Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2010, 18:19:49
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dacă ar exista o lege penală care să condamne cu asprime satanismul și vrăjitoria, dacă aș fi judecător într-un tribunal convocat de stat cu misiunea de a răspunde la întrebarea dacă fapta a 3 inculpați constituie satanism și a alți 2 inculpați vrăjitorie și dacă, după cercetare și audieri ale tuturor părților aș pronunța, având această intimă convingere, verdict de vinovăție, desigur că aș fi văzut ca un om foarte respectabil și ar fi de așteptat să rămân în libertate și să mor de moarte naturală, cinstit de comunitatea pe care am slujit-o, așa cum a făcut Torquemada.

Cu uciderea ? Niciodată. Domnul meu îmi poruncește asta.
Însă, situația în care sunt executați criminali vinovați de crime grave, ori situația de apărarea casei, orașului și țării mele de năvălitori chiar dacă asta ar însemna moartea lor, nu cred că înseamnă ucidere. Cel puțin Biserica mea, exact ca și Biserica dv, nu au considerat niciodată și nu consideră nici acum acestea ca fiind ucideri în înțelesul Decalogului. Nici chiar fariseii, nici chiar Moise însuși care a primit Decalogul din mâna lui Dumnezeu nu a considerat astfel. Nimeni nu a considerat astfel până la timpurile moderne, care au venit cu marotele lor.

Un ierarh și vrednic slujitor. Nu am auzit să fi fost considerat nevrednic prin nici un act oficial și de către nici o autoritate laică sau eclezială competentă.
Daca si-ar cere iertare Biserica Catolica ( inca o data), de data aceasta enumerand pe toti cei care au gresit, exagerat, deviat...ati crede, si daca nu mai e nevoie sa specifice aceste lucruri, dumneavoastra credeti contrariul?

Daca eu as intreba 3-6 preoti catolici ce parere au despre Torquemada, si mi-ar spune altceva decat dumneavoastra...v-ati mentine opinia, v-ati cere iertare pentru opiniile neconfirme cu cele ale Bisericii...sau vi le-ati mentine, in contradictie cu ce crede Biserica? De ce nu va intrebati confesorul, sau alti preoti catolici ce cred in legatura cu acest individ-criminal, si cu Inchizitia in general, si continuati sa va expuneti opiniile aici( va este teama sa aflati adevarul)?

Ce credeti despre cele afirmate aici de dumneavoastra, ca sunt failibile...sau nu?

Ma contraziceti ( ii contraziceti pe toti cei care nu pot gandi ca dumneavoastra), sau va spuneti doar opinia personala, contient fiind ca poate fi una eronata?

Enumerati erorile, exagerarile, devierile, violenta folosita in numele Adevarului, si separarile dintre crestini pentru care si-a cerut scuze Biserica Catolica!!!!!!
Vechi 30.05.2010, 03:52:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Daca si-ar cere iertare Biserica Catolica ( inca o data), de data aceasta enumerand pe toti cei care au gresit, exagerat, deviat...ati crede, si daca nu mai e nevoie sa specifice aceste lucruri, dumneavoastra credeti contrariul?

Daca eu as intreba 3-6 preoti catolici ce parere au despre Torquemada, si mi-ar spune altceva decat dumneavoastra...v-ati mentine opinia, v-ati cere iertare pentru opiniile neconfirme cu cele ale Bisericii...sau vi le-ati mentine, in contradictie cu ce crede Biserica?
Oamenii au păreri personale. Și preoții au dreptul și ei la păreri personale, deși un preot bun va ști întotdeauna să precizeze ceea ce este părere de ceea ce este învățătură, prin expresii ca "după părerea mea", sau "eu cred că", fiindcă în caz contrar se subînțelege că preotul, mai ales când este în exercițiul ministerului lui sacerdotal, predică părerea Bisericii și nu păreri personale. Iar părerea Bisericii transpare în acte oficiale ale magisteriului sau ale mădularelor competente ale Bisericii în limita lor de competență. După cum v-am mai spus, nu cunosc nici un act al Bisericii sau al vreunei instanțe a ei care să îl înfiereze pe Torquemada sau să declare că este nevrednic ori că a luat decizii greșite și care anume ar fi acelea. Se poate să fie, dar nu le cunosc eu. Deci, ca să vă răspund la întrebare: dacă 3-6 preoți catolici ar declara că au o părere în general proastă despre Torquemada, ori despre rolul avut de Inchiziție în ansamblul ei, nu ar fi suficient ca să îmi schimb opinia. Dacă însă, ar pune în eviedență existența unor acte ale Bisericii de tipul celor menționate, atunci voi fi obligat să îmi schimb părerea, fiindcă părerea mea nu poate fi contrară părerii OFICIAL FORMULATE în Biserică.

Dacă papa sau responsabilul de resort din Curie (azi card Levada, în calitate de "Inchizitor General") ar declara public că își cere scuze pentru eventuale crime ale lui Torquemada, atunci ar trebui să îmi revizuiesc părerea mea, acestea fiind luări de poziție oficiale, chiar dacă sunt vorbite și nu scrise.

Cred că aici e diferență față de Biserica Ortodoxă. În Biserica Ortodoxă, din câte înțeleg, contează mai mult ce spun călugării și preoții decât ce spun episcopii, patriarhii, sinoadele (ceea ce numim noi "magisteriu"), pe când în Biserica Catolică e invers. Nici un preot sau călugăr catolic nu ar îndrăzni să afirme că trebuie să credem în ceva ce nici papa, nici episcopul și nici un conciliu nu a spus că trebuie să credem, iar în cazul în care ar face-o totuși, voi ignora asemenea spuse sau chiar mă voi adresa ierarhului, spre a lua măsurile cuvenite (probabil apostrofarea, în acest caz).

Citat:
De ce nu va intrebati confesorul, sau alti preoti catolici ce cred in legatura cu acest individ-criminal, si cu Inchizitia in general, si continuati sa va expuneti opiniile aici( va este teama sa aflati adevarul)?
Vedeți răspunsul de mai sus. Confesorul meu este competent să îmi spună, în urma confesiunii mele, dacă o anumită acțiune a mea este sau nu este păcat. Mă îndoiesc că e competent să facă același lucru despre acțiunile lui Torquemada. Chestiunile istorice, de tip "a făcut sau nu a făcut atrocități Napoleon ?" sau "a avut un rol mai degrabă bun sau mai degrabă rău lucrarea urmașilor Sf Bernard" NU sunt de competența confesorului meu, și primul care știe asta este el.

Citat:
Ce credeti despre cele afirmate aici de dumneavoastra, ca sunt failibile...sau nu?
Desigur că sunt failibile. Sunt păreri ale unui laic în materie istorică, nu păreri ale papei sau sinodului ecumenic în materie dogmatică.

Citat:
Enumerati erorile, exagerarile, devierile, violenta folosita in numele Adevarului, si separarile dintre crestini pentru care si-a cerut scuze Biserica Catolica!!!!!!
Bănuiesc că Biserica Catolică și-a cerut scuze pentru procese instrumentate greșit. Victimele unor asemenea erori judiciare au putut fi, uneori, persoane nevinovate. Am amintit de Fecioara din Orleans. Știm asta, fiindcă a avut loc un recurs peste secole, în urma căruia, în prima parte a sec XX, Ioana d'Arc a fost declarată nevinovată de acuzațiile care i s-au adus (vrăjitorie) și a fost înălțată la cinstea altarelor. Deci, dacă Biserica, reexaminând cazul, o consideră pe Ioana d'Arc nevinovată și chiar făcând parte din Corul Fericiților, așa o consider și eu. Nu acesta este, însă, cazul cu presupusele victime ale lui Torquemada.

Când Biserica va reexamina dosarul Ian Huss și va declara că acela nu a stăruit în erezie, inchizitorii săi săvârșind o teribilă eroare judiciară, așa voi considera și eu. Până atunci consider, orice ar spune confesorul meu, că Ian Huss a fost eretic și că verdictul dat de judecători "vinovat pentru erezie" a fost unul foarte temeinic și corect.

Acuma, cred că am vorbit suficient și în amănunt pe această temă. Nu vă voi mai răspunde eventualelor replici ale dv la replicile mele la replicile dv la replicile mele, deoarece cred că ceea ce a fost important a spus fiecare și, mai departe, nu sunt previzibile decât variațiuni pe aceeași temă. Care oricum s-a depărtat mult de subiectul topicului.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 30.05.2010 at 04:00:11.
Vechi 30.05.2010, 07:24:49
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

http://video.pbs.org/video/1207009525/

Urmariti cu atentie ce trebuie sa "re-examineze" biserica catolica.
Priviti cit de bestiali au putut fi calugarii spaniolii catolici cu popoarele bastinase din America Centrala
Vechi 30.05.2010, 13:02:49
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

http://www.descopera.ro/cultura/2562...le-religiei/p2
Vechi 30.05.2010, 13:19:47
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
Sunteți serioasă când citați o sursă care susține fără nici un fel de trimitere că Inchiziția ar fi ordonat suprimarea a 3 MILIOANE de oameni în Olanda ? Vă dați seama ce înseamnă asta ? Chiar credeți că s-au săpat 3 milioane de gropi, că preoții au făcut 3 milioane de funeralii ? Sunteți serioasă când credeți așa ceva ? Chiar credeți că Inchiziția avea competență în materie de "rebeliune" ? Asemenea "surse" le numiți dv "probe" și "dovezi" ?

Ia să vedem ce elucubrații mai spune situl respectiv. De exemplu....despre Eminescu: http://www.descopera.ro/maratoanele-...a-a-unui-geniu

Eu vă rog să examinați cu mai multă atenție și rigoare sursele, să le comparați și să le cântăriți seriozitatea, să nu luați în serios tot ce vedeți pe internet sau în tabloide. Asta, în cazul în care vă doriți o discuție bazată pe onestitate intelectuală.

www.catehism.com
Vechi 30.05.2010, 13:42:00
Senior Member

Implicit

Citat:
Sunteți serioasă când citați o sursă care susține fără nici un fel de trimitere că Inchiziția ar fi ordonat suprimarea a 3 MILIOANE de oameni în Olanda ? Vă dați seama ce înseamnă asta ? Chiar credeți că s-au săpat 3 milioane de gropi, că preoții au făcut 3 milioane de funeralii ? Sunteți serioasă când credeți așa ceva ? Chiar credeți că Inchiziția avea competență în materie de "rebeliune" ? Asemenea "surse" le numiți dv "probe" și "dovezi" ?

Ia să vedem ce elucubrații mai spune situl respectiv. De exemplu....despre Eminescu: http://www.descopera.ro/maratoanele-...a-a-unui-geniu

Eu vă rog să examinați cu mai multă atenție și rigoare sursele, să le comparați și să le cântăriți seriozitatea, să nu luați în serios tot ce vedeți pe internet sau în tabloide. Asta, în cazul în care vă doriți o discuție bazată pe onestitate intelectuală.
Probabil ca este exagerare in ceea ce priveste numarul victimelor, si probabil ca nu este cel mai bun argument pe care il puteam aduce. Este vorba totusi de anumite crime care s-au petrecut in numele lui Dumnezeu. Indiferent de numarul victimelor, tot crime sunt. Dupa cate vedeti, nu este inchizitia singurul exemplu de acest gen. Ideea este simpla: nu pot intelege credinta care are ca scop cucerirea si impunerea fortata, cu pretul vietilor omenesti.
Asta ma face sa-mi pun intrebarea: religia merge mana in mana cu politica? Unde este Dumnezeu in aceste principii de genul distruge si cucereste in numele lui Dumnezeu, avand in vedere ca viata este un dar de la Dumnezeu, pe care doar Dumnezeu are dreptul sa-l ia?

Last edited by maria-luisa; 30.05.2010 at 14:20:58.
Vechi 30.05.2010, 14:53:11
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Asta ma face sa-mi pun intrebarea: religia merge mana in mana cu politica?
E invers. Politica trebuie să meargă mână în mână cu religia. Este misiunea Bisericii, și prin excelență, a laicatului să militeze pentru ca cetatea oamenilor să fie Cetatea lui Dumnezeu și ca întreg corpul de legi să fie bazat pe legea lui Dumnezeu. Pentru aceasta, este absolut normal ca acele crime care sunt încălcări ale primelor 3 porunci să fie incriminate ca atare, întocmai precum trebuie să fie incriminate încălcările celorlalte 7 porunci. Sacrilegiul trebuie incriminat. Erezia trebuie incriminată. Idolatria (în spațiul public al Cetății) trebuie incriminată. Uciderea de prunci nenăscuți trebuie incriminată. Sodomia trebuie incriminată. Adulterul trebuie incriminat. Așa a fost mereu în Poporul Ales al lui Dumnezeu. Așa trebuie să fie și azi în Noul Popor Ales al lui Dumnezeu. Nu este admisibil ca state care sunt expresia politică a unor popoare creștine să se bazeze pe altă lege decât pe Legea lui Dumnezeu. Anomalie este ceea ce se întâmplă acum, nu ceea ce se întâmpla pe vremea lui Moise, a Judecătorilor, Regilor, profeților, pe vremea misiunii pe pământ a lui Isus, pe vremea lui Constantin, a lui Carol cel Mare ori a lui Torquemada. Nu legile majestăților lor catolice Ferdinand și Isabela, inspirate de Sfânta Biserică au fost absurde, ci legile unui Obama, unui Putin sau unui Băsescu, inspirate de agenți ai întunericului, sunt absurde.

Este de discutat dacă, în condițiile și cu posibilitățile tehnice de azi, prin "incriminare" mai trebuie înțeleasă pedeapsa cu moartea. Unii specialiști în drept, creștini, spun că nu mai este necesară, în vreme ce alți specialiști, la fel de creștini, spun că este necesară. Fiecare dintre aceste două partide are argumentele ei sustenabile potrivit învățăturii noastre.

Dar, până ce vom crede că Regatul lui Dumnezeu trebuie să fie numai în inimile noastre și nu trebuie să fie și în lume, pentru ca lumea toată, guvernată de Biserică și de Statele Creștine să se transfigureze în Cetatea lui Dumnezeu, lucrurile vor merge, veac de veac, în jos, spre disoluție. Avem de ales între a clădi casa noastră comună pe stâncă sigură sau a o clădi pe nisip. Inspirați de Vistierul Bunătăților, cei dinaintea noastră au ales prima variantă. Noi, sfidându-L pe El și pe aceia și zicând despre ei că erau "înapoiați" ori chiar "criminali" avem libertatea și să clădim pe nisip. Dar atunci, să nu ne mirăm de ce va urma și să nu căutăm cine știe ce explicații savante pentru stările lucrurilor de azi și de mâine.

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 30.05.2010 at 14:57:28.
Vechi 30.05.2010, 15:30:52
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
Oamenii au păreri personale. Și preoții au dreptul și ei la păreri personale, deși un preot bun va ști întotdeauna să precizeze ceea ce este părere de ceea ce este învățătură, prin expresii ca "după părerea mea", sau "eu cred că", fiindcă în caz contrar se subînțelege că preotul, mai ales când este în exercițiul ministerului lui sacerdotal, predică părerea Bisericii și nu păreri personale. Iar părerea Bisericii transpare în acte oficiale ale magisteriului sau ale mădularelor competente ale Bisericii în limita lor de competență. După cum v-am mai spus, nu cunosc nici un act al Bisericii sau al vreunei instanțe a ei care să îl înfiereze pe Torquemada sau să declare că este nevrednic ori că a luat decizii greșite și care anume ar fi acelea. Se poate să fie, dar nu le cunosc eu. Deci, ca să vă răspund la întrebare: dacă 3-6 preoți catolici ar declara că au o părere în general proastă despre Torquemada, ori despre rolul avut de Inchiziție în ansamblul ei, nu ar fi suficient ca să îmi schimb opinia. Dacă însă, ar pune în eviedență existența unor acte ale Bisericii de tipul celor menționate, atunci voi fi obligat să îmi schimb părerea, fiindcă părerea mea nu poate fi contrară părerii OFICIAL FORMULATE în Biserică.
Parerea oficiala formulata de Biserica Catolica este aceea ca si-a cerut iertare pentru VIOLENTA FOLOSITA IN NUMELE ADEVARULUI...toata violenta, nu selectata, nu fragmentata...dumneavoastra de ce o faceti, sunteti sigur ca nu gresiti in aceste interpretari PERSONALE?
Citat:
Dacă papa sau responsabilul de resort din Curie (azi card Levada, în calitate de "Inchizitor General") ar declara public că își cere scuze pentru eventuale crime ale lui Torquemada, atunci ar trebui să îmi revizuiesc părerea mea, acestea fiind luări de poziție oficiale, chiar dacă sunt vorbite și nu scrise.
Papa si-a cerut iertare pentru violenta folosita, toata...!!!
Citat:
Vedeți răspunsul de mai sus. Confesorul meu este competent să îmi spună, în urma confesiunii mele, dacă o anumită acțiune a mea este sau nu este păcat. Mă îndoiesc că e competent să facă același lucru despre acțiunile lui Torquemada. Chestiunile istorice, de tip "a făcut sau nu a făcut atrocități Napoleon ?" sau "a avut un rol mai degrabă bun sau mai degrabă rău lucrarea urmașilor Sf Bernard" NU sunt de competența confesorului meu, și primul care știe asta este el.
Deci dumneavoastra aveti competenta de a emite astfel de opinii, desi nu sunteti nici macar preot, iar confesorul nu...si va indoiti de competenta sa?

Pai ar putea sa creada ca violenta de tipul celei folosite pe perioada Inchizitiei...a fost o greseala, o opinie la unison cu cea a Papei de alfel, si nu in contradictie, nu credeti?
Citat:
Desigur că sunt failibile. Sunt păreri ale unui laic în materie istorică, nu păreri ale papei sau sinodului ecumenic în materie dogmatică.
Exact, in timp ce Papa si-a cerut iertare pentru violenta... dumneavoastra veniti sa ne spuneti ca ea e necesara, si benefica!!
Citat:
Bănuiesc că Biserica Catolică și-a cerut scuze pentru procese instrumentate greșit. Victimele unor asemenea erori judiciare au putut fi, uneori, persoane nevinovate. Am amintit de Fecioara din Orleans. Știm asta, fiindcă a avut loc un recurs peste secole, în urma căruia, în prima parte a sec XX, Ioana d'Arc a fost declarată nevinovată de acuzațiile care i s-au adus (vrăjitorie) și a fost înălțată la cinstea altarelor. Deci, dacă Biserica, reexaminând cazul, o consideră pe Ioana d'Arc nevinovată și chiar făcând parte din Corul Fericiților, așa o consider și eu. Nu acesta este, însă, cazul cu presupusele victime ale lui Torquemada.
Torquemada e sfant in Biserica Catolica, sau ce este...care e opinia generala despre el, si oficiala?
Citat:
Când Biserica va reexamina dosarul Ian Huss și va declara că acela nu a stăruit în erezie, inchizitorii săi săvârșind o teribilă eroare judiciară, așa voi considera și eu. Până atunci consider, orice ar spune confesorul meu, că Ian Huss a fost eretic și că verdictul dat de judecători "vinovat pentru erezie" a fost unul foarte temeinic și corect.
Deci pana la urma Confesorul dumneavoastra se pronunta, sau nu asupra acestor aspecte?
Citat:
Acuma, cred că am vorbit suficient și în amănunt pe această temă. Nu vă voi mai răspunde eventualelor replici ale dv la replicile mele la replicile dv la replicile mele, deoarece cred că ceea ce a fost important a spus fiecare și, mai departe, nu sunt previzibile decât variațiuni pe aceeași temă. Care oricum s-a depărtat mult de subiectul topicului.
Nu...subiectul e papalitatea, iar Papa si-a cerut iertare pentru greselile Bisericii Catolice, de ce ne-am indepartat de subiect?

Papa Leon al III lea a fost infailibil, sau au inceput sa fie papii infallibili dintr-un anumit an?

Last edited by AndruscaCIM; 30.05.2010 at 15:33:10.
Vechi 30.05.2010, 15:49:11
Senior Member

Implicit

Citat:
E invers. Politica trebuie să meargă mână în mână cu religia. Este misiunea Bisericii, și prin excelență, a laicatului să militeze pentru ca cetatea oamenilor să fie Cetatea lui Dumnezeu și ca întreg corpul de legi să fie bazat pe legea lui Dumnezeu. Pentru aceasta, este absolut normal ca acele crime care sunt încălcări ale primelor 3 porunci să fie incriminate ca atare, întocmai precum trebuie să fie incriminate încălcările celorlalte 7 porunci. Sacrilegiul trebuie incriminat. Erezia trebuie incriminată. Idolatria (în spațiul public al Cetății) trebuie incriminată. Uciderea de prunci nenăscuți trebuie incriminată. Sodomia trebuie incriminată. Adulterul trebuie incriminat. Așa a fost mereu în Poporul Ales al lui Dumnezeu. Așa trebuie să fie și azi în Noul Popor Ales al lui Dumnezeu. Nu este admisibil ca state care sunt expresia politică a unor popoare creștine să se bazeze pe altă lege decât pe Legea lui Dumnezeu. Anomalie este ceea ce se întâmplă acum, nu ceea ce se întâmpla pe vremea lui Moise, a Judecătorilor, Regilor, profeților, pe vremea misiunii pe pământ a lui Isus, pe vremea lui Constantin, a lui Carol cel Mare ori a lui Torquemada. Nu legile majestăților lor catolice Ferdinand și Isabela, inspirate de Sfânta Biserică au fost absurde, ci legile unui Obama, unui Putin sau unui Băsescu, inspirate de agenți ai întunericului, sunt absurde.

Este de discutat dacă, în condițiile și cu posibilitățile tehnice de azi, prin "incriminare" mai trebuie înțeleasă pedeapsa cu moartea. Unii specialiști în drept, creștini, spun că nu mai este necesară, în vreme ce alți specialiști, la fel de creștini, spun că este necesară. Fiecare dintre aceste două partide are argumentele ei sustenabile potrivit învățăturii noastre.

Dar, până ce vom crede că Regatul lui Dumnezeu trebuie să fie numai în inimile noastre și nu trebuie să fie și în lume, pentru ca lumea toată, guvernată de Biserică și de Statele Creștine să se transfigureze în Cetatea lui Dumnezeu, lucrurile vor merge, veac de veac, în jos, spre disoluție. Avem de ales între a clădi casa noastră comună pe stâncă sigură sau a o clădi pe nisip. Inspirați de Vistierul Bunătăților, cei dinaintea noastră au ales prima variantă. Noi, sfidându-L pe El și pe aceia și zicând despre ei că erau "înapoiați" ori chiar "criminali" avem libertatea și să clădim pe nisip. Dar atunci, să nu ne mirăm de ce va urma și să nu căutăm cine știe ce explicații savante pentru stările lucrurilor de azi și de mâine.

Va spun sincer ca nu vad cum poate fi vorba despre un regat al lui Dumnezeu inauntrul omului si implicit in lume atata timp cat se cauta justificari in ceea ce priveste omorul, care este o incalcare a poruncii lui Dumnezeu. Pai daca de la mai marii care se spune ca il servesc pe Dumnezeu nu exista un exemplu pozitiv in acest sens, de ce sa ne mai mire crimele si faradelegile celor mai mici?

Last edited by maria-luisa; 30.05.2010 at 15:56:21.
Vechi 30.05.2010, 17:35:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Va spun sincer ca nu vad cum poate fi vorba despre un regat al lui Dumnezeu inauntrul omului si implicit in lume atata timp cat se cauta justificari in ceea ce priveste omorul, care este o incalcare a poruncii lui Dumnezeu. Pai daca de la mai marii care se spune ca il servesc pe Dumnezeu nu exista un exemplu pozitiv in acest sens, de ce sa ne mai mire crimele si faradelegile celor mai mici?
Ce înțelegeți prin "justificări în ceea ce privește omorul" ? Despre ce fel de omor vorbiți ? Despre condamnări la moarte ? Dar v-am mai spus în cel puțin două rânduri că "a condamna la moarte" nu înseamnă "a ucide" în înțelesul poruncii a 5-a. Sfântul Constantin cel Mare a practicat condamnările la moarte. A fost el mai puțin sfânt pentru asta ? Sfântul Ștefan cel Mare a practicat condamnările la moarte. A fost el mai puțin sfânt pentru asta ? Moise a practicat condamnări la moarte. Pentru sacrilegiu. Oare Moise nu a fost sfânt ? Petru a condamnat la moarte pentru tăinuirea banilor cuveniți Bisericii. Să nu fi fost Petru sfânt și insipirat când a făcut aceasta ? Pavel a dat focului un templu idolatru, una din cele 7 minuni ale lumii. Câtă desconsiderare a celor de alte credințe ! Dar, în "logica" dv șubredă și afectată de eresurile zilelor noastre, cel mai mare criminal a fost...Dumnezeu. Să razi de pe fața pământului două orașe pentru sodomia practicată acolo e culmea încălcării drepturilor omului. Să trimiți 10 năpaste asupra poporului egiptean, ultima fiind omorârea primului născut din orice familie, e culmea sadismului. Să distrugi complet armata aceluiași popor, înecând-o în Mare, iată altă probă de comportament incompatibil cu logica antropocentrică a zilelor noastre. Credeți ori nu credeți că a făcut Dumnezeu toate acestea ? Credeți ori nu credeți că sfinții Săi au practicat condamnarea la moarte ? Dacă, de fapt, credeți asta, cum puteți spune atunci că pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu învățătura lui Dumnezeu ? Cum puteți nega 1900 de ani de istorie a Bisericii și a statelor creștine, în care condamnările la moarte s-au practicat de drept ? Cum puteți nega milenii de istorie a Vechiului Popor Ales, în care Judecătorii, David, și toți drepții lumii vechi cu responsabilități politice au practicat condamnările la moarte ?

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 30.05.2010 at 17:38:41.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican