Icoana Maicii Domnului “Injunghiata” - Esphagmeni

Icoana Maicii Domnului “Injunghiata” - Esphagmeni Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului cea numita "Esphagmeni", adica "Injunghiata", este cinstita in chip deosebit pe 10 iunie. Este una dintre icoanele facatoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu pastrate in Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos. Maica Domnului zugravita in aceasta icoana, injunghiata cu un cutit, din pricina foamei, este ocrotitoarea celor care sunt ispititi de cartire si nerabdare.

Sfantul Munte Athos este un loc ocrotit de Maica Domnului. Multi l-au numit "Gradina Maicii Domnului". In acest loc sfant, viata zilnica se intrepatrunde in mod obisnuit cu minunile. Fiecare calugar athonit a vazut sau a trait minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu. Pentru minunile savarsite de Maica Domnului, icoanele ei, pastrate in bisericile manastirilor, sunt ferecate in aur si impodobite cu pietre si bijuterii scumpe.

Sapte icoane facatoare de minuni

Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor din Sfantul Munte Athos, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Fiind distrusa de imparatul Iulian Apostatul, ea a fost rectitorita de imparatul Teodosie I cel Mare (379-395), in semn de multumire catre Maica Domnului, pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.

Potrivit unei vechi legende, corabia pe care se afla tanarul Arcadie a naufragiat, iar Maica Domnului l-a salvat in chip minunat, ducandu-l in locul pe care a fost zidita mai apoi manastirea. Oamenii imparatului l-au gasit dormind sub o tufa de maracini. Aceasta legenda a dat si numele manastirii, prin unirea cuvintelor grecesti "vato" (tufa) si "paedion" (copil), care inseamna "copilul din tufis".

Istoria manastirii se impleteste cu istoria icoanelor minunate, prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind manastirea de atacurile piratilor, inmultind untdelemnul in camarile acesteia si vindecand de boli sau pedepsind indrazneala unor vietuitori din manastire, a Imparatesei Placidia sau a turcilor.

Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita"; "Paramythia", adica "Mangaietoarea"; "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer"; "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn"; "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea"; "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata"; "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.

Icoana Maicii Domnului "cea Injunghiata" - Esphagmeni

Icoana Maicii Domnului "cea Injunghiata" - Esphagmeni - este o frescă pictata in secolul al XIV-lea. Ea se afla pastrata in Paraclisul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, asezat langa biserica mare.

Candva, a trait in manastire un calugar diacon ce indeplinea functia de ecleziarh. Acest calugar, din pricina treburilor in care era randuit, ajungea la trapeza intotdeauna dupa terminarea mesei. Odata, parintii de la trapeza care strangeau masa s-au maniat pe faptul ca a intarziat iarasi si nu i-au dat nimic de mancare. Mania si gandurile rele ale ecleziarhului s-au indreptat catre icoana Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului - Esphagmeni - Injunghiata

Desi o iubea mult pe Nascatoarea de Dumnezeu, in acel moment, el nu s-a gandit sa o roage sa-l ajute. Astfel, el a zis: "Iti slujesc de atata timp, iar tu nu te ingrijesti nici macar de putina mea hrana?" Apoi, intunecat de ispita, el a luat un cutit de pe masa si l-a infipt in chipul Maicii Domnului. Atunci, o, mare minune! Icoana a izvorat sange, iar chipul Maicii Domnului a devenit palid. Vazand aceasta, diaconul cel manios a orbit si a cazut la pamant, fiind parasit de simturi. El a ramas in aceasta stare timp de trei ani. Apoi, datorita multimii rugaciunilor staretului si ale calugarilor din obste, Maica Domnului i s-a aratat staretului si i-a spus ca diaconul este vindecat.

Dupa aceea, diaconul si-a petrecut restul vietii intr-o strana din partea opusa icoanei, spre aducerea aminte de nelegiuirea facuta. Inainte de a muri, el a primit iertare de la insasi Maica Domnului, care i-a aparut si i-a spus ca pacatul ii este iertat, insa mana care a lovit cu cutitul va ramane neputrezita si dupa moartea lui, drept aducere aminte celorlalti.

La trei ani dupa adormirea lui, cand a fost dezgropat, desi intregul sau trup era intors in cele dintru care a fost luat, mana lui cea dreapta a fost gasita intreaga. Aceasta mana se pastreaza si astazi, neputrezita si neagra, langa icoana Maicii Domnului, care este asezata in Capela Sfantul Dimitrie. Initial, mana neputrezita s-a pastrat in biserica mare, insa pentru ca inchinatorii o socoteau Sfinte Moaste si se inchinau ei, calugarii au asezat-o deoparte, intr-un paraclis.

Teodor Danalache

Icoana Maicii Domnului - Esphagmeni - Injunghiata

Pe aceeaşi temă

21 Ianuarie 2023

Vizualizari: 17209

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului “Injunghiata” - Esphagmeni 5.00 / 5 din 6 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE