
In 18 decembrie 1992, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat "Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase", primul document international care ofera o garantie a drepturilor minoritatilor, iar Romania, alaturi de alte state, recunoscand importanta acestei Declaratii, a decis ca ziua de 18 decembrie sa fie celebrata ca Zi a minoritatilor nationale.
Multiculturalitatea este o realitate in care traim. Ea presupune recunoasterea pluralismului si a varietatii culturale, a identitatii culturale a oricaror minoritati. In
O serie de manifestari organizate in aceste zile reflecta diversitatea socio-culturala cu care etniile minoritare insufletesc si completeaza traditiile si cultura romaneasca, oferind, in acelasi timp, o privire de ansamblu asupra raspandirii diferitelor minoritati pe teritoriul tarii noastre si asupra modului in care traditiile minoritatilor si ale majoritatii s-au influentat si s-au potentat reciproc, in decursul anilor de coexistenta.
- Prea Sfintia Voastra, Parinte Episcop Ioan Selejan, as vrea sa vorbim in aceasta "Zi a minoritatilor nationale" despre convietuirea romanilor cu cele peste 20 de etnii din tara noastra. Cum apreciati aceasta convietuire si in ce masura ne va fi ea de folos, in context european, o data cu aderarea Romaniei la U.E. la 1 ianuarie 2007?
- Intr-adevar numarul acesta mare de etnii care sunt in spatiul romanesc dovedeste ca de la inceput poporul roman, prin excelenta, a fost un popor care a primit in decursul istoriei atatea si atatea etnii pe care le-a asimilat. Trebuie subliniat acest fapt. Aceasta este una dintre marile caracteristici ale convietuirii romanilor cu etniile care au fost aici din toate timpurile. Celelalte etnii din zona noastra au avut marturii (avem si noi in Biserica marturii) ca domnitorii nostri le-au ingaduit sa aiba biserici si chiar organizari bisericesti la nivel inalt, la nivel de episcopii. Ceea ce se stie foarte bine este ca, prin credinta, si prin Biserica, limba si etnia totdeauna s-au conservat. Deci, din punctul acesta de vedere, romanii au avut, as putea spune, acest sfant bun simt de a respecta pe aproapele sau si mai ales pe cei care au venit din alta parte.
Acum, in contextul acesta european, ne vine si noua randul, pentru ca romanii vor fi si ei minoritari intr-o Uniune Europeana cu atatea si atatea state si cu un numar destul de mare de limbi. As putea spune ca noi am invatat deja lectia de istorie si speram ca in Comunitatea Europeana in care intram sa se manifeste si fata de noi aceeasi toleranta, acelasi respect, macar acela pe care l-am avut noi cu etniile cu care am trait in decursul secolelor si care, cum spuneam, toate si-au pastrat graiul, limba, scoala si Biserica in care s-au rugat in limba lor si si-au facut cultura respectiva.
- Prea Sfintia voastra, noi ne nastem diferiti, avem obiceiuri, traditii diferite. Credeti ca intotdeauna suntem buni si toleranti si intelegatori cu cei care nu au aceleasi obiceiuri ca ale noastre?
- Nu suntem. Suntem departe. Suntem departe de a ne respecta unii pe altii si se poate observa aceasta si in tari cu un nivel de cultura si civilizatie foarte ridicat unde sunt probleme divergente. Aceeasi intoleranta o gasim si in anumite tari din
- Toleranta si buna intelegere intre oameni tin de cei care guverneaza tarile sau tin de fiecare individ in parte? Poate ca uneori suntem intoleranti sau nu ii intelegem pe cei din jurul nostru pentru ca nu incercam sa le cunoastem obiceiurile, traditiile si sa ne imbogatim in felul acesta.
- Nu putem face o deosebire neta intre persoane, intre oamenii din marea masa a unui popor si conducatorii lor pentru ca totdeauna conducatorii provin din marea masa. Noi ii propulsam pe anumite functii insa exista in fiecare popor, se dezvolta incet, incet o cultura in acest sens, prin scoala, prin Biserica si prin alte institutii si alti factori generatori de cultura. Ei, aici in fiecare popor, la fiecare nivel si strat al societatii trebuie lucrat. Copilul trebuie sa fie invatat de mic si indemnat spre toleranta, spre armonie. In general noi oamenii mari mai repede cadem in dezbinare pentru ca de atatea ori vedem copii de diferite etnii (ale caror conduceri sunt in conflict), ca sunt impreuna la scoala si se joaca impreuna. Iata, pentru ei nu exista diferente, ca acesta este roman, ca acesta este turc, ca este maghiar, s.a.m.d. Copiii se joaca impreuna. Abia cand incepem sa urcam pe diferite trepte superioare atunci incepem, in general, din nefericire, sa ne aratam si o alta fata, o alta perspectiva de a vedea si incepem sa avem probleme.
- Se spune despre o padure ca este cu atat mai frumoasa cu cat are o mai mare varietate de copaci si de flori. Putem spune si despre noi oamenii tot asa?
- In mod cert. Sa luam un exemplu cat se poate de concludent, aici la noi in
Avem in
Alla Stancaru-Lunca si Dorina Zdroba
Radio
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.