De vorba cu tinerii la Biserica Sfantul Apostol Andrei - Parva

De vorba cu tinerii la Biserica Sfantul Apostol Andrei - Parva Mareste imaginea.

Biserica "Sfantul Apostol Andrei” din cartierul Drumul Taberei din Bucuresti, construita intre anii 2001-2008, dupa modelul Bazilicii Sfanta Sofia din Constantinopol, a devenit nu numai un atragator lacas de cult, prin arhitectura sa grandioasa, ci si un loc deosebit in care se desfasoara o impresionanta activitate pastoral-culturala, sub indrumarea Parintelui paroh Nicolae Popescu.

In curtea bisericii s-a construit si o casa pastoral-culturala cu doua etaje si mansarda, sub coordonarea parintelui Sorin Corneanu. In sala de conferinte, se pot organiza diferite cursuri cultural-artistice si profesionale gratuite pentru tineri, pentru formarea unui mod de gandire si viata crestina si inlaturarea erorilor care duc la suferinta, la degradarea si alienarea fiintei umane.

La Biserica "Sfantul Apostol Andrei” - Parva, in fiecare duminica seara se organizeaza o cateheza tematica.
In misiunea sa pastorala, Parintele paroh Nicolae Popescu acorda o deosebita atentie problemelor tinerilor incercand sa-i sprijine si sa-i apere, in fata influentelor nefaste exercitate de mass-media asupra lor.

Parintele Nicolae Popescu

– Preacucernice parinte Nicolae Popescu, stiu cate eforturi faceti sfintia voastra pentru a atrage tinerii spre credinta, spre biserica. De multe ori imi spuneati ca tinerii ar trebui sa fie in mod natural salvarea omenirii. Mai spuneati insa ca, din pacate, ei au forta, dar nu au idealuri spirituale, pentru ca nu au exemple in mass-media care, din nefericire, a devenit cam prima sursa de asa-zisa modelare a tinerilor. Familia nu mai e nici macar pe locul doi. Ce am putea face pentru cei mai multi tineri care aleg calea ratacirii si care, in mod gresit, cred ca placerile, tupeul, intoleranta sunt singurele care le dau identitatea, rostul lor in viata si o falsa putere asupra celorlalti?

– Desi am putea sa traim bine, in relatii frumoase, traim o viata chinuita in lumea de astazi din cauza lipsei de educatie, de credinta, de adevar, de dreptate. Si lucrurile acestea nu se pot face atata vreme cat exista mass-media comerciala, adica se poate face comert, dar nu cu constiinte. Din aceasta cauza ar trebui luate niste masuri foarte severe ca mass-media sa fie subordonata ministerelor care se ocupa de cultura si de invatamant si de educatie a tineretului si sa nu se lase totul la voia intamplarii. Adica, toate pacatele, toate viciile sunt sustinute de mass-media, inclusiv lenevia, desfranarea, fumatul, betia, viata usuratica. Nu se face o educatie sanatoasa iar tinerii se afla toata ziua pe internet, se uita la televizor, la filme si in felul acesta se creeaza o stare de repulsie, o atmosfera impotriva Adevarului, impotriva Bisericii, impotriva Credintei, impotriva lui Dumnezeu, impotriva marilor adevaruri fundamentale. Omul este totusi facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Omul are ratiune, are vointa si e adevarat ca poate sa coboare spre animal, dar poate si sa se inalte la inaltimi spirituale nebanuite. Sistemul care s-a creat in ultima vreme il face pe tanar sa nu dea nicio importanta, ci sa ia in ras, in batjocura, toate valorile fundamentale ale omenirii - familia, cinstea, castitatea, munca, respectul, moralitatea, adevarul, lupta pentru adevar, si pentru semeni, pentru patrie. Acestea toate sunt aruncate in derizoriu de mass-media. Din cauza asta problema tineretului este foarte dificila si chiar daca as spune eu acuma ceva, simt ca vorbesc cu peretii, adica in sensul ca tinerii sunt formati sa nu respecte, adica sunt deformati si nu mai au niciun apetit al dragostei pentru adevarurile fundamentale care pot duce omenirea inainte. Din cauza asta, suntem intr-un real pericol. Sunt si exceptii, bineinteles. Nu toti tinerii sunt asa, si unii mai scapa din tavalugul asta al asa-zisei modernitati. Dar, de fapt, e o depravare, o cadere, a omenirii in general, care nu poate duce decat la transformarea acestei lumi intr-un iad. Din cauza asta vedem atata violenta, care se propaga si prin mass-media. Adica, nu poti vedea un film fara impuscaturi, care sa nu aiba si crime.

– Eu cred ca un alt aspect periculos in cazul acestui gen de film, cu violenta si crima, este faptul ca telespectatorul este pus in situatia de a tine cu un personaj, care – indiferent ca noi credem ca el reprezinta binele, il omoara pe cel rau. Deci suntem pusi sa alegem intre doi criminali. Ni se inoculeaza ideea ca cel bun poate sa ucida pentru a invinge personajul cel rau. Dar tot crima e.

– Asa este! Sigur ca toti artistii cauta sa faca pe interesantii ca sa fie urmariti. Insa, sigur, cultivand violenta, vrand-nevrand, ajungi violent. Nu e vorba de persoane care au deja o educatie, care au un fel de a fi, un caracter moral, dar tinerii care sunt in formare …. cu ei e un dezastru! Din cauza asta sunt atitea cazuri in care familii bune, oameni cinstiti, corecti, virtuosi au surpriza sa-si vada copilul ca nu mai asculta de nimeni si face toate relele. Si ceea ce e dramatic este ca de mici isi insusesc niste vicii: fumatul, betia, desfranarea, violenta, trufia, lenevia, comoditatea... Si in felul acesta se taie orice posibilitate de indreptare, pentru ca nu au exemplu pozitiv in mass-media. Si, cum zic, aici ar trebui lucrat. Intr-un film american se spunea ca ar trebui ca Statele Unite sa-si dea si ele seama de ceea ce sunt americanii cu adevarat – tari in filme. Dar nu e adevarat. Sunt tari in filme, in sensul ca se propaga si se cauta filmele americane, dar nu ca sunt bune. Adica, in mod normal, ar trebui facute filme bune. Ar trebui, sa zic asa, ca cel putin jumatate din filme sa fie pozitive, morale. Macar jumatate din mass-media, din emisiunile de televiziune sa fie morale. Pe cand, in prezent, situatia este invers. Adica, majoritatea sunt comerciale, si, culmea, si cei care sunt seriosi se iau dupa rating si cultiva tot niste lucruri proaste care, inevitabil, duc la decadere. Din cauza aceasta, ce as putea spune tinerilor?... Cu ajutorul Domnului sa fie activi si sa caute sa schimbe lumea asta, sa schimbe situatia actuala cei care sunt activi, care inteleg ca se autodistrug, pentru ca ei sunt o forta. Asa cum se spune, "tinerii de ar sti, batranii de ar putea”. Adica, stii, dupa o viata intreaga iti dai seama ce ar trebui sa faci, dar nu mai poti, iar daca esti cu un tanar, nu te asculta, cum poate nici noi nu prea am ascultat la vremea noastra. Deci, batranii stiu dar nu pot, iar tinerii, prin existenta lor, prin putina experienta, nu-si dau seama de izvorul rautatii si de ceea ce le-ar aduce cu adevarat fericirea. Si fericirea nu poate fi decat in Dumnezeu, in credinta, in biserica, pentru ca noi suntem creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

Parintele Nicolae Popescu

– Preacucernice Parinte, aveti pe langa biserica si o asociatie crestina, aveti si o revista cu sfaturi duhovnicesti, in care se gasesc si interviuri cu oameni de stiinta. Aveti o dispozitie permanenta pentru a discuta cu tinerii...

– Omul nu are pace, nu are liniste si de aceea as fi bucuros ca sa fie niste tineri care sa ceara sa discutam cu ei, sa analizam problemele si pe baza stiintifica, pentru ca stiinta demonstreaza lucrurile acestea, adica, in cadrul creatiei lui Dumnezeu, Dumnezeu a sadit niste legi in materie. Sigur, orice incalcare a acestor legi duce la suferinta.

– Cum se numeste revista pe care o publicati? Dorim sa o recomandam tinerilor.

– Revista Ortodoxa pentru Adevar si Caritate. A aparut imediat dupa Revolutie si este prima revista de acest gen publicata dupa Revolutie. A aparut la Alba Iulia, iar dupa mutarea mea aici la Bucuresti, am mutat si sediul asociatiei si al revistei. ?i publicam materiale de prima mana, foarte importante, pentru salvarea fiecarui suflet, pentru ca orice om se poate salva, cu siguranta, insa trebuie sa respecte anumite legi, anumite principii. Incalcarea legilor duce automat la suferinta. Adica, focul e bun, dar daca bagi mana in foc te arde. La fel, facand anumite lucruri imorale aduci o suferinta, un necaz care poate sa treaca si la urmasii nostri, asa cum s-a descoperit de fapt. In gene e inscrisa toata istoria mosilor si stramosilor nostri de la Adam. Si faptele noastre, e demonstrat stiintific, se inscriu in niste unde, unde cosmice, si gandurile si faptele si vorbele. Si ele pot sa revina ca intr-un film. Probabil asa va fi si judecata omenirii. De aceea, problema e de sinceritate, de adevar. De aceea spune Iisus: "Adevarul va face liberi”, de aceea spune Iisus: "cine face pacat, e rob al pacatului” (Ioan. 8,32,34). "Lupta-te pentru Adevar si Dumnezeu se va lupta pentru tine”. (Is. Sirah, 4,30). Deci lupta pentru Adevar e benefica. Adevarul e cel mai tare in final, nu amagirea, nu diavolul, nu rautatea. Insa noi trebuie sa fim niste luptatori pentru adevar, pentru ceea ce cu adevarat ne face oameni rationali, pentru ceea ce ne face viata frumoasa si ne face civilizati, pentru ceea ce ne poate duce in Imparatia cerurilor. Adica ne pregatim pentru alta lume, vesnica. Si as fi bucuros ca tinerii sa aiba aceasta revista, sa avem o intilnire cu tineri care vor sa cunoasca adevarul si sa facem ceva bun impreuna. Adica, tineretul e cu forta, ei sunt navalnici, vor sa schimbe lumea si lucrul acesta e de la Dumnezeu. Ei sunt curajosi, dar sa fie curajosi pe o cale pozitiva, ca altfel, degeaba esti curajos starnind batai, sau facand muzica din aia satanica sau alte lucruri proaste.

Parintele Nicolae Popescu - Revista

– Preacucernice Parinte, unde pot sa vina tinerii sa stea de vorba cu sfintia voastra?

– Eu as zice ca aici la Biserica noastra. Biserica noastra e noua, a fost construita in ultimii ani. E cea mai incapatoare biserica din Bucuresti. Biserica "Sfantul Andrei” are circa 3000 de locuri. Putem sa ne intalnim oriunde, si la facultati si in diferite sali, dar o sala mare este si aici iar lucrurile acestea le putem face si in Biserica. Adica nu vorbim prostii, doar lucruri curate, sfinte si omenesti, rationale, intebari, discutii... Prima conditie a omului pentru orice lucru bun este stiinta, adica omul sa stie. Si apoi, daca vrea, pune in practica sau nu. Dar daca nu stie... nu are ce sa puna in practica. Cel mai rau lucru uman este ignoranta si nepasarea. Sunt descoperiri extraordinare, de ultima ora, care te cutremura. Noi stiam, de exemplu, ca biserica e sfanta si asa, dar sunt studii stiintifice acum care arata ca in apropiere de Sf. Altar dispar microbii. Sau daca faci cruce, cand mananci, peste mancare dispar toxinele. Sunt lucruri extraordinare! Sunt niste adevaruri extraordinare, cum este si cristalizarea apei. Cand vorbesti frumos, apa se cristalizeaza frumos, cand vorbesti urat sau pronunti cuvinte urate, se cristalizeaza sub o forma foarte urata. Se schimba structura apei. Sau, cum spunea marele om de stiinta roman Coanda (l-am auzit eu cand spunea lucrul acesta), deasupra bisericilor se cristalizeaza apa sub forma crucii. Deci sunt niste lucruri minunate. Plantele cresc si infloresc frumos, cand le vorbesti frumos. Iar cand le pui gand rau sau le vorbesti urat se usuca, mor. Deci exista o legatura intre noi si natura. Lucrurile acestea confirma ceea ce stim din Sf. Scriptura. Stiinta confirma treptat Sf. Scriptura, confirma Cuvantul lui Dumnezeu. Din aceasta cauza noi incercam si prin revista sa mergem pe demonstrarea adevarului. Vorbele acelea "crede si nu cerceta”, nu-s scrise nicaieri in Biblie. Numai ateii, in regimul trecut, strecurau aceste minciuni impotriva Bisericii zicand ca cine crede e un prost si ca Dumnezeu spune: crede si nu cerceta. Nu e adevarat. Iisus chiar spune: "Cercetati Scripturile”, sau, cum scrie in Vechiul Testament – "slava Domnului este sa ascunda lucrurile, iar marirea regilor este sa le cerceteze”. (Pilde- 25,2) . Omul e un fel de rege, ca spune Scriptura: "cresteti si va inmultiti, umpleti pamantul si-l stapaniti”. (Facere – 2,128). Deci omul este pus de Dumnezeu sa stapaneasca natura, pamantul. De aceea e un fel de rege omul, si aceasta se poate referi de fapt la oamenii care trebuie sa cerceteze tainele lui Dumnezeu. Deci stiinta nu e opusa lui Dumnezeu sau credintei sau adevarului, ci dimpotriva. Dar eu vorbesc de stiinta adevarata, pentru ca sunt multi oameni necredinciosi, asa-zisi de stiinta, care recurg la tot felul de minciuni, nedemonstrate, niste ipoteze pe care le iau drept adevaruri si construiesc asa... un sistem antidivin si considera ca sunt oameni de stiinta. Nu! Omul de stiinta e cel care demonstreaza si logic dar si experimental.

– Preacucernice Parinte Nicolae, va multumesc foarte mult.

– Doamne ajuta!

Parintele Nicolae Popescu

Parintele Nicolae Popescu ii invita pe tineri sa vina la biserica si sa participe la sfintele slujbe. Tinerii pot veni, de asemenea, la intalnirea cu Parintele Nicolae, in fiecare zi de joi, de la ora 18,00, la Biserica "Sfantul Apostol Andrei” din Aleea Parva nr. 1, sector 6, Bucuresti, situata in spatele Pietei Valea Ialomitei, spre capatul liniei de troleibuz nr. 90. Ale mijloace de transport care ajung in apropierea bisericii "Sfantul Apostol Andrei” – 91, 69, 71, 168, 268 si 173.

Parintele Nicolae poate fi contactat si la numarul de telefon: 021.777.68.14.

Dana Georgescu

24 Iulie 2012

Vizualizari: 5219

Voteaza:

De vorba cu tinerii la Biserica Sfantul Apostol Andrei - Parva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE