Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Rarau

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Rarau Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Manastirea Rarau, este o icoana facatoare de minuni mult iubita de credinciosii care pasesc pragul bisericutei de lemn. Manastirea Rarau se afla in satul Chiril, comuna Crucea, judetul Suceava, fiind o manastire cu obste de calugari, ctitorita de catre domnitorul Petru Rares, in anul 1538. Manastirea se afla pe Muntele Rarau, la aproximativ 25 de kilometri de asezarea de la poalele acestuia, la ea ajungandu-se din Piatra Neamt sau din Targu Neamt, trecand prin Poiana Teiului, Brosteni si ajungand in satul Chiril.

Manastirea Rarau - Icoana Maicii Domnului

Potrivit traditiei, aici a fost o sihastrie infiintata de cuviosul Sisoe, spre sfarsitul secolului al XV-lea. Se mai spune ca, dupa anul 1538, cand Petru Rares a fost schimbat de la domnie, sotia sa, Elena, impreuna cu copiii, s-au ascuns in Rarau, fiind ocrotiti de calugari. Drept multumire, voievodul le-a inaltat o biserica in locul celei vechi si astfel a luat fiinta Schitul Rarau, in fosta sihastrie Dodu. Astazi, aproape de cota 1.400 se inalta doua biserici: cea veche dateaza din vremea cand la carma Moldovei se afla bravul Petru Rares, iar cea noua a fost sfintita in anul 2000.

Manastirea Rarau a fost ridicata acum aproape 500 de ani, pe locul unde, urmarit de tatari, Petru Rares a ingropat tezaurul domnesc. Un sihastru care se nevoia prin acele locuri l-a binecuvantat, i-a vorbit despre ajutorul lui Dumnezeu si i-a prorocit ca va urca din nou in tronul Moldovei, semnul fiind savarsirea unei minuni. Cateva zile mai tarziu, capeteniile tatarilor vor descoperi ascunzatoarea tezaurului, dar, vrand sa-l dezgroape, un varf de stanca va cadea peste ei, ucigandu-i pe toti.

Manastirea Rarau - Icoana Maicii Domnului

"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Rarau

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pastrata in biserica centrala a Manastirii Rarau, nu este singura icoana facatoare de minuni gazduita de manastire. Astfel, aici se mai afla inca sapte sfinte icoane facatoare de minuni, care aduc vindecare si alinare celor bolnavi si suferinzi. Printre ele se numara si icoana Sfantului Ioan Teologul, ocrotitorul manastirii. Icoana Sfantului Ioan Evanghelistul se afla in biserica noua a manastirii.

Manastirea Rarau - Icoana Maicii Domnului

Despre icoana Maicii Domnului, asezata in partea dreapta a naosului, in biserica centrala a manastirii, se pastreaza, din traditie, urmatoare intamplare.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Rarau, disparea misterios din fata altarului, calugarii gasind-o la iesirea din biserica. Intrand in post si rugaciune, staretul de atunci, Ieroschimonahul Sisoe, a facut priveghere toata noaptea, impreuna cu intreg soborul, pana ce Maica Domnului i-a vorbit din sfanta icoana, avertizand obstea sa mute in vale totul: odoarele si putina avere agonisita.

Intrebata fiind Maica Domnului de ce pleaca icoana din schit, s-au auzit vorbe minunate: "Unde pleaca icoana mea, acolo sa mutati schitul, caci austriecii ii vor da foc." Atunci, cu mare spaima, vornicul Sabie a poruncit obstii: "Fratilor, sa ducem schitul de partea cealalta a Raraului, sa ramana Moldovei peste veacuri, pana trece ceasul de cumpana!" Nu peste mult timp, manastirea va fi incendiata de austriecii generalului Bukow.

Manastirea Rarau - Icoana Maicii Domnului

In mare taina, calauziti de icoana Maicii Domnului, atelajele trase de cai si catari, au transferat intregul inventar, la Chiril, pe versantul dinspre apa Bistritei, a muntelui Rarau. Robii ce se aflau pe paraul de acolo au dat de veste boierului Bals, care s-a infatisat a doua zi cu 20 de calareti si a donat cu grabire 600 de hectare de padure si fanete pentru manastirea careia i-a pus piatra de temelie si a recladit-o pe propria-i cheltuiala. Ieroschimonahul Sisoe, egumenul schitului, a adus lauda lui Dumnezeu prin savarsirea Sfintei Liturghii.

In anul 1935, staretul Martinian Conut a mutat sfanta icoana in pronaos. A doua zi, icoana era din nou la vechiul ei loc, anume in naos, in fata Sfantului Altar. Speriat de acest semn, staretul a cerut raspuns in post si rugaciune, si noaptea, Maica Domnului i s-a aratat in vis, spunandu-i sa faca o strana in fata catapetesmei, pe sub care sa treaca multimea credinciosilor, pentru implinirea rugaciunilor si pentru sanatate. Cu aceasta pricina, icoana va fi si imbracata in ferecatura de argint.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Manastirea Rarau - Icoana Maicii Domnului

13 Octombrie 2010

Vizualizari: 36980

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Rarau 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • IOLANDA MARIANA COTEANUPostat la 2010-07-28 11:38

    IMI DORESC TOT MAI MULT SA AJUNG ACOLO LINGA NEPRETUITA ICOANA A MAICUTEI DOMNULUI...DOAMNE AJUTA

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE