Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 15.11.2012, 15:01:49
Postelnicu Postelnicu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.08.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 33
Implicit Turnul Babel?

Prin natura sa deigur, un forum riscă adeseori să se transforme într-un Turn Babel, în care, deși vorbim aceeași limbă, româna, parcă nu ne mai înțelegem unii cu alții. Și aceasta este din cauza duhurilor diferite care ne mână.

Deci, cu toate că este în continuare off topic, lăsăm aceste rânduri nu ca un duel, polemică, sau dezbatere cu unii de pe aici, ci, pentru eventualii "vizitatori", membri sau nu, care ar primi și s-ar folosi cu ceva, ceilalți pot ignora liniștiți, ca să nu-și mai tulbure postul și rugăciunea.

Așadar, cu privire la înțelesurile și nivelurile lor la Sfinți, Sf. Teofilact al Bulgariei zice:

Patru sunt chipurile în care se tâlcuiește Sfânta Scriptură:
istoric, adică potrivit literei și după istorie;
anagogic, adică după înalta înțelegere;
alegoric, adică sub cele spuse se înțeleg altele, ascunse; și
tropologic, adică pentru îndreptarea năravurilor.

Înțelesul istoric este cel care cuprinde lucruri trecute, care nu trebuiesc altfel înțelese și nici nu sunt închipuire a altui lucru....

Deci, în patru feluri se face citirea Sfintei Scripturi: istoric - potrivit cuvintelor; anagogic - după chipul unei înțelegeri mai înalte; alegoric când înțelegem altceva decât cele spuse și tropologic - adică în chipul îndreptător de năravuri [moral]. Se cuvine a ști că nu toate cuvintele Scripturii pot fi tâlcuite în toate aceste feluri, ci unele se tâlcuiesc numai într-un fel, altele în două sau în trei și altele în toate aceste patru feluri.


(continuare....)
Reply With Quote
  #2  
Vechi 15.11.2012, 15:04:20
Postelnicu Postelnicu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.08.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 33
Implicit ...continuare

Să luăm acum un exemplu concret: Ziua întâi (una) la Sfântul Vasile cel Mare. Citatul din Hexaimeron spune așa:

"Și s-a făcut seară și s-a făcut dimineață, zi una".

— Pentru ce n-a spus: "ziua întâi", ci: "zi una"? Doar era firesc să o numească: "ziua întâia", că avea să-i adauge ziua a doua, a treia, a patra, pentru că era în fruntea celor care vin după ea.
A spus "una",

a) sau pentru că voia să determine măsura zilei și a nopții, unind timpul zilei și al nopții, ca să se plinească durata celor douăzeci și patru de ore ale unei zile care cuprinde negreșit și ziua și noaptea, încît chiar dacă din pricina schimbărilor mersului soarelui se întîmplă ca o zi să aibă mai multe ore ca cealaltă, totuși durata celor două, a zilei și a nopții, să se înscrie în timpul destinat lor; ca și cum Moisi ar fi spus: "zi una"este durata unei zile, măsura celor douăzeci și patru de ore;

b) sau pentru că învârtirea cerului de la un semn pînă la același semn se face într-o singură zi, încît ori de cîte ori este seară și dimineață în lume, potrivit învârtirii soarelui, această învârtire nu se face în mai mult timp, ci atît cit se împlinește durata unei zile;

c) sau mai adevărată este explicația transmisă în cuvintele cele de taină, că Dumnezeu, Cel Ce a făcut timpul, a pus timpului măsuri și semne: durata zilelor; și măsurând timpul cu săptămâna, poruncește ca săptămâna să se învârtă mereu în ea însăși, pentru a număra mișcarea timpului; iar pe săptămână să o împlinească "ziua cea una" întorcându-se spre ea însăși de șapte ori; și această întoarcere este în formă de cerc, că începe dintr-un punct și se sfârșește în același punct. Aceeași însușire o are și veacul; se întoarce spre el însuși și niciodată nu se sfârșește. Aceasta este pricina că începutul timpului n-a fost numit de Scriptură "ziua întâia", ci: "zi una" ca și din numirea ei să i se vadă înrudirea cu veacul. În chip propriu și natural, ziua întâia a fost numită "una" pentru a arăta unicitatea veacului; că veacul nu are părtășie cu altceva. Dacă Scriptura ne vorbește de "multe veacuri" și în multe locuri vorbește de "veacul veacului" și de "veacurile veacurilor", dar nici în acele locuri "veacul" nu este numărat cel dintâi, cel de al doilea, nici cel de al treilea; în acele locuri ni se arată mai degrabă deosebiri de situații și de felurite lucruri, dar nu circumscrieri, sfârșituri și succesiuni de veacuri. Că spune Scriptura: "Ziua Domnului cea mare și luminată"; și iarăși: "Pentru ce căutați ziua Domnului? Aceea este întuneric și nu lumină". Negreșit "întuneric" celor vrednici de întuneric. Scriptura cunoaște și ziua cea neînserată, cea continuă, cea fără de sfîrșit, pe care psalmistul a numit-o "a opta", pentru că se află în afara acestui timp săptămânal. Încît fie de zici "zi", fie de zici "veac", vei exprima aceeași idee. Dacă ai numi "zi" starea aceea, una este și nu multe; iar dacă ai numi-o "veac", unul este și nu multe. Așadar Scriptura, ca să ducă mintea noastră spre viața ce va să fie, a numit "una" icoana veacului, pârga zilelor, pe cea de o vîrstă cu lumina, sfânta duminică, cea cinstită cu învierea Domnului." (continuare...)

Last edited by Postelnicu; 15.11.2012 at 15:08:20.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 15.11.2012, 15:27:06
Postelnicu Postelnicu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.08.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 33
Implicit ..continuare

Deci iată o situație în care avem a) sau b) sau (mai adevărat) c).

Și acum, ce credem noi, a), b) și c) se exclud? Asta înseamnă aici "sau", un fel de terț exclus?

Credem că dacă a) și b) erau greșite/eretice, Sfântul nu ar fi lăsat "echivocul" acesta, ci ar fi spus: "Dar nu este așa, greșeală, ci doar c)!"

Aici suntem deja cum am mai spus pe tărâmul tainelor și trebuie umblat cu mare băgare de seamă!

Vedem că
a): pentru că voia să determine măsura zilei și a nopții, unind timpul zilei și al nopții, ca să se plinească durata celor douăzeci și patru de ore ale unei zile care cuprinde negreșit și ziua și noaptea, încît chiar dacă din pricina schimbărilor mersului soarelui se întîmplă ca o zi să aibă mai multe ore ca cealaltă, totuși durata celor două, a zilei și a nopții, să se înscrie în timpul destinat lor; ca și cum Moisi ar fi spus: "zi un" este durata unei zile, măsura celor douăzeci și patru de ore;

se referă la ziua solară, determinată de mersul diurn al soarelui în jurul Pământului timp de o zi și o noapte, indiferent de lungimea acestora, dar care în total ține 24 de ore (solare)

și b):
pentru că învârtirea cerului de la un semn pînă la același semn se face într-o singură zi, încît ori de cîte ori este seară și dimineață în lume, potrivit învârtirii soarelui, această învârtire nu se face în mai mult timp, ci atît cât se împlinește durata unei zile;

adică e vorba de ziua siderală, mișcarea diurnă a cerului înstelat de la un semn al zodiacului (să zicem Berbec) la același, corelată cu mișcarea diurnă solară. (Vezi detalii la "nefastul" site "creaționist" (!?!) http://www.hexaimeron.ro/Cosmologie/...tronomie.html:)

cazul c) dă o înaltă tâlcuire duhovnicească a "zilei una", ceva cu adevărat greu de pătruns și înțeles, un sens anagogic, dar care, după smerita noastră înțelegere, nu exclude pe a) și pe b), adică cel istoric să zicem.

Prin urmare, am ales în conștiință liberă, și corelând și cu alte lucrări ale Sfinților Părinți pe această temă, a le primi pe toate 3, așa cum le-a expus Sfântul, fără a sorta noi după preferință pe cea care ni se pare ca potrivită.

Cazul c) nu contrazice deci ideea că "ziua una", (de altfel numită în traducerile curente ale Scripturii "ziua întâi") este de durată cronologică egală cu celelalte 5 ale hexaimeronului, adică 24 de ore, cu toate că are o situație deosebită, fiind prima, Duminica, și celelalte spuse de Sfânt!

Last edited by Postelnicu; 15.11.2012 at 18:21:36.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 15.11.2012, 18:47:50
Postelnicu Postelnicu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.08.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 33
Exclamation Post

Fraților, poate este mai de folos a pune capăt aici disputelor, ce a fost de spus s-a spus, ce s-a mărturisit, s-a mărturisit, iar în urmă ne paște o mare dezbinare, plăcută vrăjmașului.

Să ne iertăm deci unii pre alții și să ne rugăm, să postim, să ne spovedim și împărtășim, și să nădăjduim că Domnul ne va lumina pe toți cu al Său har și a Sa iubire de oameni. Amin!

Last edited by Postelnicu; 15.11.2012 at 18:50:51.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Psihoterapie ortodoxa semilia Resurse ortodoxe on-line 62 15.06.2015 09:38:39
Dragostea creștină, cea mai mare virtute teologică NECTARIE Generalitati 13 25.01.2011 18:01:59
Lumea 100% ortodoxa coralina Generalitati 103 10.10.2010 20:42:28
Fratia Ortodoxa mihailt Biserica Ortodoxa Romana 10 04.08.2008 22:19:41