asa-i corect! Deci, nu te mai lua de oameni din motive subiective ca poti foarte usor deveni o tinta!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A arunca vina unii pe altii! cristiboss56 Din Vechiul Testament 43 07.06.2011 19:40:27
Forumul nostru - forum de educatie crestina??? geo.nektarios Generalitati 89 30.12.2009 13:00:19
Forumul nostru omulet Biserica Ortodoxa si Massmedia 479 04.11.2009 15:39:44
Unii pentru altii sa ne rugam! LapetiteMoc Umanitare 13 08.08.2009 16:34:44