Icoana Maicii Domnului Panagia Soumela

Icoana Maicii Domnului Panagia Soumela Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului "Panagia Soumela” este o icoana facatoare de minuni aflata in manastirea omonima din Vermio, Grecia. Numele "Panagia Soumela” este legat de cel al Manastirii din Trapenzunt, Turcia. Din punct de vedere etimologic, numela deriva de la "Mela”, muntele pe care fost construita manastirea. In limba greaca, "stou mela” inseamna "la (de la) Mela”, iar in dialectul pontic se pronunta "sou Mela”.

Potrivit traditiei, aceasta icoana a fost pictata de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Dupa trecerea la cele vesnice a Sfantului Luca, icoana a fost luata de catre ucenicul sau, Anania, care a dus-o in Biserica din Atena inchinata Maicii Domnului. La inceput, icoana a fost cunoscuta sub numele "Panagia Athiniotissa”.

In 386, doi monahi din Atena, Barnaba si ucenicul sau Sofronie, au intemeiat Manastirea de pe Muntele Mela din Pont (Asia Mica), o regiune aflata astazi pe teritoriul Turciei. Acestia au ridicat manastirea urmand indemnului Maicii Domnului. Manastirea a fost sfintita de Episcopul de Trapezunt in 386. Incepand cu sfarsitul secolului al IV-lea Icoana este cunoscuta cu numele "Panagia Sumela”.

Manastirea Soumela Icoana Maicii Domnului Panagia Soumela

In timpul declinului Imperiului Bizantin, manastirea a fost un centru de educatie si cultura. Manastirea Panagia Soumela a fost jefuita de numeroase ori insa a fost de fiecare data reconstruita, ultima constructie datand din 644. S-au pastrat numeroase marturii in cu privire la interventia minunata a Maicii Domnului pentru salvarea Manastirii.

Odata cu ocuparea Trapezuntului de catre turci, in 1461, a fost ocupata si manastirea. In pofida acestor vremuri tulburi, monahii au ramas in manastire nestramutati in credinta si traditie.

Icoana Maicii Domnului Panagia Soumela

In 1923, cand grecii din Asia Mica si din Pont au fost deportati pe meleagurile stramosilor, monahii au ascuns icoana Maicii Domnului, manuscrisul Evangheliei scrise pe pergament de Sfantul Hristofor, si Sfanta Cruce oferita de Imparatul Manuel Comnenul, in fata capelei Sfanta Varvara.

In 1931, in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului de la Mega Spileon din Kalavrita, Peloponez, numerosi credinciosi s-au intalnit pentru praznic. In randul lor se aflau numerosi greci din Pont si Primul Ministru al Greciei, Elefterios Venezelos (1864 - 1936). Mitropolitul Policarp de Xante i-a relatat primului ministru istoria icoane ascunse la Panagia Soumela. Acesta a fagaduit ca va face tot ce-i sta in putinta pentru a recupera icoana.

In acelasi an, Venezelos s-a intalnit cu omologul sau turc, Ismet Inonu, cerandu-i permisiunea de a trimite monahi la Muntele Mela pentru a aduce icoana si celelalte obiecte sfinte. Cererea a fost aprobata de catre Primul Ministru al Turciei. Parintele Ambrozie, a fost unul dintre calugarii de la Panagia Soumela, care a fost ales de Mitropolitul Hrisant al Trapezuntului sa duca la indeplinire aceasta misiune. Parintele Ambrozie a pornit catre Turcia pe 22 octombrie 1931. Soldatii turci si greci au oferit ajutorul pentru ca obiectele sfinte sa fie gasite. In scurta vreme, icoana si celelalte obiecte au fost descoperite. Acestea au fost transportate in Atena si adapostite de Muzeul Bizantin pana in 1951, cand a fost infiintata in Tesalonic "Fundatia Panagia Sumela” de catre Dr. Filon Ktenides.

Acestia i-a sustinut pe pontii din Grecia sa construiasca o noua biserica "Panagia Soumela”. Biserica a fost ridicata pe un loc asemanator din Munti Macedoneni, Kastania din Vermio. Icoana Maicii Domnului Panagia Soumela a fost adusa in aceasta biserica in1952. Aproximativ 40 de ani mai tarziu, in august 1993, au fost aduse de la Muzeul Bizatin din Atena Sfanta Cruce si Evanghelia Sfantului Hristofor.

Icoana Panagia Sumela, constituie un simbol al grecilor din Pont, care au cerut mijlocirea Maicii Domnului in vremurile de opresiune si suferinta.

In fiecare an, pe 15 august, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, mii de pelerini din intreaga lume calatoresc la Manastirea de pe Muntele Vermion pentru a se inchina la sfanta icoana.

La manastirea Maicii Domnului de pe Muntele Mela din Pont, pe 15 august 2010, imnuri si rugaciuni s-au inaltat pentru intaia data dupa 88 de ani. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a condus soborul in timpul Sfintei Liturghii. Evenimentul s-a repetat in 2011, 2012 si 2013.

Radu Alexandru

Panagia Soumela

 

18 Octombrie 2023

Vizualizari: 16135

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului Panagia Soumela 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE